Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 757 din 23-29 august 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-AU LUAT ALTE GUNOAIE
FĂCĂTOARE DE MINUNI DE-ACASĂ
ȘI S-AU DAT LUMII UNDE S-AU PRODUS DEZECHILIBRE FRUMOASE 

● La rectificarea bugetară, s-au luat 112 milioane de la Cercetare şi s-au dat pentru Catedrala Mîntuirii. România, stat laic, la Centenar. (M. C.)

● În parcul de distracţii Puy du Fou din Franţa, şase ciori au fost dresate să adune mucurile de ţigară şi alte gunoaie, primind în schimb hrană. „Scopul nu e doar ordinea, căci vizitatorii sînt în general atenţi să păstreze curăţenia“, ci şi să educe oamenii şi să arate că „natura însăşi ne poate învăţa să avem grijă de mediul înconjurător“, a declarat preşedintele parcului tematic. (C. Ş.)

● După ce, cu doi ani în urmă, o instanță l-a declarat pe vasluianul Constantin Reliu mort, deși acesta trăia, Ministerul Afacerilor Externe rectifică o primă declarație, referitoare la prăbuşirea podului de lîngă Genova, precizînd că unul dintre românii declaraţi morţi este, de fapt, în viaţă. Instituțiile făcătoare de minuni ale țării. (M. P.)

● La Radio Accent din Tg. Jiu (92,6 FM) mi-a fost dat să ascult cîteva melodii de folclor 2.0: o mîndruliță era „eroina“ rapsodului (referinţă la „heroina“ din hit-ul celor de la Carla’s Dreams), un mîndru lipsea de acasă pentru că-și făcuse „abonament la sală“, un alt mîndru era „șef la bani în tot județul“, iar nevastă-sa, care și cînta, se autoproclama în refren „patroana lui“. (M. C.)

● Lideri și propagandiști PSD continuă să susțină teoria că vineri, 10 august, în Piața Victoriei ar fi fost o încercare de lovitură de stat. Păi, dacă ar fi fost așa, ar însemna că am avut de-a face cu prima lovitură de stat din istoria lumii dejucată cu gaze lacrimogene. Asta dacă nu se dovedește cumva că au fost altfel de gaze. (A. M.)

● Din ciclul „Analfabeţii PSD“, azi Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor: „Vom interveni în zonele unde s-au produs dezechilibre în ceea ce privește echilibrul de efective…“ (M. C.)

● În Germania urmează să se legalizeze existența celui de-al treilea gen pe certificatul de naștere. Astfel, după „masculin“ și „feminin“, va apărea și căsuța „diverse“. Nimeni n-ar trebui să fie discriminat din cauza identității sexuale, a declarat unul dintre miniștri, adăugînd că această modernizare a stării civile ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă. Toate bune și frumoase, însă la ecografie, cînd viitorii părinți vor întreba de sexul copilului, medicul ce va răspunde? (S. G.

dv757web 2 jpg jpeg

IDEEA ÎNTOARCERII ÎN TIMP
SE DOVEDEȘTE GENEROASĂ
DUPĂ APROAPE O SĂPTĂMÎNĂ
ÎNCHEIATĂ LACRIMOGEN 

● Dacă mergeți în vacanță în Sardinia, să nu vă vină ideea de a aduce acasă pe post de suvenir niște nisip alb, de pe plajă. Pentru că tot mai mulți turiști își pun în valiză măcar un săculeț cu nisip, polițiștii îi așteaptă pe coastă și îi amendează. Un italian a primit recent pentru asta o sancțiune de 1000 de euro. Se poate simți norocos, suma putea să ajungă la 3000 de euro. (A. M. S.)

● N-am mai avut de mult senzația întoarcerii în timp ca după recenta declarație halucinantă a dlui Cucoș, fostul șef interimar al Jandarmeriei; aceasta mi-a amintit de aburelile securistice de altădată. Mi s-ar fi părut cu altă ocazie, poate, comică. În contextul dat, însă… (I. P.)

● Cu toate perlele tăvălug, zilnic, prezenta rubrică se dovedește neîncăpătoare. Ar trebui să devină cotidiană (ba chiar în două ediții, de dimineață și seara) ca să poată recolta toate prostiile, mitocăniile, sfidările, mirările, stupizeniile, aberațiile, minciunile, grosolăniile, aroganța, impertinența, lipsa de bun-simț și de minimă educație, lipsa celor șapte ani de-acasă + următorii de școlarizare, crasa incultură, toate… toate adunate în profilul parlamentarului de azi cu îndelungată carieră comunistă într-ale minciunii, hoției, găinăriei, nepotismului de toate gradele și contingentele. O șleahtă de incompetenți s-a proptit de-a latul precum carul înaintea boilor și încornuratele de-a boulea. (R. M.)

● Niște gaze lacrimogene pentru țînțari nu se găsesc? Că pentru protestatarii din Piața Victoriei, Jandarmeria a fost generoasă. Muniția risipită vineri seară ne-a costat pe toți 13 milioane de lei. Atît valorează contractele-cadru de achiziție, semnate în 2015, potrivit Rise Project. (A. M. S.)

● O pacientă de 63 de ani a fost găsită moartă de foame, după aproape o săptămînă, între buruienile din curtea Spitalului Obregia. Familia sesizase dispariția femeii, dar cei de la spital aveau treburi mai importante. (M. C.)

● După demonstraţia masivă, încheiată prost, de săptămîna trecută, şeful jandarmilor, un anume Cucoş, a ţinut să vorbească despre justeţea intervenţiei forţelor de ordine. La declaraţia de presă a stat în faţa unei icoane. Cum ar veni: icoane şi bulane. (M. M.)

● Gazul lacrimogen nu l-ar fi diluat precum dezinfectantele din spitale! (M. C.

MORTUL ÎNCEARCĂ
SĂ UTILIZEZE FORȚA

● Chuck Lamb, un actor în vîrstă de 60 de ani, şi-a creat un renume din a face pe mortul. De altfel, Dead Body Guy i-a şi rămas porecla, după ce a avut nu mai puţin de 11 roluri de cadavru. Înainte să se pensioneze, bărbatul mai are o dorinţă: să apară în serialul cu zombi The Walking Dead. (C. Ş.)

● La ieșirea din stația de metrou Constantin Brâncoveanu, un carton (rezemat de o bancă) pe care scrie: Ajutați-mă și pe mine cu un ban ca să strîng bani de chirie. Dorm pe stradă. Domnu să vă binecuvînteze. Pe bancă, solicitantul încearcă să înmoaie inimile trecătorilor cîntînd un cîntec de jale din frunză. (D. S.)

● Un tînăr din Maryland merită un premiu pentru cea mai inocentă mită oferită vreodată, chiar dacă s ar bucura de el în spatele gratiilor. Omul a fost arestat de poliție după ce aceasta l-a urmărit un timp și el s a comportat suspect. A fost percheziționat și s-au găsit asupra lui o armă și ceva droguri ușoare. A rezistat arestării și polițiștii au fost nevoiți să utilizeze forța pentru a-l încătușa. Ei bine, în timp ce se afla la pămînt și mîinile lui întoarse la spate primeau cătușele, tînărul a spus polițiștilor că lucrează la o gogoșerie și, dacă îl lasă liber, le dă cîte o gogoașă. Mie mi-a rupt inima. Polițiștilor nu, care pe lîngă alte infracțiuni i au pus în cîrcă și tentativa de mituire. (S. V.)

Foto: Cristina Ştefan, Paul Breazu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.