Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 762 din 27 septembrie – 3 octombrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE MAI ȘTIE DACĂ MÎNA DESTINULUI ȘI-A TRASAT O ZEBRĂ PERSONALĂ
SAU A LIVRAT UN VID INDEPENDENT? 

● Compania aeriană Cathay Pacific le-a făcut vizitatorilor aeroportului din Hong Kong o surpriză: și-a scris greșit numele pe un avion Boeing 777-367, potrivit The Guardian. Le-a ieșit „Cathay Paciic“. Cine mai știe dacă cineva a mîncat o literă sau nu cumva a fost vorba despre o metodă de a atrage atenția asupra lor? (A. M. S.)

● Un bărbat din Oregon, pe nume Fellony Hudson (adică Fărădelege Hudson), a fost prins de poliţie şi acuzat de mai multe încălcări ale legii, printre care răpire şi posesia unui vehicul furat. Mîna destinului, nu alta! (C. Ş.)

● Pe drumul județean care străbate o comună din Botoșani, într-o noapte, cineva și-a trasat o trecere de pietoni cu bidineaua. Chiar dacă va fi prins, polițiștii susțin că autorul nu poate fi amendat pentru că în Codul Rutier nu există sancțiuni clare pentru marcaje făcute fără autorizație. Pe de altă parte, cum să mai pedepsești pe cineva care și-a trasat o zebră personală, nu între două trotuare, ci între un trotuar și un șanț? (S. G.)

● „A da pasă de gol“ a dispărut dintre expresiile comentatorilor de fotbal. Acum se spune „a livrat un assist“. Probabil în curînd nu vor mai zice nici „a dat gol“, ci „a livrat un vid“. (M. C.)

● Cînd literatura devine realitate: Nancy Crampton Brophy, autoarea volumului publicat independent How To Murder Your Husband, a fost arestată de curînd pentru uciderea propriului soţ. (C. Ş.

efarkas img 5d127a4d2ae5a1a8941ccadb73ce977b v 1 1 jpg jpeg

CU AJUTORUL UNUI MEDIU ÎNCHIS,
CEI MAI ÎNVERȘUNAȚI COMENTATORI
DEZVĂLUIE MOTIVUL
PENTRU CARE LUMINA ZÎMBEA

● Ciclista Denise Mueller-Korenek, în vîrstă de 45 de ani, a reușit să stabilească un nou record mondial de viteză pe bicicletă: 296 de kilometri pe oră. Ceea ce înseamnă mai mult decît viteza de decolare a unui Airbus A340. Cu ajutorul unui bolid a atins 241 km/h, după care cablul a fost desprins și a pedalat pe propriile forțe pînă la 296 de km/h. Din păcate, nu știm cum se vede lumea de pe o bicicletă la această viteză, pentru că ciclista a fost protejată de vînt de o construcție specială atașată bolidului. (A. M. S.)

● E bine ca astronauţii să rămînă cu picioarele pe pămînt, spune Neil deGrasse Tyson, amintind că e periculos să aprinzi un joint – sau să aprinzi orice – într-o navă spaţială, adică un mediu închis, plin de oxigen. Însă în ceea ce-l priveşte pe Elon Musk, aparent investigat fiindcă ar fi fumat iarbă în timp ce înregistra un podcast, Tyson e împăciuitor: „Lăsaţi-l să se drogheze dacă vrea să se drogheze. Omul e cel mai bun lucru pe care l-am avut de la Thomas Edison încoace.“ (C. Ş.)

● Doamna Vasilica-Viorica Dăncilă e un premier consecvent: „Am făcut greșeli și poate că voi mai face“, ne asigură domnia-sa, recunoscîndu-i drept „cei mai înverșunați adversari [pe aceia] care îmi tot numără virgulele“. Adevăr grăit-ați, doamnă prim-ministru! Căci și de-ați fi avut dumnezeiasca șansă de a fi contemporană cu Moș Virgulă, tot nu ați fi trecut pragul celebrissimelor sale personaje. Pentru simplul fapt că Nenea Iancu nu a fost nicicînd atras de nulitatea nudă. Parol! (R. M.)

● Cineva a venit, pe Twitter, cu o idee de management al dezastrului: Trump este mutat subtil într-o replică a Casei Albe unde el crede că, în continuare, conduce ţara. Actorii înlocuiesc întregul personal, plus senatori, comentatori TV şi oameni la adunări publice. În tot acest timp, se alege un preşedinte inteligent, sănătos şi decent care să preia preşedinţia. Rămîne ca unul dintre studiourile de la Hollywood să-şi asume această reparaţie istorică a realităţii. (M. C.)

● Revista ProSport dezvăluie într-un interviu motivul pentru care Nadia Comăneci nu zîmbea niciodată. Sportivei i se spunea „fetița care nu zîmbea niciodată“, cu referire la romanul pe care i l-a dedicat Lola Lafon: La Petite Communiste qui ne souriait jamais / Micuța comunistă care nu zîmbea niciodată. (Nu vă inflamați, „comunistă“ e, în Franța, un alint.) Nadia explică: „Este foarte dificil să zîmbeşti pe o bîrnă care este extrem de îngustă, trebuie să te concentrezi un minut şi jumătate. După ce am terminat exerciţiul am zîmbit mereu.“ O bună mostră de erotică atletică, în aceste zile, în care sexismul din sport este combătut cu atîta vehemență. (M. P.)

● Cînd vă treziţi dimineaţa, gîndiţi-vă că e posibil, conform unui studiu, ca lumina Soarelui să ajungă pe Pămînt cu o întîrziere de 50 de milioane de ani. (M. C.

N-AR STRICA UN STUDIU
CARE SĂ ARATE,
FĂRĂ ALTE COMENTARII,
TOATE LUCRURILE DE ZECE METRI

● O nouă sintagmă intră în vocabularul politic și administrativ: „studiu de pre-fezabilitate“. Cum ar veni, un studiu care să arate dacă se justifică (sau nu) să fie întreprins un studiu de fezabilitate. Pentru construirea unei autostrăzi. Sau a unui spital. Sau a unei școli. Cred că n-ar strica un studiu de pre-pre-fezabilitate care să arate cît de viabilă e această cale încîlcită de a implementa politici publice. (M. M.)

● În diversele mele drumuri prin oraș am tot dat, mereu în alte zone, de Teatrul de Magie. Felul în care îl găsesc mereu în alt și alt cartier mă face să cred, fără alte comentarii, în magia lui. (I. P.)

● BNR a făcut publică datoria externă a României: aproape 98 de miliarde de euro, adică aproape cinci mii de euro pe cap de locuitor. Vă las să faceţi singuri lista cu toate lucrurile care nu s-au făcut cu aceşti bani. Spre comparaţie, sub Ceauşescu, datoria era de 21 de miliarde, adică de cinci ori mai mică. (M. C.)

● O noutate și un potențial bestseller în librăriile din Turkmenistan: a 29-a carte semnată de președintele Gurbangulî Berdîmuhamedov (a cărui operă mai cuprinde cîteva culegeri de poezii, o enciclopedie în șapte volume a plantelor medicinale, o biografie a tatălui său și un ghid cabalin). Cartea se cheamă Venerîndu-ți mama, venerezi ceva sfînt și a apărut în preajma datei de 29 iunie, ziua de naștere a „eroului poporului turkmen“, cum îi place lui Berdîmuhamedov să i se spună. Potrivit cotidianului Turkmenistanul neutru, profesoara Gulnabat Iagmurova a declarat că noua lucrare prezidențială va fi predată în școli, întrucît „va îmbogăți munca pedagogică și va sluji ca busolă pentru educarea tineretului nostru“. În aceeași zi de 29 iunie 2018 (și în cinstea măreței aniversări), calul favorit al președintelui a stabilit un nou record mondial la mersul pe picioarele dinapoi, reușind să parcurgă în felul acesta o distanță de zece metri. (D. S.)

Foto: Paul Breazu, E. Farkas

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.