Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU V-AM ZIS CĂ NOI,
CA APARATE, SÎNTEM SELECTAȚI
MAI ATENT DECÎT OAMENII MARI
ÎN MIJLOCUL MULȚIMILOR? 

● Un puști de vreo 12 ani, în Parcul Icoanei, le spune prietenilor săi: „Nu v-am mai zis că noi, ca societate, sîntem stricați? Eu vreau să trăiesc în trecut!“ (C. Ș.)

● Pînă în 2050 se estimează că, din cauza temperaturilor înalte, vor muri un sfert de milion de oameni. O altă estimare fiind că pînă în 2030 se vor fi instalat, la nivel global, peste un miliard de aparate de aer condiţionat (China şi SUA deţin împreună în acest moment aproape 60% din totalul mondial al aparatelor), iar Arabia Saudită va consuma pentru funcţionarea lor mai multă energie decît exportă acum petrol. Vestea proastă este că aceste aparate sînt responsabile de producerea a 12% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă, adică contribuie major la fenomenul de încălzire globală. „Aparatele de aer condiţionat reprezintă unul dintre cele mai critice blind spots în dezbaterea despre energie din acest moment“, spune, în The Economist, Fatih Birol, preşedintele Agenţiei Internaţionale a Energiei, cerînd urgent soluţii pentru modele noi cu emisii de carbon redus. (M. C.)

● Povestea îndrugată de L. Dragnea, cum că patru asasini s-au cazat la Athénée Palace Hilton, i-au dat tîrcoale și, în final, nu l-au mai asasinat, a stîrnit imediat resursele de umor popular. Cineva a intrat pe pagina de Facebook a hotelului și a comentat: „Aud că în aprilie anul trecut ați cazat aici 4 incompetenți!!! Vă rugăm pe viitor să vă selectați mai atent clientela! La prețurile dvs. avem pretenția să avem măcar o companie de oameni competenți“. (S. V.)

● Dintre ţările europene, cele care au primit cei mai mulţi imigranţi în ultimul deceniu sînt, chiar în această ordine: Austria, Suedia şi Germania. La nivel global, Australia a primit în ultimii ani aproape de două ori mai mulţi imigranţi decît SUA. Studiile arată că ţările care primesc cei mai mulţi imigranţi au o rată mai mare pe piaţa de inovaţii. Revista Fortune i-a listat pe cei mai importanţi 500 de oameni de afaceri din lume: 40% din aceştia sînt fie imigranţi, fie copiii unor imigranţi. (M. C.)

● Teodor Ilie, gridan de Brașov, 12 ani: „Noi avem o singură vacanță de vară și oamenii mari ne-o scurtează. Oamenii mari au concediu și mai multe zile libere de la guvern. E corect? Cine-i de vină?“ Răspuns corect: 1) Nu;
2) Oamenii mari care au uitat să fie copii. (R. M.)

● 6000 de militanți de extremă dreaptă demonstrează în centrul orașului german Chemnitz („Ora-șul-Karl Marx“, pe vremea RDG-ului) împotriva imi-gra-ției, după ce un neamț a fost înjunghiat mortal de doi tineri refugiați. În mijlocul mulțimilor de demonstranți neonaziști tronează căpățîna din 40 de tone de bronz a lui Karl Marx – monumentul emblematic al orașului, pe al cărui soclu stă scris în patru limbi: „Proletari din toate țările, uniți-vă!“. (M. P.

DACĂ VĂ GÎNDEAȚI
CĂ FEMEILE CU VOLANUL PE DREAPTA SÎNT MARILE CONSUMATOARE
DE ZGOMOTE, PROBABIL AȘA ÎȘI SPUN ȘI BRAVII NOȘTRI CARTOFI 

● Dacă vă gîndeați cumva că femeile sînt marile consumatoare de cosmetice, calviția e un business care aduce 1,5 miliarde de dolari pe an. Asta înseamnă că angoasa pierderii părului îi face pe mulți bărbați să încerce tot felul de produse și să cheltuiască și 44.000 de dolari pentru a scăpa de angoasa pierderii părului. (A. M. S.)

● Doar la Londra am văzut atît de multe mașini cu volanul pe dreapta ca la mine în sat, unde la cîrciumă se bea acum mai mult cidru decît bere. (M. C.)

● Efortul pesedeilor de a acoperi violențele din 10 august este enorm: tentativa de asasinat asupra lui L. Dragnea, tentativa de racolare a lui D. Vâlcov, o nouă scenetă cu protocoalele „statului paralel“, scrisoarea lui Giuliani și cîte vor mai veni. Această mobilizare energică a mașinăriei de zgomote arată că violențele continuă, în altă formă. (S. V.)

● Un băiețel cu două baloane lunguiețe: „Eu sînt stăpînul, eu am două săbii!“ Probabil așa își spun și bravii noștri politicieni. (C. Ș.)

● Pînă nu demult, la mine în piață era un precupeț care vindea, cu mîndrie, cartofi „de Teleorman“. Constat că, de ceva vreme, a retras eticheta. Nu cred că s-au terminat cartofii. Cred, mai degrabă, că oamenii și-au pierdut încrederea în denumire. Teleorman nu mai e o marcă bună. Nu poți să mai vinzi cartofi de Teleorman. Sînt aproape convins că, în curînd, nici măcar gogoșile de Teleorman n-or să se mai vîndă. (M. M.

AȘADAR, UN NUME APĂRUT
ANUL TRECUT AR PUTEA FI
PUNCTUL DE PLECARE
PENTRU ENTUZIASMUL POPULAR

● Un italian de 45 de ani s-a îmbătat zdravăn, s-a urcat pe cal și i-a dat bice prin cartierul San Bernardo, Ivrea. N-a trecut mult şi alcoolul l-a pus la pămînt (la propriu, omul a căzut de pe cal), şi aşa l-a găsit poliţia, care l-a amendat şi a decis să-i suspende şi carnetul de conducere. Atenţie, aşadar, nu călăriţi sub influenţa alcoolului. (C. Ş.)

● Un nume de stradă bizar din Bucureștii anului 1929: Puișor între șine. (D. S.)

● „I am the best/ I predicted Apple’s stock would fall / I will build a great, great wall / I build buildings that are 94 stories tall / My hands – are they small?“ O colecţie intitulată The Beautiful Poetry of Donald Trump, cuprinzînd poeme compilate de Robert Sears din declaraţiile oficiale şi de pe Twitter ale preşedintelui american, a apărut anul trecut în SUA. Aştept cu mare interes şi varianta mioritică. (C. Ş.)

● Pe frontispiciul unei frizerii din sudul Italiei, în Lecce, scrie mare, ca un soi de firmă: „Niciodată luni“. Cred că, dacă ar fi patentat, dictonul ar putea fi punctul de plecare pentru o viață lungă, sănătoasă, fericită și echilibrată. (S. G.)

● În 1958, Mao a declanșat în China o mare campanie de omorîre a vrăbiilor. Asta după ce se stabilise că o vrabie poate consuma 4,5 kg de cereale pe an. Însemna, deci, că un milion de vrăbii mîncau echivalentul hranei a 60.000 oameni pe an. „Goana după recompense și entuziasmul cu care se executau poruncile șefului suprem au produs atunci un dezastru printre vrăbii. Un ziar din Beijing informa cititorii că într-o singură zi, 13 decembrie 1958, entuziasmul popular a ucis nu mai puțin de 194.432 de vrăbii, ale căror gheare au fost predate organelor în drept.“ O imagine cît istoria mare. (A. M. S.)

Foto: S. Giurgeanu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

dani mocanu
Cauza conflictului în urma căruia Dani Mocanu va fi judecat pentru tentativă de omor. Detalii exclusive din rechizitoriu
„Adevărul“ a studiat rechizitoriul din dosarul în care manelistul Dani Mocanu și fratele său Nando vor fi judecați pentru tentativă de omor după o bătaie izbucnită într-o benzinărie din Pitești.
Razvan din Idicel la masa jpg
Povestea lui Răzvan din Idicel: „Poate că în străinătate eram mai bogat, dar sunt fericit că pot să fac ceva la mine acasă” VIDEO
Afacerea lui Răzvan Rusu a început într-o gospodărie din Idicel Pădure, „satul unde se termină lumea”, cu un ceaun și 50 de kilograme de cirește. Acum produce zeci de mii de borcane cu bunătăți tradiționale tot la ceaun și n-ar face asta în altă parte pentru nimic în lume.
Balenciaga 1 Foto Captura JPG
Controversata campanie Balenciaga: clienții încep să-și distrugă hainele brandului
În imaginile publicate în sprijinul colecției de primăvară 2023 a mărcii, copii mici sunt văzuți pozând cu animale de pluș care sunt îmbrăcate în ținute în stil BDSM. În plus, într-o fotografie un copil este prezentat alături de pahare de vin și de bere.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.