Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ EXISTĂ
O LEGĂTURĂ ÎNTRE
GRĂDINILE CU LIVRARE LA DOMICILIU ȘI REPREZENTANȚII
CELOR CE MUNCESC ALTFEL,
ÎN CONDIȚII BOIEREȘTI,
CÎND CREȘTE NEVOIA DE NOUTATE (MAI ALES DACĂ NU CUNOȘTI
FOARTE BINE MÎNTUIREA Ș.A.M.D.)

●  Potrivit unor studii recente, se pare că există o legătură între porumbeii șchiopi din mediul urban și coafori. Unele dintre aceste înaripate își caută hrana în pubele unde coaforii aruncă resturi de păr. Cîteodată, firele de păr se înfășoară pe piciorul porumbelului, care nu mai poate scăpa de ele. Cu timpul, piciorul se necrozează, iar biata zburătoare nu-l mai poate folosi la mers. (D. S.)

●  Poate pentru că sînt tot mai puțini regi pe lume, iar cei care mai sînt au statutul de inutili de lux, știri despre sacrificiul unui rege pentru poporul său nu prea mai există. De aceea salut cu entuziasm și admirație gestul nobil al regelui Eric Manu, suveran al tribului Akan care populează satul Adansi Aboabo No. 2 din Ghana, care după ce a locuit ani de zile cu familia sa în Canada, unde a îngrijit grădinile nord-americanilor, a fost nevoit să revină la trib cînd a preluat coroana în urma decesului unchiului său – rege pînă atunci – și care, dîndu-și seama că satul are nevoie de ajutorul lui mai degrabă decît de regalitatea lui, a revenit în Canada, s-a reangajat ca grădinar și trimite bani din salariul său supușilor. (S. V.)

●  Sînt, în continuare, copleșit de reclame online la restaurante chinezești cu livrare la domiciliu. Sloganul se adaptează la context. De pildă: „De Crăciun…“. De Crăciun, ce? Sarmale cu urechi-de-lemn? Cîrnați din – Doamne, iartă-mă! – carne de cîine? Colaci cu orez? Ei, bine, nu: „De Crăciun, ia-ți pachețele de primăvară!“. (M. M.)

●  O pereche de cizme purtate de Napoleon I în timpul exilului său pe insula Sfînta Elena a fost vîndută în cadrul unei licitaţii care a avut loc la Hotel Drouot din Paris cu suma de 117.208 euro, au anunţat reprezentanţii casei Binoche et Giquello, organizatoarea evenimentului. Napoleon I avea o înălţime de 1,69 m – peste media din acea perioadă, contrar propagandei engleze din epocă –, iar tălpile sale aveau o lungime de 26-27 centimetri, echivalentul mărimii de pantofi 40-41. (A. M. S.)

●  Întrebări primite pe adresa redacției ziarului Scînteia cu privire la proiectul noii Constituții, 25 iulie 1952: „Tov. Bavei Gheorghe de la Fabrica Flamura Roșie întreabă ce se întîmplă cu soțiile care stau acasă, îngrijind copiii. Li se aplică și lor principiul «cine nu muncește nu mănîncă»? Tov. Roman Dumitru de la aceeași întreprindere întreabă de ce Ministerul Industriei Laptelui, Cărnii și Peștelui este separat de Ministerul Industriei Alimentare? Tov. Bețcuș Ecaterina de la aceeași întreprindere întreabă de ce se lasă frîu speculanților pe piață să speculeze zarzavaturile? Tov. Goloștein de la fabrica Electro-Magnetica întreabă dacă nu s-ar putea ca în regiunea Iași, unde sînt mulți evrei, să se facă Regiunea Autonomă Evreiască? Tov. Radu Aurel de la Fabrica Constantin David spune că la art. 81 se arată că oamenilor muncii, cetățeni ai RPR, fără deosebire de naționalitate, rasă sau sex le este asigurată deplina egalitate în drepturi în toate domeniile vieții. El socotește de prisos art. 83 unde se specifică din nou că femeile sînt egale cu bărbații. Propagandista Stănica Găureanu de la Atelierele Grafice ne spune c-a fost întrebată dacă pămîntul este al celor ce muncesc sau al celor ce-l muncesc?“. (M. C.)

●  Oamenii, indiferent în ce circumstanțe, mereu își doresc mai mult și altfel: de Bobotează, la tradiționala coadă la apă sfințită, două doamne discutau vesele despre cum a auzit una dintre ele că nu știu unde, pe aproape, s-ar da vin sfințit. (I. P.

mihai macovei jpg jpeg

●  „Ouă nobile de la găini crescute în condiții boierești, bine omenite“, scrie mare și frumos, și vizibil pe eticheta unui carton de ouă. „Cod 3. Ouă provenite de la găini crescute în baterii“, scrie mic într-un colț. Din această combinație între textele de marke-ting și reglementările privind corecta informare a consumatorilor rezultă că boierii locuiau în baterii și se omeneau la înghesuială. (D. C.)

●  În perioada sărbătorilor de orice fel, cînd crește considerabil timpul petrecut acasă, iar instituțiile își modifică programul obișnuit, se înregistrează și căutări pe Google „de sezon“. Printre ele: „magazine de băuturi deschise lîngă mine“, „cele mai bune ore de cumpărat online“, „cum prăjesc un pui“, urmat de „restaurante deschise la această oră“, Netflix, Tinder, Amazon, „există Moș Crăciun?“, „Santa Traker“ și, ca o firească urmare a festinului, „săli de fitness lîngă mine“. (A. A. D.)

●  În ton cu tema Dosarului din acest număr: „nostomania“ e definită ca „nevoia impulsivă (a cuiva) de a se întoarce în țara sau locul unde și-a petrecut copilăria“… un fel de nostalgie acută. (M. P.)

●  Au început să se vîndă, cică, roboți humanoizi și roboți „colaborativi“. După cum anunță o firmă de specialitate, cei din urmă „sînt ușor de utilizat“. Nu sînt sigur că e vorba de vreo noutate, pentru că humanoizi colaborativi existau și în comunism. Și pe atunci erau ușor de manevrat de către Securitate, iar după Revoluție s-au dovedit a fi „transformers“. (A. M.)

●  E dificil să găsești cadoul potrivit, mai ales dacă nu cunoști foarte bine destinatarul. De multe ori, darurile ajung să fie depozitate în garaj sau, mai nou, postate pe Instagram cu scopul de a concura la titlul „cel mai bizar cadou“. Printre acestea, am găsit: 2 kg de laxative din plante; ornamentul numit Santaur – jumătate Moș Crăciun, jumătate ren; o fotografie înrămată cu angajații, făcută cadou unui șef; o perdea de duș cu portretul soțului; daruri ambalate în hîrtie care imită șunca, dedicate vegetarienilor; două trollere uriașe, cadou de la părinți pentru un tînăr de 24 de ani, care încă mai locuia cu ei. (A. A. D.)

●  După încălţările sport cu apă sfinţită din Iordan injectată în tălpi, acum puteţi achiziţiona un eRozariu, pentru doar puţin peste o sută de dolari, care te asistă electronic atunci cînd eşti stîngaci cu rugăciunile. Trăim vremuri în care mîntuirea e confortabilă şi tot mai la îndemînă. (M. C.)

●  Crăciun, 2019 (feedback, Irina, 3 ani): „O, blad flumos, o blad flumos, / Cu țelina tot velde… / Tu ești copilul delicios…“ ș.a.m.d., ș.a.m.d. (R. M.)

Foto: Matei Pleșu (sus), Mihai Macovei (jos)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Marcel Ciolacu, președintele PSD, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu atrage atentie asupra sursei de finanțare a lui Calin Georgescu: Este externǎ
Premierul Marcel Ciolacu a atras atenția că sursa de finanțare a candidatului independent Călin Georgescu, clasat pe primul loc în turul I al prezidențialelor, este una externă, fiind de părere că ar trebui făcute ai multe verificări.
dorian popa jpg
Instanța a pronunțat pedeapsa în cazul lui Dorian Popa, acuzat de conducere sub influența drogurilor
Dorian Popa, care anul trecut a fost acuzat de conducere sub influenţa stupefiantelor. Astăzi, magistrații Judecătoriei Cornetu au pronunțat sentința influencerului.
hellvig se înscrie în pnl jpg FOTO Facebook George Cristian Tuță
Eduard Hellvig, fost șef al SRI s-a înscris în PNL: Este vremea sǎ livrăm pentru viitor
Eduard Hellvig, fost șef al SRI, s-a înscris în PNL. El a mai făcut parte din formațiune înainte de a prelua conducerea serviciului de informații.
calin georgescu jpg
Șeful TikTok, chemat să dea explicații în Parlamentul European despre campania lui Călin Georgescu
Liderul unui grup politic din Parlamentul European a cerut, marți, ca directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, să vină și să dea asigurări că platforma socială nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România.
accident Austria jpg
„Cel mai scump accident din toate timpurile". Mașini de milioane de euro, implicate într-o coliziune. Cât costă reparațiile
În Austria, mai multe mașini scumpe s-au ciocnit pe un drum de munte. Pagubele aduse vehiculelor se ridică la 1,8 milioane de euro. A fost deja descris de utilizatorii de internet ca fiind „cel mai scump accident din lume”.
John Alfred Tinniswood  Guiness World Records webp
Cel mai bătrân bărbat din lume murit la 112 ani. A trecut prin ambele războaie mondiale și s-a născut în anul scufundării Titanicului
John Alfred Tinniswood, cel mai bătrân bărbat din lume, a murit la vârsta de 112 ani. Acesta s-a stins din viață la casa de odihnă Hollies din Southport, Merseyside, fiind „înconjurat de muzică și dragoste”.
Alegeri parlamentare 6 decembrie 2020 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri parlamentare 2024: Listele complete cu partidele care candidează
Pe 1 decembrie 2024, românii vor alege viitorul Parlament, într-un scrutin cu 31 de partide și alianțe politice, dar și 19 organizații ale minorităților naționale.
cub mircea bravo png
Ce vrea să facă Bunica Lenuța din Chinteni cu costumele ei populare: „Am peste 100, Mircea zice să fac muzeu!”
Bunica Lenuța din Chinteni vrea să facă un muzeu unde să-și expună toate costumele populare.
Calin Georgescu FOTO Eduard Enea
Călin Georgescu a reușit să șocheze România dar și țările aliate. Ce spune presa britanică
BBC, gigant în presa britanică dar și cea a lumii, spune despre victoria lui Călin Georgescu că a reușit să șocheze România dar și țările aliate.