Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

TRĂIM ÎNTR-O LUME
GÎNDITĂ PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI
(CU VARIANTE MULTIFUNCȚIONALE) STABILITATEA CELUI CARE ARE GRIJĂ DE UN CĂRUCIOR, DAR UNDE
FIECARE VREA O ÎNTÎRZIERE GREA 

● Trăim într-o lume care glorifică libertatea, dar unde fiecare vrea să interzică ceva: fumatul, alcoolul, iarba, sexul, avortul, manelele, marxismul, religia, burka, zborul cu avionul, cărţi, filme şi piese, anumite cuvinte şi simboluri, votul, plasticul, Uber-ul, trotinetele… Evoluția rasei umane în splendoarea manifestării ei. (M. C.)

● Înapoi la rădăcini(le evolutive): cercetătorii de la Universitatea Keio din Japonia au creat un prototip de coadă robotică, lungă de 71 cm, gîndită pentru a îmbunătăți stabilitatea celui care o poartă. (C. Ș.)

● La cîțiva pași de Palatul Westminster și de sediul Parlamentului Britanic, mai multe grupări de infractori români înșală turiștii cu variante ale jocului alba-neagra. O dovadă incontestabilă că naivitatea are o istorie lungă și fascinantă. (A. M. S.)

● La parada militară de Ziua Marinei au defilat și cele trei remorchere multifuncționale ale Ministerului Apărării: „Voinicul“, „Vîrtosul“ și „Vînjosul“. Au fost de față, desigur, politicieni și demnitari ai statului. Dar ei sînt neremorcabili: nici navele astea cu nume desprinse din basme nu-i clintesc dintr-ale lor. (D. C.)

● În Marea Britanie au fost interzise două reclame, la Volkswagen și la brînza Philadelphia, pe motiv că ar fi promovat stereotipurile de gen. În prima, bărbatul e prezentat ca inițiator al aventurii, iar femeia are grijă de un cărucior. În a doua, doi tați uită de copiii lor, fiind absorbiți de mîncare. La noi, premierul Viorica Dăncilă a avut grijă să nu fie acuzată de sexism. A declarat că a fost cel mai jignit premier, din cauză că „a fost“ femeie. (S. G.)

● Marea majoritate a călătorilor și-au cumpărat bilete electronice. Controlorii nu dispun însă de cele necesare pentru un control electronic. Ei verifică manual, confruntînd cu o listă a pasagerilor, fiecare bilet în parte. Asta e o întîrziere sistemică a CFR. Care nu poate fi calculată în (zeci, sute, mii de) minute. (M. M.)

● După ce lumea întreagă a comemorat înfiorată tragedia de la Cernobîl acum trei ani, după ce aceeași lume a urmărit sub grea impresie serialul Cernobîl de pe HBO, iată că a venit momentul să ne îmbătăm cum se cuvine. Cercetători de la Universitatea din Portsmouth au produs o vodcă făcută exclusiv din ingrediente recoltate din „zona interzisă“ – spațiul evacuat și închis, în care nu e permis accesul nimănui, din jurul reactorului explodat și acoperit cu un sarcofag de beton. Experții au constatat că acum, la 30 de ani după dezastru, apa și cerealele crescute spontan în zonă nu mai sînt radioactive și respectă standardele sanitare ale Ucrainei. Așadar, de ce să nu facă o vodcă? A apărut, imediat, o societate comercială care va produce și va comercializa această vodcă ce se va numi, cum altfel, „Atomik“. Ce să mai zicem? „Bud’mo!“ Adică, în ucraineană, „Hai noroc!“. Cred că e nevoie de ceva noroc cu vodca asta, pentru că mie mi se pare că fiecare dușcă seamănă periculos cu un fel de ruletă rusească. (S. V.)

m jpg jpeg

ÎN ROMÂNIA SPECIALĂ,
CINEVA A INVENTAT
LANSATORUL SIMPLU DE EVENIMENTE

● Cifrele celor mai prezente lăcaşe de superstiţii în România: 18.300 de biserici, 15.000 de agenţii cu păcănele, 13.400 de case de pariuri. (M. C.)

● Ministerul Finanțelor propune oficializarea bacșișului, ca și cum n-ar fi fost „oficial“ de pe vremea turcilor, și impozitarea lui. Așadar, la restaurant vom primi o notă de plată specială în care vom nota ce procent vom lăsa în plus, nu mai mare de 15%. Mă întreb: dacă de obicei stăm cîte o oră după nota de plată „normală“, cît va dura pînă va veni și cea „specială“? Să tot lași bacșiș! (A. P.)

● Cineva a calculat durata unui serviciu/produs care a atins cifra de 50 de milioane de utilizatori zilnic: liniile aeriene – 68 de ani, autoturismele – 62 de ani, telefoanele cu fir – 50 de ani, televizoarele – 22 de ani, computerele – 14 ani, Internetul – 7 ani, Facebook – 3 ani. În top se află însă PornHub – 19 zile. (M. C.)

● Termenul potență a fost inventat, se pare, de Aristotel. Nu cu referire la guvernare. Săptămîna trecută, însă, Călin Popescu Tăriceanu (fără nici o legătură cu Aristotel) a declarat că nu vrea să facă parte dintr-o guvernare impotentă. Ar trebui să-l întrebe cineva cînd și-a dat seama de asta. (A. M.)

● Într-un top al celor mai ciudate suveniruri ar putea intra fără probleme și lansatorul de rachete descoperit recent în bagajul unui pasager, pe aeroportul Baltimore-Washington, adus din Kuweit. (A. M. S.)

● #rezist vs #insist = comunism. Un exemplu simplu, dar foarte elocvent, care rezumă, cît se poate de sugestiv, dar și explicit, metoda comunistă de a răstălmăci simboluri, aspirații, împliniri. Este una din metodele clasice prin care comuniștii, după ce au preluat puterea prin crimă și manipulare, s-au cățărat în vîrful statului, devenind singurii deținători de adevăr. De aici pînă la „Dragnea e al nostru“ nu a mai rămas decît un pas. Pe care Eugen Teodorovici l-a făcut. Cu stîngul… Căci a-l asemui pe Dragnea cu inocența infantilă e dincolo de a putea fi acceptat, azi. Iar dacă ministrul Teodorovici e nostalgic, dincolo de insolență și imbecilitate, dovedește că nu are ce căuta în fruntea statului de azi, nu cel de ieri, nici cel paralel. Absolut deloc și niciunde. S-a autoexclus, nu numai din politică, nici doar dintre finanțiști. S-a autoexclus dintre cetățenii cinstiți ai acestei țări. Adică aceia care fac cinste țării și care reprezintă, de fapt, națiunea română. (R. M.)

● În miez de vară fierbinte, niște nume de firme din Caracal: Butoi SRL, Evenimente Din Prietenie SRL, Gimi Everest SRL, Romantic Standard Simbol 333 SRL, Eternitas SRL, Tehnică Și Dibăcie SRL, Elefant Balkanic Logistic SRL, Ionescu Busuiocul SRL, Centtaur Automozaic SRL, Anton Și Oana Dragostemare SRL, Tu Copilărie SRL, Ceea Ce Este SRL, Ceea Ce Este Actualizat SRL. (D. S.)

Foto: Alix Vrana, Marius Chivu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.