Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU V-AM ZIS CĂ NOI,
CA APARATE, SÎNTEM SELECTAȚI
MAI ATENT DECÎT OAMENII MARI
ÎN MIJLOCUL MULȚIMILOR? 

● Un puști de vreo 12 ani, în Parcul Icoanei, le spune prietenilor săi: „Nu v-am mai zis că noi, ca societate, sîntem stricați? Eu vreau să trăiesc în trecut!“ (C. Ș.)

● Pînă în 2050 se estimează că, din cauza temperaturilor înalte, vor muri un sfert de milion de oameni. O altă estimare fiind că pînă în 2030 se vor fi instalat, la nivel global, peste un miliard de aparate de aer condiţionat (China şi SUA deţin împreună în acest moment aproape 60% din totalul mondial al aparatelor), iar Arabia Saudită va consuma pentru funcţionarea lor mai multă energie decît exportă acum petrol. Vestea proastă este că aceste aparate sînt responsabile de producerea a 12% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă, adică contribuie major la fenomenul de încălzire globală. „Aparatele de aer condiţionat reprezintă unul dintre cele mai critice blind spots în dezbaterea despre energie din acest moment“, spune, în The Economist, Fatih Birol, preşedintele Agenţiei Internaţionale a Energiei, cerînd urgent soluţii pentru modele noi cu emisii de carbon redus. (M. C.)

● Povestea îndrugată de L. Dragnea, cum că patru asasini s-au cazat la Athénée Palace Hilton, i-au dat tîrcoale și, în final, nu l-au mai asasinat, a stîrnit imediat resursele de umor popular. Cineva a intrat pe pagina de Facebook a hotelului și a comentat: „Aud că în aprilie anul trecut ați cazat aici 4 incompetenți!!! Vă rugăm pe viitor să vă selectați mai atent clientela! La prețurile dvs. avem pretenția să avem măcar o companie de oameni competenți“. (S. V.)

● Dintre ţările europene, cele care au primit cei mai mulţi imigranţi în ultimul deceniu sînt, chiar în această ordine: Austria, Suedia şi Germania. La nivel global, Australia a primit în ultimii ani aproape de două ori mai mulţi imigranţi decît SUA. Studiile arată că ţările care primesc cei mai mulţi imigranţi au o rată mai mare pe piaţa de inovaţii. Revista Fortune i-a listat pe cei mai importanţi 500 de oameni de afaceri din lume: 40% din aceştia sînt fie imigranţi, fie copiii unor imigranţi. (M. C.)

● Teodor Ilie, gridan de Brașov, 12 ani: „Noi avem o singură vacanță de vară și oamenii mari ne-o scurtează. Oamenii mari au concediu și mai multe zile libere de la guvern. E corect? Cine-i de vină?“ Răspuns corect: 1) Nu;
2) Oamenii mari care au uitat să fie copii. (R. M.)

● 6000 de militanți de extremă dreaptă demonstrează în centrul orașului german Chemnitz („Ora-șul-Karl Marx“, pe vremea RDG-ului) împotriva imi-gra-ției, după ce un neamț a fost înjunghiat mortal de doi tineri refugiați. În mijlocul mulțimilor de demonstranți neonaziști tronează căpățîna din 40 de tone de bronz a lui Karl Marx – monumentul emblematic al orașului, pe al cărui soclu stă scris în patru limbi: „Proletari din toate țările, uniți-vă!“. (M. P.

DACĂ VĂ GÎNDEAȚI
CĂ FEMEILE CU VOLANUL PE DREAPTA SÎNT MARILE CONSUMATOARE
DE ZGOMOTE, PROBABIL AȘA ÎȘI SPUN ȘI BRAVII NOȘTRI CARTOFI 

● Dacă vă gîndeați cumva că femeile sînt marile consumatoare de cosmetice, calviția e un business care aduce 1,5 miliarde de dolari pe an. Asta înseamnă că angoasa pierderii părului îi face pe mulți bărbați să încerce tot felul de produse și să cheltuiască și 44.000 de dolari pentru a scăpa de angoasa pierderii părului. (A. M. S.)

● Doar la Londra am văzut atît de multe mașini cu volanul pe dreapta ca la mine în sat, unde la cîrciumă se bea acum mai mult cidru decît bere. (M. C.)

● Efortul pesedeilor de a acoperi violențele din 10 august este enorm: tentativa de asasinat asupra lui L. Dragnea, tentativa de racolare a lui D. Vâlcov, o nouă scenetă cu protocoalele „statului paralel“, scrisoarea lui Giuliani și cîte vor mai veni. Această mobilizare energică a mașinăriei de zgomote arată că violențele continuă, în altă formă. (S. V.)

● Un băiețel cu două baloane lunguiețe: „Eu sînt stăpînul, eu am două săbii!“ Probabil așa își spun și bravii noștri politicieni. (C. Ș.)

● Pînă nu demult, la mine în piață era un precupeț care vindea, cu mîndrie, cartofi „de Teleorman“. Constat că, de ceva vreme, a retras eticheta. Nu cred că s-au terminat cartofii. Cred, mai degrabă, că oamenii și-au pierdut încrederea în denumire. Teleorman nu mai e o marcă bună. Nu poți să mai vinzi cartofi de Teleorman. Sînt aproape convins că, în curînd, nici măcar gogoșile de Teleorman n-or să se mai vîndă. (M. M.

AȘADAR, UN NUME APĂRUT
ANUL TRECUT AR PUTEA FI
PUNCTUL DE PLECARE
PENTRU ENTUZIASMUL POPULAR

● Un italian de 45 de ani s-a îmbătat zdravăn, s-a urcat pe cal și i-a dat bice prin cartierul San Bernardo, Ivrea. N-a trecut mult şi alcoolul l-a pus la pămînt (la propriu, omul a căzut de pe cal), şi aşa l-a găsit poliţia, care l-a amendat şi a decis să-i suspende şi carnetul de conducere. Atenţie, aşadar, nu călăriţi sub influenţa alcoolului. (C. Ş.)

● Un nume de stradă bizar din Bucureștii anului 1929: Puișor între șine. (D. S.)

● „I am the best/ I predicted Apple’s stock would fall / I will build a great, great wall / I build buildings that are 94 stories tall / My hands – are they small?“ O colecţie intitulată The Beautiful Poetry of Donald Trump, cuprinzînd poeme compilate de Robert Sears din declaraţiile oficiale şi de pe Twitter ale preşedintelui american, a apărut anul trecut în SUA. Aştept cu mare interes şi varianta mioritică. (C. Ş.)

● Pe frontispiciul unei frizerii din sudul Italiei, în Lecce, scrie mare, ca un soi de firmă: „Niciodată luni“. Cred că, dacă ar fi patentat, dictonul ar putea fi punctul de plecare pentru o viață lungă, sănătoasă, fericită și echilibrată. (S. G.)

● În 1958, Mao a declanșat în China o mare campanie de omorîre a vrăbiilor. Asta după ce se stabilise că o vrabie poate consuma 4,5 kg de cereale pe an. Însemna, deci, că un milion de vrăbii mîncau echivalentul hranei a 60.000 oameni pe an. „Goana după recompense și entuziasmul cu care se executau poruncile șefului suprem au produs atunci un dezastru printre vrăbii. Un ziar din Beijing informa cititorii că într-o singură zi, 13 decembrie 1958, entuziasmul popular a ucis nu mai puțin de 194.432 de vrăbii, ale căror gheare au fost predate organelor în drept.“ O imagine cît istoria mare. (A. M. S.)

Foto: S. Giurgeanu

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

razboi foto pixabay jpg
Ce ne învață istoria? Cât de sigură e lumea la exact 80 de ani de la Al Doilea Război Mondial. „Dacă UE ar fi să dispară, s-ar întâmpla din nou“
Măsurile politice luate după Marele Război, dar și evenimentele nefaste care au urmat firesc acestuia, în special incapacitatea financiară a țărilor de a-și reveni după război, au stat la baza izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial
image png
Shake-ul delicios care te va ajuta să-ți recapeți rapid energia după exerciții fizice
După un antrenament intens, nimic nu se compară cu un smoothie delicios care să-ți refacă rapid nivelul de energie. Această băutură nu doar că hidratează, ci oferă organismului și nutrienții esențiali pentru regenerare.
Bombe ghidate AASM la o expoziție din Coreea de Sud FOTO Shutterstock jpg
Franța își crește producția de bombe ghidate pe care Ucraina le-a folosit împotriva Rusiei, cu efect devastator
Franța își intensifică producția de bombe Hammer, pe care Ucraina le-a folosit pentru a doborî ținte militare rusești.
bani imprumut bancar pentru locuinta jpeg
ROBOR crește din nou. Ratele românilor devin tot mai greu de suportat
Ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă continuă să se majoreze, în contextul în care indicele ROBOR la trei luni, un reper esențial pentru împrumuturile de consum, a crescut vineri la 7,31% pe an, față de 7,25% înregistrat în ședința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională
Bacalaureat poza de dat in text jpg
Bacalaureat 2025: Modele de subiecte la matematică
Pregătește-te pentru Bacalaureat 2025 cu modelele oficiale de subiecte pentru matematică și alte probe, publicate de Ministerul Educației. Descarcă acum teste de matematică, română și alte materii pentru examenul de Bacalaureat în 2025.
Rusia a amenințat cu arme nucleare Ucraina și alții FOTO Shutterstock jpg
Cum a plantat Rusia documente nucleare pentru spionii occidentali. Un fost șef al spionajului ucrainean face dezvăluiri în premieră
Fostul șef al serviciilor de informații ucrainene, Illia Pavlenko, care a lucrat atât în contrainformații, cât și la vârful serviciilor de informații militare, a dezvăluit în premieră modul în care Rusia a orchestrat iluzia amenințării nucleare.
Dan și Simion  Sursa Revista Flacăra si Noii Golani jpg
Cum au ajuns faimoși Nicușor Dan și George Simion. „Micii Einsteini al Balcanilor” versus „Noii Golani”
Nicușor Dan și George Simion au ajuns cunoscuți prin căi cu totul diferite. Candidatul independent s-a remarcat în anii '80 ca olimpic internațional la matematică, iar un deceniu mai târziu, candidatul suveranist atrăgea atenția prin acțiunile asociației „Noii Golani”.
Papa Leon al XIV-lea. FOTO AFP
A știut Robert Francis Prevost că va fi următorul suveran pontif? Convorbirea bizară pe care Papa Leon al XIV-lea a avut-o cu o seară înainte de conclav
Numele noului papă a fost așteptat zilele trecute cu sufletul la gură de milioane de catolici din întreaga lume, însă Robert Francis Prevost, Leon al XIV-lea, ar fi bănuit ce avea să urmeze. Cu doar o seară înainte de conclav, suveranul a avut o convorbire bizară.
Caravana2024 3 png
Controale și analize gratuite în șase județe. Cifre îngrijorătoare: „Speranța de viață sănătoasă în România este de doar 57,8 ani”
Caravana „Sănătatea ajunge la tine” în cadrul căreia persoane cu acces redus la serviciile medicale beneficiază, în localitatea lor, de analize de laborator și controale de specialitate ajunge în acest an în șase județe.