Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

PÎNĂ NU DEMULT, ANGAJAȚII
DE LA CENTRUL NAȚIONAL
DE CERCETARE A EXISTENȚEI
PRODUCEAU UN SOI DE REPLICĂ
MAI UMANĂ A RELAȚIILOR
DINTRE BURDUF ȘI GOL 

● Vă anunț, de pe plajă, că încet, dar sigur începe să dispară moda „retro“. Pînă nu demult, unii berari produceau bere retro. Acum e de negăsit. Aștept însetat și cu speranță berea futuristă. Singura pretenție: să fie rece! (M. M.)

● De ziua fiicei sale, o doamnă a cerut cofetăriei ­Dairy Queen din Macon, Georgia, un tort personalizat, cu tema filmului de desene animate Moana. Angajații au înțeles însă că tortul trebuie să fie decorat cu „personaje din desene animate“ și cu… „marijuana“. Drept care, la final, a ieșit un tort decorat cu o mîndră frunză de canabis, alături de un ponei care fumează, fericit, un joint. Pare un caz clasic de gîndire deziderativă combinată cu „surdul nu le-aude, da’ le potrivește“. (S. G.)

● Un flamingo trăiește 40 de ani și o ființă umană trăiește 90 de ani; un șoarece trăiește 2 ani și un elefant trăiește 60 de ani. De ce? Ce determină durata de viață a unei specii? După ce au analizat nouă specii de mamifere și păsări, cercetătorii de la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania (CNIO) au găsit o relație foarte clară între durata de viață a acestor specii și rata de scurtare a telomerilor. E bine de știut, oricum ar fi, de ce nu există viață fără de moarte. (A. M. S.)

● Un bărbat de 34 de ani a fost arestat în urma unei altercaţii cu un ofiţer de poliţie din Olympia, statul Washington. Dus la secţie, bărbatul a fost identificat sub numele de Beezow Doo-Doo Zopittybop-Bop-Bop. Bărbatul a explicat că primul său prenume înseamnă „explozia conştiinţei interconectivităţii infinitei iubiri din Univers“, al doilea prenume – „lupta zilnică a existenţei noastre cu acceptarea faptului că odată cu dragostea vine haosul“, pe cînd al treilea prenume ar însemna „deznodămîntul acestei lupte, adesea ironic, întrucît viaţa oricum sfîrşeşte în moarte“. Iniţial, am crezut că numele lui e un scat de jazz. Acum, că am aflat şi traducerea, îmi dau seama ce intuiţie bună am avut. (M. C.)

● Dacă mergi prin București noaptea, prin zone cu trotuare mai late, gen Unirii, ești nevoit să te strecori printr-un trafic destul de aglomerat: trotinete, biciclete, skateboard-uri, căței, păsări… A apărut un soi de replică mai umană și mai ecologică a carosabilului, pe care e plăcut să înaintezi. (I. P.)

● Mușcătoare remarca lui Ion Țiriac pe cînd Simona Halep îl îmbrățișa la cîteva zeci de minute după ce românca a desființat-o pe Serena Williams în finala de la Wimbledon: „Ce-ai avut cu ea de-ai bătut-o atît de rău?“. Cine știe istoria recentă a relațiilor dintre magnatul român și Serena Williams înțelege, desigur, maliția. (S. V.)

● Brînza de Ardeal și brînzarii în deplasare… În Piața Drumul Taberei, la rest, tînărul ciobănaș, după o privire oacheșă și iscoditoare, a considerat momentul oportun de a mă fraieri cu 10 lei la rest. I-am lăsat brînza pe tarabă și mi-am recuperat banii. A roșit ușor… Tot e bine. În Rupea, unde opresc constant în drum spre acasă, vînzătoarea mă întreabă dacă vreau să păstrez coaja de brad de la calupul de brînză de burduf. Prefer s-o păstrez. „Bine, atunci v-o scad la cîntar.“ Zis și făcut. Stîne / bordeie / obiceie… (R. M.)

● Am nimerit într-un autobuz turcoaz aproape gol, e respirabil, funcționează aerul condiționat. Mi-am plătit biletul prin sms, civilizat. În fața mea, la fereastră, un băiețel mănîncă înghețată. Mînjește geamul cu batonul aproape topit, îl șterge cu mîna, apoi bagă, tacticos, degetele în gură. Bucuros că n-a fost admonestat, repetă întreaga operațiune de încă două ori. (C. Ș.

efarkas ernof 1 jpg jpeg

OARE DINCOLO DE LUME
POȚI AVEA CEVA SCRIS?

● Cîteodată, în metrou, cînd privesc în jur și observ că sînt singurul care nu e complet absorbit de relația cu telefonul, am un bizar sentiment de originalitate. Oare am luat-o razna? Ar trebui să cobor la stația Piața Înfrîngerii, cu peronul nicăieri? (D. S.)

● Patru copii, cu vîrste între 10 și 14 ani, au furat o mașină 4x4 de la părinți și au plecat într-o expediție, în Australia. Șoferul era cel mai mare dintre ei. Au mers o mie de kilometri în două zile, pînă i-a găsit poliția. Dincolo de riscurile pe care și le-au asumat, un lucru e limpede: cărțile de aventuri vor avea întotdeauna succes. (A. M. S.)

● Artista conceptuală sud-americană Marta Minujín a creat, în cadrul expoziţiei de artă Documenta 14 de la Kassel (Germania), o instalaţie numită Parthe­nonul Cărţilor, o replică a faimosului templu grecesc, construit însă din o sută de mii de cărţi interzise de-a lungul istoriei. Împreună cu studenţii universităţii din localitate, artista a identificat 170 de titluri interzise peste tot în lume de către diverse instituţii. (M. C.)

● În Wellington, Noua Zeelandă, un grup de pinguini încalcă legea, întorcîndu-se în mod repetat la restaurantul de sushi de unde au fost înlăturați de poliție. Ce reclamă mai bună la mîncare poți avea? (C. Ș.)

● O scenă din cartea lui Richard Ford, Între ei. Amintiri despre părinţii mei, Editura Black Button Books: „Într-o zi, cînd așteptam la coadă la cantină, mama mi-a spus: «Richard, o vezi pe femeia de-acolo?» M-am uitat și am văzut o femeie pe care nu o cunoșteam, înaltă și zîmbitoare, vorbind cu oamenii și rîzînd. Mama s-a uitat din nou la femeie cu o anumită expresie, care acum îmi dau seama că era scrutătoare. Am spus da. Și mama a zis: «Este Eudora Welty. E scriitoare.» Aceasta era o informație care nu însemna nimic pentru mine, în afara faptului că însemna ceva pentru mama, care uneori citea bestseller-uri seara în pat. Nu știu dacă citise vreodată ceva scris de Eudora Welty. Nu știu dacă femeia chiar era Eudora Welty sau era altcineva. Poate că mama avea motivele ei pentru care își dorea să fie Eudora Welty.“ (M. C.)

Foto: Cristina Ștefan, Erno Farkas

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.