Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

TRĂIM ÎNTR-O LUME
GÎNDITĂ PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI
(CU VARIANTE MULTIFUNCȚIONALE) STABILITATEA CELUI CARE ARE GRIJĂ DE UN CĂRUCIOR, DAR UNDE
FIECARE VREA O ÎNTÎRZIERE GREA 

● Trăim într-o lume care glorifică libertatea, dar unde fiecare vrea să interzică ceva: fumatul, alcoolul, iarba, sexul, avortul, manelele, marxismul, religia, burka, zborul cu avionul, cărţi, filme şi piese, anumite cuvinte şi simboluri, votul, plasticul, Uber-ul, trotinetele… Evoluția rasei umane în splendoarea manifestării ei. (M. C.)

● Înapoi la rădăcini(le evolutive): cercetătorii de la Universitatea Keio din Japonia au creat un prototip de coadă robotică, lungă de 71 cm, gîndită pentru a îmbunătăți stabilitatea celui care o poartă. (C. Ș.)

● La cîțiva pași de Palatul Westminster și de sediul Parlamentului Britanic, mai multe grupări de infractori români înșală turiștii cu variante ale jocului alba-neagra. O dovadă incontestabilă că naivitatea are o istorie lungă și fascinantă. (A. M. S.)

● La parada militară de Ziua Marinei au defilat și cele trei remorchere multifuncționale ale Ministerului Apărării: „Voinicul“, „Vîrtosul“ și „Vînjosul“. Au fost de față, desigur, politicieni și demnitari ai statului. Dar ei sînt neremorcabili: nici navele astea cu nume desprinse din basme nu-i clintesc dintr-ale lor. (D. C.)

● În Marea Britanie au fost interzise două reclame, la Volkswagen și la brînza Philadelphia, pe motiv că ar fi promovat stereotipurile de gen. În prima, bărbatul e prezentat ca inițiator al aventurii, iar femeia are grijă de un cărucior. În a doua, doi tați uită de copiii lor, fiind absorbiți de mîncare. La noi, premierul Viorica Dăncilă a avut grijă să nu fie acuzată de sexism. A declarat că a fost cel mai jignit premier, din cauză că „a fost“ femeie. (S. G.)

● Marea majoritate a călătorilor și-au cumpărat bilete electronice. Controlorii nu dispun însă de cele necesare pentru un control electronic. Ei verifică manual, confruntînd cu o listă a pasagerilor, fiecare bilet în parte. Asta e o întîrziere sistemică a CFR. Care nu poate fi calculată în (zeci, sute, mii de) minute. (M. M.)

● După ce lumea întreagă a comemorat înfiorată tragedia de la Cernobîl acum trei ani, după ce aceeași lume a urmărit sub grea impresie serialul Cernobîl de pe HBO, iată că a venit momentul să ne îmbătăm cum se cuvine. Cercetători de la Universitatea din Portsmouth au produs o vodcă făcută exclusiv din ingrediente recoltate din „zona interzisă“ – spațiul evacuat și închis, în care nu e permis accesul nimănui, din jurul reactorului explodat și acoperit cu un sarcofag de beton. Experții au constatat că acum, la 30 de ani după dezastru, apa și cerealele crescute spontan în zonă nu mai sînt radioactive și respectă standardele sanitare ale Ucrainei. Așadar, de ce să nu facă o vodcă? A apărut, imediat, o societate comercială care va produce și va comercializa această vodcă ce se va numi, cum altfel, „Atomik“. Ce să mai zicem? „Bud’mo!“ Adică, în ucraineană, „Hai noroc!“. Cred că e nevoie de ceva noroc cu vodca asta, pentru că mie mi se pare că fiecare dușcă seamănă periculos cu un fel de ruletă rusească. (S. V.)

m jpg jpeg

ÎN ROMÂNIA SPECIALĂ,
CINEVA A INVENTAT
LANSATORUL SIMPLU DE EVENIMENTE

● Cifrele celor mai prezente lăcaşe de superstiţii în România: 18.300 de biserici, 15.000 de agenţii cu păcănele, 13.400 de case de pariuri. (M. C.)

● Ministerul Finanțelor propune oficializarea bacșișului, ca și cum n-ar fi fost „oficial“ de pe vremea turcilor, și impozitarea lui. Așadar, la restaurant vom primi o notă de plată specială în care vom nota ce procent vom lăsa în plus, nu mai mare de 15%. Mă întreb: dacă de obicei stăm cîte o oră după nota de plată „normală“, cît va dura pînă va veni și cea „specială“? Să tot lași bacșiș! (A. P.)

● Cineva a calculat durata unui serviciu/produs care a atins cifra de 50 de milioane de utilizatori zilnic: liniile aeriene – 68 de ani, autoturismele – 62 de ani, telefoanele cu fir – 50 de ani, televizoarele – 22 de ani, computerele – 14 ani, Internetul – 7 ani, Facebook – 3 ani. În top se află însă PornHub – 19 zile. (M. C.)

● Termenul potență a fost inventat, se pare, de Aristotel. Nu cu referire la guvernare. Săptămîna trecută, însă, Călin Popescu Tăriceanu (fără nici o legătură cu Aristotel) a declarat că nu vrea să facă parte dintr-o guvernare impotentă. Ar trebui să-l întrebe cineva cînd și-a dat seama de asta. (A. M.)

● Într-un top al celor mai ciudate suveniruri ar putea intra fără probleme și lansatorul de rachete descoperit recent în bagajul unui pasager, pe aeroportul Baltimore-Washington, adus din Kuweit. (A. M. S.)

● #rezist vs #insist = comunism. Un exemplu simplu, dar foarte elocvent, care rezumă, cît se poate de sugestiv, dar și explicit, metoda comunistă de a răstălmăci simboluri, aspirații, împliniri. Este una din metodele clasice prin care comuniștii, după ce au preluat puterea prin crimă și manipulare, s-au cățărat în vîrful statului, devenind singurii deținători de adevăr. De aici pînă la „Dragnea e al nostru“ nu a mai rămas decît un pas. Pe care Eugen Teodorovici l-a făcut. Cu stîngul… Căci a-l asemui pe Dragnea cu inocența infantilă e dincolo de a putea fi acceptat, azi. Iar dacă ministrul Teodorovici e nostalgic, dincolo de insolență și imbecilitate, dovedește că nu are ce căuta în fruntea statului de azi, nu cel de ieri, nici cel paralel. Absolut deloc și niciunde. S-a autoexclus, nu numai din politică, nici doar dintre finanțiști. S-a autoexclus dintre cetățenii cinstiți ai acestei țări. Adică aceia care fac cinste țării și care reprezintă, de fapt, națiunea română. (R. M.)

● În miez de vară fierbinte, niște nume de firme din Caracal: Butoi SRL, Evenimente Din Prietenie SRL, Gimi Everest SRL, Romantic Standard Simbol 333 SRL, Eternitas SRL, Tehnică Și Dibăcie SRL, Elefant Balkanic Logistic SRL, Ionescu Busuiocul SRL, Centtaur Automozaic SRL, Anton Și Oana Dragostemare SRL, Tu Copilărie SRL, Ceea Ce Este SRL, Ceea Ce Este Actualizat SRL. (D. S.)

Foto: Alix Vrana, Marius Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

politisti
Rămânem fără polițiști. Locurile la Școlile de Agenți, neocupate. SNPPC: „Puteți stinge lumina!“
Pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI. Semnalul de alarmă este tras de SNPPC, în condițiile în care nici posturile cu încadrare din sursă externă nu au prezentat interes.
mic dejun foto pixabay
Două obiceiuri de dimineață care afectează sănătatea organismului
Sănătatea stomacului nostru este vitală, iar mai mulți experți susțin că oamenii își fac rău cu anumite obiceiuri.
niculae badalau foto marian iliescu
De ce cere DNA arestarea lui Bădălau. Culisele anchetei
Potrivit anchetei desfășurate de procurorii DNA, Niculae Bădălău s-ar fi folosit de funcția de la Curtea de Conturi pentru a obține contracte cu primăriile din Giurgiu și Teleorman pentru firmele pe care le deține.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.