Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM AI PUTEA ETICHETA
UN SCHIMB DE TEMPERATURI VECHI ÎNTRE O UȘĂ CARE SE ÎNCHIDE ÎNCET, DUPĂ MAI MULȚI ANI,
ȘI ÎNCEPUTUL UNEI EPOCI SIMILARE? 

● Navigînd pe cîteva site-uri de îmbrăcăminte mi-am dat seama că, în lumea modei, corectitudinea politică nu a pătruns. Căci altfel cum ai putea eticheta o rochie „cu structură“ și o alta „fofy de tip creion“? (S. G.)

● La toaleta pentru bărbați din Piața Obor (unde n-am avut acces, dar mi s-a povestit), doi moșuleți fraternizează în fața a două pisoare. „Cîți ani ai, tataie?“, întreabă primul. „Eu? Am 75…“ „Mulți înainte… ești tînăr, tataie!“ Al doilea: „Dar tu cît ai, tataie?“ „Eu am 78!“ „Păi, și matale ești tînăr! Să trăiești!“ O dovadă că un schimb gentil de politețuri între domni poate avea loc oriunde și în orice condiții. (A. P.)

● Cuprinși de un val de temperaturi extrem de scăzute, polițiștii din Warrensburg, Missouri s-au temut ca hoții să nu-și bage, de frig, mîinile în buzunarele altora. Așa că au făcut un apel la răufăcători, rugîndu-i să rămînă în case, să se uite la seriale și să nu comită infracțiuni. De-ar funcționa și la noi! (C. Ș.)

● Pe ușa unei prăvălii de haine vechi (sau second hand, cum le mai zice), un anunț cam derutant: „Zilnic completări cu marfă nouă“. (D. S.)

● Seară de operă, Mozart, Cosi fan tutte, duminică, 27 ianuarie, înainte de începerea spectacolului. „Ce bilet aveți?“, o întreabă o doamnă în negru pe o doamnă în vîrstă, așezată pe taburetul lipit de ultimul rînd. „Uitați!“… și: „Nu aud bine, nu pot urmări spectacolul de la balcon, de aceea stau aici și, cum rămîn locuri, mă mut mai în față.“ „Nu, nu e corect să stați acolo. Multă lume procedează așa.“ „Dar nu iau locul nimănui. Sînt locuri libere…“ „De ce nu v-ați cumpărat bilet de 90 de lei?“ „Pentru că nu am bani. Nu-i nimic… atunci rămîn aici, pe acest taburet.“ „Nu, aici nu rămîneți, nu rămîneți aici!“ „Nu înțeleg de ce. E oricum sub 25 de lei, cît am dat eu pe bilet.“ (Cu încrîncenare): „Aici nu stați!“ Peste cîteva momente, bătrîna doamnă se ridică, îi întinde biletul plasatoarei: „Poftiți! Renunț. Dați-l altcuiva!“. Se aude, reverberînd: „Păstrați biletul, doamnă, eu n-am ce face cu biletul dvs.“ și o ușă care se închide. Păcat! Spectacolul a fost foarte frumos. Da’, la urma urmei, un spectator mai puțin la ONB nu-i un capăt de țară. E ca și cum ar fi murit. Se mai întîmplă… Și, dreptu-i, cultura costă! Dar și tonul face muzica… mai ales „la operă, la operă“… (R. M.)

● Alertă!!! Polul Nord magnetic al Pămîntului se deplasează către Rusia. Şi nu încet. Cu aproximativ 55 de kilometri pe an. Oare ce are de gînd să facă dacă se întîlneşte cu preşedintele Putin? (D. C.)

● Timp de un an, un italian cu opt clase, condamnat la închisoare cu suspendare în Italia, după mai mulți ani în care a mințit că este medic, profitînd de faptul că avea același nume de familie ca un cardiolog, Matthew Mode, a făcut în București mai multe operații de chirurgie estetică. Pasiunea nu are limite. Nici nebunia. (A. M. S.)

● Am mers, recent, cu un șofer de Uber care a lucrat înainte la o firmă de taxi. Mi-a spus că a plecat de acolo pentru că s-a săturat de atîtea bacșișuri. Deși, inițial, nu mi-a venit să cred, apoi m-am gîndit că, poate, trăim începutul (timid) al unei noi epoci. (I. P.)

● Puteți să spuneți că e o extravanganță de bogătan, dar pentru iubitorii de pisici e pur și simplu grijă și responsabilitate. O tînără californiană a trebuit să meargă la colegiu și a descoperit că nu-și poate lua cu ea cele două pisici pe care le adoră pentru că nu sînt admise în căminul studențesc unde urma să stea. Așadar, a închiriat o garsonieră în apropiere pentru cele două pisici. Plătește cu dragă inimă 1500 $ pe lună și consideră că a făcut o afacere bună pentru că, în zonă, o chiria unei garsoniere similare ajunge și la 2000 $/lună. Vă puteți întreba de ce nu stă și ea cu pisicile. Simplu: tînăra vrea să guste boemia vieții de student căminist. Dacă adaug detaliul că știrea aceasta ne vine din Silicon Valley, puteți să spuneți, într-adevăr, că e o extravaganță. Sau nu… (S. V.)

marius chivu vathumbnail jpg jpeg

ATUNCI, PE VREMEA ACEEA
(LA ÎNCEPUTURI),
CEVA ȘI-A SCHIMBAT NUMELE 

● Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a spus că declarațiile potrivit cărora a mințit (atunci cînd a fost audiat la Parchet în legătură cu violențele de la protestul din 10 august) au fost o „metaforă“. Ce i se mai pune în cîrcă unei biete și cinstite figuri de stil! (A. M. S.)

● Cineva a pus totul cap la cap. Iată cine conduce România, care conduce Consiliul UE: 1) președintele partidului de guvernămînt e condamnat definitiv pentru folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite, aceeași persoană fiind și președinte al Camerei Deputaților, poziție din care a dat în judecată, în interesul unui alt dosar penal în care e implicat, Comisia Europeană; 2) prim-ministrul a pierdut alegerile, în trecut, pentru primăria într-un orășel cu 11.000 de locuitori; 3) programul de guvernare e făcut de un condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență; 4) șefa ANAF a picat de cinci ori examenul pentru a fi inspector la o direcție din cadrul ANAF; 5) ministrul Apărării s-a sustras de la efectuarea stagiului militar (obligatoriu pe vremea aceea); 6) ministrul Sportului a picat de două ori examenul de titularizare pentru a fi profesor de sport; 7) ministrul de Interne a adus în casă, pentru verificarea de microfoane, niște escroci, care i-au arătat un microfon montat chiar de ei; 8) ministrul Economiei a furat (pe cînd era subinginer agronom) nişte saci cu grîu; 9) șefa Agenției Naționale a Medicamentului a măsluit probe de sînge într-un caz de accident de circulație. (M. C.)

● „Cînd au învățat cangurii să sară?“, o întrebare care frămîntă comunitatea științifică de multă vreme, și-a aflat, în sfîrșit, răspunsul: mutația s-a produs acum 20 de milioane de ani, în urma unor schimbări climatice majore; deplasarea prin salt, susțin savanții, era în mai mare măsură compatibilă cu terenul arid care a rezultat în urma deșertificării continentului australian. Deducem de aici că, la începuturi, cangurii se deplasau cursiv și neprecipitat. (M. P.)

● Costco, un lanț de magazine americane cu vînzare angro, a scos pe piață torturi de nuntă cu cinci etaje, făcute în întregime din rotițe de brînză. Mie ceva nu-mi miroase a bine aici… (C. Ș.)

● Pe Calea Victoriei, magazinul de bijuterii și accesorii Firesq și-a schimbat denumirea. Acum se numește Firesc, firește. (M. M.)

● De Sfîntul Valentin, pentru doar o liră, o grădină zoologică din Anglia le permite vizitatorilor să boteze gîndaci cu numele fostului partener. (C. Ș.)

Foto: D. Călinescu, M. Chivu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump l-a grațiat pe Klete Keller, fost înotător olimpic, care a participat la atacarea Capitoliului
Donald Trump l-a grațiat luni, 20 ianuarie, pe Klete Keller, fost înotător olimpic, care a participat la asaltul Capitoliului de la 6 ianuarie 2021.
Banner Daniela Gyorfi Lora
Sacrificiile Danielei Gyorfi, pentru a-și păstra silueta, la 56 de ani: „Câte 16 ore!” Lora are alt secret: „Apă minerală cu afine!”
Trucurile Danielei Gyorfi pentru a slăbit rapid: „Fac foamea!” Lora are alt secret: „Sport, supe și ceaiuri”
Pedro Sanchez a decis să rămână în fruntea guvernului FOTO EPA-EFE
Miliardarii din domeniul tehnologiei vor să „răstoarne democrația” prin intermediul rețelelor sociale, susține premierul Spaniei
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat miercuri că miliardarii din domeniul tehnologiei vor să folosească rețelele sociale „pentru a răsturna democrația” și a adăugat că va cere liderilor UE să ia măsuri, transmite POLITICO.
gabriela cretu
Proteste în Senat. „Vocea” răzvrătiților, Gabriela Crețu, nu e la prima ieșire nervoasă. Cum s-a făcut de râs în 2019
Fosta senatoare PSD Gabriela Crețu s-a numărat printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Ilie Bolojan. Iar Gabriela Crețu a mai avut reacții nervoase și în urmă cu câțiva ani, pe atunci la adresa unor jurnaliști.
Trump s-a întors în locul tentativei de asasinat cu Elon Musk FOTO @aldrin12354 / X
Musk atacă planul lui Trump de 500 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea „celui mai mare proiect de infrastructură AI”
Miliardarul Elon Musk, care este un apropiat al președintelui SUA, Donald Trump, atacă una dintre primele propuneri majore ale Casei Albe.
Marte jpg
Călătoria spre Marte ar putea dura doar trei luni, în loc de trei ani. NASA testează noul motor cu propulsie termonucleară
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) testează acum un nou motor prin care ar putea reduce călătoria spre Marte la 45 de zile, de la 450, scrie site-ul companiei, General Atomics.
BeFunky collage (35) jpg
Povestea neștiută de dragoste dintre Dan Chișu și Manuela Hărăbor. Motivul pentru care regizorul nu a vrut un copil cu actrița
Manuela Hărăbor este una dintre cele mai de succes actrițe de teatru, însă pe plan sentimental nu a avut același noroc. S-a iubit cu 3 bărbați, printre care și Dan Chișu, însă ea a investit mai multe sentimente decât el.
Putin si Trump la Osaka FOTO EPA-EFE
Trump amenință Rusia dacă Putin nu pune capăt războiului din Ucraina: „O putem face pe calea ușoară sau pe calea grea”
Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a amenințat că va impune „niveluri ridicate de taxe, tarife și sancțiuni” Rusiei și aliaților săi, potrivit The Guardian, dacă nu oprește războiul din Ucraina.
trupe britanice jpg
Mii de soldați britanici participă la cel mai mare exercițiu NATO din 2025, în România
Peste 2.500 de soldați britanici se află într-o „călătorie masivă” de 2253 de kilometri spre România, pentru a participa la Steadfast Dart, cel mai mare exercițiu NATO din 2025.