Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 762 din 27 septembrie – 3 octombrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE MAI ȘTIE DACĂ MÎNA DESTINULUI ȘI-A TRASAT O ZEBRĂ PERSONALĂ
SAU A LIVRAT UN VID INDEPENDENT? 

● Compania aeriană Cathay Pacific le-a făcut vizitatorilor aeroportului din Hong Kong o surpriză: și-a scris greșit numele pe un avion Boeing 777-367, potrivit The Guardian. Le-a ieșit „Cathay Paciic“. Cine mai știe dacă cineva a mîncat o literă sau nu cumva a fost vorba despre o metodă de a atrage atenția asupra lor? (A. M. S.)

● Un bărbat din Oregon, pe nume Fellony Hudson (adică Fărădelege Hudson), a fost prins de poliţie şi acuzat de mai multe încălcări ale legii, printre care răpire şi posesia unui vehicul furat. Mîna destinului, nu alta! (C. Ş.)

● Pe drumul județean care străbate o comună din Botoșani, într-o noapte, cineva și-a trasat o trecere de pietoni cu bidineaua. Chiar dacă va fi prins, polițiștii susțin că autorul nu poate fi amendat pentru că în Codul Rutier nu există sancțiuni clare pentru marcaje făcute fără autorizație. Pe de altă parte, cum să mai pedepsești pe cineva care și-a trasat o zebră personală, nu între două trotuare, ci între un trotuar și un șanț? (S. G.)

● „A da pasă de gol“ a dispărut dintre expresiile comentatorilor de fotbal. Acum se spune „a livrat un assist“. Probabil în curînd nu vor mai zice nici „a dat gol“, ci „a livrat un vid“. (M. C.)

● Cînd literatura devine realitate: Nancy Crampton Brophy, autoarea volumului publicat independent How To Murder Your Husband, a fost arestată de curînd pentru uciderea propriului soţ. (C. Ş.

efarkas img 5d127a4d2ae5a1a8941ccadb73ce977b v 1 1 jpg jpeg

CU AJUTORUL UNUI MEDIU ÎNCHIS,
CEI MAI ÎNVERȘUNAȚI COMENTATORI
DEZVĂLUIE MOTIVUL
PENTRU CARE LUMINA ZÎMBEA

● Ciclista Denise Mueller-Korenek, în vîrstă de 45 de ani, a reușit să stabilească un nou record mondial de viteză pe bicicletă: 296 de kilometri pe oră. Ceea ce înseamnă mai mult decît viteza de decolare a unui Airbus A340. Cu ajutorul unui bolid a atins 241 km/h, după care cablul a fost desprins și a pedalat pe propriile forțe pînă la 296 de km/h. Din păcate, nu știm cum se vede lumea de pe o bicicletă la această viteză, pentru că ciclista a fost protejată de vînt de o construcție specială atașată bolidului. (A. M. S.)

● E bine ca astronauţii să rămînă cu picioarele pe pămînt, spune Neil deGrasse Tyson, amintind că e periculos să aprinzi un joint – sau să aprinzi orice – într-o navă spaţială, adică un mediu închis, plin de oxigen. Însă în ceea ce-l priveşte pe Elon Musk, aparent investigat fiindcă ar fi fumat iarbă în timp ce înregistra un podcast, Tyson e împăciuitor: „Lăsaţi-l să se drogheze dacă vrea să se drogheze. Omul e cel mai bun lucru pe care l-am avut de la Thomas Edison încoace.“ (C. Ş.)

● Doamna Vasilica-Viorica Dăncilă e un premier consecvent: „Am făcut greșeli și poate că voi mai face“, ne asigură domnia-sa, recunoscîndu-i drept „cei mai înverșunați adversari [pe aceia] care îmi tot numără virgulele“. Adevăr grăit-ați, doamnă prim-ministru! Căci și de-ați fi avut dumnezeiasca șansă de a fi contemporană cu Moș Virgulă, tot nu ați fi trecut pragul celebrissimelor sale personaje. Pentru simplul fapt că Nenea Iancu nu a fost nicicînd atras de nulitatea nudă. Parol! (R. M.)

● Cineva a venit, pe Twitter, cu o idee de management al dezastrului: Trump este mutat subtil într-o replică a Casei Albe unde el crede că, în continuare, conduce ţara. Actorii înlocuiesc întregul personal, plus senatori, comentatori TV şi oameni la adunări publice. În tot acest timp, se alege un preşedinte inteligent, sănătos şi decent care să preia preşedinţia. Rămîne ca unul dintre studiourile de la Hollywood să-şi asume această reparaţie istorică a realităţii. (M. C.)

● Revista ProSport dezvăluie într-un interviu motivul pentru care Nadia Comăneci nu zîmbea niciodată. Sportivei i se spunea „fetița care nu zîmbea niciodată“, cu referire la romanul pe care i l-a dedicat Lola Lafon: La Petite Communiste qui ne souriait jamais / Micuța comunistă care nu zîmbea niciodată. (Nu vă inflamați, „comunistă“ e, în Franța, un alint.) Nadia explică: „Este foarte dificil să zîmbeşti pe o bîrnă care este extrem de îngustă, trebuie să te concentrezi un minut şi jumătate. După ce am terminat exerciţiul am zîmbit mereu.“ O bună mostră de erotică atletică, în aceste zile, în care sexismul din sport este combătut cu atîta vehemență. (M. P.)

● Cînd vă treziţi dimineaţa, gîndiţi-vă că e posibil, conform unui studiu, ca lumina Soarelui să ajungă pe Pămînt cu o întîrziere de 50 de milioane de ani. (M. C.

N-AR STRICA UN STUDIU
CARE SĂ ARATE,
FĂRĂ ALTE COMENTARII,
TOATE LUCRURILE DE ZECE METRI

● O nouă sintagmă intră în vocabularul politic și administrativ: „studiu de pre-fezabilitate“. Cum ar veni, un studiu care să arate dacă se justifică (sau nu) să fie întreprins un studiu de fezabilitate. Pentru construirea unei autostrăzi. Sau a unui spital. Sau a unei școli. Cred că n-ar strica un studiu de pre-pre-fezabilitate care să arate cît de viabilă e această cale încîlcită de a implementa politici publice. (M. M.)

● În diversele mele drumuri prin oraș am tot dat, mereu în alte zone, de Teatrul de Magie. Felul în care îl găsesc mereu în alt și alt cartier mă face să cred, fără alte comentarii, în magia lui. (I. P.)

● BNR a făcut publică datoria externă a României: aproape 98 de miliarde de euro, adică aproape cinci mii de euro pe cap de locuitor. Vă las să faceţi singuri lista cu toate lucrurile care nu s-au făcut cu aceşti bani. Spre comparaţie, sub Ceauşescu, datoria era de 21 de miliarde, adică de cinci ori mai mică. (M. C.)

● O noutate și un potențial bestseller în librăriile din Turkmenistan: a 29-a carte semnată de președintele Gurbangulî Berdîmuhamedov (a cărui operă mai cuprinde cîteva culegeri de poezii, o enciclopedie în șapte volume a plantelor medicinale, o biografie a tatălui său și un ghid cabalin). Cartea se cheamă Venerîndu-ți mama, venerezi ceva sfînt și a apărut în preajma datei de 29 iunie, ziua de naștere a „eroului poporului turkmen“, cum îi place lui Berdîmuhamedov să i se spună. Potrivit cotidianului Turkmenistanul neutru, profesoara Gulnabat Iagmurova a declarat că noua lucrare prezidențială va fi predată în școli, întrucît „va îmbogăți munca pedagogică și va sluji ca busolă pentru educarea tineretului nostru“. În aceeași zi de 29 iunie 2018 (și în cinstea măreței aniversări), calul favorit al președintelui a stabilit un nou record mondial la mersul pe picioarele dinapoi, reușind să parcurgă în felul acesta o distanță de zece metri. (D. S.)

Foto: Paul Breazu, E. Farkas

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.