Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie – 1 mai 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

NICI UTILIZATORII DE ȚÎNȚARI
FĂRĂ PERMISIUNE
NU MAI SÎNT CE-AU FOST,
NU MAI TREBUIE
SĂ AIBĂ VREO LEGĂTURĂ
CU UN MIRACOL 

● Nici supereroii nu mai sînt ce-au fost: într-un orăşel din provincia canadiană British Columbia, un bărbat costumat drept Batman a fost refuzat rapid de poliţie în momentul în care s-a oferit să dea o mînă de ajutor în lupta împotriva infracțiunilor. (C. Ş.)

● În Germania a apărut posibilitatea unei spovedanii online. Există astfel cîteva site-uri de iertare virtuală, unde utilizatorii își pot mărturisi păcatele, după care pot da click pe „intenție fermă“, „regret“ și „am păcătuit și îmi pare rău“. Mă întreb dacă la noi nu ar prinde o aplicație care să ofere apă sfințită virtuală. (S. G.)

● Islanda se află, alături de Insulele Seychelles, Polinezia Franceză și Noua Caledonie, printre cele patru țări din lume care spun că nu au țînțari. Adică au unul, conservat în alcool, la Institutul de Istorie Naturală al Islandei. Este acolo încă din anii ’80, după ce un om de știință l-a capturat într-un avion. „L-am urmărit prin cabină pînă l-am prins. Este singurul țînțar pe care l-am găsit în Islanda pînă acum“, a spus biologul Gisli Mar Gislason, angajat al Universității din Islanda, pentru The New York Times. Vine vara, îl invităm la București, unde poate să studieze cele mai vînjoase specii de țînțari. (A. M. S.)

● Există peste 10.000 de gropi pe drumurile din Roma, iar numărul acestora creşte de la an la an. Aşa a apărut o organizaţie secretă, GAP: vreo douăzeci de oameni care s-au apucat de reparat gropi, de trasat treceri de pietoni şi de adunat gunoiul, făcînd toate acestea noaptea, cu măşti pe faţă şi fără permisiune legală. Pe cînd o asemenea mişcare şi la noi? (C. Ş.)

● În urmă cu vreo zece zile, la Cota 2000, deasupra Sinaiei, o tînără reporteriță de televiziune făcea un stand-up în fața unui cameraman. Trecînd pe lîngă ea, am auzit niște frînturi din ce le spunea telespectatorilor. Zicea că zăpada are un metru și că instalațiile de transport pe cablu și-au prelungit programul pentru a se adapta. În fiecare an, în aprilie, acolo e încă zăpadă și încă se schiază, ceea ce reporterița părea să descopere prima dată. Dar asta n-ar fi nimic. Mai departe însă, deși încă destul de consistent, stratul de zăpadă nu putea avea nici pe departe un metru, iar instalațiile de schi aveau exact același program pe care l-au avut toată iarna și care e neschimbat de ani de zile. Carevasăzică, în cele doar cîteva frînturi nevinovate pe care le-am auzit era două inexactități. Nu le zic minciuni, deși televiziunea respectivă e una care minte cum emite. În orice caz, însă, pare că pentru jurnaliștii noștri vorbele spuse pe post nu mai trebuie să aibă vreo legătură cu realitatea. Contează doar intonația și freza. (A. M.)

● Un studiu american din 2006 arată că 49% din președinții SUA au suferit, la un anumit moment al vieții, de o boală mintală – 27% din ei chiar în timpul mandatelor de președinte. Nu vrem să știm cum ar arăta o astfel de statistică în Rusia, în China ș.a.m.d… Faptul că lumea continuă să funcționeze e, cum spunea cineva, un miracol. (M. P.

UNII AU FĂCUT BINE DEZBRĂCAȚI,
UNII AU FĂCUT BINE
CA SĂ-ȘI IMPRESIONEZE
PARTENERELE SĂLBATICE 

● În comunism, unii au făcut rău ştiind că fac rău, unii au făcut rău neştiind că fac rău, unii au făcut rău neavînd de ales, unii au făcut rău avînd de ales, unii au făcut rău, dar au făcut şi bine, unii au făcut rău ca să facă şi bine, unii, avînd de ales, au făcut răul cel mic, unii au făcut rău nefăcînd nimic, unii n-au făcut rău că n-au avut ocazia… În comunism, unii au făcut bine ştiind că fac bine, unii au făcut bine neştiind că fac bine, unii au făcut bine, dar au făcut şi rău, unii au făcut bine pentru că făcuseră şi rău, unii au făcut bine ca să poată face şi rău, unii au făcut bine nefăcînd nimic… Dacă vrem adevăr şi Justiţie, trebuie să gîndim/judecăm şi cu nuanţe. (M. C.)

● Naftalan, un oraș din Azerbaidjan, este cunoscut pentru băile cu petrol. Cei mai mulți dintre cei care vin la curele balneare de aici sînt din această țară și din spațiul ex-sovietic. Stau dezbrăcați în petrol cald, de 38 de grade, și asta pare să le vindece bolile de care suferă. Medicii occidentali spun că tratamentul ar fi cancerigen, dar cei care l-au încercat cred că-i ajută. Bunică-mea spunea: „Dacă nu te mai doare nimic, înseamnă că ai murit“. (A. M. S.)

● Clipurile cu animale de pe Facebook se diversifică tot mai mult și ne prezintă creaturi tot mai exotice: de pildă, canguri tot mai afectuoși ori care se rătăcesc pe terenuri de fotbal sau păsăroi cu labe albastre care dansează ca să-și impresioneze partenerele. (I. P.)

● Singura arie protejată de interes național din județul Sibiu, în care cresc narcise sălbatice, dar și specii rare protejate la nivel european, a fost, de curînd, arată. Practic, distrusă. Probabil voiau să planteze panseluțe în loc. (C. Ş.

CU ADEVĂRAT UNIC
E FELUL CUM ARATĂ
PUBLICUL

● Pe 14 iunie, la Sala Palatului, va avea loc un eveniment cu adevărat unic şi irepetabil: Albert von Kloss-Ignatenko, supranumit Regele Parafenomenelor, academician, profesor, savant-cosmist, om de ştiinţă iluminist, doctor în filozofie, doctor în medicină psihoinformaţională, doctor în cosmopsihologie, doctor în ştiinţe biologice şi energoinformaţionale, doctor în ştiinţele securităţii internaționale, va susţine un show ştiinţifico-educaţional despre Matricea Divină a Puterii Gîndului şi despre Matricea Tinereţii Veşnice, programul evenimentului asigurînd: previziuni despre viitorul omenirii, memorie fenomenală, telepatie, clarviziune, lovitură kung-fu de la distanţă fără contact, deschiderea capacităţilor geniale, programare pentru 100% sănătate şi tinereţe, plus schimbarea destinului. Am încheiat citatul de pe afiş. (M. C.)

● O întreprindere de lux furnizează posesorilor de mașini de lux chei de lux. E vorba de chei cu preţuri începînd de la 49.000 de euro pentru linia Quantum, care include 354 de diamante. Modelele din linia Serenity, cu pînă la 1250 de diamante, costă 89.000 de euro. La banii ăștia, cheile de la mașină ar trebui ținute sub lacăt. (M. M.)

● Pe 18 februarie 2019, World Restaurant Awards (o competiție care se vrea echivalentul gastronomic al Oscarurilor) și-a desemnat cîștigătorii, în cadrul unei gale fastuoase și, presupun, gustoase. Francezul Alain Ducasse a primit trofeul categoriei „Chef ul netatuat al anului“ (!), o categorie ce pare a sugera existența unei strînse corelații între felul cum arată pielea maestrului bucătar și savoarea preparatelor sale culinare. Lucru care i-ar putea nemulțumi pe unii, făcîndu-i să nu și mai pună pofta în cui, să și-o pună în ac. (D. S.)

● Ian Cognito, un cunoscut comediant britanic de stand-up, a murit pe scena teatrului „The Atic“ din Bicester, în timpul unei reprezentații. După ce actorul s a prăbușit gîfîind pe un scaun din care nu s-a mai ridicat, publicul a continuat să rîdă preț de cinci minute, crezînd că e un gag. Cînd a sosit, ambulanța l-a declarat pe Cognito „dead at the scene“ (mort la fața locului), sintagmă mai potrivită aici ca niciodată. (M. P.)

Foto: Iaromira Popovici

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

marina voica jpeg
Bărbatul care a înșelat-o pe Marina Voica, după ce a rămas văduvă: „Nu l-am prins, dar l-am bănuit și am spus tot”
Marina Voica, una dintre cele mai carismatice, talentate și frumoase cântărețe a avut o viață demnă de scenariul unui film. A avut două căsnicii de-a lungul timpului, iar după moartea ultimului soț a fost victima infidelității.
banner dan helciug png
hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.
Schengen shutterstock 9 jpg
Parlamentul Olandei a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extremistul Geert Wilders a încercat să blocheze decizia
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.
FOTO Ramona Florea / Facebook
Un tânăr de 17 ani a fost dat dispărut în Capitală. Poliția cere ajutorul populației. Unde a fost văzut ultima oară
Poliţia Capitalei a fost sesizată miercuri cu privire la dispariția unui minor, care a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit până în prezent.
vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
victor micula jpeg
Victor Micula, vizat de noi acuzații după ce a ignorat obligațiile impuse de o condamnare definitivă
Procurorii Parchetului Bihor au demarat cercetări legate de modul în care Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, a ignorat obligațiile impuse printr-o condamnare definitivă, legată de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
contor energie electrica
Plafonarea prețului la energie: Guvernul caută soluții pentru protejarea populației după 1 aprilie 2025, când expiră măsura
Guvernul caută soluții pentru menţinerea echilibrului energetic pentru consumatorii casnici şi industriali după ridicarea plafonării preţului la energie, prevăzută la finalul lui martie 2025.