Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ O INCURSIUNE
ÎN CELE MAI ÎNDEPĂRTATE COLȚURI ALE NEAMULUI,
UN GRUP DE ÎNALTE FIINȚE NAȚIONALE VREA SĂ FOLOSEASCĂ
RESTURILE DE NORMALITATE,
SĂ SE BUCURE TOT POPORUL VREME DE 40 DE ANI, DE LA UNU’ LA ALTU’… 

● După o incursiune în spațiu, astronauții întorși pe navetă au declarat că i-a însoțit un miros ca de friptură arsă și metal încins. Pe de altă parte, se pare că spațiul din norul de praf Sagittarius B2 din inima Căii Lactee miroase a zmeură și rom. Acum, că știm parfumurile deep space, un singur lucru ne mai rămîne de aflat: deep state-ul a ce o mirosi? (C. Ș.)

● Spicuiri din tarifele Poștei Române pentru prestațiile de curierat rapid ale pachetelor de pînă în 500 de grame: China – 64 de lei, Insulele Maldive – 76, Pakistan – 85, Japonia – 87, Mali – 88, Papua Noua Guinee – 90, Coreea – 95, Columbia – 95… Dar: Austria – 96, Spania – 102, Germania – 108, Moldova – 114, Grecia – 115, Elveția – 141 de lei. Poștalmente vorbind, cele mai îndepărtate colțuri ale lumii sînt mai apropiate decît vecinătățile. (M. P.)

● Numai pînă în acest moment, Catedrala Mîntuirii Neamului a costat 110 milioane de euro, 75% din această sumă provenind din bugetul statului, adică din buzunarele noastre. Data viitoare cînd, grav bolnavi, sîntem nevoiţi să plecăm la clinici din străinătate, măcar ne putem mîndri în faţa Occidentului că apărăm creştinătatea cu această mega-investiţie naţională. (M. C.)

● Dacă anul trecut, de Crăciun, centrul Capitalei a fost împodobit cu ii și clopuri, anul ăsta stă sub semnul îngerilor. Pe Calea Victoriei atîrnă niște figuri ușor demonice, cu aripi, iar în Piața Romană, un grup de înalte ființe spirituale, care nu mi-e clar dacă suflă în trompetă sau trag la măsea. Ajung la vorba lui Rică Venturiano: „Angel radios, de cînd te-am văzut întîiași dată pentru prima oară mi-am pierdut uzul rațiunii“. (S. G.)

● În această suită de nenorociri naţionale, ici-colo cîte o reuşită ne dă speranţa că nu e totul pierdut pentru ţara asta: Mircea Cărtărescu a primit, la Lübeck, Premiul „Thomas Mann“, iar la Mallorca, Premiul Formentor, două dintre cele mai prestigioase premii literare europene. La Centenar, bucuriile ne vin (tot) din străinătate. (M. C.)

● O companie din Norvegia care organizează croaziere vrea să folosească resturile de pește pe post de biogaz pentru alimentarea navelor, într-o nouă inițiativă de utilizare a energiei verzi, relatează The Guardian. (A. M. S.)

● Să nu știi numele prim-ministrului sau al ministrului Sănătății sau al Culturii e, probabil, un semn de normalitate. Bunăoară, Elveția, unde (aproape) totul merge bine, are această reputație în rîndul democrațiilor europene: cetățenii habar nu au cine le sînt liderii politici și nici nu prea le pasă cîtă vreme aceștia își fac treaba. La noi, unde mai nimic nu merge, începe să fie – atenție: doar în această privință, a necunoașterii liderilor – ca în Elveția. Miniștrii se schimbă prea repede ca să le putem reține numele. În plus, prestația lor, atunci cînd nu e de a dreptul catastrofală, nu are nici un fel de impact asupra vieților oamenilor obișnuiți. Practic, a devenit irelevant cine conduce cutare minister. Cam ca în Elveția. Doar că altfel. (M. M.)

● La împlinirea unui secol de independență, Finlanda și-a făcut un cadou: o librărie nouă în Helsinki, finalizată în decembrie anul acesta. Fraieri finlandezii ăștia, cînd ar fi putut face ca noi, cîteva festivaluri tradiționale, cu muzică ușoară, bere, mici și voie bună, să se bucure tot poporul… (C. Ș.)

● Luna asta s-au împlinit 60 de ani de cînd căţeaua Laika a devenit primul animal care a orbitat Pămîntul. A fost culeasă de pe străzile Moscovei datorită taliei mici şi culorii blănii, care trebuia să dea bine în imagini. Laika a murit în agonie din cauza supraîncălzirii capsulei spaţiale unde fusese închisă şi prinsă în chingi: razele soarelui au prăjit-o de vie în capsula neizolată termic. Sovieticii ştiau că aşa avea să se întîmple şi, vreme de 40 de ani, au ascuns detaliile morţii ei. 115 milioane de animale sînt sacrificate anual în experimente ştiinţifice. (M. C.)

● Anul ăsta, revelionul în Grid a căzut într-o zi oarecare din acest brumar. Valerica (țărancă, 81 de ani), memorabilă, ca de obicei: „Pe mine să nu mă dați pe feisbuci… (rîde) Amu doar să nu credeți că chiar nu știu cum se zice, dar nu știu ce însamnă (rîde), știu că e un fel de poză de se plimbă de la unu’ la altu’, dar parcă mi sună mai ghine așa.“ (R. M.

serban georgescu panou2 jpg jpeg

IATĂ UN EXEMPLU: „MĂ DUC
SĂ DAU ESENȚE LUMINOASE GRELE PRIMULUI OM NEGRU“ 

● Pe peroanele metroului de suprafaţă londonez există nişte panouri speciale unde echipa de serviciu lasă zilnic mesaje utile călătorilor. Mesajele sînt de tot felul, dar, inutil să adaug, conţin întotdeauna dramul de umor britanic. Iată un exemplu: „Nu vă mai editaţi selfie-urile! În cazul în care dispăreţi, noi cum vă găsim dacă pe Instagram arătaţi ca Angelina Jolie, iar în realitate ca un cartofior?“ (M. C.)

● Din inovațiile toaletelor de local: după ce am întîlnit cîteva grandomane, niscaiva unisex, altele ale căror semne de pe ușă nu le-am putut înțelege, am găsit una în care se intră printr-un simulacru de cabină telefonică gen Marea Britanie. În sfîrșit, expresia oarecum consacrată „Mă duc să dau un telefon“ are o aproape concretă dublă acoperire. (I. P.)

● „Se spune că în jurul anului 1870, cînd se lucra la proiecte care să asigure iluminarea totală a orașelor noastre, doi oameni de știință englezi cu numele de Herrington și Lightbown, potrivite în mod ciudat cu cercetările lor, ar fi analizat acest fenomen natural anormal în speranța că din substanța luminoasă care iese din porii heringilor morți o să poată fi dedusă formula de fabricare a unei esențe luminoase care să se regenereze singură continuu.“ (Sebald, Inelele lui Saturn) (A. M. S.)

● O vorbă din categoria „Înțelepciune de autobuz“: „Bucățile mici sînt mai grele ca bucățile mari“. (D. S.)

● În Maldive s-a pus în circuitul turistic o vilă cu două etaje aflată integral sub apă. Vila, care are toți pereții exteriori transparenți, cuprinde tot ce este necesar pentru a fi socotită „de lux“, de la living extravagant la piscină (da, da, piscină sub apă!), bar propriu, sală de fitness și un majordom special alocat. Doar acoperișul este puțin deasupra nivelului mării și este amenajat ca o mică plajă. Dormitorul principal al vilei se află la cinci metri adîncime, astfel încît să se poată vedea toată splendoarea interioară a Oceanului Indian. Costul e pe măsură: 50.000 $ pe noapte și include, desigur, transportul cu barca de la mal, dus întors. Promitem un premiu primului om care va citi Dilema veche tolănit în patul dormitorului acestei vile și va dovedi cu o fotografie indubitabilă această performanță (S. V.)

● Doi indivizi, unul roșcat, unul negru ca tăciunele, încearcă de doi ani să intre în muzeul de artă din Onomichi, Japonia, însă paznicul le interzice de fiecare dată accesul. Pisicile, se pare, nu au voie în instituțiile culturale. (C. Ș.)

Foto: sus Erno Farkas, jos Șerban Georgescu 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.