Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 822 din 21–27 noiembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN VREME CE
DIVERSE PERSONALITĂȚI
DE CULOARE INCERTĂ SE APROPIE
DE ACELAȘI TIP DE GREȘEALĂ
(INTERZISĂ PRIN LEGE),
AFLĂM CĂ PRINCIPIUL FUNDAMENTAL A FRÎNAT BRUSC

● În raportul său bianual, Facebook a anunțat că, de la începutul anului, a șters 5,4 miliarde de conturi false. Asta în vreme ce populația globului se apropie de 8 miliarde. Cu alte cuvinte, pe Facebook exista o lume paralelă comparabilă ca mărime cu cea reală, care era nu doar virtuală, ci și falsă. Cicikov ar fi invidios. (A. M.)

● Pe vremuri, TVR difuza o serie de emisiuni de divertisment sub genericul „Cu mască, fără mască“. Diverse personalităţi erau prezentate în postúri neobişnuite sau necunoscute publicului larg. În campania electorală pentru preşedinţie, probabil că ar trebui inventată o nouă emisiune în care să fie prezentaţi cei doi candidaţi rămaşi în cursă: „Cu cască, fără cască“. (M. M.)

● Crăciunul pe culoarul blocului: o canapea, de culoare incertă, cu pernele scoase, pe care stă o revistă groasă cu un brad posibil pe copertă. (I. P.)

● Nu, stimată doamnă Viorica Dăncilă, derapajele de exprimare în limba română – pe care, de altminteri, vi le asumați – nu pot fi raportate ca „greșeli“, ele sînt lacune dintr-o educație deficitară. Greșelile se pot ierta și, la o adică, înțelege (deși nu păreți cîtuși de puțin o fire spasmofilică!). Dar același tip de greșeală, repetată copy/paste în același context, devine lacună, gol, abis, care nu mai poate fi umplut nici măcar într-o campanie electorală pentru prezidențiale. Chiar dacă exclusiv în limba română. (R. M.)

● California a devenit primul stat american unde discriminarea în baza coafurii la femei este interzisă prin lege. (M. C.)

● Aflăm de la „Reporter de Iași“ că primarul Mihai Chirica e acuzat că ar deține o proprietate de 200.000 de euro, cu o biserică privată în fundul curții. O accepțiune nouă, elevată, binevenită a privatei din fundul curții. (M. P.)

● Majoritatea superofertelor de Black Friday se încheie cu îndemnul „COMANDĂ ACUM!“. E un fel de imperativ categoric într-o societate în care principiul fundamental e consumul iraţional de orice. (M. M.)

● Sub fereastra mea deschisă aud știutul zgomot de table ciocnite, precedat de scîrțîitul unei frîne. O mașină a frînat brusc, dar nu suficient de brusc, și a ciocnit o alta care oprise în fața ei. Succesiunea de zgomote auzită de mine, în casă, a fost: scîrțîit de frîne, bufnitura, vocea unui tip de pe trotuar spunînd „Esteeee!“, rîsetele și aplauzele grupului său. Totuși, trăim într-un oraș bizar… (S. V.)

adrian damian img 2510 jpg jpeg

ÎN CAZ DE URGENȚĂ,
DIN MÎNA ÎNTINSĂ APARE O LINIE
PENTRU A LĂMURI CHESTIUNEA

● Despre elvețieni se știe că au buncăre nucleare în care populația se poate adăposti și că adună mii de tone de produse ca provizii, pe care să le folosească în caz de urgență. Pe lîngă zahăr, făină, ulei de gătit, orez, combustibil, apă potabilă și medicamente, există pe listă și cafeaua. Eu îi înțeleg. (A. M. S.)

● Dacă e joi e Ateneu. Concert. Un program dens: Chausson și Rahmaninov, Simfonia a doua. Dirijor – Cristian Măcelaru. La două rînduri în fața mea, o pereche cu o copilă de aproape doi ani, cu suzetă. Cei doi ar fi putut fi bunicii micuței, niște bunici de maximum  50 de ani, cu siluete foarte stilate, îmbrăcați casual. Copila era, evident, „mica prințesă“. Înainte de începerea concertului, o doamnă, vecină de interval, îi apostrofa într-o franceză impecabilă că nu e permis cu copii sub șapte ani la concert, că nu pot rezista, că deranjează, c-o fi și c-o păți. Bunicii n-au ripostat și nici n-au comentat. Pe toată durata concertului, micuța a fost de toată minunea, mai stătea lungită în brațele bunicii, în momentele care-o atrăgeau mai mult se ridica, iar căpșorul brâncușian parcă-i vibra, în timp ce „buni“ îi conducea brațele a „dirijare“. În pauză însă, micuța a devenit o adevărată rachetă supersonică, trasînd orbite paralele în foaier, întrerupte doar de un mic popas pentru a mai lua o bucățică din mîna întinsă de „buni“. La finalul concertului, se putea auzi de jur împrejur: „Félicitations. La petite a été merveilleuse. Vraiment!“ În același timp părăseau sala doi bebeluși, purtați de gît, în straiță… Cu siguranță, maestrului Cristian Măcelaru i-ar fi plăcut să recupereze în direct partea asta de public. Apropo! Felicitări, domnule Cristian Măcelaru, pentru nominalizarea la pupitrul dirijoral al Orchestrei Naționale a Franței. Veți ajunge cu atît mai lesne la București. Vă mulțumim! (R. M.)

● În topul celor mai căutate cuvinte pe YouTube la nivel mondial apare un anume ASMR. Este prescurtarea pentru Autonomous Sensory Meridian Response și se referă la senzația relaxantă stîrnită de stimuli cum sînt șoaptele, bătăile ușoare în diverse obiecte, foșnetele, trecerea unghiilor peste materiale, ba chiar și sunetul pe care-l face foarfeca la tăierea părului. Primul loc la categoria ciudățenie între acești „generatori de furnicături“ este cîștigat de… ronțăitul de castraveți murați. Un clip dedicat savurării zgomotoase de murături extra-crocante a adunat peste 30 de milioane de vizualizări, în ultimii doi ani. (A. A. D.)

● Un bărbat s-a lăudat pe net că a păcălit o linie aeriană, în Moscova, înlocuindu-și, la cîntarul de la check-in, motanul Viktor, de zece kilograme (deci cu două prea grăsun pentru a fi luat în cabină) cu unul mai slab, și apoi făcînd iar schimbul. Rușii n-au avut însă umor: compania s-a sesizat ulterior postării și l-a scos pe bărbat din programul lor de călători frecvenți. (C. Ș.)

● Nu demult am avut parte de o experiență bancară interesantă. Vrînd să scot niște bani din burta unui bancomat (firește, fără a-l forța, ci pe căile uzuale, adică folosindu-mi cardul), mașinăria mi-a comunicat în limbajul ei bancar, mai greu de priceput pentru profani, că nu se poate întrucît (dacă-mi amintesc bine) contul meu nu era „universal“. Am încercat încă o dată, cu același rezultat. Așa că am intrat în bancă pentru a lămuri chestiunea și am fost îndrumat către o tînără așezată în fața unui computer, căreia (în cîteva cuvinte) i-am explicat despre ce-i vorba. Îndatoritoare, m-a invitat să iau loc. L-am luat. Mi-a cerut cardul și cartea de identitate și i le-am dat. A tastat ceva la computer, apoi mi-a zîmbit, pe jumătate amuzată, pe jumătate nedumerită: potrivit datelor pe care le aveau ei, mi-a spus, cartea mea de identitate expirase în anul 1912. În final, printr-un apel telefonic la sediu, problema a fost rezolvată și am putut pleca de-acolo mulțumit, dar lăsînd în urmă o longevitate de invidiat. (D. S.)

Foto: Șerban Georgescu (sus), Adrian Damian (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești