Cu ochii-n 3,14
S-AU LUAT ALTE GUNOAIE
FĂCĂTOARE DE MINUNI DE-ACASĂ
ȘI S-AU DAT LUMII UNDE S-AU PRODUS DEZECHILIBRE FRUMOASE
● La rectificarea bugetară, s-au luat 112 milioane de la Cercetare şi s-au dat pentru Catedrala Mîntuirii. România, stat laic, la Centenar. (M. C.)
● În parcul de distracţii Puy du Fou din Franţa, şase ciori au fost dresate să adune mucurile de ţigară şi alte gunoaie, primind în schimb hrană. „Scopul nu e doar ordinea, căci vizitatorii sînt în general atenţi să păstreze curăţenia“, ci şi să educe oamenii şi să arate că „natura însăşi ne poate învăţa să avem grijă de mediul înconjurător“, a declarat preşedintele parcului tematic. (C. Ş.)
● După ce, cu doi ani în urmă, o instanță l-a declarat pe vasluianul Constantin Reliu mort, deși acesta trăia, Ministerul Afacerilor Externe rectifică o primă declarație, referitoare la prăbuşirea podului de lîngă Genova, precizînd că unul dintre românii declaraţi morţi este, de fapt, în viaţă. Instituțiile făcătoare de minuni ale țării. (M. P.)
● La Radio Accent din Tg. Jiu (92,6 FM) mi-a fost dat să ascult cîteva melodii de folclor 2.0: o mîndruliță era „eroina“ rapsodului (referinţă la „heroina“ din hit-ul celor de la Carla’s Dreams), un mîndru lipsea de acasă pentru că-și făcuse „abonament la sală“, un alt mîndru era „șef la bani în tot județul“, iar nevastă-sa, care și cînta, se autoproclama în refren „patroana lui“. (M. C.)
● Lideri și propagandiști PSD continuă să susțină teoria că vineri, 10 august, în Piața Victoriei ar fi fost o încercare de lovitură de stat. Păi, dacă ar fi fost așa, ar însemna că am avut de-a face cu prima lovitură de stat din istoria lumii dejucată cu gaze lacrimogene. Asta dacă nu se dovedește cumva că au fost altfel de gaze. (A. M.)
● Din ciclul „Analfabeţii PSD“, azi Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor: „Vom interveni în zonele unde s-au produs dezechilibre în ceea ce privește echilibrul de efective…“ (M. C.)
● În Germania urmează să se legalizeze existența celui de-al treilea gen pe certificatul de naștere. Astfel, după „masculin“ și „feminin“, va apărea și căsuța „diverse“. Nimeni n-ar trebui să fie discriminat din cauza identității sexuale, a declarat unul dintre miniștri, adăugînd că această modernizare a stării civile ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă. Toate bune și frumoase, însă la ecografie, cînd viitorii părinți vor întreba de sexul copilului, medicul ce va răspunde? (S. G.)
IDEEA ÎNTOARCERII ÎN TIMP
SE DOVEDEȘTE GENEROASĂ
DUPĂ APROAPE O SĂPTĂMÎNĂ
ÎNCHEIATĂ LACRIMOGEN
● Dacă mergeți în vacanță în Sardinia, să nu vă vină ideea de a aduce acasă pe post de suvenir niște nisip alb, de pe plajă. Pentru că tot mai mulți turiști își pun în valiză măcar un săculeț cu nisip, polițiștii îi așteaptă pe coastă și îi amendează. Un italian a primit recent pentru asta o sancțiune de 1000 de euro. Se poate simți norocos, suma putea să ajungă la 3000 de euro. (A. M. S.)
● N-am mai avut de mult senzația întoarcerii în timp ca după recenta declarație halucinantă a dlui Cucoș, fostul șef interimar al Jandarmeriei; aceasta mi-a amintit de aburelile securistice de altădată. Mi s-ar fi părut cu altă ocazie, poate, comică. În contextul dat, însă… (I. P.)
● Cu toate perlele tăvălug, zilnic, prezenta rubrică se dovedește neîncăpătoare. Ar trebui să devină cotidiană (ba chiar în două ediții, de dimineață și seara) ca să poată recolta toate prostiile, mitocăniile, sfidările, mirările, stupizeniile, aberațiile, minciunile, grosolăniile, aroganța, impertinența, lipsa de bun-simț și de minimă educație, lipsa celor șapte ani de-acasă + următorii de școlarizare, crasa incultură, toate… toate adunate în profilul parlamentarului de azi cu îndelungată carieră comunistă într-ale minciunii, hoției, găinăriei, nepotismului de toate gradele și contingentele. O șleahtă de incompetenți s-a proptit de-a latul precum carul înaintea boilor și încornuratele de-a boulea. (R. M.)
● Niște gaze lacrimogene pentru țînțari nu se găsesc? Că pentru protestatarii din Piața Victoriei, Jandarmeria a fost generoasă. Muniția risipită vineri seară ne-a costat pe toți 13 milioane de lei. Atît valorează contractele-cadru de achiziție, semnate în 2015, potrivit Rise Project. (A. M. S.)
● O pacientă de 63 de ani a fost găsită moartă de foame, după aproape o săptămînă, între buruienile din curtea Spitalului Obregia. Familia sesizase dispariția femeii, dar cei de la spital aveau treburi mai importante. (M. C.)
● După demonstraţia masivă, încheiată prost, de săptămîna trecută, şeful jandarmilor, un anume Cucoş, a ţinut să vorbească despre justeţea intervenţiei forţelor de ordine. La declaraţia de presă a stat în faţa unei icoane. Cum ar veni: icoane şi bulane. (M. M.)
● Gazul lacrimogen nu l-ar fi diluat precum dezinfectantele din spitale! (M. C.)
MORTUL ÎNCEARCĂ
SĂ UTILIZEZE FORȚA
● Chuck Lamb, un actor în vîrstă de 60 de ani, şi-a creat un renume din a face pe mortul. De altfel, Dead Body Guy i-a şi rămas porecla, după ce a avut nu mai puţin de 11 roluri de cadavru. Înainte să se pensioneze, bărbatul mai are o dorinţă: să apară în serialul cu zombi The Walking Dead. (C. Ş.)
● La ieșirea din stația de metrou Constantin Brâncoveanu, un carton (rezemat de o bancă) pe care scrie: Ajutați-mă și pe mine cu un ban ca să strîng bani de chirie. Dorm pe stradă. Domnu să vă binecuvînteze. Pe bancă, solicitantul încearcă să înmoaie inimile trecătorilor cîntînd un cîntec de jale din frunză. (D. S.)
● Un tînăr din Maryland merită un premiu pentru cea mai inocentă mită oferită vreodată, chiar dacă s ar bucura de el în spatele gratiilor. Omul a fost arestat de poliție după ce aceasta l-a urmărit un timp și el s a comportat suspect. A fost percheziționat și s-au găsit asupra lui o armă și ceva droguri ușoare. A rezistat arestării și polițiștii au fost nevoiți să utilizeze forța pentru a-l încătușa. Ei bine, în timp ce se afla la pămînt și mîinile lui întoarse la spate primeau cătușele, tînărul a spus polițiștilor că lucrează la o gogoșerie și, dacă îl lasă liber, le dă cîte o gogoașă. Mie mi-a rupt inima. Polițiștilor nu, care pe lîngă alte infracțiuni i au pus în cîrcă și tentativa de mituire. (S. V.)
Foto: Cristina Ştefan, Paul Breazu