Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O LUME
CARE A INTRAT ÎN CONTACT
CU ACIDITATEA DIN OGLINDĂ,
40 DE BĂRBAȚI AU ÎNTORS OBRAZUL ÎN CASA ALTUI BĂRBAT

● Într-o lume care se teme din ce în ce mai mult de singurătate, un aventurier din Australia în vîrstă de 49 de ani, de profesie medic veterinar, a parcurs, fără ajutor, peste 5.000 de kilometri prin ger, viscol și zăpezi, de-a lungul Antarcticii. Călătoria a durat 58 de zile și Geoff Wilson a depăşit recordul precedent cu 206 kilometri. (A. M. S.)

● Viitorul se anunță a fi unul digital și pentru medicină. În SUA tocmai a fost aprobată prima „pilulă inteligentă“, cu un microsenzor care monitorizează dacă pacienții își respectă tratamentul, ține legătura cu doctorii și transmite evoluția bolii. Primele utilizări ale unei astfel de pilule vor fi pentru bolnavii care suferă de schizofrenie și de tulburare bipolară, aceștia fiind cei care uită, de regulă, să își ia tratamentul la timp. Principiul de funcționare este unul simplu: în contact cu aciditatea din stomac, microsenzorul pilulei trasmite un semnal electric, printr-un plasture lipit de pacient, direct către un smartphone. (A. A. D.)

● Pe la Piața Romană i-am dat unei cerșetoare doi lei. Drept mulțumire, mi-a cîntat ceva, apoi mi-a făcut un fel de urare-prezicere pentru 2020: mi-a zis că e un an în oglindă în care o să-mi meargă bine. La sfîrșit mi-a spus că mă iubește. M-am simțit ca-n basme, cu Sf. Vineri, Sf. Duminică etc. (I. P.)

● Cel mai valoros – chiar dacă nu cel mai romantic – dar oferit vreodată de Sf. Ion în România! OMV Petrom a transferat 40 de zăcăminte on-shore de țiței și gaze naturale către Ion Popa, fost șef al Petrom înainte de privatizare. (M. P.)

● 2019 a fost un an bun pentru instituţia căsătoriei în lume: după sute de relaţii eşuate cu bărbaţi, un nou trend a făcut ca femeile să se căsătorească cu cîini, copaci şi covoare. Toate s-au declarat fericite de alegerea lor. (M. C.)

● După succesul din Rusia, anul trecut a avut loc la Lima primul concurs de pălmuit din Peru. 16 participanţi majori, cîntărind între 80 şi 100 de kilograme, au întors obrazul unii la alţii. În timp ce unii au ajuns la spital în stare de leşin, un pălmaş venezuelean de 32 de ani cu obrazul gros, la propriu, a plecat cu cecul în valoare de 296 de dolari. (M. C.)

● Despre fetișuri și furtișaguri: în Florida, în ajunul Crăciunului, se pare că un bărbat a intrat prin efracție în casa altui bărbat și i-a supt degetele de la picioare, în timp ce acesta dormea. Victima s-a trezit în timpul nopții și l-a găsit pe spărgător în dormitor. I-a spus intrusului că nu are bani, dar acesta n-a părut deranjat. Cei doi s-au luat, totuși, la harță, iar suspectul a fugit din casă. (A. M. S.)

fl oniga cora jpg jpeg

„EU AM AJUNS LA LUMINA DIN MÎNĂ PENTRU A OPRI PERSONAL (GRATIS) DISTRUGERILE PROVOCATE DE IUBIRE“

● „Eu am ajuns la cruce, am pus mîna pe ea, el a venit, mi-a luat-o din mînă. Cei care erau cu ÎPS în barcă au văzut foarte clar că eu am luat crucea. Am ridicat-o, iar el a venit și mi-a smuls crucea…“ – eroina se numește Antoanela Manac, sportivă de performanță. / „Părinte, e femeie și nu se cuvine să sară să ia crucea. Tu ai prins-o. O să ai noroc tot anul. Milan, trebuie să înțelegi, Biserica își vrea crucea înapoi. E așa o mare problemă că o femeie a prins crucea?“ Eroina este Petrunija, absolventă de istorie. Petrunija punctează în continuare… Viața bate filmul? Răspunsul aici: Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija, coproducție Macedonia, Belgia, Franța, Croația, regia Teona Strugar Mitevsko, 2019. (R. M.)

● În comuna Lumina din județul Constanța, noua mașină de gunoi a fost „sfințită“ de preoți, în ziua de Bobotează. (A. M. S.)

● După ce o tînără constănțeană, campioană la triatlon, a recuperat una dintre crucile aruncate în apele mării în ziua de Bobotează, un individ i-a smuls-o din mînă, pretinzînd că el a fost, de fapt, cel care a prins-o. Cred că un „ptiu, drace“ ar fi, aici, de bonton. (S. G.)

● Aproape şase milioane de hectare de pădure (de două ori suprafaţa Belgiei) au ars în incendiile din Australia şi un miliard (1.000.000.000) de păsări, batracieni, reptile şi mamifere au fost carbonizate ori au murit sufocate de fum, dintre care vreo nouă mii de ursuleţi koala. Şi ca şi cum asta n-ar fi fost de-ajuns, zece mii de cămile vor fi împușcate pentru a le împiedica să bea prea multă apă în zonele afectate de secetă și pentru a opri distrugerile provocate de animale. Abia în faţa unei astfel de nenorociri îţi dai seama că, toată viaţa, ai abuzat de cuvîntul dezastru. (M. C.)

● Primarul general al Capitalei Gabriela Firea îl îndeamnă pe ministrul Mediului Costel Axinte să se mute din Bucureşti dacă nu-i convine poluarea. E un îndemn pe care dacă toţi bucureştenii l-ar lua personal, oraşul s-ar goli de locuitori. Inclusiv de votanţii doamnei Firea. (M. M.)

● Compania Japan Airlines oferă, pentru turiștii străini care vor să viziteze Japonia cu ocazia Olimpiadei, 50.000 de bilete gratuite. Oare pentru cele două-trei meciuri de la Euro 2020 va oferi și CFR Călători cinci bilete gratis pe ruta Otopeni-București? Aa, pardon. Încă nu e gata gara de la Aeroport. Și nici cu meciurile nu e clar. (D. C.)

● Un pliant publicitar al unui supermarket, intitulat „Rezoluții 2020: Oferă mici dovezi de iubire casei tale!“, include în categoria dovezilor de iubire o „pernă memory «Lavanda»“, cu precizarea: „adecvată pentru toate tipurile de somn“, dar fără a spune dacă totalitatea tipurilor de somn cuprinde (cum ar fi normal) somnul rațiunii și somnul de veci. (D. S.)

Foto: Marius Chivu (sus), F. Oniga (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.