Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 758 din 30 august – 5 septembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

O VESTE BUNĂ
PENTRU TOȚI CEI CARE APRECIAZĂ ADEVĂRUL PE TERMEN LUNG:
DUREREA ÎN TREI CULORI SE UITĂ

● „E oficial: există apă sub formă de gheață pe suprafața Lunii“, anunță site-ul specializat Space.com. E o veste bună pentru toți cei care își doresc ca oamenii să se reîntoarcă pe Lună într-o nouă misiune. (A. M. S.)

● Aflu, dintr-o emisiune matinală a PRO TV, ce apreciază (printre altele) instructorii de echitație la caii lor: „Este un cal care lucrează foarte bine și cu zăbăluță, și fără zăbăluță“. (D. S.)

● De cîteva zile au și americanii perluța lor. „Adevărul nu e adevăr“, a explodat Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, într-un interviu la NBC, explicînd de ce nu vrea ca președintele să depună mărturie în ancheta privind ingerințele Rusiei în alegerile din 2016. Sînt mici copii. La noi, avem parte de asemenea perle aproape zilnic. (S. G.)

● Da, aveți perfectă dreptate, domnule ministru Teodorovici, „s-a ajuns prea departe“. Nu vă întreb „Din vina cui?“, că nu cred în declarații la botul calului. Dar vă întreb, domnule ministru, cum e posibil ca, fiind unul dintre foarte puținii din actualul cabinet care are habar și știință de carte, așadar, domnule ministru, cum e posibil să îngăduiți vrute și nevrute legate de măriri de pensii și salarii, cînd știți foarte bine ce înseamnă toată această mascaradă financiară, pe termen mediu și lung?! De cînd cu pensia mărită, mi-au cedat baierele buzunarelor și fluieră vîntul prin căptușeala zdrențuită… Demnitatea e de vînzare la colț de stradă în PSD? Pe cîți gologani?! De la distinsa doamnă Lia Olguța Vasilescu, colega dvs. de partid, nu am nici cea mai mică pretenție (domnia-sa a văzut autocarele plătite, înregimentate spre Capitală, pe 10 august), dar dvs. păreați a fi (sau doar „păreați“) un om responsabil. Da, aveți dreptate, s-a ajuns prea departe… Din păcate, și cu sprijinul necondiționat al slugilor Puterii. (R. M.)

● Harry Thomas, pastorul de 75 de ani din New Jersey, fondator al celui mai mare festival de rock creştin din lume numit Creation Music Festival, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru sex cu minore. După condamnare, pastorul a declarat: „Regret durerea pe care am pricinuit-o. Sînt de acord cu Sfînta Scriptură: mai bine mi-ar lega de gît o piatră de moară şi m-ar arunca în mare. Asta merit.“ (M. C.)

● Știri pe surse de la țară (calup nr. 3): marțea e zi de gunoi. Teoretic. Ar trebui să vină angajații Primăriei pe felie, să golească tomberoanele. Ele au fost distribuite, în trei culori, sătenilor, în urmă cu trei ani. Țăranii au păstrat unul, la alegere, pe celelalte două le-au săltat în pod: „La ce ne trebe, de vreme ce-l zvîrlu la grămadă?!“ Așadar, marțea ar trebui să vină remorca. Dar nu vine! Tomberoanele pline (saci de plastic nu folosesc decît puținii orășeni care populează satul în vacanță) așteaptă în uliță, dar la lăsarea serii trebuie pitite pe ici-colo de frica cîinilor ulițari care dau iama. A doua zi totul se reia de la capăt. Dar în zadar, remorca poate apărea marțea ailaltă, sau nici atunci. Și, cînd apare, sătenii lasă totul baltă și-și prezintă tomberonul, care între timp mustește de-ți taie cheful. Angajații sînt trei: unul sus, călare pe mormanul de gunoi, ceilalți doi la bază, preiau și azvîrl tomberonul în vîrful mirosind a zoaie. „De ce nu veniți la timp?“, întreabă un sătean. „N-are cine. Nime’ nu mai vrea să se angajeze pe lovele puține. Țîganele vor stramțe de firmă!“ Își șterge sudoarea de pe frunte cu mîneca soioasă, în timp ce șoferul ambalează cu putere și remorca mustindă e înghițită de praful ridicat în urmă-i. Pînă marțea următoare e liniște… Numai bătrînii, cîți mai sînt, nu dau importanță. Ei fac ca totdeauna: ard gunoiul menajer în gropi săpate în fundul grădinii sau îl îngroapă tot acolo. „Tomberon?! La ce bun?!“ (R. M.)

● Oare la ce filme de serie se uită oamenii ăștia? „Am avut o tentativă de asasinare anul trecut. Au venit patru străini, au stat la Athénée Palace, au stat trei săptămîni aici, am scăpat. Au ajuns în preajma mea. Sîntem într-un stat parțial paralel. I-a plătit un om foarte celebru în lume“, a declarat de curînd Liviu Dragnea, liderul PSD, la Antena 3. (A. M. S.

SE PARE CĂ ORICE IUBITOR DE LINIȘTE SE TRATEAZĂ CU TRADIȚII

● Poate aveaţi impresia că doar ai noştri sînt violenţi fără a fi provocaţi. De curînd, în Georgia (SUA), o bătrînă în vîrstă de 87 de ani a fost doborîtă de polițiști cu electroşocuri, în timp ce tăia păpădii „înarmată“ cu un cuţit, dar altfel paşnică. Se pare că femeia, suferind de demenţă senilă, pur şi simplu nu a înţeles ce voiau poliţiştii de la ea. (C. Ş.)

● Mia Khalifa, faimoasa starletă porno ochelaristă de origine musulmană, a fost lovită în tribunele unui meci de hochei de un puc care i-a dezumflat sînul stîng. „Am luat pucul acasă. Cel mai preţios suvenir pe care şi-l doreşte orice iubitor de hochei este pucul care te izbeşte.“ Iată la ce mai sînt bune implanturile! (M. C.)

● Un grup de cercetători a pus muzică la orele de masă ale unor lady beetles (gărgăriţe), descoperind că, în mod ironic, beatleșilor nu le place rock-ul. Gărgăriţele care au cinat în linişte au avut, se pare, un apetit de două ori mai mare pentru afide, scăpînd culturile de soia de dăunători. (C. Ş.)

● Autoritățile medicale elvețiene investighează un doctor care, din 2004, oferea la Geneva și Lausanne un tratament homeopat împotriva homosexualității. Poți crede că omul a făcut vreo asociere terapeutică de termeni. Cum ai trata migrena prin migrație. Dar apropo de migrenă, medicul chiar a declarat că homosexualitatea ar fi un simptom similar cefaleei (care se tratează cu diluție din diluție din diluție de cefalopod). (A. M.)

● Cîțiva parlamentari PSD vor să instituie, prin lege, Ziua gastronomiei și a vinului românesc. Adică o zi în care să celebrăm „această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti“. Pot deja să intuiesc ce va ieși: o zi liberă în care toată lumea o să iasă la iarbă verde și-o să mănînce mici. (M. M.

PRINTRE ALTELE,
FOSTUL NIMIC NU-I BUN

● Arta e periculoasă. Un vizitator al expoziţiei lui Anish Kapoor de la muzeul Serralves din Porto a fost internat în spital după ce a căzut într-o instalaţie a artistului britanic, intitulată Descent into Limbo (1992), care conţine, printre altele, o gaură adîncă de 2,5 metri. (C. Ş.)

● Joe Arpaio, fost şerif în Arizona, avocat şi politician republican, a fost întrebat, în emisiunea Who is America: dacă l-ar suna Donald Trump şi i-ar oferi „o felaţie uluitoare“ („an amazing blow job“), ce i-ar răspunde? „Va trebui să accept“, a răspuns fără să clipească fostul şerif şi avocat. (M. C.)

● Curtea de Apel din Belgrad a confirmat refuzul extrădării lui Sebastian Ghiţă în România. Versurile hitului „Ghiță“, lansat de Cleopatra Stratan în 2006, mi se par dintr-odată vizionare: „Nimic nu-i bun de cînd / Mă gîndesc la Ghiță, / Dar Ghiță nu-i în sat, / Eu m-am interesat, / Îmi pare că-i plecat / După graniță…“. Refrenul „Ghiță, te-aștept diseară la portiță“ ar putea fi lamentoul greu încercatei Justiții române. (M. P.)

Foto: Mircea Vasilescu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
banner Titi Aur png
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.