Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie – 1 mai 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

NICI UTILIZATORII DE ȚÎNȚARI
FĂRĂ PERMISIUNE
NU MAI SÎNT CE-AU FOST,
NU MAI TREBUIE
SĂ AIBĂ VREO LEGĂTURĂ
CU UN MIRACOL 

● Nici supereroii nu mai sînt ce-au fost: într-un orăşel din provincia canadiană British Columbia, un bărbat costumat drept Batman a fost refuzat rapid de poliţie în momentul în care s-a oferit să dea o mînă de ajutor în lupta împotriva infracțiunilor. (C. Ş.)

● În Germania a apărut posibilitatea unei spovedanii online. Există astfel cîteva site-uri de iertare virtuală, unde utilizatorii își pot mărturisi păcatele, după care pot da click pe „intenție fermă“, „regret“ și „am păcătuit și îmi pare rău“. Mă întreb dacă la noi nu ar prinde o aplicație care să ofere apă sfințită virtuală. (S. G.)

● Islanda se află, alături de Insulele Seychelles, Polinezia Franceză și Noua Caledonie, printre cele patru țări din lume care spun că nu au țînțari. Adică au unul, conservat în alcool, la Institutul de Istorie Naturală al Islandei. Este acolo încă din anii ’80, după ce un om de știință l-a capturat într-un avion. „L-am urmărit prin cabină pînă l-am prins. Este singurul țînțar pe care l-am găsit în Islanda pînă acum“, a spus biologul Gisli Mar Gislason, angajat al Universității din Islanda, pentru The New York Times. Vine vara, îl invităm la București, unde poate să studieze cele mai vînjoase specii de țînțari. (A. M. S.)

● Există peste 10.000 de gropi pe drumurile din Roma, iar numărul acestora creşte de la an la an. Aşa a apărut o organizaţie secretă, GAP: vreo douăzeci de oameni care s-au apucat de reparat gropi, de trasat treceri de pietoni şi de adunat gunoiul, făcînd toate acestea noaptea, cu măşti pe faţă şi fără permisiune legală. Pe cînd o asemenea mişcare şi la noi? (C. Ş.)

● În urmă cu vreo zece zile, la Cota 2000, deasupra Sinaiei, o tînără reporteriță de televiziune făcea un stand-up în fața unui cameraman. Trecînd pe lîngă ea, am auzit niște frînturi din ce le spunea telespectatorilor. Zicea că zăpada are un metru și că instalațiile de transport pe cablu și-au prelungit programul pentru a se adapta. În fiecare an, în aprilie, acolo e încă zăpadă și încă se schiază, ceea ce reporterița părea să descopere prima dată. Dar asta n-ar fi nimic. Mai departe însă, deși încă destul de consistent, stratul de zăpadă nu putea avea nici pe departe un metru, iar instalațiile de schi aveau exact același program pe care l-au avut toată iarna și care e neschimbat de ani de zile. Carevasăzică, în cele doar cîteva frînturi nevinovate pe care le-am auzit era două inexactități. Nu le zic minciuni, deși televiziunea respectivă e una care minte cum emite. În orice caz, însă, pare că pentru jurnaliștii noștri vorbele spuse pe post nu mai trebuie să aibă vreo legătură cu realitatea. Contează doar intonația și freza. (A. M.)

● Un studiu american din 2006 arată că 49% din președinții SUA au suferit, la un anumit moment al vieții, de o boală mintală – 27% din ei chiar în timpul mandatelor de președinte. Nu vrem să știm cum ar arăta o astfel de statistică în Rusia, în China ș.a.m.d… Faptul că lumea continuă să funcționeze e, cum spunea cineva, un miracol. (M. P.

UNII AU FĂCUT BINE DEZBRĂCAȚI,
UNII AU FĂCUT BINE
CA SĂ-ȘI IMPRESIONEZE
PARTENERELE SĂLBATICE 

● În comunism, unii au făcut rău ştiind că fac rău, unii au făcut rău neştiind că fac rău, unii au făcut rău neavînd de ales, unii au făcut rău avînd de ales, unii au făcut rău, dar au făcut şi bine, unii au făcut rău ca să facă şi bine, unii, avînd de ales, au făcut răul cel mic, unii au făcut rău nefăcînd nimic, unii n-au făcut rău că n-au avut ocazia… În comunism, unii au făcut bine ştiind că fac bine, unii au făcut bine neştiind că fac bine, unii au făcut bine, dar au făcut şi rău, unii au făcut bine pentru că făcuseră şi rău, unii au făcut bine ca să poată face şi rău, unii au făcut bine nefăcînd nimic… Dacă vrem adevăr şi Justiţie, trebuie să gîndim/judecăm şi cu nuanţe. (M. C.)

● Naftalan, un oraș din Azerbaidjan, este cunoscut pentru băile cu petrol. Cei mai mulți dintre cei care vin la curele balneare de aici sînt din această țară și din spațiul ex-sovietic. Stau dezbrăcați în petrol cald, de 38 de grade, și asta pare să le vindece bolile de care suferă. Medicii occidentali spun că tratamentul ar fi cancerigen, dar cei care l-au încercat cred că-i ajută. Bunică-mea spunea: „Dacă nu te mai doare nimic, înseamnă că ai murit“. (A. M. S.)

● Clipurile cu animale de pe Facebook se diversifică tot mai mult și ne prezintă creaturi tot mai exotice: de pildă, canguri tot mai afectuoși ori care se rătăcesc pe terenuri de fotbal sau păsăroi cu labe albastre care dansează ca să-și impresioneze partenerele. (I. P.)

● Singura arie protejată de interes național din județul Sibiu, în care cresc narcise sălbatice, dar și specii rare protejate la nivel european, a fost, de curînd, arată. Practic, distrusă. Probabil voiau să planteze panseluțe în loc. (C. Ş.

CU ADEVĂRAT UNIC
E FELUL CUM ARATĂ
PUBLICUL

● Pe 14 iunie, la Sala Palatului, va avea loc un eveniment cu adevărat unic şi irepetabil: Albert von Kloss-Ignatenko, supranumit Regele Parafenomenelor, academician, profesor, savant-cosmist, om de ştiinţă iluminist, doctor în filozofie, doctor în medicină psihoinformaţională, doctor în cosmopsihologie, doctor în ştiinţe biologice şi energoinformaţionale, doctor în ştiinţele securităţii internaționale, va susţine un show ştiinţifico-educaţional despre Matricea Divină a Puterii Gîndului şi despre Matricea Tinereţii Veşnice, programul evenimentului asigurînd: previziuni despre viitorul omenirii, memorie fenomenală, telepatie, clarviziune, lovitură kung-fu de la distanţă fără contact, deschiderea capacităţilor geniale, programare pentru 100% sănătate şi tinereţe, plus schimbarea destinului. Am încheiat citatul de pe afiş. (M. C.)

● O întreprindere de lux furnizează posesorilor de mașini de lux chei de lux. E vorba de chei cu preţuri începînd de la 49.000 de euro pentru linia Quantum, care include 354 de diamante. Modelele din linia Serenity, cu pînă la 1250 de diamante, costă 89.000 de euro. La banii ăștia, cheile de la mașină ar trebui ținute sub lacăt. (M. M.)

● Pe 18 februarie 2019, World Restaurant Awards (o competiție care se vrea echivalentul gastronomic al Oscarurilor) și-a desemnat cîștigătorii, în cadrul unei gale fastuoase și, presupun, gustoase. Francezul Alain Ducasse a primit trofeul categoriei „Chef ul netatuat al anului“ (!), o categorie ce pare a sugera existența unei strînse corelații între felul cum arată pielea maestrului bucătar și savoarea preparatelor sale culinare. Lucru care i-ar putea nemulțumi pe unii, făcîndu-i să nu și mai pună pofta în cui, să și-o pună în ac. (D. S.)

● Ian Cognito, un cunoscut comediant britanic de stand-up, a murit pe scena teatrului „The Atic“ din Bicester, în timpul unei reprezentații. După ce actorul s a prăbușit gîfîind pe un scaun din care nu s-a mai ridicat, publicul a continuat să rîdă preț de cinci minute, crezînd că e un gag. Cînd a sosit, ambulanța l-a declarat pe Cognito „dead at the scene“ (mort la fața locului), sintagmă mai potrivită aici ca niciodată. (M. P.)

Foto: Iaromira Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.