Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ EXISTĂ
O LEGĂTURĂ ÎNTRE
GRĂDINILE CU LIVRARE LA DOMICILIU ȘI REPREZENTANȚII
CELOR CE MUNCESC ALTFEL,
ÎN CONDIȚII BOIEREȘTI,
CÎND CREȘTE NEVOIA DE NOUTATE (MAI ALES DACĂ NU CUNOȘTI
FOARTE BINE MÎNTUIREA Ș.A.M.D.)

●  Potrivit unor studii recente, se pare că există o legătură între porumbeii șchiopi din mediul urban și coafori. Unele dintre aceste înaripate își caută hrana în pubele unde coaforii aruncă resturi de păr. Cîteodată, firele de păr se înfășoară pe piciorul porumbelului, care nu mai poate scăpa de ele. Cu timpul, piciorul se necrozează, iar biata zburătoare nu-l mai poate folosi la mers. (D. S.)

●  Poate pentru că sînt tot mai puțini regi pe lume, iar cei care mai sînt au statutul de inutili de lux, știri despre sacrificiul unui rege pentru poporul său nu prea mai există. De aceea salut cu entuziasm și admirație gestul nobil al regelui Eric Manu, suveran al tribului Akan care populează satul Adansi Aboabo No. 2 din Ghana, care după ce a locuit ani de zile cu familia sa în Canada, unde a îngrijit grădinile nord-americanilor, a fost nevoit să revină la trib cînd a preluat coroana în urma decesului unchiului său – rege pînă atunci – și care, dîndu-și seama că satul are nevoie de ajutorul lui mai degrabă decît de regalitatea lui, a revenit în Canada, s-a reangajat ca grădinar și trimite bani din salariul său supușilor. (S. V.)

●  Sînt, în continuare, copleșit de reclame online la restaurante chinezești cu livrare la domiciliu. Sloganul se adaptează la context. De pildă: „De Crăciun…“. De Crăciun, ce? Sarmale cu urechi-de-lemn? Cîrnați din – Doamne, iartă-mă! – carne de cîine? Colaci cu orez? Ei, bine, nu: „De Crăciun, ia-ți pachețele de primăvară!“. (M. M.)

●  O pereche de cizme purtate de Napoleon I în timpul exilului său pe insula Sfînta Elena a fost vîndută în cadrul unei licitaţii care a avut loc la Hotel Drouot din Paris cu suma de 117.208 euro, au anunţat reprezentanţii casei Binoche et Giquello, organizatoarea evenimentului. Napoleon I avea o înălţime de 1,69 m – peste media din acea perioadă, contrar propagandei engleze din epocă –, iar tălpile sale aveau o lungime de 26-27 centimetri, echivalentul mărimii de pantofi 40-41. (A. M. S.)

●  Întrebări primite pe adresa redacției ziarului Scînteia cu privire la proiectul noii Constituții, 25 iulie 1952: „Tov. Bavei Gheorghe de la Fabrica Flamura Roșie întreabă ce se întîmplă cu soțiile care stau acasă, îngrijind copiii. Li se aplică și lor principiul «cine nu muncește nu mănîncă»? Tov. Roman Dumitru de la aceeași întreprindere întreabă de ce Ministerul Industriei Laptelui, Cărnii și Peștelui este separat de Ministerul Industriei Alimentare? Tov. Bețcuș Ecaterina de la aceeași întreprindere întreabă de ce se lasă frîu speculanților pe piață să speculeze zarzavaturile? Tov. Goloștein de la fabrica Electro-Magnetica întreabă dacă nu s-ar putea ca în regiunea Iași, unde sînt mulți evrei, să se facă Regiunea Autonomă Evreiască? Tov. Radu Aurel de la Fabrica Constantin David spune că la art. 81 se arată că oamenilor muncii, cetățeni ai RPR, fără deosebire de naționalitate, rasă sau sex le este asigurată deplina egalitate în drepturi în toate domeniile vieții. El socotește de prisos art. 83 unde se specifică din nou că femeile sînt egale cu bărbații. Propagandista Stănica Găureanu de la Atelierele Grafice ne spune c-a fost întrebată dacă pămîntul este al celor ce muncesc sau al celor ce-l muncesc?“. (M. C.)

●  Oamenii, indiferent în ce circumstanțe, mereu își doresc mai mult și altfel: de Bobotează, la tradiționala coadă la apă sfințită, două doamne discutau vesele despre cum a auzit una dintre ele că nu știu unde, pe aproape, s-ar da vin sfințit. (I. P.

mihai macovei jpg jpeg

●  „Ouă nobile de la găini crescute în condiții boierești, bine omenite“, scrie mare și frumos, și vizibil pe eticheta unui carton de ouă. „Cod 3. Ouă provenite de la găini crescute în baterii“, scrie mic într-un colț. Din această combinație între textele de marke-ting și reglementările privind corecta informare a consumatorilor rezultă că boierii locuiau în baterii și se omeneau la înghesuială. (D. C.)

●  În perioada sărbătorilor de orice fel, cînd crește considerabil timpul petrecut acasă, iar instituțiile își modifică programul obișnuit, se înregistrează și căutări pe Google „de sezon“. Printre ele: „magazine de băuturi deschise lîngă mine“, „cele mai bune ore de cumpărat online“, „cum prăjesc un pui“, urmat de „restaurante deschise la această oră“, Netflix, Tinder, Amazon, „există Moș Crăciun?“, „Santa Traker“ și, ca o firească urmare a festinului, „săli de fitness lîngă mine“. (A. A. D.)

●  În ton cu tema Dosarului din acest număr: „nostomania“ e definită ca „nevoia impulsivă (a cuiva) de a se întoarce în țara sau locul unde și-a petrecut copilăria“… un fel de nostalgie acută. (M. P.)

●  Au început să se vîndă, cică, roboți humanoizi și roboți „colaborativi“. După cum anunță o firmă de specialitate, cei din urmă „sînt ușor de utilizat“. Nu sînt sigur că e vorba de vreo noutate, pentru că humanoizi colaborativi existau și în comunism. Și pe atunci erau ușor de manevrat de către Securitate, iar după Revoluție s-au dovedit a fi „transformers“. (A. M.)

●  E dificil să găsești cadoul potrivit, mai ales dacă nu cunoști foarte bine destinatarul. De multe ori, darurile ajung să fie depozitate în garaj sau, mai nou, postate pe Instagram cu scopul de a concura la titlul „cel mai bizar cadou“. Printre acestea, am găsit: 2 kg de laxative din plante; ornamentul numit Santaur – jumătate Moș Crăciun, jumătate ren; o fotografie înrămată cu angajații, făcută cadou unui șef; o perdea de duș cu portretul soțului; daruri ambalate în hîrtie care imită șunca, dedicate vegetarienilor; două trollere uriașe, cadou de la părinți pentru un tînăr de 24 de ani, care încă mai locuia cu ei. (A. A. D.)

●  După încălţările sport cu apă sfinţită din Iordan injectată în tălpi, acum puteţi achiziţiona un eRozariu, pentru doar puţin peste o sută de dolari, care te asistă electronic atunci cînd eşti stîngaci cu rugăciunile. Trăim vremuri în care mîntuirea e confortabilă şi tot mai la îndemînă. (M. C.)

●  Crăciun, 2019 (feedback, Irina, 3 ani): „O, blad flumos, o blad flumos, / Cu țelina tot velde… / Tu ești copilul delicios…“ ș.a.m.d., ș.a.m.d. (R. M.)

Foto: Matei Pleșu (sus), Mihai Macovei (jos)

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Litoralul de la munte, alternativă la Marea Neagră. Trei locuri spectaculoase de bălăceală și de făcut plajă, în inima munților
Litoralul românesc se poate dovedi o piatră grea de încercare atât din punct de vedere financiar, al distanței în anumite cazuri dar și al aglomerației estivale. România are însă un relief care oferă numeroase alternative, inclusiv în zonele montane.
image
„Antrenorul de genii” a fost arestat preventiv. Lajos Kristof spune că se afla într-o stare de somnambulism când a violat un minor
Lajos Kristof, care a fost prins în flagrant în timp ce agresa sexual un băiat de 14 ani, a fost arestat preventiv duminică. Acesta a declarat în fața anchetatorilor că ar fi întreținut relații sexuale cu minorul fără să fie conștient și că se afla într-o stare de somnambulism.
image
Povestea profesoarei care și-a donat salariul pentru a-și premia elevii cu note mari la Bacalaureat
O profesoară de Matematică de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda, județul Cluj, și-a premiat în bani elevii care au reușit să obțină note peste 9 la Bacalaureat. „Totul a pornit dintr-o glumă pe care eu, însă, am luat-o în serios”, a povestit pentru „Adevărul” Alexandra Avasicei.

HIstoria.ro

image
Ghinionul lui Tiberiu, „împăratul care nu iubea Roma”
Antonio Spinosa, în eseul Tiberiu – Împăratul care nu iubea Roma, abordează o temă des invocată de mine pînă acum: Rolul imens pe care-l îndeplinește scrierea unui istoric în imaginea transmisă posterității de prezentul în care a trăit și activat o personalitate.
image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.