Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

AVÎND ÎN VEDERE
CĂ SPAIMA ROMÂNULUI NU ERA BLEU, ADEVĂRATUL SENTIMENT ROMÂNESC AR PUTEA SĂ FIE SERVIT „LA CALD“ 

● Avînd în vedere că omenirea consumă în prezent în jur de 65 de miliarde de găini în fiecare an, fosilele definitorii pentru epoca modernă ar putea foarte bine să fie oasele rămase de la cină. (C. Ș.)

● Cambridge Dictionary a declarat nomophobia ca fiind cuvîntul anului. Înseamnă anxietatea produsă de spaima că poți fi separat de telefonul mobil. Cînd vii de pe vremea telefoanelor fixe, n-ai cum să nu te întrebi cum am ajuns aici. (A. M. S.)

● În autobuz, o ipostază a românului descurcăreț și inventiv. Un tînăr vorbește la telefonul mobil cu mîinile în poală, folosindu-se de un handsfree ad-hoc: și-a vîrît telefonul sub fes, în dreptul urechii, și fesul i-l ține lipit de ureche. O invenție care ar merita să fie brevetată. (D. S.)

● Am urcat în lift cu noul meu vecin și nu era Gregor Samsa. (C. Ș.)

● Mic love story de cartier. El, în uniformă bleu-jandarm. Ea, casieriță dichisită. El plătește, ea încasează. El așteaptă restul și îndrăznește: „Și… cum e programul tău?“. Ea, cochetă, întinzîndu-i banii, îi surîde: „Scap la 9 seara“. El bagă banii în buzunar și rupe vraja: „Întreb pentru nevastă-mea, că caută de muncă, da’ vrea job flexibil, că avem copil mic și n-avem cu cine să l lăsăm“. Ea, acră brusc, întoarsă deja către următorul client: „E flexibil, pungă doriți?“. (S. G.)

● Doi elevi ai unei şcoli catolice au fost arestaţi pentru că puneau marijuana în cădelniţă în timpul slujbelor. Probabil căutau adevăratul sentiment religios. (M. C.)

● Nu înțeleg de ce „dăruitor de meserie“ le-a sunat publicitarilor noștri mai bine decît un românesc „a face cadouri e meseria mea“. (C. Ș.)

● De acest Crăciun, tîrgurile bucureștene (în sfîrșit, pe limba lor) arată chiar bine. Vezi bradul stilizat, din șipci de lemn (mirosind a brad) de la Universitate. Dar și inițiative ale vînzătorilor ambulanți de vin fiert, servit „la cald“, pe piei de oaie. Merită văzut și degustat un moment de tihnă de ajun… (R. M.

marius chivu thumbnail jpg jpeg

NICI UN OU (FOST BEBE)
NU VA SPUNE
„NU EXISTĂ LIMITĂ DE VÎRSTĂ“
PENTRU A DUCE LEAGĂNUL
ACOLO UNDE EXISTĂ
UN FERMENT VIZIONAR 

● Președintele Nigeriei a stat cam mult în concediu medical. A revenit și a apărut imediat zvonul că nu e el – cică ar fi murit și ceea ce a apărut e o clonă. Președintele neagă: „N-am murit și nu sînt o clonă, sînt chiar eu!“ Grea situație, dat fiind faptul că nici o clonă nu va spune „Nu sînt eu, ci sînt o clonă“. Ca în paradoxul atenianului mincinos. (S. V.)

● Wisdom, despre care se crede că este cea mai vîrstnică pasăre din lume monitorizată, ar fi avut (și ar fi crescut) 36 de pui de-a lungul anilor. A fost luată pentru prima dată în evidență în 1956 de către biologul Chandler Robbins, cînd acesta a estimat că pasărea avea aproximativ 5 ani. Între timp, cercetătorul ei a murit, iar femela albatros, în vîrstă de 68 de ani, a depus un nou ou, al 37-lea, cu partenerul ei de o viață, pe atolul Midway din Oceanul Pacific de Nord, relatează The Guardian. (A. M. S.)

● În urmă cu aproximativ doi ani, mîța a făcut sindrom de coadă strivită și n-a mai ieșit de sub pat cam o lună. După alte cîteva, a sărit în poala mamii și s-a poziționat spate în spate cu bebe, aflat la sîn. Acum, după aproape doi ani, piticot (fost bebe) își plimbă pisica (țanțoșă, cu coada-n sus) în căruciorul de păpuși. Asta, da, alternanță la putere! (R. M.)

● Doi britanici au fost reținuți de pe o navă de croazieră din Caraibe și au fost arestați după ce au fost descoperite „cantități mari de cocaină“ în cabina lor, scrie CNN. Suspecții sînt în vîrstă de 70 și 72 de ani. „În cabina ocupată de aceștia s-au găsit patru valize, în structurile cărora a fost ascunsă o cantitate mare de produs, mai precis cocaină“, a afirmat Poliția Judiciară într-o declarație. Așadar, nu există limită de vîrstă pentru un business periculos. (A. M. S.)

● În Italia, un pensionar, fost profesor la o școală primară, vrea să convingă copiii să citească. Antonio la Cava și-a transformat moto-tricicleta în bibliotecă pe roți. Și se plimbă, din sat în sat, în comunitățile izolate din Basilicata, pentru a duce cărți acolo unde nu există nici librării, nici biblioteci școlare. „Bibliomotocarro“ – așa se numește acest vehicul – îi permite lui la Cava flexibilitate. E un vehicul „mic, modest, umil, popular“, spune el. Astfel, „chiar și cărțile împrumută acest sens al simplității, al umilinței“. „Bibliomotocarro“ e accesibil. Așa trebuie să fie și cultura! (M. M.)

● The World University Ranking a publicat topul celor mai bune 500 de universităţi din lume. În ceea ce priveşte Europa, pe primele locuri se situează Marea Britanie (58 de universităţi), Germania (44), Italia (33), Franţa (21), Olanda (13) şi Suedia (11). În ţările Europei de Est, cu excepţia Ungariei şi Cehiei, care deţin cîte o astfel de universitate, nu mai există nimic. Rusia, leagănul comunismului, are doar patru. (M. C.)

● Un brand polonez de bere, pe nume The Order of Yoni, a scos pe piaţă „Instinct Îmbuteliat“, o bere cu un ferment extras din flora vaginală. (M. C.)

● Cercetătorul chinez Chen Zhanqi a descoperit recent o specie de păianjen, Toxeus magnus, care își alăptează puii asemenea mamiferelor; laptele de păianjen ar conține de patru ori mai multe proteine decît laptele de vacă. Pesemne că nu va trece mult timp pînă cînd apostolii mîncatului sănătos vor recomanda fervent consumul laptelui de păianjen și un întreprinzător vizionar va trece la producția în masă și la comercializarea acestuia, sub numele, de ce nu, „Arahnolact“. (M. P.)

Foto: M. Pleșu, M. Chivu

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

președintele Colegiului Medicilor  Foto Facebook Catalina Poiana jpg
Șefa Colegiului Medicilor spune că „medicina bazată pe dovezi” este esențială, după declarațiile halucinante ale lui Georgescu despre chimioterapie
Președinta Colegiul Medicilor din România a explicat de ce „medicina bazată pe dovezi” este esențială pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, aceasta a anunțat că de miercuri a început repartiția celor care au luat concursul de intrare în rezidențiat.
Foto X Macron png
Macron îndeamnă Libanul să-și aleagă un președinte care să restaureze țara. Ce spune despre un acord cu Gaza
După ce Israel și Liban au încheiat un armistițiu, președintele Franței, Emmanuel Macron a îndemnat la alegerea „fără întârziere” a unui nou președinte libanez, potrivit News.ro.
Vernisajul expoziției „Portretul: Imagine și Oglindire”
Vernisajul expoziției „Portretul: Imagine și Oglindire”
Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției tematice de pictură „Portretul: Imagine şi Oglindire”, eveniment care va avea loc joi, 28 noiembrie, ora 17.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C Brătianu, nr. 2).
cetatea piatra rosie  Foto Daniel Guță JPG
Cetate dacică vandalizată. Au fost smulse pietrele din drumul sacru construit de daci acum două milenii
Cetatea dacică Piatra Roșie a fost din nou ținta unor distrugeri. Mai multe pietre din drumul pavat au fost smulse de persoane necunoscute și aruncate în groapa din vecinătatea monumentului.
Nadia comaneci facebook jpg
Nadia Comăneci a rămas mască, după ce a aflat că Călin Georgescu i-a folosit ilegal imaginea pe TiKTok
Candidatul Călin Georgescu, 62 de ani, a folosit în clipurile de campanie pe platforma chinezească TikTok imagini cu „Zeița de la Montreal”, fără a cere în prealabil acordul cuiva.
„Din tainele Bucureștilor: Tradiția «Gazetei matematice» și modelul ei formativ”, Conferința de joi la Palatul Suțu
„Din tainele Bucureștilor: Tradiția «Gazetei matematice» și modelul ei formativ”, Conferința de joi la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București găzduiește Conferința de Joi, 28 noiembrie 2024, ora 18.30, care va avea loc la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „Din tainele Bucureștilor: Tradiția Gazetei matematice și modelul ei formativ”.
image png
Povestea șocantă a fetiței de doar trei anișori ținută de propria mamă într-un sertar
O poveste șocantă, care s-a petrecut în Anglia, a ajuns în atenția publicului după ce o femeie din Cheshire a fost condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare pentru „neglijență extremă” față de propriul copil.
curtea constitutionala decizii verdict   foto ccr ro jpg
Se cere anularea alegerilor din primul tur de scrutin. Doi candidații au depus solicitări la CCR
Doi candidați la alegerile prezidențiale solicită Curții Constituționale anularea rezultatelor alegerilor din primul tur de scrutin care s-a desfășurat duminica trecută, pe 24 noiembrie,
#MediciBuni   Dr  Adela Denisa Tisea jpg
#MediciBuni – Dr. Adela Denisa Tisea, MedLife: „Să ascultăm povestea pacientului. Simptomele acestuia ne pot orienta spre ajustarea sau personalizarea protocolului de examinare!”
Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau RMN, cum mai este cunoscută publicului larg această investigație, este unul dintre cele mai utilizate teste în depistarea cancerului