Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CU OCAZIA CREȘTERII RĂUTĂȚII

PE TOATE CANALELE, AU APĂRUT,

SCURT ȘI REPETITIV,

MAȘINILE PENTRU ÎNCĂRCAT/PLIMBAT ISTORIA (ÎNAINTE DE A O DISTRIBUI),

CARE MIROS A PROBLEME LATINE

● Cu ocazia Crăciunului, în vitrina sex-shop-ului de pe Bulevardul Magheru au apărut globuri, luminițe și beteală. Mi-am și imaginat un Moș Crăciun bonom care lasă sub brad, grijuliu, cătușe, bice și lese. (S. G.)

● Dintr-o scrisoare a lui Gh. Gheorghiu-Dej către Ana Pauker, 27 iulie 1950: „Tov. Moghioroș a deschis o campanie de experiențe, sub directa sa supraveghere, de omorîre a gărgărițelor din silozuri cu aburi supraîncălziți și care, spune el, a dat rezultate satisfăcătoare. Loți-baci a plecat înarmat pînă-n dinți cu tot felul de undițe la Lacul Roșu. Era tare dezamăgit și alarmat că nu se știe cine s-a apucat de a aruncat niște soiuri de pește care poartă numele senzațional de baboi și față de care Loți și-a manifestat disprețul. Teo a plecat sîmbătă în explorare prin stațiunea Căciulata. A descoperit apele miraculoase: a) bune pentru lecuit reumatismul; b) pentru tratarea rinichilor. A mai căutat Teo și niște ape care ajută creșterii părului; din nefericire așa ceva n-a găsit. Îți doresc să-ți petreci bine concediul, să-ți refaci sănătatea. Te îmbrățișez cu toată căldura tovărășească. Al tău, Ghiță“. (M. C.)

● Cea mai creepy experiență de anul ăsta a fost la ENEL: și nu neapărat din cauza funcționarilor de acolo, ci mai curînd a oamenilor care stăteau la coadă. Aceștia, într-un soi de consens al răutății, abia au lăsat-o, de pildă, pe o doamnă cu față de rockeriță să treacă spre toaletă. (I. P.)

● Victoria zdrobitoare a conservatorilor britanici sub lozinca „Vă vom livra Brexit-ul“ i-a frustrat pe cei mai mulți analiști europeni. Retorica lor favorită, vreme de doi ani, a fost aceea că britanicii au votat la referendum să iasă din UE fără să știe ce fac, au fost un fel de inconștienți ignoranți, mințiți de populiști caraghioși. După ce li s-a explicat pe toate canalele ce presupune Brexit-ul, britanicii au votat cu cei care promit să-l ducă la bun sfîrșit. O anume perplexitate a comentatorilor s-a putut ghici imediat. Cînd ipoteza votului neinformat și manipulat cade pentru că, și după ce-l informezi, poporul o ține pe-a lui, ce mai rămîne? Înțelepții ziarelor și televiziunilor, inventați rapid ceva! (S. V.)

● Aflat în procedură de punere sub acuzare, președintele american a avut cea mai prolifică zi (din 2019) în ceea ce privește mesajele postate pe Twitter: în 12 decembrie a postat de 115 ori. Adevărul e că formatul scurt impus de această rețea socială i se potrivește de minune. Vocabularul redus se mulează pe constrîngerea de a scrie scurt și repetitiv. (M. M.)

 Doar mie mi se par penibile mașinile cu coarne de reni într-un București în care nu au existat niciodată reni, murdar și însorit, balcanic și plin de… bucureșteni? (S. V.)

● Anunțurile pentru animale sînt întotdeauna fascinante. Cineva vinde, de exemplu, castron antiderapant pentru pisici. Altcineva vinde „iarbă pentru pisici“. Pentru același mult iubit animal se vinde „ansamblu de joacă cu stîlp“ care „oferă atîtea posibilități de joacă încît (…) pisicile tale îți vor mulțumi torcînd la nesfîrșit“. Se vinde și hrană pentru țestoase. Pentru cîini se vinde „pat cald cu pernă căptușită“. Dar există și „jucărie monstruleț pentru cîini“ sau cărucior pentru plimbat căței. Bubico ar fi de-a dreptul invidios. (A. M.)

serbanmihaigeorgescu jpg jpeg

 Un TIR încărcat cu bere s-a răsturnat în Butoieşti. Coincidenţă? (M. C.)

 Doamna Gabriela Firea e revoltată că s-a văzut nevoită să taie din banii Catedralei Mîntuirii Neamului, deoarece premierul Orban nu i-a alocat integral suma cerută pentru toate cele nevoințe ale Capitalei, adică vreo 600 de milioane de lei. Sumă rotundă, de altfel… Dar oare dna Firea l-a rugat și pe soțul domniei-sale – tot primar, vezi bine, că sufletul pereche la primărie se vede – să-i mai dea niscai parale din proiectul amplu al domniei-sale, primar de Voluntari, de a placa la exterior Catedrala Ortodoxă „Sf. Parascheva“ (tot catedrală, că biserică nu dă bine), în stilul caracteristic „lăcașelor de cult din Țara Românească, prin realizarea unor picturi murale în tehnica mozaicului“ – cf. SEAP? (Dl Pandele avînd adînci și aprofundate studii de istoria artei, se cuvine a fi crezut.) Cu aproape cinci milioane de euro, cît ar costa mozaicarea completă, s-ar mai putea face oareșce cîrpeli în Capitală. Nu de alta, dar localele se apropie cu pași repezi și implementarea bate pasul pe loc. (R. M.)

 A devenit o modă ca, de Revelion, fiecare să-și fixeze un obiectiv pentru anul care stă să înceapă. Într-un top al celor mai ciudate astfel de țeluri, exprimate pe Twitter, găsim: să pot să mă pierd singur, fără indicațiile GPS-ului; să-mi opresc copiii din a mai mînca pămînt; să verific o informație înainte de a o distribui; să reușesc să las măcar un cartof prăjit pe farfurie; să mănînc mai multă carne; să fiu la fel de fericit cum e cîinele meu; să nu mai iau hotărîri de Revelion. (A. A. D.)

 Un reportaj BBC observă că „milenialii“ sau „generația Y“ sînt pe cale să schimbe industria parfumurilor. Acestora le plac parfumurile unisex (nediscriminante sexual), cu arome simple, florale, mai ales citrice, și preferă, de dragul sustenabilității, esențele sintetice și vegane, în locul celor de origine animală. Să nu vă mirați, așadar, dacă veți întîlni tot mai mulți vlăjgani bărboși care miros a lămîiță, a portocale sau a lăcrămioare. (M. P.)

 În 2009, lanțul american McDonald’s, care intrase pe piața din Islanda cu 16 ani în urmă, a decis să plece din cauza unor probleme economice. Așa se face că această țară a devenit una dintre puținele țări europene din Europa de Vest fără McDonald’s. Chiar înainte de închiderea celor trei restaurante încă în funcțiune, Hjörtur Smarason a cumpărat un meniu și l-a pus sub un clopot de sticlă. „Am decis să-l cumpăr pentru valoarea istorică pe care o reprezenta.“ Mai întîi, burgerul și cartofii prăjiți au stat în garajul omului, apoi au luat drumul Muzeului Național al Islandei din Reykjavik. Acum acest meniu este expus ca o operă de artă la Snotra House, o casă de oaspeți din Thyk-kvibaer, în sudul Islandei. Oameni din toată lumea vin aici, mai ales vara, pentru a vedea cum se descompune hamburgerul. Și hamburgerul, și cartofii sînt un pic șifonați, dar se țin bine. (A. M. S.)

 În Dicționarul numelor, supranumelor și pseudonimelor latine din istoria literară a Evului Mediu (1100-1530) de Alfred Franklin, apărut la Paris, în 1875, un nume: Nicolaus din Dacia, „teolog, astronom și medic ungur, dominican, născut în Dacia, mort către 1470“. (D. S.)

Foto: Marius Chivu (sus), Șerban Mihai Georgescu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.