Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

D.P.D.V. FEMININ,
O EXPERIENȚĂ SPIRITUALĂ
DE PATRU ANI
FACE PREA MULT ZGOMOT
LA ÎNCEPUTUL ISTORIEI 

● Pe 4 iulie, în Alaska, la Anchorage, s-a înregistrat o temperatură de 32,2 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, temperatura medie maximă, d.p.d.v. istoric, pentru această zi ar fi trebuit să fie de 18,3 grade. De altfel, Alaska se încălzește de două ori mai repede decît media globală, spun cercetătorii. (M. C.)

● Naționala de fotbal feminin a SUA a devenit, pentru a patra oară, campioană mondială. Celelalte forțe în fotbalul feminin sînt Olanda, Suedia, Franța, Japonia, numai țări progresiste. (M. C.)

● Într-un orășel din Polonia, Bartoszyce, cazul unui motan care a urcat într-un copac și nu a mai coborît timp de șase ani a ridicat multe semne de întrebare. Mulți cred că felina s-ar fi speriat cumplit de ceva și din cauza asta nu mai vrea să se dea jos, oricît ar fi încercat salvatorii ei. Nimeni nu s-a gîndit însă că poate motanul are o experiență spirituală și a vrut, pur și simplu, să se desprindă de cele lumești. (S. G.)

● Auzită de curînd: „Și cîți ani are pisica mamei tale?“ „Vreo zece, cam cît ar fi avut relația mea cu X.“ „Aha, deci e moartă de patru ani.“ (C. Ş.)

● Stăpîna cocoșului Maurice este vizată în cadrul unui proces desfășurat în vestul Franței. Maurice este acuzat că face prea mult zgomot și vecinii care vin de la oraș nu se pot odihni. „Locuiesc aici de 35 de ani, zgomotul nu a deranjat pe nimeni“, a spus dna Fesseau. Cu toate acestea, vecinii îl acuză pe Maurice de poluare fonică și cazul a fost audiat de instanța de la Rochefort, Charente Maritime. Verdictul va fi dat în luna septembrie, iar pînă atunci Maurice mai poate să-și facă show-ul matinal. (A. M. S.)

● Continuare din numărul anterior: „Din cauza unor probleme tehnice aferente domeniilor YAHOO* și FREEMAIL.HU, mesajele transmise de Ministerul Finanțelor Publice către adresele de e-mail din aceste domenii sînt foarte mult întîrziate. Este posibil ca unii utilizatori înregistrați în cadrul portalului MFP – ANAF cu adresă de e-mail de acest tip să nu se poată autentifica în portal și nici să nu primească e-mail-urile de activare.“ – text afișat cu roșu pe site-ul ANAF. „Continuare“ fără comentarii. Bineînțeles că acel promis cod de șase cifre nu mi-a parvenit nici după încă o săptămînă. Așadar, îmi iau din nou creionul chimic de după ureche și mă aplec să completez formularul și să l trimit tot cu poșta, prin mandat cu confirmare de primire. Ce e-n mînă e de invidiat. La începutul mandatului, după o vizită la ANAF, văzînd cum merge implementarea electronică prin visteriile statului, dl ministru Teodorovici și-a pus mîinile în cap. Oare astăzi cum își ține dl Teodorovici mîinile? La spate? (R. M.)

● Regimul Putin încearcă să-l reabiliteze pe Stalin. În Moscova, și nu numai acolo, au început să apară portrete, busturi și statui ale sale, relatează The Guardian. „Noul“ Stalin e blînd și bun. Pe moștenirea lui Stalin se bat însă și bătrînii nostalgici ai comunismului. Care sînt anti-Putin și anti-Biserica Ortodoxă Rusă, căci pe ea se bazează puterea lui Putin. Stalin, acest supraviețuitor al istoriei… (M. M.

S-A DOVEDIT CĂ NIȘTE PERSOANE
CU BOTUL FOARTE LUNG,
DACĂ LI S-AR LIMITA PROPORȚIA,
AR SPORI CONTINUU ADEVĂRUL

● La spitalul veterinar The Tiggywinkles Wildlife din Marea Britanie a fost adusă o pasăre portocalie cu dificultăţi la zbor şi a cărei specie doctorii n-au fost în stare s-o identifice din prima. Pînă la urmă s-a dovedit că strania pasăre era, de fapt, un pescăruş înmuiat în turmeric. „Ne-a impresionat mirosul. Mirosea foarte bine, mirosea grozav“, au declarat veterinarii pofticioşi. (M. C.)

● Am o plasă cu cărți și nu vreau să mai intru cu ele în magazin, ci să le las la intrare. Paznicul îmi spune că, și dacă le pun în mijlocul supermarket-ului, tot n-o să le ia nimeni, să nu-mi fac griji. Mă întristez foarte tare. A doua zi citesc știrea asta: niște persoane au pătruns prin efracţie într-un chioşc de ziare din Suceava, iar polițiștii au stabilit că acestea au forţat lacătul ce asigura uşa de acces şi au sustras cinci cărţi, valoarea prejudiciului fiind de circa 300 de lei. M-am simțit răzbunată. (A. M. S.)

● Vizitînd copiii unei prietene, am descoperit cîinele-inorog. Un cîine maro, plat, cu botul foarte lung, cu un corn mic și galben și cu niște aripi așijderea (doar mai colorate). Mi s-a părut cea mai cool jucărie pe care am văzut-o în ultimul timp. (I. P.)

● „Păi, cum să crească natalitatea dacă USR susține comunitatea LGBTQ!?!“, se arăta indignat deunăzi Varujan Vosganian, ca şi cum, dacă li s-ar limita drepturile, minorităţile sexuale ar spori natalitatea de ciudă. Încă un scriitor al cărui talent suplineşte, cît de cît, inteligenţa. (M. C.)

● Colegul de redacție M.C. constată că în România există 16.000 de biserici și numai 6.000 de școli, 160 de librării etc. Proporția e, pe undeva, grăitoare, iar faptul că în România învățămîntul e la pămînt e o realitate revoltătoare. Pe de altă parte, Franța – cu cca. 45.000 de biserici catolice și alte 25.000 de biserici/case de rugăciune ale altor confesiuni – are un învățămînt al naibii de bun. (M. P.)

● Luni, 3 iunie 2019, de Ziua Internațională a Bicicletei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în 2018, la propunerea Turkmenistanului, o coloană alcătuită din 2.019 bicicliști (care se deplasau într-un singur șir continuu) a parcurs 3,3 km la Așhabad, capitala acestei țări, stabilind un record mondial, înregistrat prompt de Guinness Book. Cu un an înainte (pe 4 iunie 2018), aceeași Guinness Book înregistrase, tot la Așhabad, recordul „celei mai mari lecții de sensibilizare la ciclism“, cu 3.246 de participanți, în frunte cu președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, sub a cărui conducere veloce s-ar părea că turkmenii au devenit un popor de velomani. (D. S.)

● Un tweet marca Bernard Pivot spune așa: „Enervant cu adevărul este că de fiecare dată trebuie să precizezi dacă e adevăr sau minciună. Enervant cu minciuna este că, adesea, e mai logică decît adevărul și, mai ales, mult mai seducătoare“. Cam asta e… (S. V.)

Foto: Florin Budea

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.