Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 825 din 12–18 decembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU A ACOPERI
MIROSUL SPECIFIC PRODUSELOR
MAI PUȚIN EUROPENE,
LUMEA AFLATĂ LA ÎNCEPUT
SE VA DEPLASA
ȚINÎND UN INEL ÎN MÎNĂ

● Clienții Apa Nova București au fost informați că s-a aprobat „Taxa Municipală pentru Apa Uzată Faza 2“, adică „TMAU Faza 2“, pentru a acoperi împrumutul contractat de către Municipiul București în scopul asigurării cofinanțării proiectului „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dîmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II“. Carevasăzică, împrumutul se face o dată, iar cetățenii uzează apa în mai multe faze, cu taxele aferente… (D. C.)

● Nici mirosul nu mai e ce pare. Unii mici producători şi unele centre de colectare pun căcăreze de oaie în lapte pentru a-i da mirosul specific şi a înşela consumatorii, a declarat  Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Laptelui din România. Acesta a mai spus că în această perioadă nu ar trebui să existe pe piaţă lactate proaspete de oaie şi capră. (A. M. S.)

● Pe Netflix a apărut, recent, o nouă serie de documentare. Se numește Broken. E vorba despre piața produselor contrafăcute și despre cum se combate acest fenomen care produce (uneori) nebănuite consecințe în plan economic și social. În Los Angeles, poliția are o divizie specială însărcinată cu  aceste cazuri. Polițiștii se dau drept cumpărători și merg la piață, în zonele unde chinezii vînd tot felul de falsuri. Falșii clienți cumpără produse falsificate și-i înhață pe vînzători. (M. M.)

● Doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a intrat în campanie electorală, pe neanunțate, dar pe banii și pe nervii noștri, tot mai întinși. Dna G.F. și-a subtitrat/supratitrat autobuzele Primăriei, cu litere mari, albe, să citească tot bucureșteanul și să bage la cap: Primăria Generală a Capitalei / Consiliul Municipiului București / Achiziționat în anul… Așa apare pictat pe toate. Am vizitat și eu cîteva capitale mai mult sau mai puțin europene (evident, nu mă pot compara cu dna G.F.), dar asemenea atac de fotofobie n-am încercat niciunde. E adevărat că, pe alocuri, mașinile din transportul de stat poartă o aceeași culoare. Dar oare cîte companii particulare asigură transport public în București? Apoi, dna G.F. a considerat că trebuie să schimbe simbolistica tradițională de Crăciun (cu toate că se pretinde domnia-sa a fi o autentic de smerită și cuvioasă creștină): așa că ne-a iluminat mintea cea de pe urmă, la ceas de seară, cu mingi de fotbal din apropiatul Campionat European, ca niște bostani scobiți (fără lumînare), gata să ne cadă în cap, spre a vesti Nașterea Domnului. Dar cel mai grav e că dna primar general a intrat cu bocancii Primăriei în cartierele-dormitor ale Capitalei, într-un autentic rasol electoral. Amănunte la „Antinostalgia“ din p. 10.  (R. M.)

● Am trăit de curînd, într-o cafenea, o scenă ca-n filmele de Crăciun: la un moment dat s-a stins lumina. Lumea aflată la tejghea a fraternizat, pentru o clipă. Apoi s-a aprins lumina la loc și toate cele și-au re­luat cursul, oamenii au redevenit străini. E drept că a existat și un happy-end consumist: tocmai atunci am cîștigat o cană de Crăciun. (I. P.)

● Un pensionar din Japonia a fost reținut de Poliție după ce, timp de doi ani, a sunat încontinuu (de aproape 24.000 de ori) la serviciul pentru clienți al unei companii de telefonie reclamînd că respectiva companie nu și-a respectat contractul. Știrea mi se pare un bun început pentru un roman de Haruki Murakami. (S. G.)

● Clarvăzătoarea, cîntăreața și autoarea americană de origine bistrițeană Carmen Harra ne prezice că „vom descoperi o viteză a luminii mai mare decît cea actuală“. Înțelegem că, urmînd o lege implacabilă a progresului, lumina se va deplasa în viitor cu o viteză tot mai mare. O posibilă explicație pentru viteza tot mai mare cu care crește valoarea facturilor de lumină. (M. P.)

● Un deputat italian a cerut-o de soție pe partenera sa, Elisa de Leo, în timpul dezbaterilor din Parlament privind reconstrucția după cutremur. Omul a luat cuvîntul, a spus că e o zi specială pentru el și a întrebat‑o pe iubita lui, ținînd un inel în mînă: „Te căsătorești cu mine?“. (A. M. S.)

cristina stefan 6950 jpg jpeg

VESTEA BUNĂ ESTE CĂ
ÎN MUNȚI AU FOST GĂSITE TRADIȚII

● Dacă nu ieșiți din casă fără telefonul mobil, îl verificați obsesiv pe parcursul zilei și simțiți o panică accentuată cînd nu aveți semnal sau se descarcă bateria, afecțiunea de care suferiți are și un nume: nomofobie (no mobile phobia). Boala este departe de a fi una rară. Conform unui studiu efectuat de The Boston Consulting Group, 55% din utilizatorii de telefon mobil ar fi în stare să renunțe la cina în oraș pentru un an întreg doar pentru a-l păstra. 33% este procentul mai mic, dar totuși îngrijorător, al celor care, de dragul mobilului, ar renunța la sex vreme de un an, dacă ar fi să aleagă. Vestea bună este că în țări precum SUA sau Marea Britanie există deja „centre de dezintoxicare“ pentru această dependență. Metodele folosite acolo sînt însă drastice. (A. A. D.)

● Carte poștală trimisă lui Lucrețiu Pătrășcanu, ministrul Justiției, în anul 1945: „Tovarășe Ministru, ca om bătrîn de 65 de ani nu cred că să știți că în moment ce frații și nepoții și fii noștri luptă prin munți și cîmpii pentru stîrpirea dușmanului nostru comun care ne-a supt sîngele nostru în comuna Dudești/Cioplea, primarul Brînzoi să aprobe ca în salonul legionarului T. Glăgeac să se dea baluri și dansuri și care să ia la intrare cîte 700 de lei pentru a mări fondul partidului țărănesc și care a încasat pînă acum șaizeci de mii. Vă rugăm stîrpiți dansul!“. (M. C.)

● O femeie a fost oprită la granița ruso-chineză și i-au fost găsite opt lingouri de aur, care cîntăreau două kilograme. Le ținea ascunse în încălțăminte. Dacă e să fie prețios, să fie din cap pînă-n picioare. Rusia este, de altfel, unul dintre cei mai mari producători mondiali de aur, în 2018 cantitatea extrasă a fost de circa 300 de tone. (A. M. S.)

● Sărim pîrleazul nițel pentru a culege cîteva nume de firme din Republica Moldova: Proazur & Co SRL, Adecvat SRL, Amintire-Căpița SRL, Bemol Retail SRL, Unghiul SRL, Bunele Tradiții SRL, Cabanos Nord SRL, Copiosus SRL, Metru Pătrat SRL, Dominat Imobil SRL, Soclu SRL, Universul Filtrelor SRL, Sonet-Computer SRL, Mobigrupanturaj SRL, Apa Bună SRL, Dezvoltarea SRL, Clipa Minunății SRL, Ascensiune SRL, Crochiu-Prim SRL, Ploaia De Argint SRL, Diferit Lux SRL, Empiric Urban SRL, Certitudine SRL, Lebăda Ivorie SRL, Cosmic Bowling SRL, Bunătate SRL, Ochișorii Catincuței SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu (sus), Cristina Ștefan (jos)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.