Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CE AM VĂZUT O RELAȚIE
DE PROPORȚIONALITATE
DIRECTĂ ÎNTRE CUVINTE
ȘI MEDIUL LOR NATURAL,
S-AU LIMPEZIT TOATE APELE
(FĂRĂ CA MIOPIA GENERALĂ
SĂ SCADĂ ȘI PASUL TĂU
SĂ DESCRIE O GREȘEALĂ) 

● După ce am văzut un reportaj pe site-ul BBC, despre o nouă modă imobiliară japoneză – apartamente mici, „cît o cutie“, în care „totul e la îndemînă“, din hol poți intra direct în baie, în chicinetă sau să te urci direct în pat –, mi-am privit cu bucurie garsoniera mea de 25 de metri pătrați din București și i-am zis, mîndră: „Dragă, ești în trend nipon“! (S. G.)

● Interpelat pentru faptul că guvernarea PSD a închis, în ultimii cinci ani, 1.700 de biblioteci, Daniel Breaz, profesor universitar şi ministru al Culturii, a declarat că „nu există o relație de proporționalitate directă între analfabetismul funcțional, definit drept capacitatea de a scrie și a citi, dar neînțelegerea sensului cuvintelor cunoscute, a conexiunilor dintre ele și a contextului în care ar trebui utilizate, și numărul de biblioteci publice“. Cultura a ajuns, o dată în plus, pe mîna ministrului care trebuie. (M. C.)

● Facebook susţine că e tot mai aproape de realizarea proiectului prin care oamenii vor putea scrie doar cu puterea minţii, la care lucrează cu partenerii de cercetare de la Universitatea California din San Francisco. Cercetătorii studiului realizat de Facebook au anunţat că programul acestui proiect reuşeşte momentan să recunoască doar un număr limitat de cuvinte şi fraze. Dar, în timp, scopul este ca acesta să ajungă să poată identifica 100 de cuvinte pe minut, să aibă o bază de peste 1.000 de cuvinte şi o rată de eroare sub 17%. Oamenii scriu mult și așa, vă dați seama cum va fi cînd se vor folosi de viteza gîndului? (A. M. S.)

● Doi pinguini pitici au făcut o pasiune pentru un loc în care se vinde sushi, din Wellington, Noua Zeelandă. Prima dată a venit unul singur, apoi s-a întors însoțit la locul faptei. Cei doi mici infractori pofticioși au fost duși înapoi în mediul lor natural. Și magazinul de sushi a fost și asigurat mai bine. (A. M. S.)

● Două propuneri cetățenești: 1) propunere de chestionar pentru referendumul de nișă propus de premierul României, Viorica Vasilica Dăncilă: „Stimați criminali, sînteți de acord cu închisoare pe viață drept răsplată pentru faptele comise?“ – se răspunde cu DA sau NU; 2) Doamna Lia Olguța Vasilescu conchide: „Și dacă mai afli că procurorul e #rezist, ai tabloul complet!“ Oare chiar așa să fie, stimată mamă, s-au limpezit toate apele, din punctul dumneavoastră de vedere?! Și dacă acesta a ajuns un criteriu de evaluare juridică, propun ca „reziștii“ să fie ștampilați pe frunte, spre a fi mai ușor de identificat. (R. M.)

● Miop de cînd mă ştiu, constat acum, după 40 de ani, că văd tot mai prost la apropiere. Cu vîrsta devin hipermetrop, fără ca miopia să scadă proporţional. Ceea ce credeam a fi o anomalie sau un paradox inexplicabil e, de fapt, o stare de (aproape) normalitate, îmi explică un medic oftalmolog. Cred că e forma perfectă de a ilustra îngustarea orizontului pe măsură ce îmbătrînim. (M. M.)

● La bordul vasului de croazieră Britannia a avut loc o încăierare generală care a implicat zeci de oameni, veselă de porţelan şi sticlă, mobilier de lemn. Familii întregi s-au ascuns de frică în cabine. Se pare că totul a pornit de la un pasager care a apărut la cocktailul de final de croazieră îmbrăcat în clovn. (M. C.)

● Primesc pe Facebook, de la un necunoscut, fără vreo introducere: „sper să plîngi… să plîngi și lacrimile tale să nu fie suficiente să stingă tot ce arde în sufletul omenirii. Nu, nu e tîrziu, mai poți face ceva… mai poți să mergi și pasul tău să descrie o voce, și vocea să cînte o incantație, și incantația să sune a chemare de ajutoare, și ajutoarele să sune la 112. Și la 112 să răspundă Dzeu.“ Oripilată, cer explicații și mi se spune că-s poetă, deci domnul mi-a scris o poezie. Eh, așa-i că nici poeziile de dragoste nu mai sînt ce-au fost? Ce-i drept, nici bunul-simț. (A. Z.)

● Din confesiunile unei profesoare de română, consemnate de Dan Lungu pe Facebook: „Am fost să-mi văd dosarul de la Securitate. Vreo șapte elevi m-au turnat. Sînt foarte mîndră, nici o greșeală de gramatică!“ (M. C.

erno farkas 08iulie2019 jpg jpeg

DIN CÎND ÎN CÎND,
NIȘTE EXISTENȚE DEVIN CĂUTARE

● În cetatea Rîșnov găsești, mai nou, cam orice: pisici, floarea-soarelui, dinozauri, matrioște, tricouri cu inscripții, ii, dulcețuri, siropuri, minicar, funicular, concerte… Noroc că, printre toate astea, mai zărești din cînd în cînd și cerul prin ferestruica vreunui zid. (I. P.)

● Într-un părculeț liniștit, la doi pași de Montmartre, un cuplu meridional, îmbrăcat sport, lejer, dar îngrijit – el, proaspăt tuns, ea, cu unghii frumos făcute –, plimbă un copilaș. La un moment dat, o aud pe ea: „Mi-e foame, măăă!“, și pe el, exasperat: „Da’ mănîncă, fă, niște p**ă!“. Mi-am dat seama că nu erau meridionali. (M. P.)

● Momentul de vîrf al unei existențe, evocat de o femeie în vîrstă într-o conversație cu alta la fel, pe o bancă: „17 țări am colindat, în ’72, cu ansamblul…“ (D. S.)

● După crimele de la Caracal, Patriarhia s-a arătat îngrijorată de numărul în creştere al femeilor care devin victime ale violenţei şi traficului de persoane. Amintesc cîteva nume Patriarhiei: preotul cantautor Cristian Pomohaci, episcopul Huşilor Corneliu Bârlădeanu, prodecanul Vasile Răducă… (M. C.)

● În Lincolnshire, poliţia a emis un mandat de căutare pe numele unui bărbat, însoţindu-l de fotografia acestuia. Acuzatul şi-a văzut imaginea în ziar şi, nemulţumit, într-un acces narcisic, a lăsat poliţiei în comentarii un selfie de care era mîndru, ajutînd la prinderea sa mai rapidă. (C. Ş.)

Foto: I. Popovici, E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Scandalul Dorian Popa versus restaurantul care l-a refuzat pe Cheluțu. „Ne criticați fără să ne cunoașteți” | adevarul.ro
Personalul restaurantului din Turda despre care vloggerul Dorian Popa a spus că nu l-a primit în incintă pe Cheluțu, câinele său, le-a dat replica artistului și fanilor săi.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.