Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA SFÎRȘITUL PĂRȚII DOMESTICE,
PRIMUL METRU DE VORBIRE
PARE SĂ FI REZOLVAT
PROBLEMA STRĂZII 

● În jur de 50 de femei au protestat, pe 8 martie, în fața Tribunalului București, împotriva condamnărilor prea blînde primite de agresorii care au abuzat sau au violat minore. La sfîrșitul protestului, jandarmii le-au amendat pentru tulburarea ordinii publice. (C. Ș.)

● Egalitate fie între dame și consorții dumnealor, c-așa stă scris la Constituțiune, dar nu-mi veni matale (oricît ar fi reclama sufletul comerciului) cu vreo discriminare meteo a onor. părții bărbătești, căci un asemenea afront eu nu pot pentru ca să rabd. Trecînd la cestiune, iată ce văzui deunăzi într-un pliant cu ofertele firmei deDoma: „Stația meteorologică Bavareză în formă de căbănuță cu termometru va fi un accesoriu original în casa dvs. Stația meteorologică prezice cum va fi vremea – pe vreme frumoasă iese din căbănuță păpușa-femeie, pe vreme urîtă iese păpușa-bărbat“. Păi, se poate una ca asta? (D. S.)

● De Mărţişor, Primăria București a întrerupt finanţarea Asociației Anais, care se ocupă de serviciile de adăpost și consiliere pentru femeile victime ale violenţei domestice. Privilegiul de a avea o femeie primar! (M. C.)

● Un om de afaceri a turnat din banii lui primul metru de autostradă din Moldova. Probabil, Guvernul va trimite ANAF-ul pe capul lui. (M. C.)

● „N-am văzut textul ordonanței pe niciuna (sic!) dintre cele două subiecte din justiție“, declara doamna prim-ministru luni, 11.03. crt., ora 13,30 (www.mediafax.ro). Lasă că a trece ordonanțele pe lîngă urechile premierului ca ața prin ac sau ca rața prin baltă denotă oarecare indiferență la treburile țării al cărei guvern pretinde că-l conduce. Dar, după cum bine se observă, doamna Dăncilă a renunțat la finețuri gramaticale și acorduri în direct, o ține langa, după „hîrtiuță“. De genul feminin se cade să fie așadar și sujeturile de vorbire (unul sau două, sau mai multe…), oricum mult prea multe pentru agenda zilnică, mereu mult prea încărcată pentru puterile domniei-sale. Ce să ne mai împiedicăm de greșeli de gramatică! La o adică, chiar nu importă. A spus-o și doamna Rovana Plumb în deschiderea zaiafetului doamnelor pesediste cu ocazia zilei femeilor pesediste și a președintelui lor pesedist. În direct… Că prostia nu-i pe garduri, e pe oameni. (R. M.)

● Populația păsărească bucureșteană pare să se fi înmulțit, în mod fericit, și să fie tot mai sigură pe ea: am întîlnit porumbei care cu greu se dădeau la o parte cînd treceai pe stradă în dreptul lor. E îmbucurător și înduioșător cum împărțim orașul nostru controversat cu acest strat, mai aproape de Paradis, al zburătoarelor. (I. P.)

● O vulpe tînără, care intrase în cotețul unor păsări, la o fermă din Franța, a fost omorîtă. Găinile s-au coalizat și au rezolvat problema. Numărul chiar contează. (A. M. S.)

● În Algeria, mii de oameni protestează, de cîteva săptămîni, față de decizia președintelui Abdelaziz Bouteflika de a candida pentru un nou mandat – al cincilea. La presiunea străzii, președintele octogenar și foarte bolnav a cedat: nu, nu se va mai prezenta încă o dată la scrutin. În schimb, a amînat alegerile prezidențiale (programate inițial în aprilie). Decizia i-a înfuriat, pe bună dreptate, pe cetățeni. Un protestatar rezumă situația: „Am vrut alegeri fără Bouteflika. Acum avem Bouteflika fără alegeri“. Poți să mai zici ceva? (M. M.

e farkas jpg jpeg

ASTA PÎNĂ CÎND
COPILUL CARE FOLOSEȘTE EFICIENT MĂRIMEA JUCĂRIILOR
ȘI-A EXPRIMAT DISPONIBILITATEA
DE A FACE COPII 

● Un volum Visează androizii oi electrice? de Philip K. Dick a fost pus în coșul cu cărți de aruncat, la biblioteca publică din Memphis. Asta pînă cînd un angajat s-a uitat mai bine, și-a dat seama că e un exemplar foarte rar, prima ediție, și a pus cartea la licitație. S-a vîndut cu 1250 de dolari. (C. Ș.)

● O profesoară de 34 de ani din Alba Iulia a făcut sex cu un elev şi internauţii s-au scandalizat: „Lăsaţi copilul să-şi trăiască visul, nenorociţilor!“, „Generaţie norocoasă! Pe vremea mea, profesoarele semănau cu Ana Pauker“, „O să-mi transfer copilul la şcoala din Alba“. (M. C.)

●The Vegetable Orchestra din Viena (www.vegetableorchestra.org) este singura orchestră din lume care folosește legume – cu precădere morcovi, praz, țelină, anghinare, bostan și coajă de ceapă – pe post de instrumente muzicale. Înființată în 1998, orchestra a susținut peste 300 de concerte în toată lumea. Durata de viață a unui astfel de instrument e de vreo șase ore. După fiecare reprezentație, din instrumente se gătește o supă imensă care este oferită auditoriului. (M. P.)

● Pentru a-și mîna mai eficient turmele și cirezile, fermierii din Noua Zeelandă au început să folosească drone care latră. Îmi imaginez cum ar suna azi sfatul unei Miorițe neozeelandeze către baciul său: „Stăpîne, stăpîne, mai cheamă și-o dronă“. (S. G.)

● Domnul Dragnea, bîntuit de tot felul de fantome, a ajuns să aibă coșmaruri în direct. Vrea să resusciteze aprozarul. Cam puțin pentru discursul electoral al unui partid de însemnătatea și mărimea (și mărirea) celui al cărui cap încă este. Postura de „aprozaristul anului“ chiar îl prinde pe șeful pesediștilor, dar discursul în consecință e răsuflat. Și exală miasme… e adevărat, fără E-uri. (R. M.)

● Barbie a împlinit 60 de ani. Nu pare să se gîndească să se pensioneze. În ciuda competiției acerbe din domeniul jucăriilor, 58 de milioane de Barbie sînt vîndute anual, în peste 150 de țări. (A. M. S.)

● Patriarhia Română şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi gratuit fiecărei instanțe de judecată din ţară exemplare noi din Biblie, „necesare pentru buna desfășurare a actului de justiție“, întrucît anumite exemplare ale Bibliei prezente momentan în sălile de judecată sînt deteriorate. Un pas mic pentru Patriarhie, un pas uriaş pentru reforma Justiţiei! (M. C.)

● Un cercetător olandez în domeniul securității a dat peste o bază chineză conținînd tot felul de date despre 1,8 milioane de femei, inclusiv cît de breedready (pregătite de a face copii) sînt acestea. (C. Ș.)

Foto: Dana Catona, Erno Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.