Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ
O CULOARE TERNĂ
SE VA AȘTERNE CÎNDVA
PESTE VÎRSTA ȚĂRII

●  Un studiu recent confirmă stereotipurile: pe Twitter, canadienii chiar sînt mai binevoitori şi mai politicoşi decît americanii. Se pare că locuitorii Statelor Unite înjură mult, în fraze care denotă stări negative (ură, plictis, enervare), pe cînd canadienii scriu des în mesajele lor cuvinte precum „grozav“, „minunat“, „superb“ sau „mersi“. (C. Ş.)

● Compania Pantone, specializată în lacuri şi vopsele, a ales culoarea anului 2019: corail. O culoare populară care provine dintr-un organism pe cale de dispariţie. (M. M.)

● La loc de „cinste“ în ceea ce privește incompetența, lipsa de profesionalism, dar și de minimă responsabilitate, s-a aliniat, în rînd cu de-acum celebrul film de Centenar, programul de sală la concertul de la Ateneu, pe 30 noiembrie, prilejuit de același moment solemn. Nici la începuturile oricărei cariere în domeniul editării nu-mi puteam închipui ceva mai urît, lipsit de gust și de bun-simț, aș adăuga. Fonturile, boldul întinat, fotografiile atît de înecate în tuș încît cu greu mai puteai recunoaște vreun chip – maestrul Christian Badea, dirijor, și pianistul Daniel Ciobanu, un talent cu o ascensiune spectaculoasă în ultimii ani, laureat a numeroase concursuri internaționale de pian, printre care și ­„Arthur Rubinstein“ (Tel Aviv, 2017). Despre „calitatea“ hîrtiei… o jalnică maculatură. Totul sub sigla Ministerului Culturii care își declină, o dată în plus, dacă mai era nevoie, competențele. Ar mai fi de adăugat, în aceeași notă de tristețe, faptul că scena Ateneului era ternă, lipsită de orice notă de sărbătoare, nu au fost bani, înțelegem, pentru un coș cu flori sau pentru o expoziție cu chipurile înfăptuitorilor de Unire de acum un secol. Dezolantă și disperantă formulă de a celebra istoria. P.S. Nu facem referire la concert, ca de obicei la înălțime. O bună parte din public era însă concentrată pe tastatură. Nu prea știa de ce a venit și ce se dă… (R. M.)

● Un bărbat deghizat în urs polar a fost arestat în timp ce ataca corturile celor care au dormit în faţa unui mall înainte de Black Friday. O noapte polară se va aşterne cîndva peste această lume consumeristă. (M. C.)

● Muzeul Național al Literaturii Române a oferit săptămîna trecută, printre altele, și un premiu intitulat „Centenarul Marii Uniri“. Iată şi cele patru personalităţi premiate „pentru întreaga operă dedicată națiunii și culturii române“: „Domnul Academician Eugen Simion, Președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă“, „Domnul Academician Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române“, „Domnul Academician Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române“ (majusculele nu-mi aparţin) şi, rătăcit printre aceştia, Thierry de Montbrial, președintele-fondator al Institutului Francez. Nu Mihai Şora, singurul care are vîrsta ţării, sau Livius Ciocârlie, Ileana Mălăncioiu, Emil Brumaru, Nora Iuga, Şerban Foarţă ori alţi seniori admirabili ai culturii scrise, nu, ci o mînă de academicieni pesedişti de tristă actualitate. (M. C.

HOTĂRÎT LUCRU,
NOILE REGULI NEAȘTEPTATE
AR PUTEA IEȘI
ÎN CURÎND DIN UZ
PENTRU TOTDEAUNA

● A apărut propunerea ca aeroportul din Kaliningrad să poarte numele celui mai faimos locuitor al orașului, Immanuel Kant. Șeful Statului Major al Flotei Federației Ruse din Baltica a inițiat o campanie publică de opoziție – „ar fi o ofensă la adresa marilor eroi ai Marelui Război de Apărare a Patriei“, „nu e potrivit ca aeroportul cel mai important al regiunii și orașului pentru care a curs sîngele soldaților și ofițerilor sovietici să poarte numele unui străin“. Hotărît lucru, bietul Kant nu se potrivește cu imperativul moral al armatei ruse. (S. V.)

● Doctorii și asistentele din spitalele din Irlanda nu ar mai trebui să se adreseze pacienților cu „dragă“, „iubire“, „fetelor“, „flăcăilor“ sau „băieților“ și să se refere la aceștia cu numele lor, potrivit unor noi reguli ale Serviciului Executiv pentru Sănătate, relatează The Guardian. Serviciul pentru Sănătate a cerut angajaților să evite, de asemenea, referirea la pacienți după numărul patului, diagnostic sau zona afectată a corpului. Noile reguli vin ca urmare a unui sondaj de opinie cu privire la experiența pacienților, care arată că aceștia se plîng de anumite expresii informale. Decizia nu a fost primită cu încîntare, iar unii medici, cum e cazul unui oftalmolog de la Spitalul Mater din Dublin, Michael O’Keefe, sînt de părere că această corectitudine politică „a luat-o razna“.
(A. M. S.)

● O fi ceva, într-adevăr, cu spiritul Crăciunului, căci în ultimele zile mai toți oamenii din jur par să zîmbească și să se poarte mai frumos, chiar uman, aș zice, fără să se străduiască. Prin restaurante se dau deserturi gratis și vînzătorii de pe la tîrgurile de Crăciun fac reduceri neașteptate. (I. P.)

● O cercetătoare preconizează că expresii precum „a omorî două păsări dintr-o lovitură“ sau „a lua taurul de coarne“ ar putea ieși în curînd din uz, fiind „exilate“ din cauza drepturilor animalelor. Oare o contramișcare de salvare a plantelor – care să elimine „poziția ghiocelului“, „a se face de cacao“ și alte asemenea injurii la adresa simțitoarelor vegetale – cînd ar putea s-apară? (C. Ș.)

● Sonda spaţială InSight a dus pe Marte numele membrilor trupei Goodbye to Gravity care au murit în/după incendiul de la Colectiv: Alex Pascu, Bogdan Lavinius, Vlad Ţenea şi Mihai Alexandru. „Arta și numele trupei sînt strîns legate de călătoriile în spaţiu şi astronautică. Acesta este motivul pentru care am ales acest mod de a onora aceşti patru oameni ale căror nume vor rămîne acolo pentru totdeauna“, a scris unul dintre iniţiatori înainte de lansarea misiunii NASA. (M. C.

E BINE CĂ
SE GÎNDEȘTE CINEVA ACUM
(CINE-I INDIVIDUL?)
ȘI LA ÎNTINDEREA
DE ALBASTRU 

● În oferta Hornbach pe luna decembrie, sub deviza „Pereții au tot dreptul să fie frumoși!“ (e bine că se gîndește cineva și la drepturile pereților), numele unui produs m-a aruncat într-o adîncă perplexitate: Tapet vlies „Life 4 păpădie“. Ar fi interesant de știut ce crede un perete despre asta, ca ideal de frumusețe. (D. S.)

● Ştire de ziar: „Decoraţiuni de Crăciun sub formă de chiloţi uriaşi revin în forţă pe străzile din România“. Acum să-i vedem pe jandarmi! (M. C.)

● CIMON le-a vorbit colegilor săi, le-a pus muzică, a insistat să danseze, ba s-a şi bosumflat cînd oamenii n-au avut chef de el. Cine-i individul? Un robot trimis pe Stația Spațială Internațională ca să socializeze cu astronauții de la bord. (C. Ș.)

● Ciudățenii ale limbii române, văzute de străini: omonimiile „sticlei“ (recipient vs material), ale lui „mare“ (întinderea de apă vs adjectiv) și construcțiile aferente de genul „A bea dintr-o sticlă de sticlă“, „A înota într-o mare mare“. (M. P.)

● De Ziua Națională, cele trei culori ale drapelului au fost cinstite în toate felurile. Poate cea mai inspirată alegere a fost însă inițiativa unui bar care oferea un mix de trei shot-uri: roșu (vișinată), galben (caisată) și albastru (țuică şi curaçao). După aceeași rețetă am putea reinterpreta și vechiul imn: „Trei shot-uri cunosc pe lume“. (S. G.)

Foto: Șerban Georgescu

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

01 parada port popular mioveni foto Art Photography jpg
Un oraș de provincie din România va intra în Cartea Recordurilor: va găzdui cea mai mare paradă a portului popular
Duminică, 11 mai, orașul Mioveni va deveni capitala portului tradițional, urmând a găzdui cea mai amplă paradă a costumelor populare, la care sunt așteptați peste 3.000 de participanți. Autoritățile au demarat deja formalitățile pentru a înscrie evenimentul în Cartea Recordurilor.
mancare de tip fast food jpg
De ce iubim mâncarea fast food. Ce spun cercetătorii
De ce ne atrage atât de mult gustul unui cheeseburger suculent, al cartofilor prăjiți crocanți sau al aripioarelor picante? Răspunsul nu ține doar de comoditate sau obiceiuri, ci și de biologia creierului nostru.
JD Vance, ales de Donald Trump ca vicepreședinte într-un eventual mandat la Casa Albă FOTO: X
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
SUA și UE sunt aliate și acest lucru nu se va schimba niciodată, susține expertul în securitate militară Hari Bucur Marcu. El explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum ar trebui interpretate declarațiile lui JD Vance, dar mai ales în ce măsură relațiile dinte SUA și UE s-ar putea normaliza.
femeie_atac de cord_shutterstock 1712713267 jpg
Durerea musculară sau atacul de cord. Cum le diferențiezi și când trebuie să te alarmezi cu adevărat
Învață să diferențiezi durerea musculară de un atac de cord și află când să ceri ajutor medical. Descoperă semnele unui infarct și al altor afecțiuni cu simptome similare.
4 baza jpg
Cine a câștigat prima confruntare dintre Nicușor Dan și George Simion?
Cine a câștigat prima confruntare dintre Nicușor Dan și George Simion?
Viaduct Foto Lucian Ignat jpg
Marile proiecte de infrastructură din vest, întârziate. Viaductul de autostradă așteptat de două decenii
Lucrările la cel mai spectaculos viaduct de pe Autostrada Transilvania (A3) au început în anii 2000, dar au fost blocate ani la rând. Tronsonul cu tuneluri de pe Autostrada Lugoj–Deva (A1), lansat după 2010, este încă în șantier. Și în cazul magistralei feroviare din vest, întârzierile sunt uriașe.
Nicolae Raţiu, foto captură video Facebook jpg
Fiul unui politician „încă respectat, admirat și iubit în ultimii 35 de ani”, indignat că George Simion abuzează de imaginea acestuia
După ce George Simion a folosit o frază a unui cunoscut şi apreciat politician român pentru a-l descrie pe Călin Georgescu, fiul acestuia a postat un mesaj în care îl acuză pe liderul AUR că abuzează de imaginea tatălui său şi denaturează mesajul acestuia.
Papa Leon al XIV-lea. FOTO AFP
Papii cu numele de Leon au schimbat istoria omenirii. Cine au fost „Papa Muncitorilor” și singurul suveran pontif sărbătorit ca sfânt și de ortodocși
În istorie au existat încă 13 papi care au purtat numele de Leon. Trei dintre aceștia au avut o importanță capitală în istoria întregii Europe, iar unul dintre ei a reușit să facă pasul esențial către modernizarea Bisericii și racordarea acesteia la realitățile contemporane.
efecte grindina 8 mai 2025 dolj   foto localnici (1) jpeg
Prăpăd în zeci de localități din raza sistemului antigrindină nefuncțional. „Cu ce să tragem? Cu promisiuni?”
Aproximativ 30% dintre localitățile din Dolj sunt afectate de fenomenele meteo extreme din cursul zilei de 8 mai 2025. În cele mai multe grindina a distrus zeci de mii de hectare de culturi. Sistemul antigrindină a fost oprit de Ministerul Agriculturii.