Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 755 din 9-15 august 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNDEVA ÎN SPATELE UNUI NOR
PASAGER, MULTE FELURI DE LAPTE IAU DECIZII DE RESUSCITARE ÎN DOI TIMPI 

● Undeva în spatele blocurilor, văd un anunţ: „Flamingo Dance Studio“, alături de o pasăre într-un picior. Cum dansează flamingii? (C. Ş.)

● Un zbor al companiei aeriene Transavia a fost nevoit să aterizeze de urgenţă din cauza mirosului corporal al unui pasager, despre care s-a aflat că era un rocker rus. Pesemne că soldatul rus din epigrama lui Păstorel Teodoreanu e, pe timp de pace, rocker. (M. P.)

● Acum cîteva zile, colegii de la Adevărul au titrat pe site-ul lor: „De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României“. Inițial, am crezut că e iar o știre din categoria „Rusia dă cu rachete în nori ca să nu plouă la ei și să plouă noi“. Dar nu era cazul. Un meteorolog serios explică de ce nu știu ce cîmp de presiune a blocat mișcarea nu știu căror cicloni. Titlul, însă, depășește cu mult anvergura unei simple știri meteo. Este un îndemn la reflecție pe marginea destinului nostru național. Nu-i mare diferență între vreme și vremuri… (S. V.)

● S-au înmulțit cafenelele cu idei și tematice: am nimerit recent la una, prin zona Unirii – Casa Poporului, specializată pe cereale. Cu zeci de feluri de cereale și multe feluri de lapte. Părea plină. (I. P.)

● Jurgen Klopp, antrenorul echipei FC Liverpool, citat la noi de Gazeta Sporturilor: „Renunțarea la rețelele de socializare a fost cea mai deșteaptă decizie a vieții mele. Aia e partea nebună a lumii!“ Încă unul. Încet-încet, crește numărul celor care iau decizii deștepte… (S. V.)

● O limbă veche e pe cale de dispariție, amenințată cu uitarea: galica scoțiană. Doar un pic peste 1% din scoțieni mai știu cîte un cuvînt sau două în această limbă înrudită cu celtica. Guvernul scoțian a adoptat un plan de resuscitare a limbii în valoare de 27 de milioane de lire: programe radio și TV în galică, proiecte culturale și educaționale etc. Va fi o (re)descoperire fascinantă. printre altele, pentru că în galica scoțiană nu există vreun echivalent direct pentru „da“ și „nu“. Poate că tocmai de la această carență structurală i s-a tras și extincția. (M. M.)

● Am dat de o domnişoară care purta două ceasuri, cîte unul pe fiecare mînă. O invidiez: probabil e genul de fată care le rezolvă pe toate în doi timpi şi trei mişcări. (C. Ş.

DACĂ LUMEA E CONDUSĂ
DE UN SURPLUS DE MĂGARI,
AU ȘI APĂRUT ORGANIZAȚII DE 1 LEU CARE S-O LAUDE 

● Dacă lumea e condusă de interese oculte, România se află la cheremul intereselor inculte. (M. C.)

● Cînd ai un surplus de măgari și prea puține zebre, recurgi la vopsea: o grădină zoologică din Cairo a fost acuzată că își vopsește măgarii ca să le dea fason de zebre. Există și un precedent: în Gaza, în urmă cu cîțiva ani, o grădină zoologică a recurs la aceeași metodă, din cauză că, susținea conducerea, e foarte greu, birocratic și financiar, să imporți zebre. Așa că vopsirea măgarilor e mai la îndemînă. (S. G.)

● În Danemarca a intrat în vigoare legea împotriva purtării vălului islamic (cel care lasă numai ochii descoperiți). Au și apărut organizații care protestează, considerînd că, printr-o astfel de lege, se încalcă libertățile femeilor. Știu că alții militau pînă acum pentru libertatea femeilor de a nu purta vălul. În fine, poți înțelege că, în esență, ar fi vorba de libertatea de alegere a femeilor: să poarte sau să nu poarte văl. Dar e ca și cum ai vorbi despre libertatea de a purta cătușe. (A. M.)

● Doamna de la magazinul din colț: „Știi ce se-ntîmplă? E început de lună și nu mai au bani, vin cu de alea de 1 leu să le dau țigări. Au fost la mare și-acum chiiiț-chiț!“ (C. Ș.)

● Săptămîna trecută am vrut să scriu despre ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, care a înjurat nişte oameni pe Facebook, despre ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, care şi-a pus consilierii să sune în direct şi s-o laude la Europa FM, despre ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care a inaugurat o stație de alimentare cu apă, nefuncţională, şi despre primarul din Pietroşiţa, Ion Dincu, care s-a făcut singur cetăţean de onoare. După care am vrut să scriu despre ce-a zis Viorica Dăncilă în Muntenegru, apoi despre ce-a zis Petre Daea despre Auschwitz, apoi din nou despre ce-a zis Viorica Dăncilă în Macedonia. După care am vrut să comentez ce-a declarat şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, în chestiunea plăcuţelor de înmatriculare în Suedia, dar a apărut postarea purtătorului de cuvînt al Poliţiei Române, care i-a ameninţat pe cetăţeni, şi imediat afirmaţia şefului Inspectoratului de Stat în Construcţii din Vrancea, Cristian Prescorniţoiu, care i-a făcut pe românii din diaspora hoţi şi curve. Această rubrică nu poate cuprinde însă întreaga conjuraţie a imbecililor care ne conduc. Pînă la urmă, n-am mai scris despre nici unul. (M. C.)

DIN CAUZA MIROSULUI PUTERNIC
DE FOAMETE, BERZELE
ȘI-AU MUTAT ESENȚA 

● O știre Mediafax despre trup și spirit: un avion al companiei Spirit Airlines, care zbura pe ruta New York – Fort Lauderdale, a aterizat de urgenţă după ce mai mulţi pasageri s-au plîns din cauza mirosului puternic de picioare nespălate. (M. P.)

● După ce a studiat sute de date statistice, profesorul de psihologie Steven Pinker a ajuns la concluzia că omenirea merge din ce în ce mai bine. El zice așa: „Gîndiți-vă, cînd ajungeți într-un oraș pe care nu l cunoașteți și vedeți că plouă, deduceți că ploaia și-a dublat intensitatea? Cum puteți să spuneți asta fără să știți dacă a plouat mult pînă atunci? Cu toate astea, cînd luăm cunoștință de un război sau de un atentat, ne gîndim automat la o dublare a violenței, care este la fel de ilogică. În realitate, frecvența războaielor a scăzut din 1946, rata omuciderilor din SUA a scăzut din 1992, iar cifrele legate de boli, foamete, sărăcie și analfabetism, de asemenea“. Zic că e o veste bună, totuși. Mai ales dacă plecați în vacanță. (A. M. S.)

● Știri de la țară, pe surse: în bătătură, otava e de două palme; fructele – ciorchine, pe alocuri crengile or cedat; roșiile s-or mănat, borcanele cu gogonele sînt gata de iernat; prunele brumării, de sfîrșit de septembrie, or dat în pîrg, în curți e miros de magiun de final de octombrie; fîn nu s-a putut face – deloc; țăranii plănuiesc să-și vîndă oile de îndată ce se cobor la vale; cuibul de barză stă să se năruie, berzele și-au mutat sălașul. În rest, plouă. Balta cu nămol își așteaptă clienții. Din altă vară… (R. M.)

● Pînă să ajungem la numele de firme ale sectorului 6 din București, ne întoarcem (după o vreme) în Bacău pentru a vedea ce mai e nou pe acolo: Aderent SRL, Revers Bis SRL-D, Didina & Franz SRL, Bunavestire SRL, Ajutorul Curcubeului SRL, Cogito SRL, Funebre Gabi & Mihai SRL, Compatibil SRL, Total Lemn SRL, Puf SRL, White Pufu SRL-D, Maxbun SRL, Financiar Acces SRL, Toc Cui Serv SCM, Bioechilibru SRL, Oranjeria Cu Idei SRL, Cert SRL, Viceversa Retail SRL, La Răsfățatul M & V SRL-D, Soral Papuc SRL, Baroc SRL, Autopiesăcupiesă SRL, Străzi Concept SRL, Scorpiana SRL, Mariaj Biju SRL D, Esența Universal SRL, Ofer Cash SRL, 300 De Bărboși SRL, Oblic Studio SRL-D, În Paradisul Veșnic SRL, Condițional SRL, Hakuna Matata Forever SRL, An După An SRL, Transvizit UE SRL-D, Via Bacovia SRL, Recreativ Dezvolt SRL, Scânteia Fotbal SRL D, Alogen SRL, Macaronari Company SRL, Dacus Bonus SRL, Praștii Profesionale SRL-D, Dulceață De Familie SRL, Calapod Impex SRL, Zâmbet Interior SRL-D, Pro Eden SRL, Minimarket 3 Crai SRL, Impact Elegant SRL-D, Nas Rece SRL, Inimă Caldă SRL, Legofruct Calitativ SRL, Stop Durere SRL-D, Exist Fashion SRL, Patiseria Stelelor SRL, Zaț De Vitamine SRL, I Altceva I Caffe SRL, Mergi Cu Noi SRL, La Vaca Grasă SRL, Hamlet Hotel SRL, Dacii Unici SRL-D. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump l-a grațiat pe Klete Keller, fost înotător olimpic, care a participat la atacarea Capitoliului
Donald Trump l-a grațiat luni, 20 ianuarie, pe Klete Keller, fost înotător olimpic, care a participat la asaltul Capitoliului de la 6 ianuarie 2021.
Banner Daniela Gyorfi Lora
Sacrificiile Danielei Gyorfi, pentru a-și păstra silueta, la 56 de ani: „Câte 16 ore!” Lora are alt secret: „Apă minerală cu afine!”
Trucurile Danielei Gyorfi pentru a slăbit rapid: „Fac foamea!” Lora are alt secret: „Sport, supe și ceaiuri”
Pedro Sanchez a decis să rămână în fruntea guvernului FOTO EPA-EFE
Miliardarii din domeniul tehnologiei vor să „răstoarne democrația” prin intermediul rețelelor sociale, susține premierul Spaniei
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat miercuri că miliardarii din domeniul tehnologiei vor să folosească rețelele sociale „pentru a răsturna democrația” și a adăugat că va cere liderilor UE să ia măsuri, transmite POLITICO.
gabriela cretu
Proteste în Senat. „Vocea” răzvrătiților, Gabriela Crețu, nu e la prima ieșire nervoasă. Cum s-a făcut de râs în 2019
Fosta senatoare PSD Gabriela Crețu s-a numărat printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Ilie Bolojan. Iar Gabriela Crețu a mai avut reacții nervoase și în urmă cu câțiva ani, pe atunci la adresa unor jurnaliști.
Trump s-a întors în locul tentativei de asasinat cu Elon Musk FOTO @aldrin12354 / X
Musk atacă planul lui Trump de 500 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea „celui mai mare proiect de infrastructură AI”
Miliardarul Elon Musk, care este un apropiat al președintelui SUA, Donald Trump, atacă una dintre primele propuneri majore ale Casei Albe.
Marte jpg
Călătoria spre Marte ar putea dura doar trei luni, în loc de trei ani. NASA testează noul motor cu propulsie termonucleară
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) testează acum un nou motor prin care ar putea reduce călătoria spre Marte la 45 de zile, de la 450, scrie site-ul companiei, General Atomics.
BeFunky collage (35) jpg
Povestea neștiută de dragoste dintre Dan Chișu și Manuela Hărăbor. Motivul pentru care regizorul nu a vrut un copil cu actrița
Manuela Hărăbor este una dintre cele mai de succes actrițe de teatru, însă pe plan sentimental nu a avut același noroc. S-a iubit cu 3 bărbați, printre care și Dan Chișu, însă ea a investit mai multe sentimente decât el.
Putin si Trump la Osaka FOTO EPA-EFE
Trump amenință Rusia dacă Putin nu pune capăt războiului din Ucraina: „O putem face pe calea ușoară sau pe calea grea”
Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a amenințat că va impune „niveluri ridicate de taxe, tarife și sancțiuni” Rusiei și aliaților săi, potrivit The Guardian, dacă nu oprește războiul din Ucraina.
trupe britanice jpg
Mii de soldați britanici participă la cel mai mare exercițiu NATO din 2025, în România
Peste 2.500 de soldați britanici se află într-o „călătorie masivă” de 2253 de kilometri spre România, pentru a participa la Steadfast Dart, cel mai mare exercițiu NATO din 2025.