Cu ochii-n 3,14

17 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AM PUTEA ÎNCERCA DIFERENȚA DINTRE CUVINTELE NOI ȘI UN MOMENT ISTORIC ÎNDELUNG AȘTEPTAT 

● Am putea încerca un salt mental în viitor, către vremuri mai potolite, cînd ne vom povesti unii altora Amintiri din covidărie, la un pahar de „Lacrima lui Covidiu“. (D. S.)

● Care-i diferența dintre self driving car și un șofer de Uber care, după ce primește toate datele călătoriei prin aplicație, execută întocmai indicațiile vocii generate de Waze? De la Sapiens la proto-roboți. (M. C.)

● Cînd am auzit prima dată am crezut că am febră. Dar am auzit bine: un medic vorbește despre „termometrizare”. Cred că, înainte să fie pronunțate, cuvintele astea noi ar trebui să fie carantinizate. (M. M.)

● Numele de fată România, deși un pic neobișnuit, a avut lunile lui de glorie imediat după Revoluția din 1989. Menirea lui era de a aminti un moment istoric îndelung așteptat. Nici pandemia pe care o traversăm nu rămîne neconsemnată la nivelul prenumelor: în India s-au născut, la sfîrșitul lunii martie, gemenii Corona și Covid. Așa le-a zis, în grabă, personalul medical, așa le-a rămas numele și în acte. (A. A. D.)

DE FAPT, NU E ABSOLUT NIMIC NOU, ȘTIAM DE MULTĂ VREME CĂ VECHIUL „DA“ VA PUTEA CIRCULA LIBER

● Cică poluarea de zilele trecute din București a fost cauzată de arderea dejecțiilor porcilor de la o fermă cu care ar fi făcut afaceri porcești și fiul lui Dragnea. De fapt, nu e absolut nimic nou, știam de multă vreme că țara asta e poluată cu tot felul de porcării. (A. M.)

● Un student de 20 de ani din India s-a dus la dentist cu dureri și gingia inflamată, și s-a trezit din anestezie direct în Cartea Recordurilor. Dintele buclucaș, extras de medic, avea nu mai puțin de 3,89 centimetri, cu 17 milimetri mai mult decît cel ce mușcase vechiul record. Pînă la proba contrarie, un dinte obișnuit și nepremiat are cam 2,25 centimetri lungime. (A. A. D.)

● Doi englezi și-au organizat ceremonia de căsătorie pe Zoom, o platformă de video-conferințe. Și-au spus „da” în fața unui ecran și li s-a părut că momentul a fost foarte emoționant. Lumea se mai schimbă, dar dorința rezistă. (A. M. S.)

● Zilele astea, cel mai bine este să fii Iepurașul de Paște – premierul Australiei tocmai a emis un decret prin care acesta va putea circula liber pe timp de carantină. Decizia a venit în urma scrisorii unei cetățene îngrijorate, în vîrstă de 9 ani, Taylah, care l-a întrebat pe premier ce se va întîmpla cu cadourile pascale. (S. G.)

p24 314 1 jpg jpeg

CUM SĂ NU ÎNCEPI SĂ IEȘI ÎN SĂLBĂTICIE CÎND FIECARE SE VA DESCHIDE? 

● Cum să nu începi să visezi cu ochii deschiși cînd dai, la Proust, peste o așa minunăție: „Dar acea rochie de casă pe care o aveați deunăzi seara, întunecată, pufoasă, împestrițată, vărgată cu aur ca o aripioară de fluture”? (A. M. S.)

● Unul dintre multele bancuri apărute în această perioadă zice: „Toți ieșiți cu cîinele. Eu am  broască țestoasă. Am ieșit acum trei zile și încă mai coborîm scările”. Eu am auzit de cineva care a ieșit să-și plimbe porcușorul de Guineea, cu o lesă. Numai că, de îndată ce s-a văzut afară, porcușorul, care e un fel de șobolan, n-a trebuit decît să-și strîngă puțin gîtul și a scăpat. Plimbarea stăpînilor s-a transformat în căutare și alergare după animal. Au făcut multă mișcare. Dar cred că cel mai mișto e să ieși cu melcul. Ăla care face „țuști” și nu-l mai poți prinde, cum zicea bancul de pe vremea lui nea Nicu. (A. M.)

● În anii ’70, pe toate insulele Galapagos mai rămăseseră doar vreo douăzeci de ţestoase, majoritatea femele, dintre care unele nu întîlniseră un mascul decenii întregi. Atunci a fost adus cu avionul de la Zoo San Diego un ţestos pe nume Diego care, vreme de patruzeci de ani şi opt sute de pui numai ai lui, a ridicat populaţia speciei (Chelonoidis hoodensis) la două mii de carapace, apetitul său sexual devenind subiectul a numeroase articole. La începutul anului, oficialii Parcului Naţional din Galapagos au anunţat că Diego, acum în vîrstă de 100 şi ceva de ani, va fi eliberat în sălbăticie să se odihnească. (M. C.)

● N-am crezut că o s-o trăiesc și pe asta: petrecerea de ziua mea de anul ăsta a fost pe laptop. Prietenii mi-au apărut, în pijamale, fiecare în căsuța lui de pe ecran. Mi-au urat „La mulți ani!” și și-au băut fiecare licoarea din pahar. După ce au expirat cele 45 de minute pe care le aveam pe Zoom, laptop-ul s-a stins. (I. P.)

● Ministrul Transporturilor anunță că linia de metrou Drumul Taberei-Eroilor (la  care se tot lucrează și stagnează de vreo zece ani) se va deschide „în curînd”. A avansat chiar și un termen: în luna iunie. Acum o lună, un fost primar al Capitalei (pe deasupra, și fost ministru al Transporturilor) cerea autorităților să închidă metroul. Parcă văd: o să avem metrou în Drumul Taberei, dar n-o să-l putem folosi. Utopie, distopie… (M. M.)

AFLAȚI CĂ ZILELE ASTEA VOR FI ÎNCHISE

● Dacă cineva mai credea că epidemia de coronavirus e o conspirație iudeo-masonică, aflați că cele mai prestigioase publicații ale comunității evreiești din Marea Britanie – The Jewish Chronicle (fondată în 1841) și Jewish News (fondată în 1997) – sînt nevoite, în urma impactului pandemiei COVID-19, să intre în lichidare. (M. P.)

● Într-un interviu recent, romancierul Stephen King a declarat că îi pare rău pentru că își dă seama că mulți se simt, zilele astea, ca într-unul dintre romanele sale horror. Dacă principiul „chemării realității” funcționează, i-aș propune să se apuce rapid să scrie un roman romantic. Musai cu happy-ending. (S. G.)

● „Joi, 7 noiembrie 1918. CORPORAȚIA ORAȘULUI KELOWNA. ÎNȘTIINȚARE. Prin prezenta vă aducem la cunoștință că, pentru a preveni răspîndirea gripei spaniole, toate școlile, publice sau private, bisericile, teatrele, sălile de expoziții, piscinele și alte locuri de agrement, precum și Lojele vor fi închise pînă la o dată ce va fi anunțată ulterior. Toate întrunirile publice de zece sau mai multe persoane sînt interzise. Primar, D.W. SUTHERLAND. Kelowna, B.C. 19 octombrie 1918.“ După 101 ani, aceeași Mărie?!… (Mulțumiri în direct dlui Adrian-Silvan Ionescu pentru a ne fi pus la dispoziție documentul.) (R. M.)

Foto: Matei Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
Trufia îngroapă România. De ce nu putem fi cel mai de preț aliat pentru Occident: „Suntem ca ruda aia săracă...”
România nu reușește să profite de oportunităţi și să-și exploateze potențialul. Marius Ghincea, profesor la Universitatea Johns Hopkins, explică ce-i lipsește României.
image
Netflix, accesat doar din propria locuinţă. Compania ia măsuri drastice: care va fi singura excepţie
Netflix urmează să ia măsuri drastice, astfel încât utilizatorii să nu îşi mai poată împărţi contul cu alte persoane. Decizia a venit, după ce datele statistice au arătat că peste 100 de milioane de utilizatori din întreaga lume folosesc, de fapt, contul altcuiva.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.