Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AM AFLAT CĂ, ÎN VIRTUTEA PRINCIPIULUI „FOLOSEȘTE IPOTEZA!“, NU POȚI SĂ NU ÎȚI REAMINTEȘTI CE NI S-A ÎNTÎMPLAT NOUĂ DE FIECARE DATĂ CÎND TOTUL ERA ÎNCHIS…

● Am aflat că, în această perioadă, liderul unui partid parlamentar se ocupă cu distribuirea pe Facebook de  bancuri despre coronavirus. Fost prim-ministru și fost președinte al Senatului României, omul a rămas cum îl știam: pe cît de serios, pe atît de amuzant. Uneori ne-a făcut chiar să plîngem de rîs: atunci cînd se credea pe un alt pod decît era. Nu știu de ce, dar mi-am amintit brusc de un alt politician faimos care se numea liberal, avea un umor ce părea involuntar și rîdea cu lacrimi chiar și la bancurile spuse pe seama lui – Ion I. Brătianu, cel zis și „cartof”. (A. M.)

● În virtutea principiului „Întrebarea moarte n-are”, intru în farmacie și întreb, așa, de florile mărului: „Măști medicale aveți?”. Farmacista mă privește surîzătoare: „Nu. Dar avem paracetamol”. Legea compensație încă funcționează. (S. G.)

● Cam ce mai primești, printre altele, pe e-mail în epoca netrebnicului de virus: „Zăpăcește-o acasă! Folosește asta și nu o să uite niciodată cum a fost!”. E-mail-ul e semnat Casanova. (I. P.)

● V-ați întrebat vreodată de unde vine „maimuță”? Grecii îi spun maimoú, cuvînt înrudit cu mímos, „mim, imitator”. După același calapod, latinescul simius (vezi „simian”) înseamnă „maimuță”, dar și „imitator”. Turcii, în schimb, susțin că „maimuța” (maymun, în turcă) vine de la arăbescul maymun (sau persanul maymon). Dar un alt cuvînt turcesc – maymungiuc (șperaclu) – sprijină mai degrabă ipoteza grecească: nu e șperaclul un instrument care poate imita, „maimuțări” orice fel de cheie? (M. P.)

● Acum, în fața televizorului, imaginile cutremurătoare reclamă, în spatele lor, alte imagini din acea lume încă nostalgică, după unii. Nu poți să nu îți reamintești cum reușea domnul doctor Constantin Băcanu să-și exercite meseria de anatomopatolog, printr-un autovaccin preparat în cele mai nepermis de neautorizate condiții (pentru că nu era voie de la partidul comunist!), dar cu care a salvat vieți. Și unde este cantastimul, stimați domni și doamne care ați guvernat trei decenii de Românie postcomunistă, cu lacătul ruginit pe yala Institutului „Cantacuzino“? Cantastimul era adjuvant în tratamentul bolilor autoimune grave, foarte grave sau chiar letale. Era un stimulator al imunității, background din care și acest COVID-19 înșfacă hulpav. Mai aveți acum netrebnicia să căscați gura? După trei decenii, Revoluția continuă… acum în sectorul sanitar. Cînd însă se va desăvîrși în plan politic? (R. M.)

● Ce ni s-a întîmplat nouă, ca omenire, de la începutul anului: am trecut prin grija iscării unui nou război mondial din cauza conflictului americano-iranian, Australia a îndurat incendiile acelea devastatoare, niște vulcani au erupt după sute de ani, iar acum pandemia – și abia a venit primăvara. Cum ar spune un blestem chinezesc: „Fie să trăiești în timpuri interesante!”. (M. C.)

● Nenorocita asta de pandemie ne-a făcut, pe toți, virofobi. Destestăm, nediscriminat, toți virușii. Cînd, de fapt, există și viruși „buni”. Faptul că simțim gustul dulce se datorează unor viruși care, la un anumit stadiu evolutiv, au activat amilaza în glandele salivare. Gîndiți-vă la asta de fiecare dată cînd mîncați ciocolată! (M. M.)

# Imaginea a doi cerbi care treceau agale pe o stradă pustie dintr-un cartier din Paris poartă în ea tot absurdul și frumusețea lumii. Se pare că cerbii plecaseră de la un domeniu din apropiere. Păcat că n-au putut să se oprească și ei la o cafea, fiindcă totul era închis. (A. M. S.)

p24efarkas jpg jpeg

…CÎND LUMEA ÎNTREAGĂ PĂREA SĂ FIE INVERS, IAR TU SĂ NU FI GUSTAT EUFORIA DEZASTRULUI…

● Admiratul și admirabilul nostru colaborator, sociologul Vintilă Mihăilescu, ne-a părăsit discret în această perioadă. În carnețelul pe care l-a ținut aproape în perioada spitalizării a făcut cîteva notații, iar fiul său a făcut publică una memorabilă: „Cînd lumea întreagă e îngrijorată, nu putem zîmbi. Așa e, trebuie să rîdem”. (M. C.)

● Organizația Amnesty International a publicat raportul său anual în care menționează și îngrijorările legate de interferențele guvernului în funcționarea Justiției din România. Evident, e vorba de guvernul trecut, dar pare că amintita organizație e ușor defazată. Mi-aduc aminte cum, în timpul Revoluției din 1989, părea să fie invers, adică aceeași organizație se plasa înaintea vremurilor și atrăgea atenția asupra posibilelor încălcări ale drepturilor foștilor securiști. Se temea ca nu cumva revoluționarii să-i pedepsească prea aspru, deși securiștii erau cei care încă trăgeau în populație și-n soldați. Trebuie să fie foarte bine să lucrezi la așa o organizație celebră. (A. M.)

● Dacă să se manifeste simptomele unei sarcini fără să fie vreun copil la mijloc s-a mai pomenit, să apară la analize cum că ai fi consumat alcool, iar tu să nu fi gustat picătură de tărie, mai rar. Atît de rar, încît nici nume pentru această afecțiune nu există. Un caz descoperit anul aceasta a fost cel al unei femei de 61 de ani din Pennsylvania, care avea nevoie de un transplant de ficat. Medicii au trimis-o de cîteva ori acasă, analizele dovedind că ar fi băut, dar, de fapt, microbii din vezica ei urinară erau cei care transformau totul în alcool. Fizic, femeia nu prezenta nici un simptom că ar fi fost în stare de ebrietate. Totuși, organismul ei fabrica atîta licoare bahică încît nici doctorii nu au mai putut gîndi clar. (A. A. D.)

● „Pe de altă parte, ne așteaptă euforia dezastrului: sexul va fi grozav, mîncarea va avea gust mai bun, jocurile de noroc vor fi acceptate, iar drogurile vor fi ca dulciurile. V-o spune un bosniac care și-a văzut țara distrusă” – un tweet al prozatorului Aleksander Hemon. (M. C.)

…CÎND CEEA CE ERA ADEVĂRAT NE STĂ ÎN CALE

● În Australia, un cotidian a tipărit opt pagini în plus pentru a fi folosite ca hîrtie igienică în caz de nevoie. Ceea ce-mi amintește o vară petrecută la țară în anii ʼ80 comuniști cînd, în plină criză de hîrtie igienică, bunicii au dus la WC-ul din curte colecția de reviste Cinema a unchiului meu. În vara aceea mi-am făcut educația cinematografică. (M. C.)

● O femeie de 60 de ani din Roma le-a spus carabinierilor care au oprit-o că a ieșit să-și plimbe țestoasa. Ceea ce era adevărat, pentru că avea „animalul” cu ea. Doar că nu i-a convins de necesitatea acestei acțiuni și a primit o amendă de 400 de euro. Mai mică decît cele practicate la noi, în aceeași perioadă. (A. M. S.)

● Dintr-un poem al artistei japoneze Yayoi Kusama (91 de ani), publicat pe site-ul galeriei Victoria Miro: „Lui COVID-19 care ne stă în cale / Îi spun Dispari de pe fața pămîntului / Ne vom lupta / Ne vom lupta cu acest monstru cumplit“. (D. S.)

Foto: Ș. M. Georgescu (sus), E. Farkas (jos)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Capture PNG
Ucraina a lovit în premieră cu rachete ATACMS un aerodrom rusesc
Ucraina a lovit în premieră o bază aeriană din Rusia cu rachete ATACMS în zorii zilei de luni, a anunțat armata rusă, relatează Meduza și presa ucraineană. Potrivit informațiilor publicate pe rețelele sociale, au fost lansate opt rachete asupra unui aerodrom în mare parte gol, după ce Rusia
image png
Furtuna Bert a distrus totul în calea ei, în Marea Britanie. Codul roșu de inundații este încă în vigoare
Furtuna Bert a lovit Marea Britanie cu o furie de nedescris, aducând cu ea inundații devastatoare. Codul roșu de inundații este încă în vigoare, iar autoritățile monitorizează cu atenție situația.
DNA
Șeful Biroului pentru Imigrări Ialomița a recunoscut că luat mită de zeci de mii de euro în schimbul unor acte de muncă pentru cetățenii străni
Şeful Biroului pentru Imigrări al Judeţului Ialomiţa, comisarul şef de poliţie Rareş-Gabriel Bulimej, va fi judecat în instanţă de procurorii DNA, pledând vinovat. Acesta este acuzat că ar fi luat mită bani pentru a urgenta cereri de angajare pentru cetăţeni străini din afara Uniunii Europene.
Diana Șoșoacă la protestul Aur din piața Victoriei FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Diana Șoșoacă îl susține pe Călin Georgescu cu o condiție: „Poate s-o fi schimbat”
Șefa S.O.S Romania, Diana Şoşoacă, a declarat în cadrul unei întâlniri electorale la Focşani, că îl va susţine pe candidatul independent Călin Georgescu în al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale doar dacă o va numi premier
netflix shutterstock jpg
Comedia romantică care a cucerit Netflixul. Se află pe primul loc și a fost vizionată de milioane de ori
Dacă sunteți fani ai comediilor romantice de Crăciun, „The Merry Gentlemen" (Crăciun fericit, domnilor!) este filmul perfect pentru a vă adânci în atmosfera festivă a sărbătorilor. Cu Britt Robertson și Chad Michael Murray în rolurile principale, acest film, regizat de Peter Sullivan
Razvan Burleanu Facebook jpeg
România pune tunurile pe Kosovo. Lipsește un singur element
Președintele FRF susține că România n-a primit motivarea în baza căreia UEFA a luat decizia în dosarul Kosovo.
parlamentul romaniei camera deputatilor jpeg
Alegeri parlamentare 2024. Care este procedura prin care se decid membrii Parlamentului
Duminică, 1 decembrie 2024, vor avea loc alegerile parlamentare, care vor decide viitoarea componență a Senatului și a Camerei Deputaților.
Călin Georgescu
Călin Georgescu a fost consilierul lui Geoană, când acesta era ministru de Externe: „L-am cunoscut la întâlniri la BNR și l-am luat consilier”
În perioada în care Mircea Geoană era ministru de Externe al României, Călin Georgescu a fost angajat în calitate de consilier personal, fără „implicații financiare”.
incendiu racheta japonia png
O rachetă a explodat în timpul unei testări în Japonia
Un incendiu a izbucnit marți, 25 noiembrie, într-o zonă restricționată a Agenției Spațiale Japoneze (JAXA) în timpul testării unei rachete de tip Epsilon S cu combustibil solid. Autoritățile au anunțat că nu a fost niciun rănit în urma incidentului.