Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 765 din 18-24 octombrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CE VÎRFURILE MUNȚILOR
ȘI-AU ÎNDEMNAT MOAȘTELE
SĂ STEA ACASĂ,
TEORIA CONTINUITĂȚII
ÎNTR-UN MEDIU CALM
VĂ VA AJUTA SĂ CREȘTEȚI
ANIMALE MULTICOLORE
(ȘI SĂ-ȚI ZÎMBEȘTI ALBASTRU
O SINGURĂ ZI PE AN,
SĂPTĂMÎNA TRECUTĂ) 

● După ce simigeriile Luca s-au impus pe piața aluaturilor autohtone, văd c-a apărut, în Pipera, o prăvălie (cu același profil) care se numește Matei. Ceva îmi spune că nu va trece mult pînă cînd negoțul de covrigi îi va chema la sine și pe ceilalți doi evangheliști. (D. S.)

● Căutarea locului perfect pentru selfie a ucis 259 de persoane între 2011 și 2017, arată un studiu din 2018. Cercetătorii susțin că numărul real de decese „selfie“ ar putea fi mult mai mare, potrivit BBC. Cercetătorii de la Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite recomandă ca „zonele no selfie“ să fie introduse în categoria locurilor periculoase pentru a reduce numărul deceselor. Acestea includ vîrfurile munților, clădirile înalte și lacurile, unde au avut loc multe dintre decese. (A. M. S.)

● Am numărat 18 edituri româneşti care au tradus şi/sau au publicat de-a lungul ultimilor ani cărţile a peste 80 de scriitori gay, deopotrivă clasici şi contemporani, femei şi bărbaţi, români şi străini. În zilele care au precedat referendumul, doar editurile Nemira, Humanitas şi Black Button Books, precum şi librăriile Cărturești şi Cartepedia, şi-au îndemnat cititorii/clienţii să stea acasă și să citească în loc să meargă să voteze ceea ce nu putea fi votat. Judecînd după amploarea comentariilor negative din social media, editurile au riscat la rîndul lor boicotul (fie și doar retoric) al unor cititori/clienţi. Dar au avut integritate. Respect! Cele mai multe edituri însă au tăcut, deşi vor continua să traducă, să publice şi să vîndă cărţi scrise de autori gay, dintre care unii implicaţi în parteneriate civile. (M. C.)

● În ziua în care am boicotat referendumul, aflîndu-mă la Iași, am hotărît să mă duc la biserică. Am început cu Catedrala Mitropolitană, unde, cînd dau să intru, constat că e o coadă măricică. Mă așez, cuminte, la rînd. Cînd ajung înăuntru, preotul ne dirijează mai la stînga. Constat că, de fapt, stăteam la coadă la moaștele, celebre de altfel, ale Sfintei Parascheva. Așa am boicotat eu referendumul. (I. P.)

● Cursa aeriană WizzAir Timișoara-Roma a decolat cu întîrziere, după ce un bărbat i-a furat unei pasagere mai multe bijuterii, în timpul procedurilor de îmbarcare. Polițiștii de frontieră l-au audiat pe bărbat, iar cînd l-au legitimat au aflat că este carabinier în Italia. Teoria continuității (daco-)romane a românilor se vede astfel confirmată. Italienii sînt de-ai noștri. Sau noi de-ai lor. (M. P.)

● În anunțurile de pe Internet am descoperit o ofertă: „Angajatorii din Germania și Italia caută personal pentru fabrică de napolitane din Passau, Stuttgart, München, Roma, Milano, necalificați, femei, bărbați, cupluri cu vîrste între 18 și 55 ani. Se lucrează opt ore pe zi în condiții decente într-un mediu plăcut (se stă pe scaun la bandă) pe un salariu de 1900 de euro brut. Se oferă cazare în apartamente maxim patru persoane (…), 3 mese pe zi sau diurnă lunară de 300 de euro, alocații pentru copii minori, asigurare medicală, forme legale de muncă (…)“. Trai, neneacă, cum s-ar zice. Mai bine decît inginer la București. Condiția e probabil să n-ai alergie la napolitane. Iar dacă poți cînta canțonete napolitane la bandă, cu siguranță ai prioritate. (A. M.)

● Duminică la prînz, Iași, zi de referendum. Stăm în fața cortului FILIT, vorbim și ne bucurăm de soare. Pe lîngă noi trec oameni îmbrăcați în costume populare, care participă la Festivalul „Trandafir de la Moldova“. Văd doi bărbați, cu vîrste în jur de 50 de ani. Străini. Au bagaje și se țin de mînă. Se opresc și se uită pe o hartă. Nimeni nu-i vede, iar lor nu le pasă pentru ce se votează. În lumina mieroasă a toamnei, totul pare firesc și calm. (A. M. S.)

● În 2016 am fost invitat la Londra de doi prieteni ai mei gay care s-au hotărît să devină, în mod oficial, parteneri civili, deşi trăiau împreună bine-mersi de vreo treizeci şi cinci de ani. Ofiţerul stării civile era o doamnă de culoare care le-a citit celor doi bărbaţi aceste fraze: „Parteneriatul civil cere să vă cultivaţi afecţiunea, prietenia şi respectul reciproc. Parteneriatul civil presupune încredere, înţelegere şi încurajare, abilitatea de a asculta şi dispoziţia de a-l accepta pe celălalt, exact aşa cum este. Parteneriatul civil are nevoie de onestitate şi răbdare, dar şi – foarte important – de umor. Cere deopotrivă apropiere şi distanţă în relaţie. Apropierea vă va ajuta să creşteţi împreună zi după zi, iar distanţa vă va permite să rămîneţi voi înşivă în interiorul relaţiei. Ca parteneri, veţi fi iubitori şi atenţi, dar, mai presus de orice, veţi fi cei mai buni prieteni.“ (M. C.)

● Autorităţile din India iau în calcul o metodă neobişnuită pentru atragerea unui tigru care a omorît cel puţin nouă oameni: folosind parfumul (pentru bărbaţi) Obsession de la Calvin Klein. Se pare că moscul din sticluţă e teribil de ispititor pentru animale. Domnilor, aveţi grijă… (C. Ş.)

● Ce se mai cumpără? Cele mai vîndute produse la ofertă dintr-un magazin online sînt așa: plasturi pentru abdomen, placă de păr Tudor, pantaloni de slăbit + centură de slăbit, aparat de făcut sarmale, set 2 perechi ochelari de zi și de noapte HD Vision, ofertă specială – lampă de veghe broască țestoasă + cadou veioză, bandă RGB LED, cu telecomandă și joc de lumini multicolore, mini-mașină de cusut portabilă. (A. P.)

● Citesc într-un articol că, dacă vrei să-ți îmbunătățești sănătatea, trebuie să faci următoarele lucruri, înainte de ora 10 a.m. Să bei apă, să nu-ți verifici telefonul, să te gîndești cu recunoștință la ziua ce te așteaptă, să te concentrezi pe un lucru important de rezolvat în acea zi, să te speli pe dinți, să iei micul dejun, să asculți muzică, să faci duș și să-ți zîmbești de unul singur în oglindă. Personal, cred că cel mai sănătos lucru pe care poți să-l faci înainte de ora 10 dimineața este să dormi. (S. G.)

● Mic la stat, sacul pe care-l căra în spate l-ar fi recomandat ca pe un personaj mitologic, dacă totuși ușurința cu care-l manevra nu mi-ar fi reținut, pe moment, atenția și privirea. Era într-o duminică, iar el se oprise la un colț din Orizont (complexul). L-am urmărit mînată de curiozitate instantanee. A lăsat sacul jos (sac tomberonic, negru) și a început să-și extragă marfa: „1 leu! 1 leu!“, țipa din toți rărunchii. I am întins leul și am primit cuvenitul produs: husă-protecție spătar scaun mașină, din plastic alb cu blazon brodat cu fir mătăsos albastru: „Primăria Sectorului 2“. Dacă așa se cîrpesc bugetele primăriilor de sector bucureștene, e vai și amar de bieții contribuabili. (R. M.)

● O bandă de hoţi a furat o întreagă podgorie din Germania, strîngînd într-o singură zi, cu o maşinărie profesională, aproximativ 1600 de kilograme de struguri albi. Să le vie de bine! (C. Ş.)

● În Franța, la cinci ani după adoptarea legii care permite „căsătoria pentru toți“, se căsătoresc în medie 7000 de cupluri de homosexuali & lesbiene pe an. Ceea ce înseamnă în jur de 3% din totalul căsătoriilor oficiate anual. Nu se ştie cîte divorţuri au fost în aceeaşi perioadă. (M. M.)

● Săptămîna trecută, la Știrile PRO TV, l-am auzit pe un tînăr spunînd ce înseamnă pentru el pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva: „E un challenge duhovnicesc“. Fără doar și poate. (D. S.)

Foto: Matei Pleşu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.