Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 772 din 6-12 decembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CE E ATÎT DE ÎNTUNERIC
ÎN ACEASTĂ ZI FRUMOASĂ?
FIINDCĂ, DUPĂ MULT TIMP,
VIITORUL N-ARE NEVOIE DE FICȚIUNE

● Bătrîna doamnă şi antropomorfismul: „De ce tragi aşa, Fufu? Aşa se merge? Tu auzi?!“ (C. Ş.)

● După ora 17, la mine pe stradă (și împrejur, nu departe de centru) e atît de întuneric, încît de multe ori am impresia că sînt în filmele cu Jack Spintecătorul. Noroc că oamenii care s-au nimerit pe lîngă mine, deși nu le-am deslușit chipurile, s-au dovedit, cel puțin pînă acum, inofensivi. (I. P.)

● 54 de milioane de oameni acum în viaţă vor fi murit pînă anul viitor în această zi. #condițiaumană. (M. C.)

● Cineva tot scrie măscări în lift. Iar preşedintele asociaţiei de locatari s-a gîndit să convoace o şedinţă de bloc „pentru a veni în întîmpinarea problemelor de obscenitate din lift“. La şedinţă nu a fost cvorum: au venit, din cîte am aflat, doar vreo trei-patru pensionari. Acum cîteva zile l-am surprins pe preşedinte înjurînd de mama focului în timp ce încerca să şteargă cu buretele o înjurătură scrisă pe uşa liftului. Frumoasă mise en abîme. (M. M.)

● „Pune d-ta pe cine vrei, unde vrei. Dar la Externe pune pe cineva cu doctoratul la Sorbona. E vorba de prestigiul țării. Iar la Învățămînt, lasă-l pe Spiru Haret, fiindcă acolo e viitorul țării.“ – Carol I către prim-ministrul Lascăr Catargiu. Feedback (?) (R. M.)

● Oamenii pe care-i cunoști de-o viață și cu care descoperi că ai ceva în comun nu sînt întotdeauna cei din „primul cerc“: m-am reîntîlnit, de pildă, după mult timp, cu o doamnă de la care cumpăram legume pe vremea Pieței Amzei și am descoperit că pot vorbi cu ea despre, practic, orice. Printre ardei, gogoșari, ceapă roșie și mărar. Lumea „mică“ își are și ea profunzimile ei. (I. P.)

● Cînd un tînăr american, Hunter Shamatt, și-a pierdut portofelul, cu actele și 60 de dolari, nici prin cap nu-i trecea gluma pe care alt american avea să i o facă. Cel care i-a găsit portofelul nu doar că i l-a trimis prin poștă, dar a mai adăugat la cei 60 de dolari încă 40. Pentru ca Hunter să poată serba cum se cuvine recuperarea banilor și a actelor. Străinul a fost depistat, prin Facebook, iar The Washington Post a vrut să-i ia un interviu, însă acesta a refuzat. Mi se pare corect. Pînă la urmă, o glumă bună n-are nevoie de explicații. (S. G.)

● Ce au în comun Islanda, Suedia, Iugoslavia, Biserica Catolică, literatura și România? Ziua de duminică, 1 decembrie 1918. La această dată, Islandei i se recunoaște suveranitatea și independența față de Danemarca; în Suedia, dreptul de vot devine universal, nemaifiind condiționat de proprietățile impozabile; Alexandru I Karagheorghevici proclamă Regatul Iugoslaviei; Papa Benedict al XV-lea emite enciclica Quod iam diu, care le cere catolicilor de pretutindeni să se roage pentru pace, indiferent în ce tabără se află, iar în SUA se acordă primele Premii Pulitzer pentru ficțiune. Acum, după o sută de ani, putem spune că măcar sîrbilor le-am luat-o înainte. Deocamdată. (M. P.

cristina stefan image1 jpg jpeg

FIECARE GÎNDITOR VERDE
MERITĂ SĂ MIROASĂ
IPOCRIZIA IDEALĂ 

● Guvernul Indiei a transmis școlilor să nu le mai dea elevilor (de clasele I și a II-a) teme pentru acasă și cărți grele, de teamă că ghiozdanele care cîntăresc prea mult pot provoca dureri de spate, ce vor putea evolua ulterior în deteriorări ale coloanei vertebrale, potrivit Sky News. Fiecare durere de spate îmi amintește de ghiozdanul meu din școala generală. (A. M. S.)

● Doi pensionari așteaptă la semafor. „Nu mai găsești nimic azi să fie făcut în România. Păi, înainte aveam de toate, și făcute de noi. Numa’ străini ce vezi acum.“ Celălalt îl aprobă gînditor, fluturînd în mînă un mănunchi de bilete la Loto. (C. Ș.)

● Un polonez s-a luptat cu birocrația din țara sa ca să-și numească fiul Yoda, ca pe personajul din Războiul stelelor. Polonia a avut pînă de curînd o lege care prevedea ca numele copiilor să fie alese dintr-o listă aprobată oficial. Cînd a primit cererea, Registrul Stării Civile a consultat o instituţie numită Consiliul Limbii Poloneze, care s-a opus, pentru că e vorba despre un personaj verde şi mic de înălţime. Tatăl copilului a făcut apel, reamintind instituţiei că o decizie luată pe baza culorii pielii şi a înălţimii este discriminatorie. Şi a cîştigat. Așadar, copilul mic, verde și polonez se numește acum Igor Yoda. (A. P.)

● „Bărbatul tău merită să miroasă la fel de sălbatic precum visurile lui“, grăiește o reclamă la Old -Spice. Sper doar ca acești sălbatici să nu uite să facă duș înainte de toate. (C. Ș.)

● La Muzeul Femeii din Dakar poate fi văzută o expoziție itinerantă, „Cum erai îmbrăcată?“, care prezintă hainele pe care le purtau victimele cînd au fost agresate sexual. Într-o societate conservatoare ca aceea din Senegal, e o manieră originală de a aborda ipocrizia legată de cultura violului. (A. M. S.)

● Din oferta unei firme de vînzări prin corespondență, un produs prezentat astfel: „Adesea aveți nevoie de un braț mai lung. Acest încălțător este ca o mînă lungă cu care vă puteți încălța fără să vă aplecați, dar cu care vă puteți și scărpina“. Pare alegerea ideală pentru cei nemulțumiți de brațul lung al legii. (D. S.)

Foto: Lucian Muntean, Cristina Ștefan

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.