Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

VREI EMANCIPARE DE CARTON
CU PREȚURI MICI? AVEM PENTRU TINE UN BUCHET DE BORCANE
CONȚINÎND O MINUNĂȚIE SCURTĂ 

● Primesc, pe e-mail, următorul mesaj: „Vrei împrumut bani? Avem pentru tine bani cu puțină dobîndă. Contactează dacă vrei aici.“ Aici sau în altă parte, nu răspund la mesaje agramate. (M. M.)

● Calypso Botez, co-fondatoarea în 1917 a Asociației de Emancipare Civilă și Politică a Femeii Române şi autoarea cărţii Problema Feminismului. O sistematizare a elementelor sale (1920), a scris acum un secol această frază fundamentală pentru o societate modernă: „Familia urmează evoluția normală a oricărei instituții, care trebuie să îmbrace formele ce i le impune timpul în care trăiește.“ (M. C.)

● Grădina Zoologică din Telford, Marea Britanie, foloseşte figurine de carton pentru a suplini lipsa unor pinguini Humboldt. Am putea proceda şi noi la fel în cazul politicienilor români. Nu consumă mult, nu fac mizerie, nu zic prostii. (C. Ş.)

● Din contradicțiile pieței libere: Mediafax ne anunță că unul dintre cei mai puternici retailer-i germani cu prețuri mici asaltează piața din România cu discount-uri uriașe. (M. P.)

● În zile în care, în viața publică, ura și războiul par a fi la ordinea zilei, în Parcul Tineretului poți avea și alte senzații: dacă mergi cu un buchet de flori albastre și sălbatice în mînă, mai toată lumea îți zîmbește și te întreabă de unde le-ai cumpărat. (I. P.)

● Patru adolescenţi din Colorado au spart un magazin şi au furat mai multe borcane conţinînd ceea ce ei credeau a fi marijuana. Era doar oregano. (C. Ş.)

● Vreo trei ani am umblat ca să-l găsesc, din om în om, cu mașina sau cursa, sau autostop, cu căruța sau cu teleguța, sau pe jos. De unde auzeam un zvon, mă duceam. Și la marile muzee, cu secție de profil am încercat, și prin tîrguri… În cele din urmă am reușit să dau de o urmă. Căci, de fapt, pe omul de care aveam trebuință nici nu-l cunoșteam, nici nu știam cum îl cheamă sau unde-l găsesc. Am dat de urma-i într-un sat pitit din zona Rîmnicu Vîlcea, l-am implorat să vină în Grid și să-mi facă o sobă țărănească, din cărămidă țigănească, sclivisită cu mîna (adică netezită cu palma, vălurită) și dată cu var. A ieșit o minunăție. Am vrut, în semn de mulțumire, dar și pentru a duce mai departe din taina unui meșteșug pe cale de dispariție, să-mi povestească, în amănunt, iar eu să public textul, cu acordul domniei-sale. „Nu, doamnă, nu poci, nu voiesc.“ „De ce, nene?!“ „Apoi vreți să mă ia cu Fiscul?!“ Se aude, domnilor mahări, baroni locali și nelocali, finanțiști, miniștri și toate cele: „Să mă ia cu Fiscul?!“ Știți cît mi-a cerut pentru această clădire albă monumentală?!: trei milioane (trei sute de lei). Avea destul de mult peste 80. În semn de omagiu… (R. M.)

● În 2012, la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, Mihail Neamțu pleda pentru boicot. Acum, la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, a spus că nu-i înțelege pe cei care îndeamnă la boicot, că are respect doar pentru cei care vin la urne să spună „da“ sau „nu“. Memorie scurtă sau sminteală politică? (M. M.)

ipopovici wp 20180208 19 04 39 pro jpg jpeg

ÎN VREME CE ÎNTREGUL MESAJ
A DISPĂRUT, TOATE ZIDURILE
AU ÎNCEPUT SĂ SUNE LINIȘTIT

● În vreme ce făcea pe şoferul pentru nişte bani în plus în timpul liber, un bărbat din Columbia a luat o cursă cu doi pasageri: soţia sa, împreună cu amantul ei. Mai îndrăzneşte să lucrezi la Uber! (C. Ş.)

● Zăresc în Crîngași un banner albastru. Din depărtare văd doar „100“. Mă apropii, citesc „Primăria Capitalei“ și „an centenar“. Ajunsă lîngă el, descifrez întregul mesaj: „Pet Fest dedică 100 de ore animalelor de companie în București în an centenar“. Și nu echivalarea centenarului cu 100 de ore mă face să rîd. (S. G.)

● Un papagal african gri a dispărut din colivia unui britanic care locuia în California doar pentru a se întoarce patru ani mai tîrziu vorbind spaniolă. „Nu mă deranjează că a pierdut accentul britanic“, a spus fericit proprietarul. (M. C.)

● Toate telefoanele au început să sune la fel. (A. M. S.)

● După ce, anul trecut, rezidenţii din Veneţia au mărşăluit împotriva turismului de masă, anul acesta un grup de piraţi autoproclamaţi au blocat vasele de croazieră să mai intre în port. Numărul anual al turiştilor care vizitează Veneţia se ridică la 34 de milioane, iar al celor care vizitează Barcelona, la 30 de milioane. Protestatarii catalani i-au hărţuit pe turişti prin cafenele şi i-au dat jos de pe biciclete, iar pe aeroportul din Mallorca au aruncat cu balegă în ei. Tou-rists go home! a început să apară pe zidurile marilor oraşe europene. (M. C.)

● Site-ul ciao.ro publică o știre cu acest titlu: „Bărbatul ăsta are testicule de fier! Își dă cu un ciocan uriaș între picioare și nu pare să aibă nici o problemă“. Nu știu cum reacționează doamnele și domnișoarele la auzul unei asemenea știri, dar, bărbat să fii, te repezi cu o strîngere de… inimă să vezi poza. Într-adevăr, un tip cu turban și aparență hindusă încasează un baros între picioare și apoi zîmbește liniștit. Aflăm că tipul, de profesie cascador, este neobișnuit și în alte privințe: s a lăsat călcat de un camion, a ridicat cu dinții doi oameni de un chintal jumate fiecare, s-a legat de o motocicletă al cărei demaraj în forță l-a oprit astfel. Omul ăsta, vorba aceea, tiene cojones… (S. V.

O CARTE CU MÎNECĂ LUNGĂ
STRÎNGE GUNOAIE FUNCȚIONALE

● În avion, spre Iași, unde are loc Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, mi-am amintit de fraza lui Radu Cosașu: „O carte e mult mai obiectivă decît autorul ei“, din Anti-damblale. (A. M. S.)

● Din oferta de produse a magazinului Dacia Art: „tricou Dor de Iubire, roz“, „tricou Meandre de Flori“, „tricou Amprentă Tricoloră“, „tricou Decebal și Lup, femei, mentă verde“, „tricou femei Floarea Vieții, muștar“, „tricou Infinitul, femei“, „tricou Acasă, femei“, „tricou Cultul Soarelui, cu mînecă lungă, femei“, „tricou Rădăcini“, „fular Centenar“, „tricou Burebista, turcoaz“, „cămașă Sarmizegetusa“, „tricou Dacii, Fiii Soarelui“, „tricou Lupii Liberi“, „tricou Semne Bune“, „borsetă Lup Dacic, piele, maro, bărbați“, „brățară nituită Vipera Dacică, pentru bărbați“, „traistă Turturele“, „carcasă telefon Furca de tors cu coarne de berbec“, „breloc File de Istorie“, „magnet Decebal – față“, „magnet Decebal – profil“. Am putea spune că ne-am văzut cu dacii-n căruță. (D. S.)

● O firmă din Olanda dresează ciori pentru a strînge gunoaie de pe străzi. Pentru fiecare muc de ţigară pus în maşina colectoare, cioara va primi arahide drept recompensă. (D. C.)

● Doi hoţi au spart un depozit californian şi au furat dispozitive GPS în valoare de cîteva zeci de mii de dolari. Cum dispozitivele erau funcţionale, Poliţia i-a detectat şi i-a prins în cîteva ore. (M. C.)

Foto: Alix Vrana, Iaromira Popovici

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.