Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 825 din 12–18 decembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU A ACOPERI
MIROSUL SPECIFIC PRODUSELOR
MAI PUȚIN EUROPENE,
LUMEA AFLATĂ LA ÎNCEPUT
SE VA DEPLASA
ȚINÎND UN INEL ÎN MÎNĂ

● Clienții Apa Nova București au fost informați că s-a aprobat „Taxa Municipală pentru Apa Uzată Faza 2“, adică „TMAU Faza 2“, pentru a acoperi împrumutul contractat de către Municipiul București în scopul asigurării cofinanțării proiectului „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dîmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II“. Carevasăzică, împrumutul se face o dată, iar cetățenii uzează apa în mai multe faze, cu taxele aferente… (D. C.)

● Nici mirosul nu mai e ce pare. Unii mici producători şi unele centre de colectare pun căcăreze de oaie în lapte pentru a-i da mirosul specific şi a înşela consumatorii, a declarat  Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Laptelui din România. Acesta a mai spus că în această perioadă nu ar trebui să existe pe piaţă lactate proaspete de oaie şi capră. (A. M. S.)

● Pe Netflix a apărut, recent, o nouă serie de documentare. Se numește Broken. E vorba despre piața produselor contrafăcute și despre cum se combate acest fenomen care produce (uneori) nebănuite consecințe în plan economic și social. În Los Angeles, poliția are o divizie specială însărcinată cu  aceste cazuri. Polițiștii se dau drept cumpărători și merg la piață, în zonele unde chinezii vînd tot felul de falsuri. Falșii clienți cumpără produse falsificate și-i înhață pe vînzători. (M. M.)

● Doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a intrat în campanie electorală, pe neanunțate, dar pe banii și pe nervii noștri, tot mai întinși. Dna G.F. și-a subtitrat/supratitrat autobuzele Primăriei, cu litere mari, albe, să citească tot bucureșteanul și să bage la cap: Primăria Generală a Capitalei / Consiliul Municipiului București / Achiziționat în anul… Așa apare pictat pe toate. Am vizitat și eu cîteva capitale mai mult sau mai puțin europene (evident, nu mă pot compara cu dna G.F.), dar asemenea atac de fotofobie n-am încercat niciunde. E adevărat că, pe alocuri, mașinile din transportul de stat poartă o aceeași culoare. Dar oare cîte companii particulare asigură transport public în București? Apoi, dna G.F. a considerat că trebuie să schimbe simbolistica tradițională de Crăciun (cu toate că se pretinde domnia-sa a fi o autentic de smerită și cuvioasă creștină): așa că ne-a iluminat mintea cea de pe urmă, la ceas de seară, cu mingi de fotbal din apropiatul Campionat European, ca niște bostani scobiți (fără lumînare), gata să ne cadă în cap, spre a vesti Nașterea Domnului. Dar cel mai grav e că dna primar general a intrat cu bocancii Primăriei în cartierele-dormitor ale Capitalei, într-un autentic rasol electoral. Amănunte la „Antinostalgia“ din p. 10.  (R. M.)

● Am trăit de curînd, într-o cafenea, o scenă ca-n filmele de Crăciun: la un moment dat s-a stins lumina. Lumea aflată la tejghea a fraternizat, pentru o clipă. Apoi s-a aprins lumina la loc și toate cele și-au re­luat cursul, oamenii au redevenit străini. E drept că a existat și un happy-end consumist: tocmai atunci am cîștigat o cană de Crăciun. (I. P.)

● Un pensionar din Japonia a fost reținut de Poliție după ce, timp de doi ani, a sunat încontinuu (de aproape 24.000 de ori) la serviciul pentru clienți al unei companii de telefonie reclamînd că respectiva companie nu și-a respectat contractul. Știrea mi se pare un bun început pentru un roman de Haruki Murakami. (S. G.)

● Clarvăzătoarea, cîntăreața și autoarea americană de origine bistrițeană Carmen Harra ne prezice că „vom descoperi o viteză a luminii mai mare decît cea actuală“. Înțelegem că, urmînd o lege implacabilă a progresului, lumina se va deplasa în viitor cu o viteză tot mai mare. O posibilă explicație pentru viteza tot mai mare cu care crește valoarea facturilor de lumină. (M. P.)

● Un deputat italian a cerut-o de soție pe partenera sa, Elisa de Leo, în timpul dezbaterilor din Parlament privind reconstrucția după cutremur. Omul a luat cuvîntul, a spus că e o zi specială pentru el și a întrebat‑o pe iubita lui, ținînd un inel în mînă: „Te căsătorești cu mine?“. (A. M. S.)

cristina stefan 6950 jpg jpeg

VESTEA BUNĂ ESTE CĂ
ÎN MUNȚI AU FOST GĂSITE TRADIȚII

● Dacă nu ieșiți din casă fără telefonul mobil, îl verificați obsesiv pe parcursul zilei și simțiți o panică accentuată cînd nu aveți semnal sau se descarcă bateria, afecțiunea de care suferiți are și un nume: nomofobie (no mobile phobia). Boala este departe de a fi una rară. Conform unui studiu efectuat de The Boston Consulting Group, 55% din utilizatorii de telefon mobil ar fi în stare să renunțe la cina în oraș pentru un an întreg doar pentru a-l păstra. 33% este procentul mai mic, dar totuși îngrijorător, al celor care, de dragul mobilului, ar renunța la sex vreme de un an, dacă ar fi să aleagă. Vestea bună este că în țări precum SUA sau Marea Britanie există deja „centre de dezintoxicare“ pentru această dependență. Metodele folosite acolo sînt însă drastice. (A. A. D.)

● Carte poștală trimisă lui Lucrețiu Pătrășcanu, ministrul Justiției, în anul 1945: „Tovarășe Ministru, ca om bătrîn de 65 de ani nu cred că să știți că în moment ce frații și nepoții și fii noștri luptă prin munți și cîmpii pentru stîrpirea dușmanului nostru comun care ne-a supt sîngele nostru în comuna Dudești/Cioplea, primarul Brînzoi să aprobe ca în salonul legionarului T. Glăgeac să se dea baluri și dansuri și care să ia la intrare cîte 700 de lei pentru a mări fondul partidului țărănesc și care a încasat pînă acum șaizeci de mii. Vă rugăm stîrpiți dansul!“. (M. C.)

● O femeie a fost oprită la granița ruso-chineză și i-au fost găsite opt lingouri de aur, care cîntăreau două kilograme. Le ținea ascunse în încălțăminte. Dacă e să fie prețios, să fie din cap pînă-n picioare. Rusia este, de altfel, unul dintre cei mai mari producători mondiali de aur, în 2018 cantitatea extrasă a fost de circa 300 de tone. (A. M. S.)

● Sărim pîrleazul nițel pentru a culege cîteva nume de firme din Republica Moldova: Proazur & Co SRL, Adecvat SRL, Amintire-Căpița SRL, Bemol Retail SRL, Unghiul SRL, Bunele Tradiții SRL, Cabanos Nord SRL, Copiosus SRL, Metru Pătrat SRL, Dominat Imobil SRL, Soclu SRL, Universul Filtrelor SRL, Sonet-Computer SRL, Mobigrupanturaj SRL, Apa Bună SRL, Dezvoltarea SRL, Clipa Minunății SRL, Ascensiune SRL, Crochiu-Prim SRL, Ploaia De Argint SRL, Diferit Lux SRL, Empiric Urban SRL, Certitudine SRL, Lebăda Ivorie SRL, Cosmic Bowling SRL, Bunătate SRL, Ochișorii Catincuței SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu (sus), Cristina Ștefan (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.