Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM AI PUTEA ETICHETA
UN SCHIMB DE TEMPERATURI VECHI ÎNTRE O UȘĂ CARE SE ÎNCHIDE ÎNCET, DUPĂ MAI MULȚI ANI,
ȘI ÎNCEPUTUL UNEI EPOCI SIMILARE? 

● Navigînd pe cîteva site-uri de îmbrăcăminte mi-am dat seama că, în lumea modei, corectitudinea politică nu a pătruns. Căci altfel cum ai putea eticheta o rochie „cu structură“ și o alta „fofy de tip creion“? (S. G.)

● La toaleta pentru bărbați din Piața Obor (unde n-am avut acces, dar mi s-a povestit), doi moșuleți fraternizează în fața a două pisoare. „Cîți ani ai, tataie?“, întreabă primul. „Eu? Am 75…“ „Mulți înainte… ești tînăr, tataie!“ Al doilea: „Dar tu cît ai, tataie?“ „Eu am 78!“ „Păi, și matale ești tînăr! Să trăiești!“ O dovadă că un schimb gentil de politețuri între domni poate avea loc oriunde și în orice condiții. (A. P.)

● Cuprinși de un val de temperaturi extrem de scăzute, polițiștii din Warrensburg, Missouri s-au temut ca hoții să nu-și bage, de frig, mîinile în buzunarele altora. Așa că au făcut un apel la răufăcători, rugîndu-i să rămînă în case, să se uite la seriale și să nu comită infracțiuni. De-ar funcționa și la noi! (C. Ș.)

● Pe ușa unei prăvălii de haine vechi (sau second hand, cum le mai zice), un anunț cam derutant: „Zilnic completări cu marfă nouă“. (D. S.)

● Seară de operă, Mozart, Cosi fan tutte, duminică, 27 ianuarie, înainte de începerea spectacolului. „Ce bilet aveți?“, o întreabă o doamnă în negru pe o doamnă în vîrstă, așezată pe taburetul lipit de ultimul rînd. „Uitați!“… și: „Nu aud bine, nu pot urmări spectacolul de la balcon, de aceea stau aici și, cum rămîn locuri, mă mut mai în față.“ „Nu, nu e corect să stați acolo. Multă lume procedează așa.“ „Dar nu iau locul nimănui. Sînt locuri libere…“ „De ce nu v-ați cumpărat bilet de 90 de lei?“ „Pentru că nu am bani. Nu-i nimic… atunci rămîn aici, pe acest taburet.“ „Nu, aici nu rămîneți, nu rămîneți aici!“ „Nu înțeleg de ce. E oricum sub 25 de lei, cît am dat eu pe bilet.“ (Cu încrîncenare): „Aici nu stați!“ Peste cîteva momente, bătrîna doamnă se ridică, îi întinde biletul plasatoarei: „Poftiți! Renunț. Dați-l altcuiva!“. Se aude, reverberînd: „Păstrați biletul, doamnă, eu n-am ce face cu biletul dvs.“ și o ușă care se închide. Păcat! Spectacolul a fost foarte frumos. Da’, la urma urmei, un spectator mai puțin la ONB nu-i un capăt de țară. E ca și cum ar fi murit. Se mai întîmplă… Și, dreptu-i, cultura costă! Dar și tonul face muzica… mai ales „la operă, la operă“… (R. M.)

● Alertă!!! Polul Nord magnetic al Pămîntului se deplasează către Rusia. Şi nu încet. Cu aproximativ 55 de kilometri pe an. Oare ce are de gînd să facă dacă se întîlneşte cu preşedintele Putin? (D. C.)

● Timp de un an, un italian cu opt clase, condamnat la închisoare cu suspendare în Italia, după mai mulți ani în care a mințit că este medic, profitînd de faptul că avea același nume de familie ca un cardiolog, Matthew Mode, a făcut în București mai multe operații de chirurgie estetică. Pasiunea nu are limite. Nici nebunia. (A. M. S.)

● Am mers, recent, cu un șofer de Uber care a lucrat înainte la o firmă de taxi. Mi-a spus că a plecat de acolo pentru că s-a săturat de atîtea bacșișuri. Deși, inițial, nu mi-a venit să cred, apoi m-am gîndit că, poate, trăim începutul (timid) al unei noi epoci. (I. P.)

● Puteți să spuneți că e o extravanganță de bogătan, dar pentru iubitorii de pisici e pur și simplu grijă și responsabilitate. O tînără californiană a trebuit să meargă la colegiu și a descoperit că nu-și poate lua cu ea cele două pisici pe care le adoră pentru că nu sînt admise în căminul studențesc unde urma să stea. Așadar, a închiriat o garsonieră în apropiere pentru cele două pisici. Plătește cu dragă inimă 1500 $ pe lună și consideră că a făcut o afacere bună pentru că, în zonă, o chiria unei garsoniere similare ajunge și la 2000 $/lună. Vă puteți întreba de ce nu stă și ea cu pisicile. Simplu: tînăra vrea să guste boemia vieții de student căminist. Dacă adaug detaliul că știrea aceasta ne vine din Silicon Valley, puteți să spuneți, într-adevăr, că e o extravaganță. Sau nu… (S. V.)

marius chivu vathumbnail jpg jpeg

ATUNCI, PE VREMEA ACEEA
(LA ÎNCEPUTURI),
CEVA ȘI-A SCHIMBAT NUMELE 

● Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a spus că declarațiile potrivit cărora a mințit (atunci cînd a fost audiat la Parchet în legătură cu violențele de la protestul din 10 august) au fost o „metaforă“. Ce i se mai pune în cîrcă unei biete și cinstite figuri de stil! (A. M. S.)

● Cineva a pus totul cap la cap. Iată cine conduce România, care conduce Consiliul UE: 1) președintele partidului de guvernămînt e condamnat definitiv pentru folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite, aceeași persoană fiind și președinte al Camerei Deputaților, poziție din care a dat în judecată, în interesul unui alt dosar penal în care e implicat, Comisia Europeană; 2) prim-ministrul a pierdut alegerile, în trecut, pentru primăria într-un orășel cu 11.000 de locuitori; 3) programul de guvernare e făcut de un condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență; 4) șefa ANAF a picat de cinci ori examenul pentru a fi inspector la o direcție din cadrul ANAF; 5) ministrul Apărării s-a sustras de la efectuarea stagiului militar (obligatoriu pe vremea aceea); 6) ministrul Sportului a picat de două ori examenul de titularizare pentru a fi profesor de sport; 7) ministrul de Interne a adus în casă, pentru verificarea de microfoane, niște escroci, care i-au arătat un microfon montat chiar de ei; 8) ministrul Economiei a furat (pe cînd era subinginer agronom) nişte saci cu grîu; 9) șefa Agenției Naționale a Medicamentului a măsluit probe de sînge într-un caz de accident de circulație. (M. C.)

● „Cînd au învățat cangurii să sară?“, o întrebare care frămîntă comunitatea științifică de multă vreme, și-a aflat, în sfîrșit, răspunsul: mutația s-a produs acum 20 de milioane de ani, în urma unor schimbări climatice majore; deplasarea prin salt, susțin savanții, era în mai mare măsură compatibilă cu terenul arid care a rezultat în urma deșertificării continentului australian. Deducem de aici că, la începuturi, cangurii se deplasau cursiv și neprecipitat. (M. P.)

● Costco, un lanț de magazine americane cu vînzare angro, a scos pe piață torturi de nuntă cu cinci etaje, făcute în întregime din rotițe de brînză. Mie ceva nu-mi miroase a bine aici… (C. Ș.)

● Pe Calea Victoriei, magazinul de bijuterii și accesorii Firesq și-a schimbat denumirea. Acum se numește Firesc, firește. (M. M.)

● De Sfîntul Valentin, pentru doar o liră, o grădină zoologică din Anglia le permite vizitatorilor să boteze gîndaci cu numele fostului partener. (C. Ș.)

Foto: D. Călinescu, M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Alexandru Arsinel Arhiva Adevarul (9) JPG
Reacții la moartea lui Arșinel. Geambașu: S-a legat cu lanțuri de scaun și poziție
Moartea lui Alexandru Arșinel este deplânsă pe Facebook de colegi de breaslă și politicieni. Actorul a murit joi, 29 septembrie, la vârsta de 83 de ani.
Adrian Nastase FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul cu statul român privind judecarea dosarului Zambaccian
CEDO a respins în unanimitate cererile fostului premier, drept inadmisibile, după ce Adrian Năstase și soția sa au reclamat că le-au fost încălcate drepturile în judecarea dosarului.
stela si arsinel jpeg
Legatura deosebită dintre Arșinel și Stela: detalii mai puțin cunoscute despre cuplul de aur al scenei românești
Cuplul de aur al scenei românești Alexandru Arșinel și Stela Popescu s-a format la finalul anilor '70. După moartea fulgerătoare a Stelei Popescu în 2017, joi lumea teatrului a rămas și fără Alexandru Arșinel, care a murit la vârsta de 83 de ani.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.