Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CAUZA LIPSEI PRESIUNII
ÎN ANUMITE GESTURI,
DOUĂ LUCRURI COMPLET DIFERITE
AU ÎNOTAT FĂRĂ OPRIRE
LA LUMINA UNOR BECURI PIERDUTE

 Președintele american Donald Trump este nemulțumit că americanii au ajuns să tragă apa de la toaletă de mai multe ori, din cauza lipsei presiunii la apă în anumite zone din Statele Unite. El zice că oamenii sînt nevoiți să tragă apa de la WC chiar și de zece ori, fiindcă nu merge o singură dată, iar alții nu se pot spăla pe mîini din cauza debitului scăzut. Eu zic să facem un schimb util de experiență – să ne trimită Trump americanii ăia amărîți, în curs de împuțire, la București și îi trimitem și noi cîțiva bucureșteni care, de cînd a venit iarna, pot trage apa, dar nu pot face duș pentru că n-au apă caldă și dîrdîie de frig pentru că termoficarea e la pămînt. (A. P.)

 Am nimerit pe un canal de sport unde erau lupte, o combinație stranie de kickboxing și judo. Unul dintre luptători, mai scund, era numit Bestia Moldovei. Celălalt era un austriac. Se băteau ca chiorii, dacă pot spune așa. Comentatorii credeau că va cîștiga Bestia Moldovei, deși acesta o încasa din plin. Din cînd în cînd, însă, luptătorul moldovean îi arăta adversarului degetele mijlocii de la ambele mîini (se folosea un gen de mănuși care permitea acest lucru), pentru ca apoi să se repeadă cu pumnii asupra lui. La un moment dat, arbitrul l-a avertizat pentru aceste gesturi arătîndu-i, la rîndul său, două degete de la o mînă. La sfîrșit, Bestia Moldovei a fost declarat(ă) învins(ă) și s-a repezit să-și îmbrățișeze învingătorul aproape cu dragoste, în timp ce comentatorii se întrebau „ce o fi în capul lui“. (A. M.)

 În Libertatea de vineri, 13 decembrie 2019, un anunț la mica publicitate: „DOMN 65 ani București – de vrei iubire, dragoste și feerie. Exclus telefoane inutile“. Oferta e cît se poate de atrăgătoare, mai întîi pentru că include, la pachet, două lucruri complet diferite, dar la fel de importante: iubirea și dragostea. Apoi pentru că exclude ce era de exclus: într-adevăr, feeria și telefoanele inutile sînt incompatibile. (D. S.)

 Trei vaci luate de mare în timpul uraganului Dorian, de pe coasta de est a SUA, au fost găsite vii la o distanță de mai mulți kilometri. Cele trei animale se pare că au înotat cam zece kilometri pe mare înainte de a ajunge pe o insulă de nisip. S-ar putea ca proverbele să aibă nevoie în curînd, și ele, de un update. Dacă vaca înoată, s-ar putea ca și porcul să zboare. (A. M. S.)

 Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Preşedintele (rus) munceşte ca un furnal imposibil de stins, într-un ciclu fără oprire, continuu“, adăugînd că Putin se va afla la biroul său de lucru de la Kremlin şi în data de 31 decembrie. Comparația cu furnalul cred că explică multe. (A. M. S.)

 Președintele american Donald Trump este nemulțumit de becurile electrice din Statele Unite și de standardele pentru eficiența energetică ale acestora, care ar trebui modificate. El spune că becurile actuale „nu te arată într-o lumină prea bună“, ceea ce nu e OK pentru o persoană vanitoasă care ține la imaginea sa. Pe el, de pildă, îl fac să arate portocaliu. Sinceră să fiu, mie, uneia, mi s-a părut cam portocaliu de la bun început, chiar și la lumina unor becuri europene, dar m-am gîndit că așa e el. Poate o fi verde, de fapt – cine știe? – și noi habar n-aveam. (A. P.)

 Un violonist elvețian a uitat într-un tren o vioară Stradivarius. La nici 24 de ore, vioara a fost găsită și predată la Biroul de obiecte pierdute al gării. Îmi imaginez ce muzică ar fi ieșit dacă în tren s-ar fi aflat, în momentul potrivit, cîțiva lăutari ambulanți din România… (M. P.)

adamian img 2824 ad2 jpg jpeg

CELE MAI CĂUTATE PĂSĂRI
GARANTEAZĂ DESTULE
SCHIMBURI SUCCESIVE DE ANI

● Printre cele mai căutate informații pe care românii au vrut să le afle de pe Internet în 2019 s-au numărat și versurile Prohodului. Că tot ne-am născut poeți. (S. G.)

 Președintele american Donald Trump s-a declarat un dușman înverșunat al morilor de vînt care sînt veritabile „cimitire pentru păsări“, iar zgomotul lor ar „produce cancer“. Un adevărat Don Quijote al zilelor noastre! Să audă olandezii una ca asta… (A. P.)

 O companie din New York, MSCHF, a inventat „Tenișii lui Iisus“. La un preț extrem de piperat, 1.425 de dolari, încălțămintea garantează „mersul pe apă“ – asta pentru că în talpa pantofilor este injectată apă sfințită din rîul Iordan. Cred că inventatorii sînt fanii cărții lui C.S. Lewis, Sfaturile unui diavol bătrîn către unul tînăr. (S. G.)

 Listă pentru Moș Crăciun: „Pentru Lulu (ursuleț de pluș), o suzetă; pentru Fifi (alt ursuleț de pluș, alb), o jucălie; pentru mami, o văcuță pe care s-o punem în fligidel, să bea lapte (rîde); pentru tati, o vacă maaale, să bea și el muult lapte (rîde); pentru „bunu“ și „buni“ o posețică…“ Aici, Irina (3 ani) n-a mai argumentat… să fie oare o intuiție precoce legată de finanțele bunicilor?! Mira-m-aș! Dar mai știi?! Cu spiridușii nu te pui… „Și ție ce să-ți aducă Moș Crăciun?“ „Muuulte puzzle!“ „Păi, n-ai destule, unde le mai pui, că nu mai ai loc în camera ta!“ „Mă cocoț și stau sus!“ Lista rămîne deschisă…  (R. M.)

 În 2006, canadianul Kyle MacDonald a intrat în posesia unei case plătind-o cu o agrafă pentru hîrtie. A avut nevoie cam de un an și de 14 schimburi succesive online. Agrafa (roșie, ce-i drept) a devenit pe rînd stilou, clanță, primus, generator, butoi pentru bere, snowmobil, excursie în Canada, camion, contract cu un studio de muzică, chiria pe un an în Arizona, o după-amiază cu Alice Cooper, un glob de zăpadă cu trupa KISS, un rol într-un film și, în final, casa din Kipling, o localitate din Canada cu puțin peste 1.000 de locuitori. Schimbul în 14 pași a intrat în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai de succes tranzacție online. (A. A. D.)

 Slogan publicitar de pe la începutul anilor 1960: „De la Cluj pîn-la Constanța, / Din Oradea la Galați, / Ce ușor parcurg distanța / Motoretele Carpați!“. Probabil că astăzi tot cu motoreta parcurgi mai ușor distanța. Cu trenul, oricum, e mai greu ca acum 60 de ani. (M. M.)

Foto: Adrian Damian

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.