Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU V-AM ZIS CĂ NOI,
CA APARATE, SÎNTEM SELECTAȚI
MAI ATENT DECÎT OAMENII MARI
ÎN MIJLOCUL MULȚIMILOR? 

● Un puști de vreo 12 ani, în Parcul Icoanei, le spune prietenilor săi: „Nu v-am mai zis că noi, ca societate, sîntem stricați? Eu vreau să trăiesc în trecut!“ (C. Ș.)

● Pînă în 2050 se estimează că, din cauza temperaturilor înalte, vor muri un sfert de milion de oameni. O altă estimare fiind că pînă în 2030 se vor fi instalat, la nivel global, peste un miliard de aparate de aer condiţionat (China şi SUA deţin împreună în acest moment aproape 60% din totalul mondial al aparatelor), iar Arabia Saudită va consuma pentru funcţionarea lor mai multă energie decît exportă acum petrol. Vestea proastă este că aceste aparate sînt responsabile de producerea a 12% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă, adică contribuie major la fenomenul de încălzire globală. „Aparatele de aer condiţionat reprezintă unul dintre cele mai critice blind spots în dezbaterea despre energie din acest moment“, spune, în The Economist, Fatih Birol, preşedintele Agenţiei Internaţionale a Energiei, cerînd urgent soluţii pentru modele noi cu emisii de carbon redus. (M. C.)

● Povestea îndrugată de L. Dragnea, cum că patru asasini s-au cazat la Athénée Palace Hilton, i-au dat tîrcoale și, în final, nu l-au mai asasinat, a stîrnit imediat resursele de umor popular. Cineva a intrat pe pagina de Facebook a hotelului și a comentat: „Aud că în aprilie anul trecut ați cazat aici 4 incompetenți!!! Vă rugăm pe viitor să vă selectați mai atent clientela! La prețurile dvs. avem pretenția să avem măcar o companie de oameni competenți“. (S. V.)

● Dintre ţările europene, cele care au primit cei mai mulţi imigranţi în ultimul deceniu sînt, chiar în această ordine: Austria, Suedia şi Germania. La nivel global, Australia a primit în ultimii ani aproape de două ori mai mulţi imigranţi decît SUA. Studiile arată că ţările care primesc cei mai mulţi imigranţi au o rată mai mare pe piaţa de inovaţii. Revista Fortune i-a listat pe cei mai importanţi 500 de oameni de afaceri din lume: 40% din aceştia sînt fie imigranţi, fie copiii unor imigranţi. (M. C.)

● Teodor Ilie, gridan de Brașov, 12 ani: „Noi avem o singură vacanță de vară și oamenii mari ne-o scurtează. Oamenii mari au concediu și mai multe zile libere de la guvern. E corect? Cine-i de vină?“ Răspuns corect: 1) Nu;
2) Oamenii mari care au uitat să fie copii. (R. M.)

● 6000 de militanți de extremă dreaptă demonstrează în centrul orașului german Chemnitz („Ora-șul-Karl Marx“, pe vremea RDG-ului) împotriva imi-gra-ției, după ce un neamț a fost înjunghiat mortal de doi tineri refugiați. În mijlocul mulțimilor de demonstranți neonaziști tronează căpățîna din 40 de tone de bronz a lui Karl Marx – monumentul emblematic al orașului, pe al cărui soclu stă scris în patru limbi: „Proletari din toate țările, uniți-vă!“. (M. P.

DACĂ VĂ GÎNDEAȚI
CĂ FEMEILE CU VOLANUL PE DREAPTA SÎNT MARILE CONSUMATOARE
DE ZGOMOTE, PROBABIL AȘA ÎȘI SPUN ȘI BRAVII NOȘTRI CARTOFI 

● Dacă vă gîndeați cumva că femeile sînt marile consumatoare de cosmetice, calviția e un business care aduce 1,5 miliarde de dolari pe an. Asta înseamnă că angoasa pierderii părului îi face pe mulți bărbați să încerce tot felul de produse și să cheltuiască și 44.000 de dolari pentru a scăpa de angoasa pierderii părului. (A. M. S.)

● Doar la Londra am văzut atît de multe mașini cu volanul pe dreapta ca la mine în sat, unde la cîrciumă se bea acum mai mult cidru decît bere. (M. C.)

● Efortul pesedeilor de a acoperi violențele din 10 august este enorm: tentativa de asasinat asupra lui L. Dragnea, tentativa de racolare a lui D. Vâlcov, o nouă scenetă cu protocoalele „statului paralel“, scrisoarea lui Giuliani și cîte vor mai veni. Această mobilizare energică a mașinăriei de zgomote arată că violențele continuă, în altă formă. (S. V.)

● Un băiețel cu două baloane lunguiețe: „Eu sînt stăpînul, eu am două săbii!“ Probabil așa își spun și bravii noștri politicieni. (C. Ș.)

● Pînă nu demult, la mine în piață era un precupeț care vindea, cu mîndrie, cartofi „de Teleorman“. Constat că, de ceva vreme, a retras eticheta. Nu cred că s-au terminat cartofii. Cred, mai degrabă, că oamenii și-au pierdut încrederea în denumire. Teleorman nu mai e o marcă bună. Nu poți să mai vinzi cartofi de Teleorman. Sînt aproape convins că, în curînd, nici măcar gogoșile de Teleorman n-or să se mai vîndă. (M. M.

AȘADAR, UN NUME APĂRUT
ANUL TRECUT AR PUTEA FI
PUNCTUL DE PLECARE
PENTRU ENTUZIASMUL POPULAR

● Un italian de 45 de ani s-a îmbătat zdravăn, s-a urcat pe cal și i-a dat bice prin cartierul San Bernardo, Ivrea. N-a trecut mult şi alcoolul l-a pus la pămînt (la propriu, omul a căzut de pe cal), şi aşa l-a găsit poliţia, care l-a amendat şi a decis să-i suspende şi carnetul de conducere. Atenţie, aşadar, nu călăriţi sub influenţa alcoolului. (C. Ş.)

● Un nume de stradă bizar din Bucureștii anului 1929: Puișor între șine. (D. S.)

● „I am the best/ I predicted Apple’s stock would fall / I will build a great, great wall / I build buildings that are 94 stories tall / My hands – are they small?“ O colecţie intitulată The Beautiful Poetry of Donald Trump, cuprinzînd poeme compilate de Robert Sears din declaraţiile oficiale şi de pe Twitter ale preşedintelui american, a apărut anul trecut în SUA. Aştept cu mare interes şi varianta mioritică. (C. Ş.)

● Pe frontispiciul unei frizerii din sudul Italiei, în Lecce, scrie mare, ca un soi de firmă: „Niciodată luni“. Cred că, dacă ar fi patentat, dictonul ar putea fi punctul de plecare pentru o viață lungă, sănătoasă, fericită și echilibrată. (S. G.)

● În 1958, Mao a declanșat în China o mare campanie de omorîre a vrăbiilor. Asta după ce se stabilise că o vrabie poate consuma 4,5 kg de cereale pe an. Însemna, deci, că un milion de vrăbii mîncau echivalentul hranei a 60.000 oameni pe an. „Goana după recompense și entuziasmul cu care se executau poruncile șefului suprem au produs atunci un dezastru printre vrăbii. Un ziar din Beijing informa cititorii că într-o singură zi, 13 decembrie 1958, entuziasmul popular a ucis nu mai puțin de 194.432 de vrăbii, ale căror gheare au fost predate organelor în drept.“ O imagine cît istoria mare. (A. M. S.)

Foto: S. Giurgeanu

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.