Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNII SE ÎNTREBAU
CARE O FI GENUNCHIUL NEAMULUI
ȘI DE CE NU POȚI SĂ SCHIMBI
IMAGINEA DRUMURILOR
DE UNICĂ FOLOSINȚĂ PENTRU
ACOPERIREA DEFICITULUI DIN BĂTRÎNI ÎN ALTE ȚĂRI 

● Europarlamentarul Maria Grapini a inventat o nouă țară europeană – Letiția. Băieții „răi“ de pe Internet s-au grăbit să-i inventeze și o monedă oficială: grapinul. Unii se întrebau care o fi cursul euro/grapin. Eu i-aș sfătui să nu investească în grapin, e slab în comparație cu dragna – cu două dragne poți lua toată România. (A. P.)

● În metrou, îmi atrage atenția un bărbat în pantaloni scurți, avînd un tatuaj micuț, cu flori, pe genunchiul stîng, ca un plasture aplicat de o mamă grijulie. (C. Ș.)

● Liviu Marian Pop, fostul ministru analfabet al Educaţiei, a mai produs o perlă: „Discurs de maidan a preşedintelui României“. Deşi şi-a lăsat barbă, poate nu e timpul pierdut să mai treacă o dată prin gimnaziu. Altfel, eu aş urmări un reality show în care Maria Grapini, Liviu Marian Pop, Viorica Dăncilă şi alţi iluştri analfabeţi ai neamului ar fi închişi într-o sală de clasă şi ar trebui să rezolve exerciţii gramaticale gîndite de Radu Paraschivescu şi de Rodica Zafiu. (M. C.)

● Ce mai poți cumpăra cu 45 de lei: kit pentru educarea pisicilor la toaletă. Din descrierea kit-ului: „Pisicuța va începe natural să se așeze pe capacul WC-ului. Nu este nevoie să ajustați postura pisicii. Pisica va învăța, de asemenea, să se obișnuiască cu apa din toaletă. Rezervă-ți timp și amintește-ți să îți lauzi pisicuța și să îi acorzi cîte o recompensă de fiecare dată cînd folosește toaleta“. Așteptăm cu interes și un kit care să învețe pisicile cum să dea cu aspiratorul, să facă patul, să se spele pe dinți și, de ce nu, chiar să vorbească. (A. P.)

● Ministrul Învățămîntului, Ecaterina Andronescu, i-a răspuns elevei care a protestat împotriva sistemului actual de învățămînt, cu un mesaj pe foaia de la simularea pentru Bac: „Nu poți să schimbi lucrurile peste noapte“. Replica asta are toate șansele să fie valabilă și peste 30 de ani. (A. M. S.)

● Executivul a adoptat un memorandum privind „Codul de conduită al membrilor Guvernului“. Acesta prevede, printre altele, că miniștrii trebuie să respecte statul de drept, să aibă o ţinută decentă, să nu jignească şi să nu folosească imaginea şi bunurile Guvernului în scop personal. „Aprobarea unor norme de conduită şi etică are ca efect imediat creşterea încrederii în actul de guvernare“, se precizează în documentul respectiv. Asta era, stimați cititori! De-aia scăzuse încrederea în guvern, că lipsea codul de conduită și miniștrii nu știau să se poarte. Acum, totul e limpede. Vă rog să aveți încredere. Imediat! (M. M.)

● Un occidental care călătorea prin România în timpul unei campanii electorale și privea figurile de pe afișele care împodobeau panourile electorale și publicitare de pe marginea drumurilor se întreba dacă nu cumva în țara noastră există o adevărată predilecție pentru candidați infractori. În ultima vreme am văzut mereu cum se perindă și pe la televiziunile noastre, numite „de știri“, tot felul de indivizi care au stat sau urmează să stea după gratii. În mod normal, cam așa ar trebui să arate un post TV intern dintr-un penitenciar. (A. M.)

● O femelă caşalot gestantă a fost găsită moartă pe o plajă din Sardinia avînd în stomac 23 de kilograme de pahare şi farfurii de unică folosinţă, pungi şi alte ambalaje de plastic. Cum scria Petre Stoica în Însemnările sale din 1976: „Blestemat fie plasticul! Foi albe, roşii, galbene, verzi, albastre, murdare şi trenţuite, plutesc pe ape, atîrnă de crengi, se iau la întrecere cu ciulinii pe cîmp. Natura este ultragiată. Greu de întreprins ceva împotriva acestui sinistru produs al civilizaţiei tehnice“. (M. C.)

● Citesc, într-un articol de pe site-ul BBC, că poți ține țînțarii la distanță dacă asculți muzică electronică. Deși nu am sentimente prea creștinești în ceea ce privește aceste insecte perfide, de data asta îmi declar tot respectul pentru gusturile lor muzicale. (S. G.)

● Mi s-a luat o piatră de pe inimă. Mă gîndeam cu îngrijorare că ar fi destul de neplăcut, ca să nu zic împovărător, ca la peste patruzeci să intri la rate pe 25 de ani pentru un apartament de două camere în Drumul Taberei / conac în Craiova. De multe ori trebuia să vii cu bani de-acasă, după formula consacrată „Să ți trăiască părinții, să te țină la serviciu!“. Dar așa, cu nunta, s-a rezolvat. În mod paradoxal, socoteala de-acasă s-a potrivit la mustață cu cea din tîrg. Și ANAF a zis, cu limbă de miere, numai de bine, chiar a doua zi. Deși, cu o săptămînă în urmă, m-a plimbat de la un ghișeu la altul, nefiind foarte vizibil de ce eu solicit acoperirea deficitului de lei 65, primit prin poștă, din plata în avans, cu ani în urmă. Pur și simplu, nu se zărea pe ecran. „Să mori tu, ANAF?!“ (mulțumesc, dnă Adriana Săftoiu, mi-a plăcut). Și cînd te gîndești că și eu tot filoloagă mi-s… „Da, dar filoloagă ai rămas. Sîc!“ (R. M.)

● Dl Teodorovici n-ar zice, Doamne ferește, „Am greșit, abrogăm!“. E vorba de OUG 114 (dacă ar fi numai asta!). Așa ceva la partidul comunist nu se acceptă. Mai bine o tot dăm de-a rostogolul. Ca porcul cu bostanul… Iată însă că zisele din bătrîni pot face oarecare lumină. Perseverați… (R. M.)

● În alte țări, valurile mării aduc la țărm balene, cașaloți, delfini. La noi, aduc săculeți cu droguri. De ce este România altfel? (M. V.)

s jpg jpeg

MAI EXACT, DESCOPERIREA FEBREI PROVOACĂ AGLOMERAȚIE
ÎN ALTĂ EPOCĂ 

● Nu demult (pe 30 martie, mai exact), Yahoo! s-a gîndit să-mi ofere, cu ajutorul unei reclame, un strop de înțelepciune: „Mușcăturile sînt bleah“. Așa o fi. (D. S.)

● Într-un studiu apărut în Nature, cercetătorii au vorbit despre descoperirea, la pești, amfibii și reptile, a 214 viruși necunoscuți. Aceștia sînt asociați cu boli ca gripa, Ebola sau febra hemoragică. Puterea de a se multiplica a „răului“ e infinită. (A. M. S.)

● Thomaz Vieira Gomes, cu supranumele său de traficant de droguri 2N, a răpit doi asistenţi medicali, i-a dus în cartierul său din Rio de Janeiro şi i-a obligat să-i vaccineze contra febrei galbene pe toţi săracii din comunitate. (M. C.)

● Amsterdam, Barcelona, Edinburgh, Veneția și alte orașe europene iau măsuri pentru a limita numărul de turiști. Căci provoacă aglomerație și ambuteiaje în zonele centrale, fac zgomot, gunoi etc. În București vrem să atragem cît mai mulți turiști. Dar nu reușim – căci facem singuri aglomerație, ambuteiaje, zgomot, gunoi etc. (D. C.)

● După ce un client i-a acuzat că ar fi bîntuiți de o fantomă din altă epocă, reprezentanții unui magazin alimentar din Wilmington, Massachusetts, au negat, precizînd: „Dacă ar fi într-adevăr o stafie, a venit doar pentru că e atrasă de prețurile noastre mici ca-n epoca victoriană.“ (C. Ș.)

Foto: Ildiko Gabos Foarță, Sever Voinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Cum erau urmăriți ceferiștii de către Securitate. Zeci de informatori erau folosiți de către „organe”
Securitatea comunistă avea în obiectiv și angajații de la CFR, domeniu de activitate care s-a dezvoltat mult după anul 1970. În Alba, dosarul de obiectiv „transporturi feroviare” a fost deschis în luna august 1972.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.