Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

O DOAMNĂ ȘI UN DOMN
AU ÎN COMUN LIMBAJUL LICHID
CA ELEMENT AL PATRIMONIULUI
CULTURAL DE NIMIC,
CARE SĂ ATESTE TIMPUL NOSTRU 

● La Piața Unirii, pe colț spre Parcul Tineretului, stă parcat un jeep roșu enorm, inscripționat „BGS divizia DEZASTRE“. Lîngă el, cuminți, o doamnă și un domn împart pliante religioase și explică ce-i cu mîntuirea prin credință. (C. Ș.)

● Ce au în comun sarmalele și beția? Nu vă gîndiți la chiolhanurile de Crăciun. E vorba de verbul turc sarmak (a înfășura, a rula, a învălui, a îmbrățișa) care a dat sarma („ceva rulat“), dar și sarhoș – din sarmak și hoș (bine, bun, plăcut) –, adică „beat“ (literal: „rulat, înfășurat în bine“). (M. P.)

● Membrii unei expediții în Oceanul Arctic, aflați la bordul unei nave din Flota Nordului a Rusiei, au fost nevoiți să se refugieze pe uscat, după ce o morsă a atacat și a scufundat vasul care probabil se apropiase prea tare de puiul ei. Ce-or fi făcut după aia? Or fi lansat un semnal S.O.S. prin limbajul Morse? (A. P.)

● În toaleta de la etajul șase al unei clădiri de birouri, așezat la îndemînă pe chiuvetă, un flacon cu săpun lichid care se cheamă DEX. O fi un săpun explicativ? (D. S.)

● Răsfoind un proiect de lege prin care mai mulți deputați vor să declare ziua de 1 Martie sărbătoare națională, mi-am dat seama că nu voi mai putea purta niciodată un mărțișor fără un fior de stimă și respect: „Ziua națională a Mărțișorului va oferi un cadru propice conservării, promovării, punerii în valoare, transmiterii și revitalizării practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie ca element al patrimoniului cultural imaterial definitoriu pentru poporul român și comunității istorice românești din jurul granițelor și Balcani sau din diaspora emergentă și factor de coeziune culturală identitară“. (S. G.)

● Comisia Iordache a fost desființată. Bun! Dar cu Florin Iordache cum rămîne? La fel? Nu are a da samă pentru nimic? Dar domnul Tudorel Toader, care acum salută cu felicitări acest demers, nu are a da samă de nimic? El zice că doar de faptele sale, nu de ale altora. Dar atunci nu era la aceeași cîrmă, și încă din postura de șef? Eu chiar nu pricep. Eu, în job fiind, dacă greșeam, o încasam. Mi se tăia din leafă, primeam fițuică cu avertisment, făceam gărzi suplimentare… Dar ăștia? Chiar nu plătesc pentru faptele lor săvîrșite, în cunoștință de cauză, în dauna semenilor lor? Sau ticăloșia nu are încă măsura faptelor ei? Propun să fie instituită. Prin OUG! (R. M.)

● Candidat la preşedinţie, Alexandru Cumpănaşu explică, doct, că din punctul lui de vedere are studii superioare. Chiar dacă nu are şi o diplomă de licenţă care să ateste acest lucru. A cîştigat milioane lucrînd ca „expert“ (în ce domeniu?). Şi se crede mai deştept decît „mulţi proşti cu diplomă“. Adevărul e că pe undeva are dreptate. Şi ceva expertiză: ne-a făcut la buzunare! (M. M.)

● După domnia lui „dacă“, mai bine de trei sferturi de veac – nu poți merge la liceu în Făgăraș dacă părinții nu se înscriu în colectivă, nu poți beneficia de bursa din Italia dacă părinții nu sînt membri de partid, nu te poți înscrie la doctorat dacă nu te înscrii în partid etc. etc. –, și după tot atîtea sferturi din timpul nostru, în care șefii, șefele, adjuncții, impostorii, agramații și toată „elita“ erau aleși, așadar numiți, „în unanimitate“, victoria LCK răzbună timpul. Mulțumiri în direct domnului Mihai Șora pentru pont: „binomul zîmbitor“. Subscriem cu bucurie. (R. M.)

andrei banescu 1 jpg jpeg

NEMAIAVÎND ÎNCOTRO,
VINE UNUL ACUM ȘI TAIE TIMPUL FIERT

● Mircea Diaconu: „Conform norocului pe care l-am avut în viață, am participat vara asta la un festival balcanic de teatru pentru amatori în Corint. În timp ce coboram cu autobuzul pe Olimpul cel plin de istorie, cîntam și nu ne-am dat seama cînd și cum s-a vărsat cerul în mare. Căci numai cerul rămăsese în jurul nostru, cu insulițe și vaporașe cu pînze albe și atunci, nemaiavînd încotro, am intrat și noi în mare. Atunci s-a auzit o exclamație de origine vulcanică, intraductibilă. Ne-am dat seama că sîntem fericiți!“ – din revista Cinema nr. 11, noiembrie 1983. (M. C.)

● „«Am auzit că faci masaj bine. Nu-mi faci și mie?» I-am făcut masaj. Și-a dat jos tricoul. Avea creme. M-a servit cu un pahar de suc. Inițial m-a întrebat dacă beau vin. El avea roze, parcă. Am refuzat, pentru că am zis că e un test. Apoi mi-a băgat mîna direct și m-a strîns. «Dacă vine unul acum și ți-o ia în gură pun pariu că vrei».“ Din confesiunea, înregistrată de jurnalistele Diana Oncioiu şi Paula Căbescu (https://safielumina.ro, preluat de Libertatea), a unuia dintre minorii abuzați de Preasfințitul Corneliu Bârlădeanu şi de călugărul arhimandrit Sebastian Jitaru de la Episcopia Huşilor, acest sfînt lăcaş de cult ortodox al sexului cu minori. (M. C.)

● Un bărbat american s-a înecat în vreme ce, scufundat într-un recif din Tanzania, tocmai își cerea de soție prietena. Ce înseamnă să ți se taie respirația din cauza amorului… (C. Ș.)

● Două ştiri din Iranul de azi. Cea comică: numele lui Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul grec, nu a fost rostit de absolut nici un jurnalist în timpul vizitei sale întrucît, în limba persană, „kyri-a-kos“ s-ar traduce prin „pulă-sau-pizdă“. Cea tragică: Nasrin Sotoudeh, avocată pentru drepturile omului, a fost condamnată la 30 de ani de închisoare şi la 148 de bice. (M. C.)

● În cartierul roşu Kabukicho, Shinjuku, din Tokyo, s-a deschis un restaurant în care sînt servite felurile de mîncare pe care le-au avut la ultima masă criminalii în serie faimoşi. În meniul restaurantului Ningen se află, de exemplu, ce a mîncat Gary Mark Gilmore înainte de a fi executat: un hamburger, piure, un ou fiert şi mai multe shot-uri de whiskey Jack Daniels. Gusturile oamenilor chiar nu se discută. (A. M. S.)

Foto: C. Ștefan, A. Bănescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

gigi becali facebook jpeg
Gigi Becali, pe urmele lui Donald Trump: a renunțat de mic de băutură
Face carieră informația conform căreia Donald Trump, noul președinte al SUA, nu se atinge de alcool.
trump Mariann Edgar Budde jpg
„Un critic radical de stânga”. Trump atacă dur un episcop care a cerut „milă” pentru imigranți și minoritățile sexuale
Președintele american Donald Trump a reacționat miercuri împotriva unui episcop care i-a cerut direct să arate milă imigranților și comunității LGBTQ+, transmite POLITICO.
preot ciprian mega arhiva personala jpeg
Preotul-regizor Ciprian Mega, „oprit de la slujire” de Episcopia Ortodoxă a Oradei. Este acuzat că a fost plantat în BOR de Rusia
Episcopia Ortodoxă a Oradei l-a suspendat pe preotul Ciprian Mega, acesta fiind acuzat că a fost plantat în Biserica Ortodoxă a României (BOR) de către Biserica Ortodoxă Rusă, și că slujește contra intereselor țării.
Nicolae Ceauşescu arestat de poliţia din Târgovişte, în 1936 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1936)
Știați că e o legătură între Cuza și Ceaușescu? Fostul dictator a făcut pușcăriei pe legile lui Cuza!
În vreme ce era şef al Regionalei UTCdR Prahova şi încerca, împreună cu agitatorul polonez Vladislav (sau Vladimir) Tarnovski, să coaguleze celulele comuniste, Nicolae Ceauşescu a fost arestat, judecat şi apoi condamnat.
1 analize sange jpg jpeg
Teste de sânge care permit detectarea timpurie a mai multor tipuri de cancer, dezvoltate de cercetătorii de la Oxford
Un test de sânge revoluționar, creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, ar putea reprezenta un pas important în combaterea cancerului.
Prostituţie FOTO SHUTTERSTOCK
Prostituția și furnizarea de servicii sexuale, incluse în lista noilor coduri CAEN din 2025
Apar în premieră în legislația românească modernă menționate ocupațiile de furnizare de servicii sexuale și prostituție.
Gheorghe Hagi (Sportpictures) jpg
Gică Hagi, răbufnire la ultimul meci: „Toată ziua jocuri! La revedere”
Gică Hagi, nervos după ultima partidă de campionat.
Dennis Man (EPA) jpg
Dennis Man, la un pas de mare lovitură: ce echipă îl dorește pe român
Dennis Man e dorit de un club mare din fotbalul italian.
71140371 1004 webp
Crin Antonescu, candidatul coaliției după mulți ani de șomaj
Crin Antonescu trebuie antrenat serios până la alegerile din mai, în condițiile în care în ultimii zece ani nu a mai auzit nimeni de fostul lider USL.