Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O LUME
CARE A INTRAT ÎN CONTACT
CU ACIDITATEA DIN OGLINDĂ,
40 DE BĂRBAȚI AU ÎNTORS OBRAZUL ÎN CASA ALTUI BĂRBAT

● Într-o lume care se teme din ce în ce mai mult de singurătate, un aventurier din Australia în vîrstă de 49 de ani, de profesie medic veterinar, a parcurs, fără ajutor, peste 5.000 de kilometri prin ger, viscol și zăpezi, de-a lungul Antarcticii. Călătoria a durat 58 de zile și Geoff Wilson a depăşit recordul precedent cu 206 kilometri. (A. M. S.)

● Viitorul se anunță a fi unul digital și pentru medicină. În SUA tocmai a fost aprobată prima „pilulă inteligentă“, cu un microsenzor care monitorizează dacă pacienții își respectă tratamentul, ține legătura cu doctorii și transmite evoluția bolii. Primele utilizări ale unei astfel de pilule vor fi pentru bolnavii care suferă de schizofrenie și de tulburare bipolară, aceștia fiind cei care uită, de regulă, să își ia tratamentul la timp. Principiul de funcționare este unul simplu: în contact cu aciditatea din stomac, microsenzorul pilulei trasmite un semnal electric, printr-un plasture lipit de pacient, direct către un smartphone. (A. A. D.)

● Pe la Piața Romană i-am dat unei cerșetoare doi lei. Drept mulțumire, mi-a cîntat ceva, apoi mi-a făcut un fel de urare-prezicere pentru 2020: mi-a zis că e un an în oglindă în care o să-mi meargă bine. La sfîrșit mi-a spus că mă iubește. M-am simțit ca-n basme, cu Sf. Vineri, Sf. Duminică etc. (I. P.)

● Cel mai valoros – chiar dacă nu cel mai romantic – dar oferit vreodată de Sf. Ion în România! OMV Petrom a transferat 40 de zăcăminte on-shore de țiței și gaze naturale către Ion Popa, fost șef al Petrom înainte de privatizare. (M. P.)

● 2019 a fost un an bun pentru instituţia căsătoriei în lume: după sute de relaţii eşuate cu bărbaţi, un nou trend a făcut ca femeile să se căsătorească cu cîini, copaci şi covoare. Toate s-au declarat fericite de alegerea lor. (M. C.)

● După succesul din Rusia, anul trecut a avut loc la Lima primul concurs de pălmuit din Peru. 16 participanţi majori, cîntărind între 80 şi 100 de kilograme, au întors obrazul unii la alţii. În timp ce unii au ajuns la spital în stare de leşin, un pălmaş venezuelean de 32 de ani cu obrazul gros, la propriu, a plecat cu cecul în valoare de 296 de dolari. (M. C.)

● Despre fetișuri și furtișaguri: în Florida, în ajunul Crăciunului, se pare că un bărbat a intrat prin efracție în casa altui bărbat și i-a supt degetele de la picioare, în timp ce acesta dormea. Victima s-a trezit în timpul nopții și l-a găsit pe spărgător în dormitor. I-a spus intrusului că nu are bani, dar acesta n-a părut deranjat. Cei doi s-au luat, totuși, la harță, iar suspectul a fugit din casă. (A. M. S.)

fl oniga cora jpg jpeg

„EU AM AJUNS LA LUMINA DIN MÎNĂ PENTRU A OPRI PERSONAL (GRATIS) DISTRUGERILE PROVOCATE DE IUBIRE“

● „Eu am ajuns la cruce, am pus mîna pe ea, el a venit, mi-a luat-o din mînă. Cei care erau cu ÎPS în barcă au văzut foarte clar că eu am luat crucea. Am ridicat-o, iar el a venit și mi-a smuls crucea…“ – eroina se numește Antoanela Manac, sportivă de performanță. / „Părinte, e femeie și nu se cuvine să sară să ia crucea. Tu ai prins-o. O să ai noroc tot anul. Milan, trebuie să înțelegi, Biserica își vrea crucea înapoi. E așa o mare problemă că o femeie a prins crucea?“ Eroina este Petrunija, absolventă de istorie. Petrunija punctează în continuare… Viața bate filmul? Răspunsul aici: Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija, coproducție Macedonia, Belgia, Franța, Croația, regia Teona Strugar Mitevsko, 2019. (R. M.)

● În comuna Lumina din județul Constanța, noua mașină de gunoi a fost „sfințită“ de preoți, în ziua de Bobotează. (A. M. S.)

● După ce o tînără constănțeană, campioană la triatlon, a recuperat una dintre crucile aruncate în apele mării în ziua de Bobotează, un individ i-a smuls-o din mînă, pretinzînd că el a fost, de fapt, cel care a prins-o. Cred că un „ptiu, drace“ ar fi, aici, de bonton. (S. G.)

● Aproape şase milioane de hectare de pădure (de două ori suprafaţa Belgiei) au ars în incendiile din Australia şi un miliard (1.000.000.000) de păsări, batracieni, reptile şi mamifere au fost carbonizate ori au murit sufocate de fum, dintre care vreo nouă mii de ursuleţi koala. Şi ca şi cum asta n-ar fi fost de-ajuns, zece mii de cămile vor fi împușcate pentru a le împiedica să bea prea multă apă în zonele afectate de secetă și pentru a opri distrugerile provocate de animale. Abia în faţa unei astfel de nenorociri îţi dai seama că, toată viaţa, ai abuzat de cuvîntul dezastru. (M. C.)

● Primarul general al Capitalei Gabriela Firea îl îndeamnă pe ministrul Mediului Costel Axinte să se mute din Bucureşti dacă nu-i convine poluarea. E un îndemn pe care dacă toţi bucureştenii l-ar lua personal, oraşul s-ar goli de locuitori. Inclusiv de votanţii doamnei Firea. (M. M.)

● Compania Japan Airlines oferă, pentru turiștii străini care vor să viziteze Japonia cu ocazia Olimpiadei, 50.000 de bilete gratuite. Oare pentru cele două-trei meciuri de la Euro 2020 va oferi și CFR Călători cinci bilete gratis pe ruta Otopeni-București? Aa, pardon. Încă nu e gata gara de la Aeroport. Și nici cu meciurile nu e clar. (D. C.)

● Un pliant publicitar al unui supermarket, intitulat „Rezoluții 2020: Oferă mici dovezi de iubire casei tale!“, include în categoria dovezilor de iubire o „pernă memory «Lavanda»“, cu precizarea: „adecvată pentru toate tipurile de somn“, dar fără a spune dacă totalitatea tipurilor de somn cuprinde (cum ar fi normal) somnul rațiunii și somnul de veci. (D. S.)

Foto: Marius Chivu (sus), F. Oniga (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.