Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM A AJUNS
GRATARGIUL TATUAT
DE O SUTĂ DE ORI MAI UȘOR
DECÎT SPUMA DE SEPTEMBRIE
ȘI CUM AR FI SĂ ȘTIȚI
CĂ IA FOC POVESTEA
PRIMULUI DOMENIU IMPOSIBIL? 

● „Cum a ajuns mama dvs. să intre în parteneriat cu Radu Mazăre, cu Nicușor Constantinescu, să cumpere acel teren care apare în declarația de avere a lui Nicușor Constantinescu?“ Și tot doamna mamă pare că i-ar fi plătit fiului, din pensie, și mașina de 120.000 de euro. Marian Oprișan, președinte al CJ Vrancea: „Am vorbit mai mulți și voiam să ne construim un apartament în Capitală, prin asociere am ajuns, cum vă spun eu. Eu am mai spus-o și public, da? Mama mea sînt eu, da? Ca să nu avem nici un fel de discuții“. Și uite așa, Flaubert, cu „Madame Bovary, c’est moi“, e mic copil. (A. M. S.)

● La Prichindelul din Neptun, în locul unde se mănîncă grătare, s-a refăcut un soi de pitoresc carnavalesc din alte vremi, în care te poți întîlni cu personaje precum diva din Moldova, florăreasa tristă, fata-băiat care vinde scoici, gratargiul tatuat, doamna rubicondă dansatoare talentată. Și Vali Vijelie. (I. P.)

● Este metal şi conţine 99,99% aer, ceea ce îl face de o sută de ori mai uşor decît spuma de mare. Se numeşte microlattice, este un produs sintetic poros pe bază de spumă de nichel şi a fost obţinut într-un laborator de cercetare american. Canadienii au produs şi ei nanocristalinul, nemţii – aerografitul (spumă de carbon), iar chinezii – aerogelul (fum solid). Bătălia pentru a obţine cel mai uşor material tinde spre idealul invizibilului. (M. C.)

● „Metrorex își prelungește programul cu o oră și jumătate, cu ocazia meciului România-Spania. Astfel, ultimele trenuri vor pleca din stații la 1 noaptea…“ Așa sună decizia Metrorex. Lăudabilă. Oare cînd se vor lua asemenea lăudabile decizii și cu privire la evenimente culturale majore și generatoare de flux de pasageri? Ca, de exemplu, Festivalul Enescu… Sau măcar îndesirea mașinilor de noapte. E adevărat, e cald și frumos afară, nopțile bucureștene sînt de neuitat, dar parcă să petreci pe trotuar, noapte de noapte de septembrie, cu sau fără lună, așteptînd fantomatica mașină de noapte, e cam mult… Și ce dacă?! (R. M.)

● Piața Romană, un el și o ea, primele întîlniri, după postura corpului. „Mi-am luat o rochie magenta“, zice ea bucuroasă, „de fapt, rozul e culoarea mea preferată…“ De la terasa de alături, pe muzică, o voce de garçon se zbate: „Și inimmma!“ O clipă de tăcere, băiatul se uită speriat la fată, ca și cum ar fi făcut o greșeală teribilă, fata continuă: „…și verdele, da, și verdele.“ (C. Ș.)

● Dacă mergeți în Germania și vi se face poftă de cîrnați Currywurst, e bine să știți că sînt o specialitate respectabilă, care a împlinit de curînd 70 de ani de „atestare“. (A. M. S.)

● Primăria sectorului 5 a cumpărat 5.200 de ceasuri inteligente cu buton de panică pentru a le fi date elevilor. De fapt, nu le-a cumpărat Primăria, ci școlile din sector. Absolut întîmplător, desigur, toate școlile le-au cumpărat de la aceeași firmă, căci în sistemul nostru de educație există „unire-n cuget și-n simțiri“. În același sector, scrie hotnews.ro, 90% din școli nu au autorizație de securitate pentru incendiu. Nu-i nimic, dacă ia foc școala, copiii apasă pe butonul de panică. (D. C.)

● Tot de la festival, dar nu din culise, nici de după cortină, ci la vedere, așa, din unghiul de unde ne face cu ochiul de pe cracă, sîc!: „…continuăm povestea Festivalului, ducînd mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate și implicare.“ – Viorica Dăncilă, prim-ministrul României. Am citat din catalogul de festival, un volum masiv… Rușine tuturor decidenților care au făcut posibilă această mizerie însoțită de poza cu broșă, color. (R. M.)

● O șuviță din părul primului președinte al SUA, George Washington, a fost vîndută, la licitație, pentru suma de 35.763 de dolari. Oare peste vreo două sute de ani cît va valora o șuviță din părul actualului președinte? (S. G.)

● Să nu vă mirați, dar mirmecologia, fără nici o legătură cu ecologia, e știința studierii furnicilor, un domeniu bine instalat încă din secolul al XIX-lea. Auguste Forel, psihiatrul elvețian de pe bancnota de 1.000 de franci, e autorul, printre altele, al vastelor tratate de sociologie și psihologie a furnicilor Les fourmis de la Suisse și Le Monde Social des Fourmis (cinci volume). Toate acestea, pentru cine credea că elvețienii excelează doar în materie de ceasuri, ciocolată și bănci. (M. P.)

● După votul de săptămîna trecută din Camera Comunelor, un Brexit fără acord va fi, practic, imposibil. Mă întreb – de vreme ce nici un acord nu e posibil – dacă mai e posibil vreun Brexit. Dar nici să rămînă în UE nu e posibil. (M. M.)

e jpg jpeg

LA FEL SE ÎNTÎMPLĂ ȘI CÎND
ROMÂNII INTRĂ ÎN ESTOMPARE

● Din înţelepciunea populară anonimă de pe Internet: După ce mori nu ştii că eşti mort şi toată durerea este resimţită de ceilalţi; la fel se întîmplă şi cînd eşti prost. (M. C.)

● În fața unui sediu PSD din sectorul 4, pe un scăunel, o femeie așteaptă cam degeaba să adune semnături pentru candidata partidului la alegerile prezidențiale. Și primește din partea alteia o explicație irefutabilă a slabei recolte de aderenți: „Eu ți-am zis că românii sînt mațochiști, vor mai rău. Nu le plac românii!“. (D. S.)

● Metrou, oră de vîrf, aglomerație. O doamnă înjură în șoaptă, îmbrîncește, se bagă în față și intră prima în vagon, înainte să iasă ceilalți călători. Se așază pe scaun victorioasă. Pe tricoul ei alb, cu litere mari, roșii: „Happiness is just a state of mind“. Așa și bunul-simț, pentru unii. (C. Ș.)

● Ce operaţiuni cosmetice mai au loc în saloanele de înfrumuseţare pentru femei: volumizare buze şi pomeţi, ştergere riduri, estompare de cearcăne şi nazocorecţie. Mă joc în minte cu diverse combinaţii: volumizare cearcăne, estompare pomeţi, ştergere buze. (M. C.)

Foto: Marius Chivu, Erno Farkas

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o grădiniţă din Hunedoara a fost mâzgălită cu mesaje de ură şi ameninţare VIDEO
O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
image
Un general rus obez şi retras din activitate, trimis să lupte în războiul din Ucraina: „Nimeni nu-i poate refuza supunerea”
Un general rus pensionat şi obez, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina care se desfăşoară mai ales în partea de est a ţării. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
image
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.