Cu ochii-n 3,14

17 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AM PUTEA ÎNCERCA DIFERENȚA DINTRE CUVINTELE NOI ȘI UN MOMENT ISTORIC ÎNDELUNG AȘTEPTAT 

● Am putea încerca un salt mental în viitor, către vremuri mai potolite, cînd ne vom povesti unii altora Amintiri din covidărie, la un pahar de „Lacrima lui Covidiu“. (D. S.)

● Care-i diferența dintre self driving car și un șofer de Uber care, după ce primește toate datele călătoriei prin aplicație, execută întocmai indicațiile vocii generate de Waze? De la Sapiens la proto-roboți. (M. C.)

● Cînd am auzit prima dată am crezut că am febră. Dar am auzit bine: un medic vorbește despre „termometrizare”. Cred că, înainte să fie pronunțate, cuvintele astea noi ar trebui să fie carantinizate. (M. M.)

● Numele de fată România, deși un pic neobișnuit, a avut lunile lui de glorie imediat după Revoluția din 1989. Menirea lui era de a aminti un moment istoric îndelung așteptat. Nici pandemia pe care o traversăm nu rămîne neconsemnată la nivelul prenumelor: în India s-au născut, la sfîrșitul lunii martie, gemenii Corona și Covid. Așa le-a zis, în grabă, personalul medical, așa le-a rămas numele și în acte. (A. A. D.)

DE FAPT, NU E ABSOLUT NIMIC NOU, ȘTIAM DE MULTĂ VREME CĂ VECHIUL „DA“ VA PUTEA CIRCULA LIBER

● Cică poluarea de zilele trecute din București a fost cauzată de arderea dejecțiilor porcilor de la o fermă cu care ar fi făcut afaceri porcești și fiul lui Dragnea. De fapt, nu e absolut nimic nou, știam de multă vreme că țara asta e poluată cu tot felul de porcării. (A. M.)

● Un student de 20 de ani din India s-a dus la dentist cu dureri și gingia inflamată, și s-a trezit din anestezie direct în Cartea Recordurilor. Dintele buclucaș, extras de medic, avea nu mai puțin de 3,89 centimetri, cu 17 milimetri mai mult decît cel ce mușcase vechiul record. Pînă la proba contrarie, un dinte obișnuit și nepremiat are cam 2,25 centimetri lungime. (A. A. D.)

● Doi englezi și-au organizat ceremonia de căsătorie pe Zoom, o platformă de video-conferințe. Și-au spus „da” în fața unui ecran și li s-a părut că momentul a fost foarte emoționant. Lumea se mai schimbă, dar dorința rezistă. (A. M. S.)

● Zilele astea, cel mai bine este să fii Iepurașul de Paște – premierul Australiei tocmai a emis un decret prin care acesta va putea circula liber pe timp de carantină. Decizia a venit în urma scrisorii unei cetățene îngrijorate, în vîrstă de 9 ani, Taylah, care l-a întrebat pe premier ce se va întîmpla cu cadourile pascale. (S. G.)

p24 314 1 jpg jpeg

CUM SĂ NU ÎNCEPI SĂ IEȘI ÎN SĂLBĂTICIE CÎND FIECARE SE VA DESCHIDE? 

● Cum să nu începi să visezi cu ochii deschiși cînd dai, la Proust, peste o așa minunăție: „Dar acea rochie de casă pe care o aveați deunăzi seara, întunecată, pufoasă, împestrițată, vărgată cu aur ca o aripioară de fluture”? (A. M. S.)

● Unul dintre multele bancuri apărute în această perioadă zice: „Toți ieșiți cu cîinele. Eu am  broască țestoasă. Am ieșit acum trei zile și încă mai coborîm scările”. Eu am auzit de cineva care a ieșit să-și plimbe porcușorul de Guineea, cu o lesă. Numai că, de îndată ce s-a văzut afară, porcușorul, care e un fel de șobolan, n-a trebuit decît să-și strîngă puțin gîtul și a scăpat. Plimbarea stăpînilor s-a transformat în căutare și alergare după animal. Au făcut multă mișcare. Dar cred că cel mai mișto e să ieși cu melcul. Ăla care face „țuști” și nu-l mai poți prinde, cum zicea bancul de pe vremea lui nea Nicu. (A. M.)

● În anii ’70, pe toate insulele Galapagos mai rămăseseră doar vreo douăzeci de ţestoase, majoritatea femele, dintre care unele nu întîlniseră un mascul decenii întregi. Atunci a fost adus cu avionul de la Zoo San Diego un ţestos pe nume Diego care, vreme de patruzeci de ani şi opt sute de pui numai ai lui, a ridicat populaţia speciei (Chelonoidis hoodensis) la două mii de carapace, apetitul său sexual devenind subiectul a numeroase articole. La începutul anului, oficialii Parcului Naţional din Galapagos au anunţat că Diego, acum în vîrstă de 100 şi ceva de ani, va fi eliberat în sălbăticie să se odihnească. (M. C.)

● N-am crezut că o s-o trăiesc și pe asta: petrecerea de ziua mea de anul ăsta a fost pe laptop. Prietenii mi-au apărut, în pijamale, fiecare în căsuța lui de pe ecran. Mi-au urat „La mulți ani!” și și-au băut fiecare licoarea din pahar. După ce au expirat cele 45 de minute pe care le aveam pe Zoom, laptop-ul s-a stins. (I. P.)

● Ministrul Transporturilor anunță că linia de metrou Drumul Taberei-Eroilor (la  care se tot lucrează și stagnează de vreo zece ani) se va deschide „în curînd”. A avansat chiar și un termen: în luna iunie. Acum o lună, un fost primar al Capitalei (pe deasupra, și fost ministru al Transporturilor) cerea autorităților să închidă metroul. Parcă văd: o să avem metrou în Drumul Taberei, dar n-o să-l putem folosi. Utopie, distopie… (M. M.)

AFLAȚI CĂ ZILELE ASTEA VOR FI ÎNCHISE

● Dacă cineva mai credea că epidemia de coronavirus e o conspirație iudeo-masonică, aflați că cele mai prestigioase publicații ale comunității evreiești din Marea Britanie – The Jewish Chronicle (fondată în 1841) și Jewish News (fondată în 1997) – sînt nevoite, în urma impactului pandemiei COVID-19, să intre în lichidare. (M. P.)

● Într-un interviu recent, romancierul Stephen King a declarat că îi pare rău pentru că își dă seama că mulți se simt, zilele astea, ca într-unul dintre romanele sale horror. Dacă principiul „chemării realității” funcționează, i-aș propune să se apuce rapid să scrie un roman romantic. Musai cu happy-ending. (S. G.)

● „Joi, 7 noiembrie 1918. CORPORAȚIA ORAȘULUI KELOWNA. ÎNȘTIINȚARE. Prin prezenta vă aducem la cunoștință că, pentru a preveni răspîndirea gripei spaniole, toate școlile, publice sau private, bisericile, teatrele, sălile de expoziții, piscinele și alte locuri de agrement, precum și Lojele vor fi închise pînă la o dată ce va fi anunțată ulterior. Toate întrunirile publice de zece sau mai multe persoane sînt interzise. Primar, D.W. SUTHERLAND. Kelowna, B.C. 19 octombrie 1918.“ După 101 ani, aceeași Mărie?!… (Mulțumiri în direct dlui Adrian-Silvan Ionescu pentru a ne fi pus la dispoziție documentul.) (R. M.)

Foto: Matei Pleșu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

gigi becali facebook jpeg
Gigi Becali, pe urmele lui Donald Trump: a renunțat de mic de băutură
Face carieră informația conform căreia Donald Trump, noul președinte al SUA, nu se atinge de alcool.
trump Mariann Edgar Budde jpg
„Un critic radical de stânga”. Trump atacă dur un episcop care a cerut „milă” pentru imigranți și minoritățile sexuale
Președintele american Donald Trump a reacționat miercuri împotriva unui episcop care i-a cerut direct să arate milă imigranților și comunității LGBTQ+, transmite POLITICO.
preot ciprian mega arhiva personala jpeg
Preotul-regizor Ciprian Mega, „oprit de la slujire” de Episcopia Ortodoxă a Oradei. Este acuzat că a fost plantat în BOR de Rusia
Episcopia Ortodoxă a Oradei l-a suspendat pe preotul Ciprian Mega, acesta fiind acuzat că a fost plantat în Biserica Ortodoxă a României (BOR) de către Biserica Ortodoxă Rusă, și că slujește contra intereselor țării.
Nicolae Ceauşescu arestat de poliţia din Târgovişte, în 1936 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1936)
Știați că e o legătură între Cuza și Ceaușescu? Fostul dictator a făcut pușcăriei pe legile lui Cuza!
În vreme ce era şef al Regionalei UTCdR Prahova şi încerca, împreună cu agitatorul polonez Vladislav (sau Vladimir) Tarnovski, să coaguleze celulele comuniste, Nicolae Ceauşescu a fost arestat, judecat şi apoi condamnat.
1 analize sange jpg jpeg
Teste de sânge care permit detectarea timpurie a mai multor tipuri de cancer, dezvoltate de cercetătorii de la Oxford
Un test de sânge revoluționar, creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, ar putea reprezenta un pas important în combaterea cancerului.
Prostituţie FOTO SHUTTERSTOCK
Prostituția și furnizarea de servicii sexuale, incluse în lista noilor coduri CAEN din 2025
Apar în premieră în legislația românească modernă menționate ocupațiile de furnizare de servicii sexuale și prostituție.
Gheorghe Hagi (Sportpictures) jpg
Gică Hagi, răbufnire la ultimul meci: „Toată ziua jocuri! La revedere”
Gică Hagi, nervos după ultima partidă de campionat.
Dennis Man (EPA) jpg
Dennis Man, la un pas de mare lovitură: ce echipă îl dorește pe român
Dennis Man e dorit de un club mare din fotbalul italian.
71140371 1004 webp
Crin Antonescu, candidatul coaliției după mulți ani de șomaj
Crin Antonescu trebuie antrenat serios până la alegerile din mai, în condițiile în care în ultimii zece ani nu a mai auzit nimeni de fostul lider USL.