Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 811 din 5-11 septembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

AI AVUT DREPTATE, ODATĂ CU PLEIADA PERSONAJELOR COBORÎTE
LA UN NIVEL DE BUNĂSTARE
FĂRĂ PRECEDENT, AU VENIT
ȘI ACELEAȘI NUMERE CRUDE 

● Anunţ într-un ziar local din Canada: „Şoferului care m-a claxonat cînd am făcut dreapta la intersecţia străzilor 13 şi Belmont în data de 20, joi, în jurul orei 6 p.m.: am greşit. Ai avut dreptate. Îmi pare rău“. (M. C.)

● Anul acesta a început cu frig în casele multor bucureșteni, un frig din alte vremuri. RADET-ul și-a cerut scuze, dar ele nu ne-au încălzit deloc. Ne-a încălzit doar venirea verii, numai că odată cu ea au venit și țînțarii. Din aceia nesimțiți chiar și în apropierea pastilelor băgate în priză. Ar trebui, poate, să-i întrebăm pe primari dacă nu cumva ne-au ajuns din urmă anii ’80. (A. M.)

● Campania electorală pentru alegerile prezidențiale ni-l aduce mai aproape, din nou, pe I.L. Caragiale. Anul acesta însă e mai sărac. Unde-i pleiada personajelor caragialești de altădată? Nu vi se pare că toți catindații de acum sînt făcuți parcă din același Brînzovenescu? (M. M.)

● Noapte de noapte bat pădurea. În așteptarea ursului. Fiecare își păzește locul. Că ursul dă năvală și calcă cucuruzul. Una cu pămîntul. Numai că nu se dă prins cu ușurință. Și după urmă, îi mare-al naibii, călca-l-ar nevoia… Își schimbă tarlaua, azi la mine, dar mîne se mută și e anevoie să ghicești unde să te pui mai ghine de pază. Pe vremuri, asemenea lighioană nu venea în sat. Ce-i drept, nici stînele nu erau coborîte în vale ca acuma, pînă în buza drumului. Așa că zicala cum că paza bună trece primejdia rea doar pe alocuri se mai potrighiește… (R. M.)

● Presa europeană vuiește. O rețea infracțională româno-germană, care acționa sub pretextul unui program social intitulat sinistru „Projekt Maramureș“, ține copii și tineri germani în sclavie, într-un sat din Maramureș. Românii din nord au ajuns la un nivel de bunăstare fără precedent. Își permit sclavi din Germania. (M. P.)

● Un canadian a jucat aceleași numere la Loterie timp de douăzeci de ani și, pînă la urmă, a cîștigat potul cel mare. Bon Truong din Edmonton spune că și-a dat seama că a cîștigat marele premiu de 60 de milioane de dolari pe 26 octombrie 2018, a doua zi după extragere. În loc să se ducă imediat să-și încaseze banii, a decis să aștepte aproape zece luni pentru că „s-a simțit copleșit de mărimea cîștigului“. Eu îl înțeleg. (A. M. S.)

● În Roma antică, gîdilatul era una dintre cele mai crude forme de tortură: victima era dezbrăcată, imobilizată şi stropită cu apă sărată, după care era lăsată singură cu o capră. (M. C.


— Trupa Dilemma la Festivalul Night of the Prog din Germania (iulie 2019), cu Dilema veche

tolea postovei 20190719 154917 jpg jpeg

OARE CUM O FI CÎND SE-NTÎLNESC DOUĂ CUPLURI DE CUVINTE ȘI LUMINI ÎNAINTE DE A ÎNTÎLNI PODEAUA? 

● Sînt fascinată de tatuajele unui tînăr, la metrou. Pe antebraț, un portret de fată, genul de frumusețe voluptuoasă din filmele americane. Pe ceafă, un cap de bărbat, lățit, cu mîna pîlnie, care-i strigă (șoptește?) cine știe ce la urechea stîngă. Oare cum o fi cînd ­se ntîlnesc aceste două personaje? Ce faci cînd ești prins la mijloc între ei doi? Cum e cu gelozia? Și cum o fi să ai mereu pe cineva care să-ți spună ce să zici sau cum să te comporți? Atîtea întrebări fără răspuns. (C. Ș.)

● În SUA, la cererea unor cupluri de lesbiene devenite mame prin inseminare artificială, cîţiva judecători au obligat donatorii spermei în cauză la plata pensiei alimentare. Nici să donezi nu mai e sigur. (M. C.)

● Jean-Pierre Meston, un domn de 86 ani, s-a îndrăgostit fulgerător de o doamnă drăguță, cu care a schimbat cîteva cuvinte într-un autobuz parizian. Dar nimeni nu-și dă seama cînd i se întîmplă, așa a pățit și bărbatul cu pricina. A doua zi a scris o scrisoare de mînă, din care a printat mai multe exemplare și le-a lăsat la capătul de linie al lui 46, în speranța că o va găsi pe aleasa lui, și ea în vîrstă de 86 de ani. (A. M. S.)

● Am retrăit sentimentul cozilor de pe vremea lui Ceaușescu (la care, ce-i drept, nu prea am stat) la McDonald’s-ul de la Unirii înaintea spectacolului cu muzică și lumini de la fîntîni: am stat vreo 40 de minute la o coadă agitată, aproape agresivă, la care lumea cumpăra mai mult decît ai fi crezut că are nevoie. (I. P.)

● Presa specializată în artă anunță că tocmai a început la New York procesul în care un colecționar francez îi cere unui dealer de artă american 22,5 milioane de dolari pentru că a scăpat pe jos o lucrare de Brâncuși. Aflați în biroul dealer-ului, proprietarul și comerciantul tocmai bătuseră palma privind condițiile scoaterii la licitație a lucrării. Cînd, conform reclamantului, dealer-ul a scăpat lucrarea pe jos. Dealer-ul se apără spunînd că proprietarul e cel care a vrut să o așeze mai bine pe un suport și că el a scăpat-o. Pînă se va lămuri cine, ce și cum, notăm că e vorba despre una dintre versiunile „Peștelui“ de Brâncuși. Suma cerută în proces este chiar valoarea ei conform evaluării de piață înainte de a întîlni podeaua. Între timp lucrarea a fost restaurată, iar prețul ei a scăzut la 16 milioane. (S. V.

PENTRU REABILITAREA UNUI PRAF,
ÎNTREAGA ȚARĂ
A SCHIMBAT FRUMUSEȚEA 

● Și tot despre „urs“: „Frații Ciocan, jupînii politici PSD din Caracal, au primit de la guvern 27 de milioane de euro la doar o lună după ce presa a dezvăluit corupția generalizată din Olt. Contractul pentru reabilitarea unui drum din Teleorman.“ Sursa: G4Media.ro, 27 august 2019. Cîinii latră… (R. M.)

● La farmacia britanică Ainsworths puteți găsi, printre altele, capsule homeopate cu praf provenind din Zidul Berlinului. Pastilele promit să fie un tratament pentru trauma emoțională. Numai pentru naivitate nu știu să se inventat încă vreun leac. (C. Ș.)

● La Cluj, cîțiva tineri au sărbătorit cu fast o groapă din asfalt care a împlinit un an de la naștere. I-au adus șampanie și tort, i-au cîntat „La mulți ani!“ și au aprins artificiile. O idee care, dacă ar prinde, ar ține întreaga țară într-o continuă sărbătoare. (S. G.)

● După ce urșii au continuat să se înfrupte din stupii săi în ciuda măsurilor de protecție luate, apicultorul turc Ibrahim Sedef a schimbat tactica, folosindu-se din plin de papilele acestora. Astfel, i-a transformat în degustători de miere, și încă unii cu gusturi dintre cele mai fine: preferata urșilor e și cea mai scumpă, mierea de Anzer. (C. Ș.)

● Pentru azi, cîteva nume de firme din Sfîntu Gheor­ghe: Doza De Pediatrie SRL, Stabil SRL, Bon Sweet Bon Producție SRL, Mână În Mână SRL, Plus Roșu Integral SRL, Lux Sigur SRL, Aurea Mediocritas SRL, M & G Perdele De Soare SRL, Consens SRL, Trist Comerț Servicii SRL, Centaur Artizanat SRL, Buci Auto SRL, Buj Be SRL, Taverna Inima Orașului SRL, Mezanplas SRL, Frumusețea Infinită SRL, Buni SRL, Vital & Spirit SRL, Summasummarum SRL, Amnezia Bar SRL, Calm & Co Consulting SRL, Green Kafka SRL, Satul Veșnic SRL. (D. S.)

Foto sus: Șerban Georgescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

preparatul de pe vremea dacilor jpg
Preparatul de pe vremea dacilor care ar putea fi 100% românesc. Se consumă pe săturate și în zilele noastre
Multe dintre produsele tradiționale românești s-au născut datorită numeroaselor influențe culturale care au fost resimțite pe aceste meleaguri de-a lungul timpului. Însă, poate că mulți dintre noi ne-am întrebat dacă există o rețetă exclusiv românească, care să se fi născut fără influențe externe.
Gabriela cristea jpg
Gabriela Cristea, schimbare radicală de look, după ce a plecat de la Antena Stars: „Sunt un pic șocată”
La începutul acestei luni, Gabriela Cristea dat o fugă la salonul de înfrumusețare, unde a mers alături de soacra sa. Prezentatoarea TV nu a făcut atunci o schimbare radicală, doar și-a reînnoit culoarea părului. Însă, cum a promis că urmează să își schimbe look-ul în luna ianuarie a acestui an, ved
gigi becali facebook jpeg
Gigi Becali, pe urmele lui Donald Trump: a renunțat de mic de băutură
Face carieră informația conform căreia Donald Trump, noul președinte al SUA, nu se atinge de alcool.
trump Mariann Edgar Budde jpg
„Un critic radical de stânga”. Trump atacă dur un episcop care a cerut „milă” pentru imigranți și minoritățile sexuale
Președintele american Donald Trump a reacționat miercuri împotriva unui episcop care i-a cerut direct să arate milă imigranților și comunității LGBTQ+, transmite POLITICO.
preot ciprian mega arhiva personala jpeg
Preotul-regizor Ciprian Mega, „oprit de la slujire” de Episcopia Ortodoxă a Oradei. Este acuzat că a fost plantat în BOR de Rusia
Episcopia Ortodoxă a Oradei l-a suspendat pe preotul Ciprian Mega, acesta fiind acuzat că a fost plantat în Biserica Ortodoxă a României (BOR) de către Biserica Ortodoxă Rusă, și că slujește contra intereselor țării.
Nicolae Ceauşescu arestat de poliţia din Târgovişte, în 1936 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1936)
Știați că e o legătură între Cuza și Ceaușescu? Fostul dictator a făcut pușcăriei pe legile lui Cuza!
În vreme ce era şef al Regionalei UTCdR Prahova şi încerca, împreună cu agitatorul polonez Vladislav (sau Vladimir) Tarnovski, să coaguleze celulele comuniste, Nicolae Ceauşescu a fost arestat, judecat şi apoi condamnat.
1 analize sange jpg jpeg
Teste de sânge care permit detectarea timpurie a mai multor tipuri de cancer, dezvoltate de cercetătorii de la Oxford
Un test de sânge revoluționar, creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, ar putea reprezenta un pas important în combaterea cancerului.
Prostituţie FOTO SHUTTERSTOCK
Prostituția și furnizarea de servicii sexuale, incluse în lista noilor coduri CAEN din 2025
Apar în premieră în legislația românească modernă menționate ocupațiile de furnizare de servicii sexuale și prostituție.
Gheorghe Hagi (Sportpictures) jpg
Gică Hagi, răbufnire la ultimul meci: „Toată ziua jocuri! La revedere”
Gică Hagi, nervos după ultima partidă de campionat.