Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

AVÎND ÎN VEDERE
CĂ SPAIMA ROMÂNULUI NU ERA BLEU, ADEVĂRATUL SENTIMENT ROMÂNESC AR PUTEA SĂ FIE SERVIT „LA CALD“ 

● Avînd în vedere că omenirea consumă în prezent în jur de 65 de miliarde de găini în fiecare an, fosilele definitorii pentru epoca modernă ar putea foarte bine să fie oasele rămase de la cină. (C. Ș.)

● Cambridge Dictionary a declarat nomophobia ca fiind cuvîntul anului. Înseamnă anxietatea produsă de spaima că poți fi separat de telefonul mobil. Cînd vii de pe vremea telefoanelor fixe, n-ai cum să nu te întrebi cum am ajuns aici. (A. M. S.)

● În autobuz, o ipostază a românului descurcăreț și inventiv. Un tînăr vorbește la telefonul mobil cu mîinile în poală, folosindu-se de un handsfree ad-hoc: și-a vîrît telefonul sub fes, în dreptul urechii, și fesul i-l ține lipit de ureche. O invenție care ar merita să fie brevetată. (D. S.)

● Am urcat în lift cu noul meu vecin și nu era Gregor Samsa. (C. Ș.)

● Mic love story de cartier. El, în uniformă bleu-jandarm. Ea, casieriță dichisită. El plătește, ea încasează. El așteaptă restul și îndrăznește: „Și… cum e programul tău?“. Ea, cochetă, întinzîndu-i banii, îi surîde: „Scap la 9 seara“. El bagă banii în buzunar și rupe vraja: „Întreb pentru nevastă-mea, că caută de muncă, da’ vrea job flexibil, că avem copil mic și n-avem cu cine să l lăsăm“. Ea, acră brusc, întoarsă deja către următorul client: „E flexibil, pungă doriți?“. (S. G.)

● Doi elevi ai unei şcoli catolice au fost arestaţi pentru că puneau marijuana în cădelniţă în timpul slujbelor. Probabil căutau adevăratul sentiment religios. (M. C.)

● Nu înțeleg de ce „dăruitor de meserie“ le-a sunat publicitarilor noștri mai bine decît un românesc „a face cadouri e meseria mea“. (C. Ș.)

● De acest Crăciun, tîrgurile bucureștene (în sfîrșit, pe limba lor) arată chiar bine. Vezi bradul stilizat, din șipci de lemn (mirosind a brad) de la Universitate. Dar și inițiative ale vînzătorilor ambulanți de vin fiert, servit „la cald“, pe piei de oaie. Merită văzut și degustat un moment de tihnă de ajun… (R. M.

marius chivu thumbnail jpg jpeg

NICI UN OU (FOST BEBE)
NU VA SPUNE
„NU EXISTĂ LIMITĂ DE VÎRSTĂ“
PENTRU A DUCE LEAGĂNUL
ACOLO UNDE EXISTĂ
UN FERMENT VIZIONAR 

● Președintele Nigeriei a stat cam mult în concediu medical. A revenit și a apărut imediat zvonul că nu e el – cică ar fi murit și ceea ce a apărut e o clonă. Președintele neagă: „N-am murit și nu sînt o clonă, sînt chiar eu!“ Grea situație, dat fiind faptul că nici o clonă nu va spune „Nu sînt eu, ci sînt o clonă“. Ca în paradoxul atenianului mincinos. (S. V.)

● Wisdom, despre care se crede că este cea mai vîrstnică pasăre din lume monitorizată, ar fi avut (și ar fi crescut) 36 de pui de-a lungul anilor. A fost luată pentru prima dată în evidență în 1956 de către biologul Chandler Robbins, cînd acesta a estimat că pasărea avea aproximativ 5 ani. Între timp, cercetătorul ei a murit, iar femela albatros, în vîrstă de 68 de ani, a depus un nou ou, al 37-lea, cu partenerul ei de o viață, pe atolul Midway din Oceanul Pacific de Nord, relatează The Guardian. (A. M. S.)

● În urmă cu aproximativ doi ani, mîța a făcut sindrom de coadă strivită și n-a mai ieșit de sub pat cam o lună. După alte cîteva, a sărit în poala mamii și s-a poziționat spate în spate cu bebe, aflat la sîn. Acum, după aproape doi ani, piticot (fost bebe) își plimbă pisica (țanțoșă, cu coada-n sus) în căruciorul de păpuși. Asta, da, alternanță la putere! (R. M.)

● Doi britanici au fost reținuți de pe o navă de croazieră din Caraibe și au fost arestați după ce au fost descoperite „cantități mari de cocaină“ în cabina lor, scrie CNN. Suspecții sînt în vîrstă de 70 și 72 de ani. „În cabina ocupată de aceștia s-au găsit patru valize, în structurile cărora a fost ascunsă o cantitate mare de produs, mai precis cocaină“, a afirmat Poliția Judiciară într-o declarație. Așadar, nu există limită de vîrstă pentru un business periculos. (A. M. S.)

● În Italia, un pensionar, fost profesor la o școală primară, vrea să convingă copiii să citească. Antonio la Cava și-a transformat moto-tricicleta în bibliotecă pe roți. Și se plimbă, din sat în sat, în comunitățile izolate din Basilicata, pentru a duce cărți acolo unde nu există nici librării, nici biblioteci școlare. „Bibliomotocarro“ – așa se numește acest vehicul – îi permite lui la Cava flexibilitate. E un vehicul „mic, modest, umil, popular“, spune el. Astfel, „chiar și cărțile împrumută acest sens al simplității, al umilinței“. „Bibliomotocarro“ e accesibil. Așa trebuie să fie și cultura! (M. M.)

● The World University Ranking a publicat topul celor mai bune 500 de universităţi din lume. În ceea ce priveşte Europa, pe primele locuri se situează Marea Britanie (58 de universităţi), Germania (44), Italia (33), Franţa (21), Olanda (13) şi Suedia (11). În ţările Europei de Est, cu excepţia Ungariei şi Cehiei, care deţin cîte o astfel de universitate, nu mai există nimic. Rusia, leagănul comunismului, are doar patru. (M. C.)

● Un brand polonez de bere, pe nume The Order of Yoni, a scos pe piaţă „Instinct Îmbuteliat“, o bere cu un ferment extras din flora vaginală. (M. C.)

● Cercetătorul chinez Chen Zhanqi a descoperit recent o specie de păianjen, Toxeus magnus, care își alăptează puii asemenea mamiferelor; laptele de păianjen ar conține de patru ori mai multe proteine decît laptele de vacă. Pesemne că nu va trece mult timp pînă cînd apostolii mîncatului sănătos vor recomanda fervent consumul laptelui de păianjen și un întreprinzător vizionar va trece la producția în masă și la comercializarea acestuia, sub numele, de ce nu, „Arahnolact“. (M. P.)

Foto: M. Pleșu, M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

parlamentul european foto adevarul
Intrarea României în Schengen, în atenția Parlamentului European
Liderul delegației române a PSD din Parlamentul European a anunțat introducerea pe agenda plenului PE a unei dezbateri cu rezoluție privind aderarea României la Spațiul Schengen.
Stoichita
Stoichiță, interzis să mai intre în vestiarul naționalelor. I-au pus stop „Sfătuitorului“
Omul care îi şoptește la ureche lui Răzvan Burleanu și-a pierdut din influența pe care o avea asupra președintelui FRF.
cuc wikipedia jpg
Cucul, în cultura poporului român. O mulțime de credințe populare sunt legate de pasărea sacralizată
Vechile credințe românești fac din cuc o pasăre sacră, care poate prevesti momente în viața celui care-l aude cântând. Legendele vorbesc despre doi frați, dintre care unul s-a transformat în pasăre.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.