Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 758 din 30 august – 5 septembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

O VESTE BUNĂ
PENTRU TOȚI CEI CARE APRECIAZĂ ADEVĂRUL PE TERMEN LUNG:
DUREREA ÎN TREI CULORI SE UITĂ

● „E oficial: există apă sub formă de gheață pe suprafața Lunii“, anunță site-ul specializat Space.com. E o veste bună pentru toți cei care își doresc ca oamenii să se reîntoarcă pe Lună într-o nouă misiune. (A. M. S.)

● Aflu, dintr-o emisiune matinală a PRO TV, ce apreciază (printre altele) instructorii de echitație la caii lor: „Este un cal care lucrează foarte bine și cu zăbăluță, și fără zăbăluță“. (D. S.)

● De cîteva zile au și americanii perluța lor. „Adevărul nu e adevăr“, a explodat Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, într-un interviu la NBC, explicînd de ce nu vrea ca președintele să depună mărturie în ancheta privind ingerințele Rusiei în alegerile din 2016. Sînt mici copii. La noi, avem parte de asemenea perle aproape zilnic. (S. G.)

● Da, aveți perfectă dreptate, domnule ministru Teodorovici, „s-a ajuns prea departe“. Nu vă întreb „Din vina cui?“, că nu cred în declarații la botul calului. Dar vă întreb, domnule ministru, cum e posibil ca, fiind unul dintre foarte puținii din actualul cabinet care are habar și știință de carte, așadar, domnule ministru, cum e posibil să îngăduiți vrute și nevrute legate de măriri de pensii și salarii, cînd știți foarte bine ce înseamnă toată această mascaradă financiară, pe termen mediu și lung?! De cînd cu pensia mărită, mi-au cedat baierele buzunarelor și fluieră vîntul prin căptușeala zdrențuită… Demnitatea e de vînzare la colț de stradă în PSD? Pe cîți gologani?! De la distinsa doamnă Lia Olguța Vasilescu, colega dvs. de partid, nu am nici cea mai mică pretenție (domnia-sa a văzut autocarele plătite, înregimentate spre Capitală, pe 10 august), dar dvs. păreați a fi (sau doar „păreați“) un om responsabil. Da, aveți dreptate, s-a ajuns prea departe… Din păcate, și cu sprijinul necondiționat al slugilor Puterii. (R. M.)

● Harry Thomas, pastorul de 75 de ani din New Jersey, fondator al celui mai mare festival de rock creştin din lume numit Creation Music Festival, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru sex cu minore. După condamnare, pastorul a declarat: „Regret durerea pe care am pricinuit-o. Sînt de acord cu Sfînta Scriptură: mai bine mi-ar lega de gît o piatră de moară şi m-ar arunca în mare. Asta merit.“ (M. C.)

● Știri pe surse de la țară (calup nr. 3): marțea e zi de gunoi. Teoretic. Ar trebui să vină angajații Primăriei pe felie, să golească tomberoanele. Ele au fost distribuite, în trei culori, sătenilor, în urmă cu trei ani. Țăranii au păstrat unul, la alegere, pe celelalte două le-au săltat în pod: „La ce ne trebe, de vreme ce-l zvîrlu la grămadă?!“ Așadar, marțea ar trebui să vină remorca. Dar nu vine! Tomberoanele pline (saci de plastic nu folosesc decît puținii orășeni care populează satul în vacanță) așteaptă în uliță, dar la lăsarea serii trebuie pitite pe ici-colo de frica cîinilor ulițari care dau iama. A doua zi totul se reia de la capăt. Dar în zadar, remorca poate apărea marțea ailaltă, sau nici atunci. Și, cînd apare, sătenii lasă totul baltă și-și prezintă tomberonul, care între timp mustește de-ți taie cheful. Angajații sînt trei: unul sus, călare pe mormanul de gunoi, ceilalți doi la bază, preiau și azvîrl tomberonul în vîrful mirosind a zoaie. „De ce nu veniți la timp?“, întreabă un sătean. „N-are cine. Nime’ nu mai vrea să se angajeze pe lovele puține. Țîganele vor stramțe de firmă!“ Își șterge sudoarea de pe frunte cu mîneca soioasă, în timp ce șoferul ambalează cu putere și remorca mustindă e înghițită de praful ridicat în urmă-i. Pînă marțea următoare e liniște… Numai bătrînii, cîți mai sînt, nu dau importanță. Ei fac ca totdeauna: ard gunoiul menajer în gropi săpate în fundul grădinii sau îl îngroapă tot acolo. „Tomberon?! La ce bun?!“ (R. M.)

● Oare la ce filme de serie se uită oamenii ăștia? „Am avut o tentativă de asasinare anul trecut. Au venit patru străini, au stat la Athénée Palace, au stat trei săptămîni aici, am scăpat. Au ajuns în preajma mea. Sîntem într-un stat parțial paralel. I-a plătit un om foarte celebru în lume“, a declarat de curînd Liviu Dragnea, liderul PSD, la Antena 3. (A. M. S.

SE PARE CĂ ORICE IUBITOR DE LINIȘTE SE TRATEAZĂ CU TRADIȚII

● Poate aveaţi impresia că doar ai noştri sînt violenţi fără a fi provocaţi. De curînd, în Georgia (SUA), o bătrînă în vîrstă de 87 de ani a fost doborîtă de polițiști cu electroşocuri, în timp ce tăia păpădii „înarmată“ cu un cuţit, dar altfel paşnică. Se pare că femeia, suferind de demenţă senilă, pur şi simplu nu a înţeles ce voiau poliţiştii de la ea. (C. Ş.)

● Mia Khalifa, faimoasa starletă porno ochelaristă de origine musulmană, a fost lovită în tribunele unui meci de hochei de un puc care i-a dezumflat sînul stîng. „Am luat pucul acasă. Cel mai preţios suvenir pe care şi-l doreşte orice iubitor de hochei este pucul care te izbeşte.“ Iată la ce mai sînt bune implanturile! (M. C.)

● Un grup de cercetători a pus muzică la orele de masă ale unor lady beetles (gărgăriţe), descoperind că, în mod ironic, beatleșilor nu le place rock-ul. Gărgăriţele care au cinat în linişte au avut, se pare, un apetit de două ori mai mare pentru afide, scăpînd culturile de soia de dăunători. (C. Ş.)

● Autoritățile medicale elvețiene investighează un doctor care, din 2004, oferea la Geneva și Lausanne un tratament homeopat împotriva homosexualității. Poți crede că omul a făcut vreo asociere terapeutică de termeni. Cum ai trata migrena prin migrație. Dar apropo de migrenă, medicul chiar a declarat că homosexualitatea ar fi un simptom similar cefaleei (care se tratează cu diluție din diluție din diluție de cefalopod). (A. M.)

● Cîțiva parlamentari PSD vor să instituie, prin lege, Ziua gastronomiei și a vinului românesc. Adică o zi în care să celebrăm „această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti“. Pot deja să intuiesc ce va ieși: o zi liberă în care toată lumea o să iasă la iarbă verde și-o să mănînce mici. (M. M.

PRINTRE ALTELE,
FOSTUL NIMIC NU-I BUN

● Arta e periculoasă. Un vizitator al expoziţiei lui Anish Kapoor de la muzeul Serralves din Porto a fost internat în spital după ce a căzut într-o instalaţie a artistului britanic, intitulată Descent into Limbo (1992), care conţine, printre altele, o gaură adîncă de 2,5 metri. (C. Ş.)

● Joe Arpaio, fost şerif în Arizona, avocat şi politician republican, a fost întrebat, în emisiunea Who is America: dacă l-ar suna Donald Trump şi i-ar oferi „o felaţie uluitoare“ („an amazing blow job“), ce i-ar răspunde? „Va trebui să accept“, a răspuns fără să clipească fostul şerif şi avocat. (M. C.)

● Curtea de Apel din Belgrad a confirmat refuzul extrădării lui Sebastian Ghiţă în România. Versurile hitului „Ghiță“, lansat de Cleopatra Stratan în 2006, mi se par dintr-odată vizionare: „Nimic nu-i bun de cînd / Mă gîndesc la Ghiță, / Dar Ghiță nu-i în sat, / Eu m-am interesat, / Îmi pare că-i plecat / După graniță…“. Refrenul „Ghiță, te-aștept diseară la portiță“ ar putea fi lamentoul greu încercatei Justiții române. (M. P.)

Foto: Mircea Vasilescu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.