Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 822 din 21–27 noiembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN VREME CE
DIVERSE PERSONALITĂȚI
DE CULOARE INCERTĂ SE APROPIE
DE ACELAȘI TIP DE GREȘEALĂ
(INTERZISĂ PRIN LEGE),
AFLĂM CĂ PRINCIPIUL FUNDAMENTAL A FRÎNAT BRUSC

● În raportul său bianual, Facebook a anunțat că, de la începutul anului, a șters 5,4 miliarde de conturi false. Asta în vreme ce populația globului se apropie de 8 miliarde. Cu alte cuvinte, pe Facebook exista o lume paralelă comparabilă ca mărime cu cea reală, care era nu doar virtuală, ci și falsă. Cicikov ar fi invidios. (A. M.)

● Pe vremuri, TVR difuza o serie de emisiuni de divertisment sub genericul „Cu mască, fără mască“. Diverse personalităţi erau prezentate în postúri neobişnuite sau necunoscute publicului larg. În campania electorală pentru preşedinţie, probabil că ar trebui inventată o nouă emisiune în care să fie prezentaţi cei doi candidaţi rămaşi în cursă: „Cu cască, fără cască“. (M. M.)

● Crăciunul pe culoarul blocului: o canapea, de culoare incertă, cu pernele scoase, pe care stă o revistă groasă cu un brad posibil pe copertă. (I. P.)

● Nu, stimată doamnă Viorica Dăncilă, derapajele de exprimare în limba română – pe care, de altminteri, vi le asumați – nu pot fi raportate ca „greșeli“, ele sînt lacune dintr-o educație deficitară. Greșelile se pot ierta și, la o adică, înțelege (deși nu păreți cîtuși de puțin o fire spasmofilică!). Dar același tip de greșeală, repetată copy/paste în același context, devine lacună, gol, abis, care nu mai poate fi umplut nici măcar într-o campanie electorală pentru prezidențiale. Chiar dacă exclusiv în limba română. (R. M.)

● California a devenit primul stat american unde discriminarea în baza coafurii la femei este interzisă prin lege. (M. C.)

● Aflăm de la „Reporter de Iași“ că primarul Mihai Chirica e acuzat că ar deține o proprietate de 200.000 de euro, cu o biserică privată în fundul curții. O accepțiune nouă, elevată, binevenită a privatei din fundul curții. (M. P.)

● Majoritatea superofertelor de Black Friday se încheie cu îndemnul „COMANDĂ ACUM!“. E un fel de imperativ categoric într-o societate în care principiul fundamental e consumul iraţional de orice. (M. M.)

● Sub fereastra mea deschisă aud știutul zgomot de table ciocnite, precedat de scîrțîitul unei frîne. O mașină a frînat brusc, dar nu suficient de brusc, și a ciocnit o alta care oprise în fața ei. Succesiunea de zgomote auzită de mine, în casă, a fost: scîrțîit de frîne, bufnitura, vocea unui tip de pe trotuar spunînd „Esteeee!“, rîsetele și aplauzele grupului său. Totuși, trăim într-un oraș bizar… (S. V.)

adrian damian img 2510 jpg jpeg

ÎN CAZ DE URGENȚĂ,
DIN MÎNA ÎNTINSĂ APARE O LINIE
PENTRU A LĂMURI CHESTIUNEA

● Despre elvețieni se știe că au buncăre nucleare în care populația se poate adăposti și că adună mii de tone de produse ca provizii, pe care să le folosească în caz de urgență. Pe lîngă zahăr, făină, ulei de gătit, orez, combustibil, apă potabilă și medicamente, există pe listă și cafeaua. Eu îi înțeleg. (A. M. S.)

● Dacă e joi e Ateneu. Concert. Un program dens: Chausson și Rahmaninov, Simfonia a doua. Dirijor – Cristian Măcelaru. La două rînduri în fața mea, o pereche cu o copilă de aproape doi ani, cu suzetă. Cei doi ar fi putut fi bunicii micuței, niște bunici de maximum  50 de ani, cu siluete foarte stilate, îmbrăcați casual. Copila era, evident, „mica prințesă“. Înainte de începerea concertului, o doamnă, vecină de interval, îi apostrofa într-o franceză impecabilă că nu e permis cu copii sub șapte ani la concert, că nu pot rezista, că deranjează, c-o fi și c-o păți. Bunicii n-au ripostat și nici n-au comentat. Pe toată durata concertului, micuța a fost de toată minunea, mai stătea lungită în brațele bunicii, în momentele care-o atrăgeau mai mult se ridica, iar căpșorul brâncușian parcă-i vibra, în timp ce „buni“ îi conducea brațele a „dirijare“. În pauză însă, micuța a devenit o adevărată rachetă supersonică, trasînd orbite paralele în foaier, întrerupte doar de un mic popas pentru a mai lua o bucățică din mîna întinsă de „buni“. La finalul concertului, se putea auzi de jur împrejur: „Félicitations. La petite a été merveilleuse. Vraiment!“ În același timp părăseau sala doi bebeluși, purtați de gît, în straiță… Cu siguranță, maestrului Cristian Măcelaru i-ar fi plăcut să recupereze în direct partea asta de public. Apropo! Felicitări, domnule Cristian Măcelaru, pentru nominalizarea la pupitrul dirijoral al Orchestrei Naționale a Franței. Veți ajunge cu atît mai lesne la București. Vă mulțumim! (R. M.)

● În topul celor mai căutate cuvinte pe YouTube la nivel mondial apare un anume ASMR. Este prescurtarea pentru Autonomous Sensory Meridian Response și se referă la senzația relaxantă stîrnită de stimuli cum sînt șoaptele, bătăile ușoare în diverse obiecte, foșnetele, trecerea unghiilor peste materiale, ba chiar și sunetul pe care-l face foarfeca la tăierea părului. Primul loc la categoria ciudățenie între acești „generatori de furnicături“ este cîștigat de… ronțăitul de castraveți murați. Un clip dedicat savurării zgomotoase de murături extra-crocante a adunat peste 30 de milioane de vizualizări, în ultimii doi ani. (A. A. D.)

● Un bărbat s-a lăudat pe net că a păcălit o linie aeriană, în Moscova, înlocuindu-și, la cîntarul de la check-in, motanul Viktor, de zece kilograme (deci cu două prea grăsun pentru a fi luat în cabină) cu unul mai slab, și apoi făcînd iar schimbul. Rușii n-au avut însă umor: compania s-a sesizat ulterior postării și l-a scos pe bărbat din programul lor de călători frecvenți. (C. Ș.)

● Nu demult am avut parte de o experiență bancară interesantă. Vrînd să scot niște bani din burta unui bancomat (firește, fără a-l forța, ci pe căile uzuale, adică folosindu-mi cardul), mașinăria mi-a comunicat în limbajul ei bancar, mai greu de priceput pentru profani, că nu se poate întrucît (dacă-mi amintesc bine) contul meu nu era „universal“. Am încercat încă o dată, cu același rezultat. Așa că am intrat în bancă pentru a lămuri chestiunea și am fost îndrumat către o tînără așezată în fața unui computer, căreia (în cîteva cuvinte) i-am explicat despre ce-i vorba. Îndatoritoare, m-a invitat să iau loc. L-am luat. Mi-a cerut cardul și cartea de identitate și i le-am dat. A tastat ceva la computer, apoi mi-a zîmbit, pe jumătate amuzată, pe jumătate nedumerită: potrivit datelor pe care le aveau ei, mi-a spus, cartea mea de identitate expirase în anul 1912. În final, printr-un apel telefonic la sediu, problema a fost rezolvată și am putut pleca de-acolo mulțumit, dar lăsînd în urmă o longevitate de invidiat. (D. S.)

Foto: Șerban Georgescu (sus), Adrian Damian (jos)

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

image jpeg
Smiley, Gina și fiica lor, Paște însorit în Italia, la restaurantul cu stea Michelin al lui chef Richard Abou Zaki! Imagini cu întreaga familie la aeroport!
Smiley, Gina Pistol și fiica lor Josephine, suprinși pe aeroport de fotoreporterii Click, la plecarea în Italia.
cardinali capela sixtina
Cum a pregătit terenul Papa Francisc pentru alegerea unui succesor progresist
Încă din timpul vieții, papa Francisc a conturat deja direcția viitorului pontificat, printr-o reconfigurare discretă, dar decisivă, a Colegiului Cardinalilor – instituția chemată să aleagă următorul lider al Bisericii Catolice.
aspirina jpg
Este bine sau nu să iei zilnic aspirină?
Administrarea zilnică de aspirină poate aduce beneficii semnificative, dar vine și cu unele riscuri. Pentru unii oameni, terapia poate reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, în timp ce pentru alții este contraindicată.
saptamana luminata
Săptămâna Luminată. Tradiții și semnificații. Ce este bine să faci și ce să eviți în Săptămâna Luminată
"Săptămâna Luminată” sau "Săptămâna Albă” este o perioadă de bucurie și lumină spirituală pentru creștinii ortodocși. Fiecare zi are o semnificație aparte, iar în această săptămână porțile Raiului sunt deschise, iar postul este interzis.
Papa Francisc 20 aprilie 2025  Foto Profimedia jpg
Boala gravă de care suferea Papa Francisc. Aproape 2,5 milioane de oameni își pierd viața anual din cauza acestei maladii
Papa Francisc a fost diagnosticat cu o boală gravă, una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. În fiecare an, aproape 2,5 milioane de oameni din lumea întreagă își pierd viața din cauza acestei maladii. Suveranul Pontif s-a stins din viață luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște.
Papa Francisc in Irlanda, 2018 GettyImages 1023327002 jpg
Posibilii succesori ai Papei Francisc. Numele vehiculate de presa internațională care ar putea ajunge în fruntea Vaticanului
Pentru că nu a fost numit niciun succesor clar, oricare dintre membrii Coclavului ar putea fi ales. Totuși, câțiva par a fi favoriți în a ghida Biserica într-o lume aflată în continuă schimbare.
Andrei Chikatilo (dreapta) și fiul său FOTO Colaj Adevărul
Fiul „măcelarului din Rostov”, cel mai cunoscut criminal în serie din perioada sovietică, a disparut pe frontul din Ucraina
Iuri Miroșnichenko, fiul criminalului în serie sovietic Andrei Chikatilo, a dispărut pe front, luptând în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie publicația rusă SHOT.
Mersul Junilor Tineri după ouă roșii, Șcheii Brașovului (© Arhiva Muzeului de Etnografie Brașov)
Mersul cu stropitul sau Mersul Junilor Tineri după ouă roșii, în a doua zi de Paște
În mediul transilvănean, este bine cunoscut obiceiul Stropitului, din a doua zi de Paște, practicat de români, maghiari și sași, deopotrivă.
Papa Francisc in Irlanda, 2018 GettyImages 1023327002 jpg
Noul papă va fi ales în cadrul unei întâlniri secrete la Vatican. Cine ar putea să-l urmeze pe Papa Francisc și cum se va afla că un nou Suveran Pontif a fost desemnat
Papa Francisc, care a murit luni, în a doua zi de Paște, a lăsat în urmă o Biserică Catolică marcată de schimbări profunde și dezbateri intense.