Cu ochii-n 3,14
TRĂIM ÎNTR-O LUME
GÎNDITĂ PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI
(CU VARIANTE MULTIFUNCȚIONALE) STABILITATEA CELUI CARE ARE GRIJĂ DE UN CĂRUCIOR, DAR UNDE
FIECARE VREA O ÎNTÎRZIERE GREA
● Trăim într-o lume care glorifică libertatea, dar unde fiecare vrea să interzică ceva: fumatul, alcoolul, iarba, sexul, avortul, manelele, marxismul, religia, burka, zborul cu avionul, cărţi, filme şi piese, anumite cuvinte şi simboluri, votul, plasticul, Uber-ul, trotinetele… Evoluția rasei umane în splendoarea manifestării ei. (M. C.)
● Înapoi la rădăcini(le evolutive): cercetătorii de la Universitatea Keio din Japonia au creat un prototip de coadă robotică, lungă de 71 cm, gîndită pentru a îmbunătăți stabilitatea celui care o poartă. (C. Ș.)
● La cîțiva pași de Palatul Westminster și de sediul Parlamentului Britanic, mai multe grupări de infractori români înșală turiștii cu variante ale jocului alba-neagra. O dovadă incontestabilă că naivitatea are o istorie lungă și fascinantă. (A. M. S.)
● La parada militară de Ziua Marinei au defilat și cele trei remorchere multifuncționale ale Ministerului Apărării: „Voinicul“, „Vîrtosul“ și „Vînjosul“. Au fost de față, desigur, politicieni și demnitari ai statului. Dar ei sînt neremorcabili: nici navele astea cu nume desprinse din basme nu-i clintesc dintr-ale lor. (D. C.)
● În Marea Britanie au fost interzise două reclame, la Volkswagen și la brînza Philadelphia, pe motiv că ar fi promovat stereotipurile de gen. În prima, bărbatul e prezentat ca inițiator al aventurii, iar femeia are grijă de un cărucior. În a doua, doi tați uită de copiii lor, fiind absorbiți de mîncare. La noi, premierul Viorica Dăncilă a avut grijă să nu fie acuzată de sexism. A declarat că a fost cel mai jignit premier, din cauză că „a fost“ femeie. (S. G.)
● Marea majoritate a călătorilor și-au cumpărat bilete electronice. Controlorii nu dispun însă de cele necesare pentru un control electronic. Ei verifică manual, confruntînd cu o listă a pasagerilor, fiecare bilet în parte. Asta e o întîrziere sistemică a CFR. Care nu poate fi calculată în (zeci, sute, mii de) minute. (M. M.)
● După ce lumea întreagă a comemorat înfiorată tragedia de la Cernobîl acum trei ani, după ce aceeași lume a urmărit sub grea impresie serialul Cernobîl de pe HBO, iată că a venit momentul să ne îmbătăm cum se cuvine. Cercetători de la Universitatea din Portsmouth au produs o vodcă făcută exclusiv din ingrediente recoltate din „zona interzisă“ – spațiul evacuat și închis, în care nu e permis accesul nimănui, din jurul reactorului explodat și acoperit cu un sarcofag de beton. Experții au constatat că acum, la 30 de ani după dezastru, apa și cerealele crescute spontan în zonă nu mai sînt radioactive și respectă standardele sanitare ale Ucrainei. Așadar, de ce să nu facă o vodcă? A apărut, imediat, o societate comercială care va produce și va comercializa această vodcă ce se va numi, cum altfel, „Atomik“. Ce să mai zicem? „Bud’mo!“ Adică, în ucraineană, „Hai noroc!“. Cred că e nevoie de ceva noroc cu vodca asta, pentru că mie mi se pare că fiecare dușcă seamănă periculos cu un fel de ruletă rusească. (S. V.)
ÎN ROMÂNIA SPECIALĂ,
CINEVA A INVENTAT
LANSATORUL SIMPLU DE EVENIMENTE
● Cifrele celor mai prezente lăcaşe de superstiţii în România: 18.300 de biserici, 15.000 de agenţii cu păcănele, 13.400 de case de pariuri. (M. C.)
● Ministerul Finanțelor propune oficializarea bacșișului, ca și cum n-ar fi fost „oficial“ de pe vremea turcilor, și impozitarea lui. Așadar, la restaurant vom primi o notă de plată specială în care vom nota ce procent vom lăsa în plus, nu mai mare de 15%. Mă întreb: dacă de obicei stăm cîte o oră după nota de plată „normală“, cît va dura pînă va veni și cea „specială“? Să tot lași bacșiș! (A. P.)
● Cineva a calculat durata unui serviciu/produs care a atins cifra de 50 de milioane de utilizatori zilnic: liniile aeriene – 68 de ani, autoturismele – 62 de ani, telefoanele cu fir – 50 de ani, televizoarele – 22 de ani, computerele – 14 ani, Internetul – 7 ani, Facebook – 3 ani. În top se află însă PornHub – 19 zile. (M. C.)
● Termenul potență a fost inventat, se pare, de Aristotel. Nu cu referire la guvernare. Săptămîna trecută, însă, Călin Popescu Tăriceanu (fără nici o legătură cu Aristotel) a declarat că nu vrea să facă parte dintr-o guvernare impotentă. Ar trebui să-l întrebe cineva cînd și-a dat seama de asta. (A. M.)
● Într-un top al celor mai ciudate suveniruri ar putea intra fără probleme și lansatorul de rachete descoperit recent în bagajul unui pasager, pe aeroportul Baltimore-Washington, adus din Kuweit. (A. M. S.)
● #rezist vs #insist = comunism. Un exemplu simplu, dar foarte elocvent, care rezumă, cît se poate de sugestiv, dar și explicit, metoda comunistă de a răstălmăci simboluri, aspirații, împliniri. Este una din metodele clasice prin care comuniștii, după ce au preluat puterea prin crimă și manipulare, s-au cățărat în vîrful statului, devenind singurii deținători de adevăr. De aici pînă la „Dragnea e al nostru“ nu a mai rămas decît un pas. Pe care Eugen Teodorovici l-a făcut. Cu stîngul… Căci a-l asemui pe Dragnea cu inocența infantilă e dincolo de a putea fi acceptat, azi. Iar dacă ministrul Teodorovici e nostalgic, dincolo de insolență și imbecilitate, dovedește că nu are ce căuta în fruntea statului de azi, nu cel de ieri, nici cel paralel. Absolut deloc și niciunde. S-a autoexclus, nu numai din politică, nici doar dintre finanțiști. S-a autoexclus dintre cetățenii cinstiți ai acestei țări. Adică aceia care fac cinste țării și care reprezintă, de fapt, națiunea română. (R. M.)
● În miez de vară fierbinte, niște nume de firme din Caracal: Butoi SRL, Evenimente Din Prietenie SRL, Gimi Everest SRL, Romantic Standard Simbol 333 SRL, Eternitas SRL, Tehnică Și Dibăcie SRL, Elefant Balkanic Logistic SRL, Ionescu Busuiocul SRL, Centtaur Automozaic SRL, Anton Și Oana Dragostemare SRL, Tu Copilărie SRL, Ceea Ce Este SRL, Ceea Ce Este Actualizat SRL. (D. S.)
Foto: Alix Vrana, Marius Chivu