Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CAUZA LIPSEI PRESIUNII
ÎN ANUMITE GESTURI,
DOUĂ LUCRURI COMPLET DIFERITE
AU ÎNOTAT FĂRĂ OPRIRE
LA LUMINA UNOR BECURI PIERDUTE

 Președintele american Donald Trump este nemulțumit că americanii au ajuns să tragă apa de la toaletă de mai multe ori, din cauza lipsei presiunii la apă în anumite zone din Statele Unite. El zice că oamenii sînt nevoiți să tragă apa de la WC chiar și de zece ori, fiindcă nu merge o singură dată, iar alții nu se pot spăla pe mîini din cauza debitului scăzut. Eu zic să facem un schimb util de experiență – să ne trimită Trump americanii ăia amărîți, în curs de împuțire, la București și îi trimitem și noi cîțiva bucureșteni care, de cînd a venit iarna, pot trage apa, dar nu pot face duș pentru că n-au apă caldă și dîrdîie de frig pentru că termoficarea e la pămînt. (A. P.)

 Am nimerit pe un canal de sport unde erau lupte, o combinație stranie de kickboxing și judo. Unul dintre luptători, mai scund, era numit Bestia Moldovei. Celălalt era un austriac. Se băteau ca chiorii, dacă pot spune așa. Comentatorii credeau că va cîștiga Bestia Moldovei, deși acesta o încasa din plin. Din cînd în cînd, însă, luptătorul moldovean îi arăta adversarului degetele mijlocii de la ambele mîini (se folosea un gen de mănuși care permitea acest lucru), pentru ca apoi să se repeadă cu pumnii asupra lui. La un moment dat, arbitrul l-a avertizat pentru aceste gesturi arătîndu-i, la rîndul său, două degete de la o mînă. La sfîrșit, Bestia Moldovei a fost declarat(ă) învins(ă) și s-a repezit să-și îmbrățișeze învingătorul aproape cu dragoste, în timp ce comentatorii se întrebau „ce o fi în capul lui“. (A. M.)

 În Libertatea de vineri, 13 decembrie 2019, un anunț la mica publicitate: „DOMN 65 ani București – de vrei iubire, dragoste și feerie. Exclus telefoane inutile“. Oferta e cît se poate de atrăgătoare, mai întîi pentru că include, la pachet, două lucruri complet diferite, dar la fel de importante: iubirea și dragostea. Apoi pentru că exclude ce era de exclus: într-adevăr, feeria și telefoanele inutile sînt incompatibile. (D. S.)

 Trei vaci luate de mare în timpul uraganului Dorian, de pe coasta de est a SUA, au fost găsite vii la o distanță de mai mulți kilometri. Cele trei animale se pare că au înotat cam zece kilometri pe mare înainte de a ajunge pe o insulă de nisip. S-ar putea ca proverbele să aibă nevoie în curînd, și ele, de un update. Dacă vaca înoată, s-ar putea ca și porcul să zboare. (A. M. S.)

 Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Preşedintele (rus) munceşte ca un furnal imposibil de stins, într-un ciclu fără oprire, continuu“, adăugînd că Putin se va afla la biroul său de lucru de la Kremlin şi în data de 31 decembrie. Comparația cu furnalul cred că explică multe. (A. M. S.)

 Președintele american Donald Trump este nemulțumit de becurile electrice din Statele Unite și de standardele pentru eficiența energetică ale acestora, care ar trebui modificate. El spune că becurile actuale „nu te arată într-o lumină prea bună“, ceea ce nu e OK pentru o persoană vanitoasă care ține la imaginea sa. Pe el, de pildă, îl fac să arate portocaliu. Sinceră să fiu, mie, uneia, mi s-a părut cam portocaliu de la bun început, chiar și la lumina unor becuri europene, dar m-am gîndit că așa e el. Poate o fi verde, de fapt – cine știe? – și noi habar n-aveam. (A. P.)

 Un violonist elvețian a uitat într-un tren o vioară Stradivarius. La nici 24 de ore, vioara a fost găsită și predată la Biroul de obiecte pierdute al gării. Îmi imaginez ce muzică ar fi ieșit dacă în tren s-ar fi aflat, în momentul potrivit, cîțiva lăutari ambulanți din România… (M. P.)

adamian img 2824 ad2 jpg jpeg

CELE MAI CĂUTATE PĂSĂRI
GARANTEAZĂ DESTULE
SCHIMBURI SUCCESIVE DE ANI

● Printre cele mai căutate informații pe care românii au vrut să le afle de pe Internet în 2019 s-au numărat și versurile Prohodului. Că tot ne-am născut poeți. (S. G.)

 Președintele american Donald Trump s-a declarat un dușman înverșunat al morilor de vînt care sînt veritabile „cimitire pentru păsări“, iar zgomotul lor ar „produce cancer“. Un adevărat Don Quijote al zilelor noastre! Să audă olandezii una ca asta… (A. P.)

 O companie din New York, MSCHF, a inventat „Tenișii lui Iisus“. La un preț extrem de piperat, 1.425 de dolari, încălțămintea garantează „mersul pe apă“ – asta pentru că în talpa pantofilor este injectată apă sfințită din rîul Iordan. Cred că inventatorii sînt fanii cărții lui C.S. Lewis, Sfaturile unui diavol bătrîn către unul tînăr. (S. G.)

 Listă pentru Moș Crăciun: „Pentru Lulu (ursuleț de pluș), o suzetă; pentru Fifi (alt ursuleț de pluș, alb), o jucălie; pentru mami, o văcuță pe care s-o punem în fligidel, să bea lapte (rîde); pentru tati, o vacă maaale, să bea și el muult lapte (rîde); pentru „bunu“ și „buni“ o posețică…“ Aici, Irina (3 ani) n-a mai argumentat… să fie oare o intuiție precoce legată de finanțele bunicilor?! Mira-m-aș! Dar mai știi?! Cu spiridușii nu te pui… „Și ție ce să-ți aducă Moș Crăciun?“ „Muuulte puzzle!“ „Păi, n-ai destule, unde le mai pui, că nu mai ai loc în camera ta!“ „Mă cocoț și stau sus!“ Lista rămîne deschisă…  (R. M.)

 În 2006, canadianul Kyle MacDonald a intrat în posesia unei case plătind-o cu o agrafă pentru hîrtie. A avut nevoie cam de un an și de 14 schimburi succesive online. Agrafa (roșie, ce-i drept) a devenit pe rînd stilou, clanță, primus, generator, butoi pentru bere, snowmobil, excursie în Canada, camion, contract cu un studio de muzică, chiria pe un an în Arizona, o după-amiază cu Alice Cooper, un glob de zăpadă cu trupa KISS, un rol într-un film și, în final, casa din Kipling, o localitate din Canada cu puțin peste 1.000 de locuitori. Schimbul în 14 pași a intrat în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai de succes tranzacție online. (A. A. D.)

 Slogan publicitar de pe la începutul anilor 1960: „De la Cluj pîn-la Constanța, / Din Oradea la Galați, / Ce ușor parcurg distanța / Motoretele Carpați!“. Probabil că astăzi tot cu motoreta parcurgi mai ușor distanța. Cu trenul, oricum, e mai greu ca acum 60 de ani. (M. M.)

Foto: Adrian Damian

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.