Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 819 din 31 octombrie – 6 noiembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN LOCUL UNUI EXPERIMENT
(PRIN CARE LI SE INTERZICE PĂRINȚILOR ZÎMBITORI
SĂ-ȘI MAI LASE TRAISTA ÎN INTERIORUL CONCEPTULUI),
AL DOILEA ECRAN AFIȘEAZĂ ACUM CELE MAI INSIGNIFIANTE DIMENSIUNI 

● În Librăria Foyles din centrul Londrei, un poznaș a înlocuit supracoperta autobiografiei lui David Cameron For the Record. În locul descrierii laudative a cărții, făcute original de Sunday Times, coperta afișează acum un citat (fictiv) din Donald Trump: „O carte foarte măreață. Atît de măreață. Nu, chiar e o carte măreață. Toate cuvintele. Toate paginile.“ (C. Ș.)

● În cadrul unui experiment inedit, mai mulți șoareci au fost învățați să șofeze. Nu numai că au reușit, dar această activitate pare să-i și relaxeze, spun oamenii de știință de la Universitatea Richmond. De altfel, pentru a conduce mai relaxați prin București, cred că ar fi mai realist să ne transformăm în rozătoare decît să așteptăm construirea de parcări, șosele de centură și autostrăzi. De acum, putem vorbi de côté-ul souris al șoferilor de cursă lungă. (M. P.)

● Curtea Supremă de Apel din Tanzania a aprobat miercuri o hotărîre prin care li se interzice părinților să-și mai lase fetele să se căsătorească înainte de a împlini 15 ani și a cerut guvernului să mărească vîrsta de la 15 la 18 ani, în termen de un an. Tanzania are una dintre cele mai mari rate ale căsătoriei cu copii din lume. Încurcate sînt căile legilor pe lume. (A. M. S.)

● M-am oprit la un fast-food grecesc din Centrul Vechi. Patronul era într-adevăr grec, angajații erau niște vietnamezi zîmbitori și amabili, de la un local de vizavi se auzea vocea Mariei Tănase, gyros-ul avea gust de KFC. Curat globalizare! (A. P.)

● Într-o preumblare pe întinderile Internetului am dat de un produs virtual foarte util în orice gospodărie: un generator de nume de nimfe. Cu un simplu click pe butonul indicat vei avea o listă de zece nume: Pallene, Ismanise, Menodice, Melaina, Neda, Amphinome, Aktaie, Steiropi, Eletea, Kelaria. Dacă nu-ți plac sau vrei mai multe, încă un click și apar alte zece: Pherousa, Pontropeira, Euthemia, Elinoire, Sabrina, Semistrea, Amithelia, Pomedosa, Oluania, Dionele. Și așa mai departe, pînă îți umpli traista cu nume de nimfe. (D. S.)

● O pereche de pantofi sport, supranumiţi „tenişii lui Iisus“, care conţineau în interiorul tălpilor apă sfinţită din rîul Iordan, s-a vîndut online cu preţul de 3.000 de dolari. Un preţ modic pentru cei care practică sporturi pe apă. (M. C.)

● De ceva vreme, într-un parc din Coreea de Sud are loc un concurs anual de holbat. Concurenții stau pe saltele și se uită în gol în timp ce o echipă de doctori le verifică pulsul o dată la 15 minute. Woops Yang, artista din spatele conceptului, a declarat că, în general, oamenii se simt frustrați dacă nu fac nimic, dar crede că toată lumea s-ar simți mai bine dacă n-ar face nimic împreună. Cred că ar avea succes în politica românească. (S. G.)

● Zece negri mititei, varianta de China: cinci asasini au încercat să paseze o misiune unul către celălalt. Omul de afaceri Tan Youhui a angajat un asasin pentru a-l elimina pe competitorul său, pentru 282.000 de dolari, potrivit unui tribunal. Însă asasinul a angajat alt asasin pentru a rezolva chestiunea, oferind 141.000 de dolari. Al doilea asasin a angajat un al treilea, care a angajat un al patrulea, care a angajat un al cincilea. Pînă la urmă, toți au fost condamnați și victima a rămas în viață. (A. M. S.)

● Dacă mergi des cu Uber-ul, poți să ai tot soiul de surprize. Printre cele plăcute: un ecran, numai pentru pasagerii din spate, pe care rulează non-stop Tom și Jerry. (I. P.)

● „Hazardul mi-a dat cele mai bune sfaturi în viață“ – regizorul Claude Lelouche la Q&A după premiera bucureşteană a noului său film Les plus belles années d’une vie, continuarea filmului din 1966 Un homme et une femme, cu aceiaşi minunaţi Anouk Aimée şi Jean-Louis Trintignant, amîndoi aproape nonagenari acum. (M. C.)

● Tudorel Toader se vrea cu mîinile curate. El n-a făcut, el n-a semnat, el n-a știut. Nimic. Doar alții au parafat ceea ce, de fapt, ne spune domnul ex-ministru al Justiției de drept – abia acum –, ar fi avut infinite și neștiute de tot omul chichițe răstălmăcitoare și, în consecință, dăunătoare. Dar nu oricum, pînă la crimă și criminali. Despre asta făceau vorbire nebănuitele aparent insignifiante chichițe. Pe care domnul T.T. acum catadicsește să nu le explice. Pre limba noastră de proști… Nu l-am auzit o dată să explice plenului că ce a pus pe ordinea de zi spre aprobare are consecințe extreme. A tăcut mîlc. În zadar… în zadar domnul Tudorel Toader se visează cu mîinile curate. Bunicii-patriarhi ieșeni măcelăriți în propria ogradă îl bîntuie. Acum și mereu. (R. M.)

● La grădina botanică din Galați va fi construită o seră nouă, de mari dimensiuni, destinată plantelor exotice. Investiția se ridică la peste trei milioane de euro. Potrivit Mediafax, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a spus că e vorba de „o investiție pe care gălățenii o așteaptă de foarte mult timp“. Cum se știe că, la Galați, aleșii locali le-au rezolvat deja pe toate – canalizări, semaforizări, zone pietonale & parcări, ajutoare sociale, siguranță publică etc. –, mi se pare că așteptările gălățenilor sînt legitime: lipsește doar o seră pentru palmieri de trei milioane de euro. (M. M.

lucian muntean 0 8549 jpg jpeg

O SERIE DE CRIZE
SUNĂ BINE ÎNTRE DOUĂ VÎRSTE ALBE

● În cunoscutul stil de inspirație ceaușistă, Viorica Dăncilă a declarat, săptămîna trecută, că președintele Iohannis ar trebui suspendat. Unul dintre motive ar fi că, în vreme ce țara traversează o serie de crize, preşedintele „lasă toate aceste lucruri şi pleacă într-o vizită“. Păi, vizita era în Japonia la încoronarea împăratului, acolo unde s-au dus toți șefii statelor civilizate. Dar ce-i poți cere șefei unui partid care, în timp ce prim-ministrul japonez Shinzo Abe ne vizita țara, era ocupat cu schimbarea propriilor premieri? Ne aducem aminte cum, în loc să fie primit la guvernul PSD, Shinzo Abe a vizitat Muzeul Satului. De fapt, cred că a fost mai cîștigat așa decît dacă s-ar fi întîlnit cu niște țărani. (A. M.)

● Amazon angajează șoferi români pentru Marea Britanie. Le dă cazare și salariu de peste 1.800 de lire sterline. Le cere permis categoria B și disponibilitate imediată. Sună bine. Ar trebui, totuși, să le spună că acolo toată lumea merge pe contrasens… (D. C.)

● În metrou, un bărbat între două vîrste, purtînd un tricou imprimat cu cap de pisoi (tărcat, năsuc roz) se întinde întocmai ca o pisică, sau ca un motan, răscrăcărat pe două scaune și ușor răsturnat pe o parte, butonînd două telefoane în același timp. (C. Ș.)

● Pe autobuzele STB din București s-au lipit, cu litere mari, albe, următoarele: „Achiziționat în 2018“ și „Primăria Capitalei“. După ce că le-au luat din Turcia și sînt turcoaz, mai dau bani și pe autocolante. Dacă STB ține de Primăria Capitalei, cine era să le achiziționeze, Brîul Maicii Domnului? (D. C.)

Foto: E. Farkas, L. Muntean

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.