Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNII SE ÎNTREBAU
CARE O FI GENUNCHIUL NEAMULUI
ȘI DE CE NU POȚI SĂ SCHIMBI
IMAGINEA DRUMURILOR
DE UNICĂ FOLOSINȚĂ PENTRU
ACOPERIREA DEFICITULUI DIN BĂTRÎNI ÎN ALTE ȚĂRI 

● Europarlamentarul Maria Grapini a inventat o nouă țară europeană – Letiția. Băieții „răi“ de pe Internet s-au grăbit să-i inventeze și o monedă oficială: grapinul. Unii se întrebau care o fi cursul euro/grapin. Eu i-aș sfătui să nu investească în grapin, e slab în comparație cu dragna – cu două dragne poți lua toată România. (A. P.)

● În metrou, îmi atrage atenția un bărbat în pantaloni scurți, avînd un tatuaj micuț, cu flori, pe genunchiul stîng, ca un plasture aplicat de o mamă grijulie. (C. Ș.)

● Liviu Marian Pop, fostul ministru analfabet al Educaţiei, a mai produs o perlă: „Discurs de maidan a preşedintelui României“. Deşi şi-a lăsat barbă, poate nu e timpul pierdut să mai treacă o dată prin gimnaziu. Altfel, eu aş urmări un reality show în care Maria Grapini, Liviu Marian Pop, Viorica Dăncilă şi alţi iluştri analfabeţi ai neamului ar fi închişi într-o sală de clasă şi ar trebui să rezolve exerciţii gramaticale gîndite de Radu Paraschivescu şi de Rodica Zafiu. (M. C.)

● Ce mai poți cumpăra cu 45 de lei: kit pentru educarea pisicilor la toaletă. Din descrierea kit-ului: „Pisicuța va începe natural să se așeze pe capacul WC-ului. Nu este nevoie să ajustați postura pisicii. Pisica va învăța, de asemenea, să se obișnuiască cu apa din toaletă. Rezervă-ți timp și amintește-ți să îți lauzi pisicuța și să îi acorzi cîte o recompensă de fiecare dată cînd folosește toaleta“. Așteptăm cu interes și un kit care să învețe pisicile cum să dea cu aspiratorul, să facă patul, să se spele pe dinți și, de ce nu, chiar să vorbească. (A. P.)

● Ministrul Învățămîntului, Ecaterina Andronescu, i-a răspuns elevei care a protestat împotriva sistemului actual de învățămînt, cu un mesaj pe foaia de la simularea pentru Bac: „Nu poți să schimbi lucrurile peste noapte“. Replica asta are toate șansele să fie valabilă și peste 30 de ani. (A. M. S.)

● Executivul a adoptat un memorandum privind „Codul de conduită al membrilor Guvernului“. Acesta prevede, printre altele, că miniștrii trebuie să respecte statul de drept, să aibă o ţinută decentă, să nu jignească şi să nu folosească imaginea şi bunurile Guvernului în scop personal. „Aprobarea unor norme de conduită şi etică are ca efect imediat creşterea încrederii în actul de guvernare“, se precizează în documentul respectiv. Asta era, stimați cititori! De-aia scăzuse încrederea în guvern, că lipsea codul de conduită și miniștrii nu știau să se poarte. Acum, totul e limpede. Vă rog să aveți încredere. Imediat! (M. M.)

● Un occidental care călătorea prin România în timpul unei campanii electorale și privea figurile de pe afișele care împodobeau panourile electorale și publicitare de pe marginea drumurilor se întreba dacă nu cumva în țara noastră există o adevărată predilecție pentru candidați infractori. În ultima vreme am văzut mereu cum se perindă și pe la televiziunile noastre, numite „de știri“, tot felul de indivizi care au stat sau urmează să stea după gratii. În mod normal, cam așa ar trebui să arate un post TV intern dintr-un penitenciar. (A. M.)

● O femelă caşalot gestantă a fost găsită moartă pe o plajă din Sardinia avînd în stomac 23 de kilograme de pahare şi farfurii de unică folosinţă, pungi şi alte ambalaje de plastic. Cum scria Petre Stoica în Însemnările sale din 1976: „Blestemat fie plasticul! Foi albe, roşii, galbene, verzi, albastre, murdare şi trenţuite, plutesc pe ape, atîrnă de crengi, se iau la întrecere cu ciulinii pe cîmp. Natura este ultragiată. Greu de întreprins ceva împotriva acestui sinistru produs al civilizaţiei tehnice“. (M. C.)

● Citesc, într-un articol de pe site-ul BBC, că poți ține țînțarii la distanță dacă asculți muzică electronică. Deși nu am sentimente prea creștinești în ceea ce privește aceste insecte perfide, de data asta îmi declar tot respectul pentru gusturile lor muzicale. (S. G.)

● Mi s-a luat o piatră de pe inimă. Mă gîndeam cu îngrijorare că ar fi destul de neplăcut, ca să nu zic împovărător, ca la peste patruzeci să intri la rate pe 25 de ani pentru un apartament de două camere în Drumul Taberei / conac în Craiova. De multe ori trebuia să vii cu bani de-acasă, după formula consacrată „Să ți trăiască părinții, să te țină la serviciu!“. Dar așa, cu nunta, s-a rezolvat. În mod paradoxal, socoteala de-acasă s-a potrivit la mustață cu cea din tîrg. Și ANAF a zis, cu limbă de miere, numai de bine, chiar a doua zi. Deși, cu o săptămînă în urmă, m-a plimbat de la un ghișeu la altul, nefiind foarte vizibil de ce eu solicit acoperirea deficitului de lei 65, primit prin poștă, din plata în avans, cu ani în urmă. Pur și simplu, nu se zărea pe ecran. „Să mori tu, ANAF?!“ (mulțumesc, dnă Adriana Săftoiu, mi-a plăcut). Și cînd te gîndești că și eu tot filoloagă mi-s… „Da, dar filoloagă ai rămas. Sîc!“ (R. M.)

● Dl Teodorovici n-ar zice, Doamne ferește, „Am greșit, abrogăm!“. E vorba de OUG 114 (dacă ar fi numai asta!). Așa ceva la partidul comunist nu se acceptă. Mai bine o tot dăm de-a rostogolul. Ca porcul cu bostanul… Iată însă că zisele din bătrîni pot face oarecare lumină. Perseverați… (R. M.)

● În alte țări, valurile mării aduc la țărm balene, cașaloți, delfini. La noi, aduc săculeți cu droguri. De ce este România altfel? (M. V.)

s jpg jpeg

MAI EXACT, DESCOPERIREA FEBREI PROVOACĂ AGLOMERAȚIE
ÎN ALTĂ EPOCĂ 

● Nu demult (pe 30 martie, mai exact), Yahoo! s-a gîndit să-mi ofere, cu ajutorul unei reclame, un strop de înțelepciune: „Mușcăturile sînt bleah“. Așa o fi. (D. S.)

● Într-un studiu apărut în Nature, cercetătorii au vorbit despre descoperirea, la pești, amfibii și reptile, a 214 viruși necunoscuți. Aceștia sînt asociați cu boli ca gripa, Ebola sau febra hemoragică. Puterea de a se multiplica a „răului“ e infinită. (A. M. S.)

● Thomaz Vieira Gomes, cu supranumele său de traficant de droguri 2N, a răpit doi asistenţi medicali, i-a dus în cartierul său din Rio de Janeiro şi i-a obligat să-i vaccineze contra febrei galbene pe toţi săracii din comunitate. (M. C.)

● Amsterdam, Barcelona, Edinburgh, Veneția și alte orașe europene iau măsuri pentru a limita numărul de turiști. Căci provoacă aglomerație și ambuteiaje în zonele centrale, fac zgomot, gunoi etc. În București vrem să atragem cît mai mulți turiști. Dar nu reușim – căci facem singuri aglomerație, ambuteiaje, zgomot, gunoi etc. (D. C.)

● După ce un client i-a acuzat că ar fi bîntuiți de o fantomă din altă epocă, reprezentanții unui magazin alimentar din Wilmington, Massachusetts, au negat, precizînd: „Dacă ar fi într-adevăr o stafie, a venit doar pentru că e atrasă de prețurile noastre mici ca-n epoca victoriană.“ (C. Ș.)

Foto: Ildiko Gabos Foarță, Sever Voinescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

2025 Anul Șarpelui de Lemn Foto YouTube
Secretele Noului An Chinezesc. Cum să atragi norocul și să alungi ghinionul în 2025
Anul Nou 2025 marchează începutul Anului Șarpelui, conform calendarului lunar chinezesc. Sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume, acest eveniment este un prilej pentru tradiții culturale, reuniuni de familie și speranțe pentru noroc și prosperitate în noul an. În 2025, Anul Nou
crisa booking1 jpeg
Satul superb din România cu un potențial uriaș. Are o singură stradă principală, iar mulți îl consideră unul dintre cele mai frumoase locuri din lume
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar dacă suntem în căutarea unei destinații de vis, comuna Crișan, din Delta Dunării, este alegerea perfectă!
bicicleta, sala de fitness jpg
Cele 60 de minute care fac diferența dintre viață și moarte. Ce arată noile studii despre legătura dintre sport și cancer
Sportul ne salvează viața. Cel puțin asta arată un studiu care indică faptul că cei care fac activități fizice constant au șanse mari de a scăpa de formele grave de cancer. În special, cancerul de prostată și cel mamar. Medicii recomandă minim 60 de minute de sport pe săptămână.
Captură de ecran din 2025 01 25 la 20 51 41 png
A pierdut 127 de kilograme în doar doi ani, fără pastile sau operații. Ce lucru banal a făcut zi de zi
După ce a început să se confrunte cu tot mai multe probleme grave de sănătate, Dave Lancaster, un bărbat din Marea Britanie, a decis să facă o schimbare majoră în viața sa. În doar doi ani, a reușit să slăbească 127 de kilograme, într-un mod cu totul surprinzător!
tezaur lozna jpg
Misterul unui vestigiu dacic. Ce reprezenta „gheara” descoperită în mlaștinile din nordul României
Pe teritoriul județului Botoșani, s-a descoperit unul dintre cele mai misterioase obiecte care au aparținut triburilor dacice. Se bănuiește că este o armă nemaintâlnită în nicio așezare de pe teritoriul României. Descoperirea arată legătura puternică dintre daci și celți.
panou solar adobestock jpg
Are dreptate ministrul Burduja când critică exagerările politicilor verzi? Economist: „E o crimă, îți poate distruge sistematic toată industria”
Țările Uniunii Europene, printre care și România, au cele mai mari prețuri la energie, iar experții consultați de „Adevărul” spun că politicile de tip Green Deal afectează economia și ar trebui reviziuite cât mai curând. Același lucru l-a afirmat de curând ministrul Economiei, Sebastian Burduja.
liceul bratianu n balcescu   foto fb liceul n balcescu jpg
Situație disperată la un liceu din județul Constanța. 14 elevi de la seral au fost anunțați că li se desființează clasa din februarie
O clasă care până acum câteva săptămâni avea 15 elevi a rămas doar cu 14 și, din acest motiv, elevilor li s-a transmis că trebuie să se transfere. Situația a apărut la Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” din Nicolae Bălcescu, unde funcționează o singură clasă de seral, elevii fiind în clasa a XII-a.
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
Medicii spun ce măsuri ar trebui să aibă talia unei persoane sănătoase. La ce riscuri de sănătate se expun cei cu grăsime pe abdomen
Oamenii cu burtă proeminentă sunt în mare pericol, spun specialiștii. Mai ales în condițiile în care abdomenul este plin cu grăsime viscerală, cea care înconjoară organele și crează disfuncții, multe fatale, de-a lungul timpului. Specialiștii spun care este și circumferința optimă a taliei.
Criza financiara economie FOTO Shutterstock
Motivul revoltător pentru care România refuză banii UE cu dobândă modică și preferă împrumuturi cu costuri record. Analist: „E de studiu de caz”
România se împrumută la costuri record, mai scump și decât Grecia, țară aflată acum câțiva ani în pragul falimentului. Analistul Adrian Negrescu acuză că refuzăm fondurile europene cu dobânzi modice pentru a nu fi obligați să facem reforme, așa că preferăm să ne finanțăm scump.