Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

OARE MOARTEA
CONVERSAȚIEI ÎN FAMILIE
SĂ FIE O VESTE
CARE NE CONFIRMĂ EȘECUL PRIVAT?

● Oare se mai fură telefoane? (A. M. S.)

● „Conversaţia prezintă riscul plictiselii, stare de care smartphone-ul ne-a învăţat să ne temem cel mai mult, dar care este totodată și starea în care se dezvoltă răbdarea şi imaginaţia. Facebook, Tinder, cursurile interactive online, expedierea compulsivă de mesaje, tirania e-mail-ului de serviciu şi activismul social online superficial, toate conduc la eroziunea electronică a fiecăruia şi, în cele din urmă, la moartea conversaţiei în familie. Majoritatea oamenilor sînt prea stresați sau prea singuri ca să reziste atracţiei tehnologiei, prea extenuaţi de muncă sau prea săraci ca să scape din cercul ei vicios. Conversaţia, intimitatea şi dezbaterea nuanţată au devenit nişte articole de lux într-un butic.“ Jonathan Franzen, în Sfîrşitul sfîrşitului lumii, Editura Polirom. (M. C.)

● În Libertatea de vineri, 28 iunie 2019, un anunț de la rubrica „Matrimoniale“ pare să fie ilustrarea perfectă a dictonului De gustibus non disputandum: „Bărbat doresc căsătorie cu femeie grasă“. (D. S.)

● O veste care ne confirmă eșecul tuturor celor care am încercat vreodată să stîrpim gîndacii de bucătărie: nu se poate. Cercetătorii au decis că sînt imuni la orice combinație de pesticide. (A. M. S.)

● Am accesat anaf.ro. / declunica.ro. Și am început să completez „cîmpurile“. Toate obligatorii… Cu răbdare, într-o dimineață mai răcoroasă, mi-am zis că într-o jumătate de oră termin. User name… Parola… Autentificare… Click… click… Spațiul Privat Virtual Persoane Fizice… Click… Stop! Declarația de impunere, numărul… Nu știu. Habar n-am unde am pus‑o. Nu-i nimic, încep, cu răbdare, cotrobăitul. Jumătatea mea de oră a fost anihilată. Continui însă, deși mi se face tot mai cald. Dar după ce găsesc hîrtia asta (De ce n-oi fi pus-o la locul ei?! Vezi, totdeauna faci lucrurile pe jumătate…), nu poate să mai dureze mult. Parcă am văzut-o aici, o am în minte… Zadarnic. Tensiune maximă… crescendo… „Două loturi“… Nimic. Amîn, după prînz, spre seară, poate se mai răcorește. Cade noaptea… nimic. Reîncep din zori… Răpusă, încerc un telefon la ANAF… piu, piu, piu… Renunț. Dar capul îmi stă în același loc. Alo… într-un tîrziu. Explic totul într‑un suflu, de frică să nu se întrerupă… Nu, declarație de impunere nu s-a mai emis din 2018. Și atunci ce fac? Continuați tot acolo… click… click… autentificare… Și așteptați de la noi codul de siguranță de șase cifre. Îl introduceți și continuați. Verificați mail-ul… De atunci a trecut o săptămînă… verific. (va urma) (R. M.)

DE UNDE ȘI DECIZIA
DE A SPORI O SIMULARE

● În curtea grădiniței din Moțăței (județul Dolj), cîțiva muncitori s-au apucat să toarne beton peste iarbă. Motivul: betonul rămăsese de la alte lucrări și nu știau ce să facă cu el, iar muncitorii ar fi vrut să facă un bine – după cum a declarat, pentru Mediafax, primarul comunei, Constantin Enea. De unde și expresia: să faci bine cu de-a betonul. (S. G.)

● În iulie 1938, înainte de a lua decizia de a se căsători cu verișoara sa, Emma Wedgwood, Charles Darwin a făcut o listă cu lucruri pro și contra mariajului. (C. Ș.)

● Un studiu recent arată că reducerea săptămînii de lucru la doar patru zile lucrătoare poate spori productivitatea. Cum ar veni, less is more, chiar și la serviciu. Iată o temă bună de reflecție, în prag de vacanță, pentru patroni, directori, șefi etc. (M. M.)

● Călugării budişti din templul Kodaji din Kyoto au ţinut recent o ceremonie tradiţională de venerare a deităţii Mindar, zeiţa budistă a Milei. Doar că zeiţa Mindar nu este o statuetă, ci o simulare pe computer. Aşadar, nişte călugări abstinenţi venerează o zeitate virtuală. Ai milă de ei, Mindar! (M. C.)

ÎN PARALEL, UNELE CUNOȘTINȚE
RISCĂ SĂ DISPARĂ COMPLET
DIN ACVARIUL NAȚIONAL

● Tocmai ieri seară, cînd era un cer formidabil, s-a nimerit să nu poată fi încărcate pozele pe Facebook. Abia atunci am înțeles, mai clar, cum mai tot timpul trăim, în paralel, în cele două lumi, virtuală și reală: am cam ajuns să n-o mai putem duce pe una fără cealaltă. (I. P.)

● Una dintre cele mai bizare boli se cheamă misofonie. Cei care suferă de această boală pur și simplu nu suportă sunetele banale, familiare, precum mestecatul în timpul mesei, limpezirea gîtului, suflatul nasului, strănutul. Și cînd spun „nu suportă“, vorbesc despre adevărate crize de panică, cu palpitații intense, transpirații și pusee isterice. Pînă de curînd, aceasta nici nu a fost recunoscută ca boală tocmai pentru că nimeni nu știa de unde provine și cu atît mai puțin cum se vindecă. Abia anul trecut cercetătorii americani au putut să-i identifice simptomatologia și se străduiesc să o clasifice ca maladie. Acum, nu știu ce să mai zic și cu bolile astea. Am unele cunoștințe care plescăie și sorbecăie și oftează și suspină cînd mănîncă într-un fel care mă scoate din minți – oi fi eu misofon sau ei prost crescuți? (S. V.)

● Aproape un milion (din cele opt milioane) de specii prezente pe planeta noastră riscă să dispară complet, multe dintre ele în următoarele decenii. Masivul raport ONU, redactat de cîteva sute de oameni de știință, arată că ritmul dispariției speciilor este de pînă la sute de ori mai mare decît a fost, în medie, în ultimele zece milioane de ani. (M. C.)

● O caracatiță a reușit să evadeze din acvariul național din Noua Zeelandă. Cu metodă, după ce a descoperit punctul slab al acvariului, și sub ochii îngrijitorilor și ai paznicilor. Și n-a mai putut fi găsită niciodată. Mi-o imaginez înotînd fericită, în mare. (A. M. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

11172012 jpg
Costa Rica - Germania. Fosta campioană mondială din 2014 părăsește pentru a doua oară consecutiv competiția încă din faza grupelor
Multipla campioană mondială, Germania, părăsește pentru a doua oară consecutiv această competiție după triumful obținut în 2014.
1 horoscop zodia taur jpg jpeg
Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii
Există două zodii de care trebuie să te ferești neapărat pentru că sunt vampiri energetici. Ei sunt oameni care te „storc” de energie și alături de care chiar și cea mai mică discuție poate fi epuizantă.
Fane Croația la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022 FOTO Profimedia (2) jpg
Spectacol al frumuseții în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial. Croatele au furat toate privirile FOTO
Croatele au făcut un adevărat spectacol în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial, la fiecare meci pe care naționala lor l-a disputat în faza grupelor, la turneul din acest an.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.