Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ RECUNOAȘTEM,
UN NUME POTRIVIT/NEPOTRIVIT
DESCHIDE O REȚEA DE SITUAȚII
TRICOLORE

● „Ei, te-ai mai documentat? Cum e cu Sf. Duh?“ Așa sună provocarea – Marconel, 8 ani. Copiii spun lucruri trăsnite?! Să recunoaștem, nici buniceala nu mai e ce-a fost. E adevărat, nu s-a pus problema remanierii. Deocamdată, cel puțin. (R. M.)

● Gaura neagră fotografiată pentru prima dată în istoria umanităţii a fost botezată cu numele hawaiian Powehi. Lingvistul Larry Kimura a fost desemnat să găsească un nume potrivit şi acesta a combinat două cuvinte hawaiiene însemnînd „frumoasa sursă întunecată a creaţiei fără de sfîrşit“. (M. C.)

● Paște-Paște, dar să-ți zică o vînzătoare de la supermarket „Hristos a-nviat!“ (ca fiecărui client, de altfel) mi se pare cam bizar, de nu cumva nepotrivit într-un templu al negoțului. (D. S.)

● Cum arată culisele competiției din snooker: în prima zi a Campionatului Mondial, în meciul dintre Williams și Gould, în pauza dintre jocuri, Gould deschide o pungă de chips-uri și i-o întinde, instinctiv, adversarului. (S. G.)

● Într-o operaţiune de amploare, poliţia chineză a anihilat o reţea de braconieri, capturînd 2700 de colţi de elefant care cîntăreau 7,5 tone, ce urmau să fie traficați pe piaţa neagră. Între timp, Japonia a ridicat interdicţia vînătorii de balene. (M. C.)

● Eu cred că ar fi cinstit ca printre criteriile de a obține o funcție publică să fie trecută abilitatea de „a ști să citești“. Nu fluent. Să nu exagerăm. Și doar în situații excepționale să-ți dai seama dacă ți s-a dat foaia potrivită sau nu. (A. M. S.)

● Sentimentul național ne urmărește pînă și pe lumea cealaltă: la o firmă de pompe funebre, prosoapele care se folosesc la înmormîntări au dungi tricolore. (I. P.)

mplesu 20180608 061835 jpg jpeg

CA SĂ AJUNGĂ
LA O ALTĂ FORMĂ DE REFUZ,
POPORUL ROMÂN
TREBUIE SĂ TREACĂ, O DATĂ ÎN PLUS, PRIN PARADISUL GREȘIT 

● Ioan-Aurel Pop este, probabil, cel mai caragialean preşedinte al Academiei Române. Iată-l în plin delir oratoric: „Omul, ca să ajungă la umanitate şi la omenire, trebuie să treacă prin omenie şi o treaptă intermediară – că nu poate sări direct, ca om, la globalitate, despre care se vorbeşte aşa de mult astăzi – e poporul, devenit naţiune. Noi sîntem în această parte de Europă români, vorbim această limbă armonioasă şi frumoasă, aşa cum polonezii o iubesc pe-a lor, cehii pe-a lor, maghiarii pe-a lor şi toţi ceilalţi.“ (M. C.)

● Într-un local, la o masă stăteau două cupluri tinere. Prietenul uneia dintre fete, care părea cam indispusă, încerca s-o convingă că ar trebui să mai iasă să se plimbe cu bicicletele, să se mai recreeze și ei puțin. „Nu vreau, n-am chef de așa ceva, mă doare capul“, a răspuns fata, căreia nu părea că i se poate intra în voie. Cealaltă fată i-a propus atunci să meargă împreună în parc să joace badminton. „Nu știu ce e aia“, a răspuns indispusa sec. Ai fi putut crede că e o altă formă de refuz. Dar după ce prietena i-a explicat – „Badminton, fată… aia cu palete și cu fluture“ –, indispusa o privea prostită, ca una care chiar n-ar fi avut habar ce e acela badminton. (A. M.)

● În Joia Mare, la Anul Domnului două mii nouăsprezece, poporul român a fost crucificat. Din nou. Tot de comuniști… (R. M.)

● După incendiul catedralei, romanul Cocoşatul de la Notre-Dame al lui Victor Hugo a redevenit bestseller în Franţa după 188 de ani, diverse ediţii ale romanului ocupînd locurile 1, 3, 5, 7 şi 8 din Topul 10 al vînzărilor online de pe Amazonul francez. O dată în plus se dovedeşte că cel mai bun agent literar este dezastrul. (M. C.)

● Un bărbat de 64 de ani care susține că a scăpat, acum mai bine de un deceniu, dintr-o închisoare austriacă, s-a predat autorităților din Salzburg, declarînd că s-a săturat să stea cu burta la soare în Tenerife. „Insula nu mai e la fel de frumoasă ca odinioară și am locuit acolo suficient de mult“, ar fi spus bărbatul. Nici paradisul nu mai e ce-a fost! (C. Ș.)

● Vecinii mei au primit în căsuța poștală pliante și de la PSD, și de la PNL. Eu am găsit numai de la PSD. Nu înțeleg cu ce am greșit. E culoarea părului de vină? (C. Ș.

ÎNTRE TIMP,
CINEVA CONSIDERAT SFÎNT
ARUNCĂ MULT PRAF UMAN 

● Ştiri bune de pe planetă: oceanologii au întîlnit în Oceanul Arctic un rechin din specia Greenland a cărui vîrstă a fost estimată, cu ajutorul izotopilor de carbon din ţesutul ocular, în jurul a 392 de ani. Rechinul ăsta hoinăreşte din anul 1627. Între timp, la noi în Dunăre au fost eliberaţi o mie de pui de nisetru concepuţi în crescătorie, iar în Coreea de Sud este la modă ca fetele să se fotografieze cu peştişori de acvariu înotînd în scobitura claviculei. (M. C.)

● Pentru înviorarea conversațiilor banale (față-n față ori telefonice), aș dori să propun cîteva alternative de răspuns la întrebarea „Ce mai faci?“, în locul uzatului „Bine“, al precautului „Așa și-așa“ sau al extenuatului „Muncesc“. Așadar, ce mai faci? 1) „Zburd și bubui.“ 2) „Rotocoale de pesmet.“ 3) „Dau cu muzicuța prin bocanci.“ 4) „O-nvîrt pe Lucica.“ 5) „Particularizez.“ 6) „Torc pe furiș, să nu m-audă cineva.“ 7) „Scutur natura.“ (D. S.)

● Autoritățile indiene s-au deplasat aproape 70 de kilometri prin junglă la aceste alegeri generale, pentru a se asigura că un bărbat în vîrstă de 69 de ani, considerat sfînt, are șansa să voteze, potrivit Reuters. (A. M. S.)

● În mall, un bărbat îmbrăcat la costum scoate tacticos din sacoșă o cutie, extrage din ea o pereche de pantofi roșii cu toc stiletto, aruncă la coșul de gunoi cutia, ascunde pantofii înapoi în pungă și se îndepărtează alene. (C. Ș.)

● Captură importantă de droguri la bordul navei-școală a marinei muntenegrene. Poliția a descoperit 60 de kilograme de cocaină în valoare de cinci milioane de euro. Nava se afla într-o misiune de antrenament în apele teritoriale turcești. E tot mai mult praf alb în regiunea Mării Negre. (M. M.)

● Studierea ADN-ul uman a dus la cîteva descoperiri surprinzătoare: 96% din genele omenești sînt identice cu cele ale cimpanzeilor… „Știm, doar ne tragem din maimuțe!“ – o să-mi spuneți, în virtutea cimpanteismului biologic. Lucrurile devin însă mai nebuloase, cînd aceleași cercetări arată că avem, în proporție de 60%, aceleași gene cu găinile, cu musculițele de oțet și cu bananele. Ipoteza dlui Ion Iliescu, potrivit căreia „the ducks come from the trucks“, mi se pare, dintr-odată, relativ plauzibilă. (M. P.)

Foto: M. Chivu, M. Pleșu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Călin Georgescu foto FB png
Călin Georgescu, file din realitate. Doi profesori îi demontează mesajele despre Educație propagate pe TikTok: „A făcut o gafă enormă”
Doi profesori, unul de Limba Română și unul de Matematică, demontează cu precizie de bisturiu mesajele propagate de Călin Georgescu pe TikTok despre Educația din România.
Soldati romani exercitiu nato Ministerul Apararii Nationale, Romania jpg
O expertă în analiză de risc explică pe înțelesul oricui de ce neutralitatea nu e o opțiune pentru România. „Estonia sau Finlanda sunt exemple excelente”
Cercetător la Institutul Universitar European din Italia, Veronica Anghel consideră că politică externă a României e una palidă și aduce mai degrabă cu a unui stat neutru. Din această cauză, țara noastră nu are o voce care să conteze în plan extern, mai ales în momente critice.
dominique pelicot jpg
Dominique Pelicot, bărbatul care și-a supus soția la viol în masă, ar putea primi 20 de ani de închisoare
Procurorii francezi au solicitat luni pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare pentru Dominique Pelicot (71 de ani)
Revolutie 1989 FOTO wikipedia
„România, în pericol iminent”. Economiștii avertizează că rezultatele alegerilor prezidențiale ne pot arunca într-o criză din care nu o să ne mai scoată nimeni ANALIZĂ
Economiștii consultați de „Adevărul” atrag atenția asupra pericolului iminent în care se află România în contextul rezultatelor de la turul I al alegerilor.
vapor nava transport gaz natural depozit gnl foto shutterstock
Cum își pune Europa singură bețe-n roate în privința importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA
Companiile din SUA nu acceptă unele prevederi ale Regulamentului (UE) 2024/1787, administrația Biden punând deja presiune pe Europa pentru eliminarea unor obliigații pentru exportatorii de GNL.
cea mai mare carte joc rob halifax guinness world records jpg
A creat cea mai mare carte de joc din lume! Iată ce înălțime are
Creatorul britanic de cărți de joc personalizate, Rob Hallifax, a ajuns din nou în Cartea Recordurilor Guinness. El a creat cea mai mare carte de joc, un popă de inimă roșie care măsoară 3 metri înălțime și 2 metri lățime.
credit banca
Românii se împrumută din ce în ce mai mult: soldul creditelor ipotecare aflate în plată a ajuns la 21,7 miliarde de euro
Totalul creditelor acordate persoanelor fizice și aflate în plată a ajuns la 37,4 miliarde de euro la finalul luni septembrie din acest an, majorări înregistrându-se atât pe segmentul creditelor ipotecare, cât și a celor de consum.
carrefour sigla jpg
Carrefour refuză să mai vândă un anumit tip de carne, în semn de protest față de o decizie a UE
Lanțul francez de supermarketuri Carrefour a decis să nu mai comercializeze carne provenită din țările Mercosur, a anunțat CEO-ul Alexandre Bompard.
jane seymour emmy international profimedia jpg
N-ai zice că are 73 de ani! Jane Seymour, decoltată pe covorul roșu
Celebra actriță britanică Jane Seymour (73 de ani) arată incredibil de bine! A demonstrat-o luni, când a participat la cea de-a 52-a ediție a Premiilor Internaționale Emmy, desfășurată în New York City. Vedeta, care are o avere estimată la 60 de milioane de dolari, a purtat o rochie verde cu paiete