Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIVERȘII REPARATORI DE OAMENI
SE ÎNMULȚESC NECONTROLAT
ÎN TIMPUL MERSULUI PRIN UNIVERS, FĂRĂ SUNET FALS,
FĂRĂ POSIBILITATEA REVENIRII
PE LUME DIN ACEASTĂ EXPERIENȚĂ 

● Diverșii reparatori nu mai sînt ce-au fost odată: domnul care mi-a reparat niște electrocasnice m-a informat că, după ce termină la mine, își cumpără un parfum de la Sephora, apoi se duce să patineze. Mi s-a părut chiar cool. (I. P.)

● În Marea Britanie, guvernul e obligat să răspundă public unei petiţii dacă e semnată de 10.000 de cetăţeni. Dacă petiţia e semnată de 100.000 de oameni, ea ajunge automat să fie dezbătută în Parlament. La noi, Dragnea a făcut să dispară peste noapte 500 de semnături din campania petiţiei „Fără penali“. (M. C.)

● Din lumea animalelor: cimpanzeii de la grădina zoologică din Belfast au evadat folosind drept scară crengile unui copac, rupte după furtună. În Columbia, hipopotamii lui Pablo Escobar se înmulţesc necontrolat, prezentînd un pericol pentru oamenii din apropierea vilei Napoles, iar insulele din arhipelagul rusesc Novaia Zemlia au declarat stare de urgenţă după ce au fost invadate de aproximativ 50 de urşi polari. (C. Ș.)

● Citesc o știre cum că în China se pregătește lansarea tramvaiului fără șine. Apoi alta, de la noi: la Craiova, un tramvai s-a dezmembrat în timpul mersului. Să însemne asta că le-am luat-o înainte? (S. G.)

● Robotul pe roţi Opportunity, trimis de NASA acum 15 ani pe Marte, a fost declarat oficial „mort“ după ce, în ultimele luni, n-a mai trimis nici un fel de date. Lansată în 1977, sonda spaţială Voyager îşi continuă însă uluitoarea călătorie prin Univers: anul trecut a ieşit din sistemul solar, intrînd în spațiul interstelar. (M. C.)

● La Oscar, premiile pentru imagine, montaj și scurtmetraj se vor da acum în pauza publicitară. Prilej pentru tweet-uri de la doi dintre regizorii momentului (întîmplător, ambii mexicani): „Nu m-aş încumeta să recomand ce categorii să fie premiate în timpul reclamelor, dar imaginea şi montajul sînt însăşi inima meseriei noastre. Nu sînt moştenite nici din teatru, nici din literatură: sînt chiar cinema-ul“ (Guillermo del Toro) şi „În istoria cinema-ului, au existat capodopere alb-negru, fără sunet, fără poveste, fără actori şi fără muzică. Dar nici măcar un singur film n-a fost făcut vreodată fără imagine şi fără montaj“ (Alfonso Cuarón). (M. C.)

● Raluca Bîrsan, un fals medic ginecolog – despre care „toate mămicile din spital știau că e mîna dreaptă a doctoriței Dragu“ –, lucrează nestingherită de zece ani la Spitalul de Urgență Ilfov. S-ar părea că la fotbal și la femei se pricepe oricine. (M. P.)

● Sri Lanka a anunțat că angajează călăi, după ce președintele țării a declarat că ar vrea să reintroducă, după 43 de ani, pedeapsa cu moartea, după modelul Filipinelor, care au reintrodus pedeapsa capitală pentru infracțiunile legate de droguri, relatează Reuters. Anticipînd posibilitatea revenirii pedepsei capitale, serviciul de închisori s-a grăbit să recruteze doi călăi. Candidații trebuie să fie bărbați din Sri Lanka, cu vîrste cuprinse între 18 și 45 de ani, să aibă „caracter moral excelent“ și „un psihic puternic“, potrivit unui anunț de angajare al directorului general al închisorilor din Sri Lanka. (A. M. S.)

● Raphael Samuel, un bărbat de 27 de ani din Mumbai, India, se identifică drept antinatalist și plănuiește să-și dea în judecată părinții, susținînd că el nu și-a dat consimțămîntul pentru a fi adus pe lume. (C. Ș.)

● Am însoțit un gridan la o vizită medicală într-un cabinet particular din centru. Bărbatul era îmbrăcat într-un surtuc negru, din stofă țărănească, cu tăietura și fasonul specifice unui asemenea autentic tip de vestimentație. I l-am agățat în cuier și deasupra mi am pus geaca mea de plastic cotidian. La plecare, am dat să-l ajut pe protejatul meu, dar haina era de negăsit. Am așteptat pînă ce ultimul pacient a ieșit din cabinetul doctorului și am luat din cuier ultima haină rămasă „la schimb“ – o gioarsă. Mi-am făcut griji pentru gridanul meu de 80 de ani, cu un destul de elaborat diagnostic – fusesem la un distins și vestit cardiolog –, dar cum a trecut prin multe la viața lui, era cazul să iasă învingător și din această experiență. Pentru mine, însă, șocul s-a ținut lanț. Aici am ajuns? Cît mai e pînă la fund? Apropo, în buzunar erau și cheile – ușor de identificat confuzia… dacă s-ar fi pus o asemenea problemă. Nu, nu s-a pus… (R. M.

maria dinulescu dv jpg jpeg

CINEVA (UN DOMN BLOCAT)
A REDUS VREMEA

● La Grammy a fost premiată, pentru cel mai bun album rock al anului 2018, Greta van Fleet, un fel de trupă tribut Led Zeppelin (niciodată premiați la vremea lor, apropo), produs tipic de marketing muzical: cineva le compune muzica, altcineva le-o produce, altcineva îi îmbracă ş.cl., astfel încît să se transforme, cu ajutorul specialiştilor, într-o copie nostalgică de succes global targhetată pentru un public bine definit. (M. C.)

● În metrou, sub un afiș cu „Dresează-ți dragonul“, un domn în vîrstă (ochi mari, privire blajină), cu nevastă-sa (înaltă, bine făcută) ținîndu-și vag amenințător cotul pe umărul lui. (C. Ș.)

● Un hoț beat criță din Slatina a fost prins după ce a rămas blocat în raftul cu pufuleți din magazinul în care a intrat ca să-l jefuiască. (A. M. S.)

● Airbus a anunţat că va înceta producţia modelului A-380, cel mai mare avion de pasageri din lume, după ce principalul client, Emirates, a redus semnificativ numărul de aeronave comandate. Odată cu încetarea producţiei, cel mai mare avion din lume se transformă în cel mai mare prejudiciu din bani publici: ţările partenere (Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania) au subvenţionat cercetarea şi producţia cu 150 de miliarde de euro. (M. M.)

● Pe 13 februarie a fost Ziua Internațională a Radioului și, cu acest prilej, un prieten din Cadiz mi-a amintit de mesajele codate transmise la Radio Londra, între anii 1940-1944, de către FFL (Forțele Franceze Libere) combatanților Rezistenței de pe teritoriul Franței. Iată cîteva: „Andromaca se parfumează cu lavandă“, „Athalie a rămas în extaz. Încă o dată: Athalie a rămas în extaz“, „Clémentine poate să-și curețe dinții“, „Bunica ne mănîncă bomboanele“, „E vremea să culegem tomatele“, „Mîine, melasa va deveni coniac“, „Nu mai e tabac în tabacheră“, „Vaca sare peste Lună“, „Elefantul și-a rupt un fildeș. Repetăm: elefantul și-a rupt un fildeș“, „Girafele nu poartă gulere false“, „Cimpanzeul e protocolar. O spunem de trei ori: cimpanzeul e protocolar“, „Louis are doi porci“, „Mătușa Amélie merge pe bicicletă în pantaloni scurți“, „Calul albastru se plimbă pe orizont“. Războiul a trecut, a rămas poezia. (D. S.)

Foto sus: Ion Constantinescu. Foto jos: Maria Dinulescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.