Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 757 din 23-29 august 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-AU LUAT ALTE GUNOAIE
FĂCĂTOARE DE MINUNI DE-ACASĂ
ȘI S-AU DAT LUMII UNDE S-AU PRODUS DEZECHILIBRE FRUMOASE 

● La rectificarea bugetară, s-au luat 112 milioane de la Cercetare şi s-au dat pentru Catedrala Mîntuirii. România, stat laic, la Centenar. (M. C.)

● În parcul de distracţii Puy du Fou din Franţa, şase ciori au fost dresate să adune mucurile de ţigară şi alte gunoaie, primind în schimb hrană. „Scopul nu e doar ordinea, căci vizitatorii sînt în general atenţi să păstreze curăţenia“, ci şi să educe oamenii şi să arate că „natura însăşi ne poate învăţa să avem grijă de mediul înconjurător“, a declarat preşedintele parcului tematic. (C. Ş.)

● După ce, cu doi ani în urmă, o instanță l-a declarat pe vasluianul Constantin Reliu mort, deși acesta trăia, Ministerul Afacerilor Externe rectifică o primă declarație, referitoare la prăbuşirea podului de lîngă Genova, precizînd că unul dintre românii declaraţi morţi este, de fapt, în viaţă. Instituțiile făcătoare de minuni ale țării. (M. P.)

● La Radio Accent din Tg. Jiu (92,6 FM) mi-a fost dat să ascult cîteva melodii de folclor 2.0: o mîndruliță era „eroina“ rapsodului (referinţă la „heroina“ din hit-ul celor de la Carla’s Dreams), un mîndru lipsea de acasă pentru că-și făcuse „abonament la sală“, un alt mîndru era „șef la bani în tot județul“, iar nevastă-sa, care și cînta, se autoproclama în refren „patroana lui“. (M. C.)

● Lideri și propagandiști PSD continuă să susțină teoria că vineri, 10 august, în Piața Victoriei ar fi fost o încercare de lovitură de stat. Păi, dacă ar fi fost așa, ar însemna că am avut de-a face cu prima lovitură de stat din istoria lumii dejucată cu gaze lacrimogene. Asta dacă nu se dovedește cumva că au fost altfel de gaze. (A. M.)

● Din ciclul „Analfabeţii PSD“, azi Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor: „Vom interveni în zonele unde s-au produs dezechilibre în ceea ce privește echilibrul de efective…“ (M. C.)

● În Germania urmează să se legalizeze existența celui de-al treilea gen pe certificatul de naștere. Astfel, după „masculin“ și „feminin“, va apărea și căsuța „diverse“. Nimeni n-ar trebui să fie discriminat din cauza identității sexuale, a declarat unul dintre miniștri, adăugînd că această modernizare a stării civile ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă. Toate bune și frumoase, însă la ecografie, cînd viitorii părinți vor întreba de sexul copilului, medicul ce va răspunde? (S. G.

dv757web 2 jpg jpeg

IDEEA ÎNTOARCERII ÎN TIMP
SE DOVEDEȘTE GENEROASĂ
DUPĂ APROAPE O SĂPTĂMÎNĂ
ÎNCHEIATĂ LACRIMOGEN 

● Dacă mergeți în vacanță în Sardinia, să nu vă vină ideea de a aduce acasă pe post de suvenir niște nisip alb, de pe plajă. Pentru că tot mai mulți turiști își pun în valiză măcar un săculeț cu nisip, polițiștii îi așteaptă pe coastă și îi amendează. Un italian a primit recent pentru asta o sancțiune de 1000 de euro. Se poate simți norocos, suma putea să ajungă la 3000 de euro. (A. M. S.)

● N-am mai avut de mult senzația întoarcerii în timp ca după recenta declarație halucinantă a dlui Cucoș, fostul șef interimar al Jandarmeriei; aceasta mi-a amintit de aburelile securistice de altădată. Mi s-ar fi părut cu altă ocazie, poate, comică. În contextul dat, însă… (I. P.)

● Cu toate perlele tăvălug, zilnic, prezenta rubrică se dovedește neîncăpătoare. Ar trebui să devină cotidiană (ba chiar în două ediții, de dimineață și seara) ca să poată recolta toate prostiile, mitocăniile, sfidările, mirările, stupizeniile, aberațiile, minciunile, grosolăniile, aroganța, impertinența, lipsa de bun-simț și de minimă educație, lipsa celor șapte ani de-acasă + următorii de școlarizare, crasa incultură, toate… toate adunate în profilul parlamentarului de azi cu îndelungată carieră comunistă într-ale minciunii, hoției, găinăriei, nepotismului de toate gradele și contingentele. O șleahtă de incompetenți s-a proptit de-a latul precum carul înaintea boilor și încornuratele de-a boulea. (R. M.)

● Niște gaze lacrimogene pentru țînțari nu se găsesc? Că pentru protestatarii din Piața Victoriei, Jandarmeria a fost generoasă. Muniția risipită vineri seară ne-a costat pe toți 13 milioane de lei. Atît valorează contractele-cadru de achiziție, semnate în 2015, potrivit Rise Project. (A. M. S.)

● O pacientă de 63 de ani a fost găsită moartă de foame, după aproape o săptămînă, între buruienile din curtea Spitalului Obregia. Familia sesizase dispariția femeii, dar cei de la spital aveau treburi mai importante. (M. C.)

● După demonstraţia masivă, încheiată prost, de săptămîna trecută, şeful jandarmilor, un anume Cucoş, a ţinut să vorbească despre justeţea intervenţiei forţelor de ordine. La declaraţia de presă a stat în faţa unei icoane. Cum ar veni: icoane şi bulane. (M. M.)

● Gazul lacrimogen nu l-ar fi diluat precum dezinfectantele din spitale! (M. C.

MORTUL ÎNCEARCĂ
SĂ UTILIZEZE FORȚA

● Chuck Lamb, un actor în vîrstă de 60 de ani, şi-a creat un renume din a face pe mortul. De altfel, Dead Body Guy i-a şi rămas porecla, după ce a avut nu mai puţin de 11 roluri de cadavru. Înainte să se pensioneze, bărbatul mai are o dorinţă: să apară în serialul cu zombi The Walking Dead. (C. Ş.)

● La ieșirea din stația de metrou Constantin Brâncoveanu, un carton (rezemat de o bancă) pe care scrie: Ajutați-mă și pe mine cu un ban ca să strîng bani de chirie. Dorm pe stradă. Domnu să vă binecuvînteze. Pe bancă, solicitantul încearcă să înmoaie inimile trecătorilor cîntînd un cîntec de jale din frunză. (D. S.)

● Un tînăr din Maryland merită un premiu pentru cea mai inocentă mită oferită vreodată, chiar dacă s ar bucura de el în spatele gratiilor. Omul a fost arestat de poliție după ce aceasta l-a urmărit un timp și el s a comportat suspect. A fost percheziționat și s-au găsit asupra lui o armă și ceva droguri ușoare. A rezistat arestării și polițiștii au fost nevoiți să utilizeze forța pentru a-l încătușa. Ei bine, în timp ce se afla la pămînt și mîinile lui întoarse la spate primeau cătușele, tînărul a spus polițiștilor că lucrează la o gogoșerie și, dacă îl lasă liber, le dă cîte o gogoașă. Mie mi-a rupt inima. Polițiștilor nu, care pe lîngă alte infracțiuni i au pus în cîrcă și tentativa de mituire. (S. V.)

Foto: Cristina Ştefan, Paul Breazu

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?