Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 756 din 16-22 august 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ AI VEDEA, ÎN FAȚA CASEI,
ILUZIA TIMPULUI (ALTFEL, INOFENSIVĂ), CE I-AI SPUNE INVOCÎND MĂRIMEA ACESTUI AN? 

● Dacă ai vedea, pe plajă, o fată care are tatuate pe omoplatul drept versurile: Non, rien de rien, non, je ne regrette rien / Ni le bien qu’on m’a fait, ni le mal / Tout ça m’est bien égal, ce i-ai spune, ca să-i atragi atenția că fix unde ar trebui să fie accentul ascuțit de la e i s a așezat o albină? (M. M.)

● În urmă cu trei ani, Ridwan Sururi a început să călătorească prin satele insulei Java din Indonezia cu o Kudapustaka – adică „bibliotecă pe cal“. Alături de iapa Luna, bărbatul livrează gratuit cărţi mai multor şcoli din zonă şi visează să-şi poată deschide o mică bibliotecă în faţa casei. (C. Ş.)

● „Trăim într-o cultură hipnotizată de iluzia timpului, unde așa-numitul prezent este resimțit doar ca o subțire trecere dinspre trecut înspre un foarte important viitor. Noi nu avem prezent. Conștiința noastră este aproape în întregime preocupată de amintiri și așteptări. Nu ne dăm seama că niciodată n-am avut și nici nu vom avea vreodată o altă experiență decît experiența prezentului. Prin urmare, nu întreținem nici o legătură cu realitatea“ – Allan Watts. (M. C.)

● Mai multe studii ale unor universități de prestigiu, printre care și Harvard, arată că dinozaurii sînt strămoșii îndepărtați ai galinaceelor. Tyrannosaurus rex și găina de curte sînt, iată, înrudite. Pentru ca o orătanie – altfel, inofensivă – să devină fioroasă, e suficient să fie îndeajuns de mare. Iar ciorba de găină, ciulamaua de pui și omletele de tot felul sînt, din această perspectivă, produse dinozauriene. (M. P.)

● Viorica Dăncilă i-a dat în judecată pe umoriștii site-ului Times New Roman, care au scris că e „tîmpită“, invocînd prejudicii de imagine. Și cere daune în valoare de 100.000 de euro. Aș fi foarte curios să aud pledoaria avocatului care încearcă să argumenteze, mai întîi, că nu e „tîmpită“ și, apoi, că ar (mai) avea o imagine. Cel mai bun exercițiu de imagine din partea ei ar fi să-și dea demisia, dar mă tem că nu e în stare de așa ceva tocmai pentru că e cum au zis umoriștii. (M. C.)

● O echipă germană a încercat să doboare recordul pentru cele mai multe piese de domino în miniatură. Toate eforturile lor au fost zădărnicite atunci cînd o biată muscă s-a aşezat pe una dintre piesele de mărimea unei unghii, dărîmînd-o şi pornind astfel reacţia în lanţ care le-a prăbuşit pe toate celelalte. (C. Ş.)

● Pînă la jumătatea acestui an, în 35 de locuri de pe aproape toate continentele a fost doborît recordul de temperatură ridicată înregistrat de cînd există măsurătorile moderne. (M. C.

POATE CĂ NU ÎNTÎMPLĂTOR ZICALA FRIGORIFICĂ NE AJUTĂ SĂ ȘTIM
CINE PRELUNGEȘTE MĂRIMILE 

● Poate că nu întîmplător ziua internațională a pisicilor pică de ziua internațională a orgasmului feminin. Atît pisicile, cît și celălalt sînt greu de prins. (A. P.)

● Zicala cu „Time is money“ se adeverește tot mai tare: mai nou, Uber-ul te anunță (te stresează cu mesajul) că, dacă întîrzii mai mult de două minute, vei fi taxat pentru așteptare. Dacă nu apari în cinci minute, cursa se poate anula și, iarăși, plătești. (I. P.)

● Un bărbat a sărit din camera frigorifică a unui restaurant din Manhattan, cu un cuţit în mînă, strigînd: „Piei, Satană!“ Să-nţeleg că a îngheţat iadul? (C. Ş.)

● După aplicația care ne ajută să știm cine cîntă o anumită melodie, am descoperit Star Walk, un Shazam pentru stele. (A. M. S.)

● A apărut un studiu, publicat în American Journal of Geriatric Psychiatry, conform căruia turmericul induce o stare de bine și prelungește memoria. Cu alte cuvinte, dacă vrem să fim veseli și cu mintea brici, să ne punem pe mîncat curry (una dintre mîncărurile condimentate puternic cu turmeric). Aștept un studiu care să prețuiască și usturoiul, iar șaorma cu de toate să devină un panaceu. (S. G.)

● De la țară, știri pe surse (două). Școala de vară de la nr. 18 (sat Grid, jud. Brașov) funcționează de cîțiva ani buni în regim de voluntariat și benevol (după formula acreditată „Intră cine vrea, rămîne cine poate“) și reunește copilăretul de pe uliță, de toate mărimile, națiile și clasele. Intră pe poartă te miri cine, pe unii îi știu, că mi-s clienți frecvenți la „N-aveți ceva bun?“, alții – noi, sfioși, hotărîți în a nu abandona. De altfel, „N-aveți ceva bun“ (alternativă locală la oficialul lapte + corn) e, pentru marea majoritate, și miza. Dar se oferă ca voluntari să adune poamele, să le prelucreze și să aștepte, răbdători, pînă s-or coace. În răstimp, niște forme rebele de plural (albușuri și nu albușe, nici drajee, necum pîraie, dar și tricouri, în rimă cu stilouri, maiouri etc. etc.) fac furori, nu furouri. Ne-am gîndit că o colaborare la acest capitol între gridanii/parlamentari de mîine și parlamentarii de uz curent ar fi salutară. Lăsăm așadar porțile larg deschise, să se strecoare aleșii… Și dacă ne iese, o să-i găsim și-un titlu… de „proiect“. Pentru început, rămîne cum am zis: „Unu, doi, unu, doi, / Faceți toți la fel ca noi!…“ (R. M.

ÎN SFÎRȘIT, CAREVA S-A PLIMBAT
ÎN SUS ȘI-N JOS

● După 23 de cazuri de școli în care au avut loc împușcături, anul acesta americanii au reușit, în sfîrșit, să interzică folosirea și comercializarea paielor de plastic. (M. C.)

● Într-o stație RATB de la Piața Sfîntu Gheorghe, pe un perete, careva și-a vărsat (cu majuscule) năduful: VENI BURGHEZELIA / SĂ SCIDEZE ROMÂNIA. Nu sînt prea sigur dacă burghezelia e de vină, dar omul are dreptate, cred: România e scidată rău. (D. S.)

● Poliția unui orășel din New Hampshire a primit un telefon de la o sală de fitness cum că un tip a intrat în sală, s-a dezbrăcat complet, a lăsat toate hainele la garderobă, s-a plimbat în sus și-n jos prin sală gol pușcă, apoi s-a dus la o saltea de yoga și a început să exerseze. Cînd poliția a venit la fața locului, tipul era într-o poziție de yoga și medita. Într-adevăr, gol cum l-a făcut mumă-sa. A fost pur și simplu șocat să fie arestat, spunînd: „Am citit la intrarea în sală că aici e un loc lipsit de prejudecăți. De ce mă arestați?“ Cu sau fără prejudecăți, ceilalți oameni din sală s-au declarat jenați, alții oripilați și unii chiar scîrbiți de comportamentul yoghinului. Deci, cînd vă mai dați lipsiți de prejudecăți, aveți grijă că nici nu știți la ce vă expuneți. Unii o pot lua mult mai în serios decît credeți… (S. V.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Plecări / Sosiri
Îmi place să-i văd pe oameni regăsindu-se.
Zizi și neantul jpeg
Pe geam
Geamul meu din Giurgiului doar dusese mai departe, pe scurtă durată, mitul Zînei Mării, jucîndu-se cu privirea mea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fără
„Un cappuccino fără cofeină, vă rog!”
E cool să postești jpeg
Jocul cu păpuși
Totuși, în ciuda mesajului care s-a dorit a fi o conștientizare a diversității corpurilor umane, copiii i-au spus „Barbie cea grasă”.
Natalia Manoilescu Dinu jpg
Inima și harul
Sfîntul Duh, în schimb, înflăcărează, cu o dragoste nemărginită pentru făpturile Sale, inima în care locuieşte.
p 20 Jaroslav Pelikan WC jpg
Păcat și predestinare
Omul are puterea de a păcătui sau de a nu păcătui; altminteri, el nu ar putea fi condamnat sau mustrat, sau povăţuit, sau chemat la judecată.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Mai mulți amici gurmanzi mi-au lăudat un nou restaurant nepalez din București; se cheamă – cum altfel? – „Casa Tănase”. (M. P.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cine vă cumpără florile?
Ne găsim motivații desăvîrșite din punct de vedere arhitectural ca să nu recunoaștem că, undeva pe parcurs, n-am tras de cîrmă în direcția bună.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii