Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNII SE ÎNTREBAU
CARE O FI GENUNCHIUL NEAMULUI
ȘI DE CE NU POȚI SĂ SCHIMBI
IMAGINEA DRUMURILOR
DE UNICĂ FOLOSINȚĂ PENTRU
ACOPERIREA DEFICITULUI DIN BĂTRÎNI ÎN ALTE ȚĂRI 

● Europarlamentarul Maria Grapini a inventat o nouă țară europeană – Letiția. Băieții „răi“ de pe Internet s-au grăbit să-i inventeze și o monedă oficială: grapinul. Unii se întrebau care o fi cursul euro/grapin. Eu i-aș sfătui să nu investească în grapin, e slab în comparație cu dragna – cu două dragne poți lua toată România. (A. P.)

● În metrou, îmi atrage atenția un bărbat în pantaloni scurți, avînd un tatuaj micuț, cu flori, pe genunchiul stîng, ca un plasture aplicat de o mamă grijulie. (C. Ș.)

● Liviu Marian Pop, fostul ministru analfabet al Educaţiei, a mai produs o perlă: „Discurs de maidan a preşedintelui României“. Deşi şi-a lăsat barbă, poate nu e timpul pierdut să mai treacă o dată prin gimnaziu. Altfel, eu aş urmări un reality show în care Maria Grapini, Liviu Marian Pop, Viorica Dăncilă şi alţi iluştri analfabeţi ai neamului ar fi închişi într-o sală de clasă şi ar trebui să rezolve exerciţii gramaticale gîndite de Radu Paraschivescu şi de Rodica Zafiu. (M. C.)

● Ce mai poți cumpăra cu 45 de lei: kit pentru educarea pisicilor la toaletă. Din descrierea kit-ului: „Pisicuța va începe natural să se așeze pe capacul WC-ului. Nu este nevoie să ajustați postura pisicii. Pisica va învăța, de asemenea, să se obișnuiască cu apa din toaletă. Rezervă-ți timp și amintește-ți să îți lauzi pisicuța și să îi acorzi cîte o recompensă de fiecare dată cînd folosește toaleta“. Așteptăm cu interes și un kit care să învețe pisicile cum să dea cu aspiratorul, să facă patul, să se spele pe dinți și, de ce nu, chiar să vorbească. (A. P.)

● Ministrul Învățămîntului, Ecaterina Andronescu, i-a răspuns elevei care a protestat împotriva sistemului actual de învățămînt, cu un mesaj pe foaia de la simularea pentru Bac: „Nu poți să schimbi lucrurile peste noapte“. Replica asta are toate șansele să fie valabilă și peste 30 de ani. (A. M. S.)

● Executivul a adoptat un memorandum privind „Codul de conduită al membrilor Guvernului“. Acesta prevede, printre altele, că miniștrii trebuie să respecte statul de drept, să aibă o ţinută decentă, să nu jignească şi să nu folosească imaginea şi bunurile Guvernului în scop personal. „Aprobarea unor norme de conduită şi etică are ca efect imediat creşterea încrederii în actul de guvernare“, se precizează în documentul respectiv. Asta era, stimați cititori! De-aia scăzuse încrederea în guvern, că lipsea codul de conduită și miniștrii nu știau să se poarte. Acum, totul e limpede. Vă rog să aveți încredere. Imediat! (M. M.)

● Un occidental care călătorea prin România în timpul unei campanii electorale și privea figurile de pe afișele care împodobeau panourile electorale și publicitare de pe marginea drumurilor se întreba dacă nu cumva în țara noastră există o adevărată predilecție pentru candidați infractori. În ultima vreme am văzut mereu cum se perindă și pe la televiziunile noastre, numite „de știri“, tot felul de indivizi care au stat sau urmează să stea după gratii. În mod normal, cam așa ar trebui să arate un post TV intern dintr-un penitenciar. (A. M.)

● O femelă caşalot gestantă a fost găsită moartă pe o plajă din Sardinia avînd în stomac 23 de kilograme de pahare şi farfurii de unică folosinţă, pungi şi alte ambalaje de plastic. Cum scria Petre Stoica în Însemnările sale din 1976: „Blestemat fie plasticul! Foi albe, roşii, galbene, verzi, albastre, murdare şi trenţuite, plutesc pe ape, atîrnă de crengi, se iau la întrecere cu ciulinii pe cîmp. Natura este ultragiată. Greu de întreprins ceva împotriva acestui sinistru produs al civilizaţiei tehnice“. (M. C.)

● Citesc, într-un articol de pe site-ul BBC, că poți ține țînțarii la distanță dacă asculți muzică electronică. Deși nu am sentimente prea creștinești în ceea ce privește aceste insecte perfide, de data asta îmi declar tot respectul pentru gusturile lor muzicale. (S. G.)

● Mi s-a luat o piatră de pe inimă. Mă gîndeam cu îngrijorare că ar fi destul de neplăcut, ca să nu zic împovărător, ca la peste patruzeci să intri la rate pe 25 de ani pentru un apartament de două camere în Drumul Taberei / conac în Craiova. De multe ori trebuia să vii cu bani de-acasă, după formula consacrată „Să ți trăiască părinții, să te țină la serviciu!“. Dar așa, cu nunta, s-a rezolvat. În mod paradoxal, socoteala de-acasă s-a potrivit la mustață cu cea din tîrg. Și ANAF a zis, cu limbă de miere, numai de bine, chiar a doua zi. Deși, cu o săptămînă în urmă, m-a plimbat de la un ghișeu la altul, nefiind foarte vizibil de ce eu solicit acoperirea deficitului de lei 65, primit prin poștă, din plata în avans, cu ani în urmă. Pur și simplu, nu se zărea pe ecran. „Să mori tu, ANAF?!“ (mulțumesc, dnă Adriana Săftoiu, mi-a plăcut). Și cînd te gîndești că și eu tot filoloagă mi-s… „Da, dar filoloagă ai rămas. Sîc!“ (R. M.)

● Dl Teodorovici n-ar zice, Doamne ferește, „Am greșit, abrogăm!“. E vorba de OUG 114 (dacă ar fi numai asta!). Așa ceva la partidul comunist nu se acceptă. Mai bine o tot dăm de-a rostogolul. Ca porcul cu bostanul… Iată însă că zisele din bătrîni pot face oarecare lumină. Perseverați… (R. M.)

● În alte țări, valurile mării aduc la țărm balene, cașaloți, delfini. La noi, aduc săculeți cu droguri. De ce este România altfel? (M. V.)

s jpg jpeg

MAI EXACT, DESCOPERIREA FEBREI PROVOACĂ AGLOMERAȚIE
ÎN ALTĂ EPOCĂ 

● Nu demult (pe 30 martie, mai exact), Yahoo! s-a gîndit să-mi ofere, cu ajutorul unei reclame, un strop de înțelepciune: „Mușcăturile sînt bleah“. Așa o fi. (D. S.)

● Într-un studiu apărut în Nature, cercetătorii au vorbit despre descoperirea, la pești, amfibii și reptile, a 214 viruși necunoscuți. Aceștia sînt asociați cu boli ca gripa, Ebola sau febra hemoragică. Puterea de a se multiplica a „răului“ e infinită. (A. M. S.)

● Thomaz Vieira Gomes, cu supranumele său de traficant de droguri 2N, a răpit doi asistenţi medicali, i-a dus în cartierul său din Rio de Janeiro şi i-a obligat să-i vaccineze contra febrei galbene pe toţi săracii din comunitate. (M. C.)

● Amsterdam, Barcelona, Edinburgh, Veneția și alte orașe europene iau măsuri pentru a limita numărul de turiști. Căci provoacă aglomerație și ambuteiaje în zonele centrale, fac zgomot, gunoi etc. În București vrem să atragem cît mai mulți turiști. Dar nu reușim – căci facem singuri aglomerație, ambuteiaje, zgomot, gunoi etc. (D. C.)

● După ce un client i-a acuzat că ar fi bîntuiți de o fantomă din altă epocă, reprezentanții unui magazin alimentar din Wilmington, Massachusetts, au negat, precizînd: „Dacă ar fi într-adevăr o stafie, a venit doar pentru că e atrasă de prețurile noastre mici ca-n epoca victoriană.“ (C. Ș.)

Foto: Ildiko Gabos Foarță, Sever Voinescu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.