Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

„DIN FERICIRE, PRIN PREAJMĂ
EXISTĂ O SINGURĂ INTRARE
ÎN ȚARCUL RĂSĂRITULUI“,
A DECLARAT DOAMNA
DIN SUBSOLUL ÎNCĂLZIRII 

● În China, o femeie a deschis ușa de urgență din avionul în care se afla, doar ca să ia o gură de aer proaspăt. Din fericire, aeronava încă nu decolase. (C. Ș.)

● Sediul băncii e în curs de renovare. Muncitorii au acoperit pardoseala cu prelate și s-au apucat să zugrăvească pereții. Nici un angajat prin preajmă. Oare bancomatele or funcționa? Funcționează, mă asigură unul dintre zugravi. „Dar numai pentru depuneri. De dat, nu dă bani. E numai pentru bogați, pentru ăia care are prea mulți și n-are ce face, tre’ să-i depună.“ (M. M.)

● 3 în 1: există o jachetă de blugi cu care te îmbraci, prin care răspunzi la telefon și îți poți face și un selfie. A fost creată printr-o colaborare între Levi Strauss și Google. Ce ai putea să-ți mai dorești? (A. M. S.)

● Eu aș face un singur muzeu, Muzeul Totalitarismului, cu o singură intrare și cu două aripi: Aripa Comunismului, cum intri în stînga („Spre Gulag“), și aripa Nazismului, cum intri în dreapta („Spre Holocaust“). În curtea interioară, decorul unui lagăr 3 în 1: reeducare, muncă silnică și exterminare, deasupra căruia să scrie: „Moartea te va elibera de rasă și clasă“. Logo: o zvastică neagră pe fundal roșu cu seceri și ciocane în cele patru capete. (M. C.)

● O femeie a escaladat un gard și a intrat în țarcul unui leu din grădina zoologică din Bronx, New York. A dansat în fața animalului și l-a provocat, dar leul și-a văzut de ale sale. (A. M. S.)

● După ce ieși din Giurgiu spre București, localitățile prin care treci te uimesc cu denumirile lor mai mult decît inițiatice: Daia, Crucea de Piatră, mai în afara rutei – Singureni. Cînd ajungi în București te așteaptă strada Răsăritului. (I. P.)

● O femeie din Tennessee a ieșit pe marginea unei autostrăzi aglomerate, a alergat după un pisoi și l-a adus în mașină, în siguranță. „Eram gata să-l iau acasă la cină, să-i fac baie și să-l pun în pat cu mine“, a declarat doamna. Mai tîrziu, pisoiul s-a dovedit a fi, de fapt, un pui de linx. (C. Ș.)

● Deschid site-ul www.dilemaveche.ro și o reclamă ivită perfid din subsolul paginii vestește: „Sf. Maria, Maica Domnului. Noutate. Medalie din argint pur, acum la preț avantajos. Piesă deosebită cu motiv pictat. monedeshop.eu DESCHIDEȚI“. Doamne ferește! (M. P.)

● Mai mulți oameni de știință au ajuns la concluzia că peste 30 de ani, din cauza încălzirii globale, în Australia nu va mai exista iarnă. Un bun imbold pentru mobilizarea generală ca să stopăm acest fenomen. Căci nu mi se pare corect ca noi să dîrdîim de frig și doar unii să culeagă roadele încălzirii globale, ajungînd să huzurească într-o vară continuă. (S. G.

mplesu img 20190807 120241 jpg jpeg

LUME, LUME, PRIMUL CONTACT
CU ȘANTIERUL VIEȚII ESTE FEERIC!

● „Hocus-pocus, preparatus! / Lume, lume! Mi-s datoare? / Nu-i motiv de-ngrijorare, / Am apartamente de vînzare! / Hocus-pocus! Eu datoare?! / Hm! Eu am prieteni cu stare, / Oricînd gata să m-ajute / Pentru-a Patriei virtute! / Hocus-pocus, preparatus!“ – Rovana Plumb în debut la Circus Mundi PSD, ediția europarlamentare, 2019. (R. M.)

● „Valerian Sava: «Stimate tovarășe, în calitate de comandant al Șantierului Naval al Tineretului, ați prezentat la 26 mai în fața secretarului general al Partidului, tovarășul Nicolae Ceaușescu, raportul miilor de tineri care au contribuit eroic la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră și totodată ați anunțat angajamentul ca la porțiunea care vă revine să terminați exacavațiile pînă la cel de-al XII-lea Congres al Partidului. Ce probleme aparte vă pun brigadierii elevi?» Nicolae Ivanov: «În general n-am avut probleme deosebite cu ei, deși unii nu văzuseră tîrnăcop sau lopată decît la cinematograf. În aceste cazuri, primul contact cu șantierul este un șoc. Pentru că programul nostru este destul de diferit față de al altor tabere. Noi sîntem o tabără de muncă, cu o disciplină care se cere respectată. Unii dintre ei sînt neliniștiți noaptea, au insomnii, ziua se întîmplă să fie cam iritabili, unii au fugit din tabără, alteori părinții i-au influențat în mod negativ. Ni se trimit uneori scutiri medicale fictive, pe timp nelimitat. Am avut de-a face, de pildă, cu un părinte din Galați, care, cu o zi înainte de a pleca brigada de elevi pe șantier, și-a internat copilul în spital și i-a făcut operație de apendicită. După o săptămînă, copilul a ieșit din spital cu diagnosticul «vindecat de apendicită» și în aceeași zi a fost reinternat cu diagnostic de ORL. Iar după două săptămîni ne-a trimis o scutire permanentă de muncă fizică, de scutire de expunere la praf și la băuturi reci».“ – din interviul „Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari. O epopee a construcției în așteptarea unei epopei cinematografice“, apărut în revista Cinema nr. 8 din 1984. (M. C.)

● Iată cele zece oraşe cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, chiar în această ordine: Viena (pentru al doilea an consecutiv), Melbourne, Sydney, Osaka, Calgary, Vancouver, Toronto, Tokyo, Copenhaga şi Adelaide. E straniu cum australienii, care o duc tot mai greu cu apa, reuşesc să trăiască atît de bine şi de civilizat. Altfel, apropo de apă, din 2013 încoace este cea mai cumpărată băutură a americanilor. (M. C.)

● Nasc și la Giurgiu firme, iar unele au nume care ne-au atras atenția: Demolări Controlate SRL, Incognito SRL, Feeric Atanasiu 22 SRL, Sarea În Bucate SRL, Alege SRL, Vulcanizare La Chinezu SRL, La Mio Cărămizi SRL, Deinde Cerebrum SRL, Armonia Rutieră SRL, Gelatina SRL, Exclusiv Alina Rebel SRL, Pupila SRL, Maximus Augustus SRL-D, ACZ Și Cei Șapte Pitici SRL, Amical Taxi SRL, Fermierii Patrioți Cooperativă Agricolă, Nevoiașul SRL, Contraste Culturale 2017 SRL, Vasile SRL, Servicii Funerare Celeste SRL, Vis De Antomire SRL, Zeroxunu SRL, Light And Deja Vu SRL, Azaleea Secret SRL, Cezar Impact Imperius SRL, Nihil SRL. (D. S.)

Foto: Dan Cosma, Matei Pleșu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.