Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

IATĂ CÎTEVA NUME DE ARME,
PROPUSE PENTRU PRIMA DATĂ
ÎN ISTORIA OMENIRII DUPĂ PLOAIE: „MOARTEA TRĂIEȘTE“,
„FOCUL E ÎN TOATE“,
„MÎINE ANGOASANT“ 

● Iată cîteva nume, propuse în 1867, pentru ţara pe care astăzi o cunoaştem sub denumirea de Canada: Transtlantica, Victorialand, Superior şi Borealia. (M. C.)

● Depășesc un TIR pe a cărui prelată scrie mare „DISCORDIA“. Mă întreb ce poate să vîndă o astfel de prăvălie, în afară de arme, muniție sau mere. (M. P.)

● Egalitate: începînd de anul trecut, pentru prima dată în istoria Campionatului Mondial al Bărbilor şi Mustăţilor, sînt acceptate şi femei în competiţie. (C. Ş.)

● Cu toate reţelele sociale în care activăm cu toţii la această vîrstă tehnologică a omenirii, se pare că omul de azi are, în medie, mai puţini prieteni decît avea în urmă cu 30-40 de ani. Cu cît mai mulţi, cu atît mai singuri. (M. C.)

● Bucureştiul, sîmbătă noaptea, după ploaie: doi chelneri se uită liniştiţi la meciul de fotbal de la televizor, cu spatele la clienţi, într-o parcare, cîţiva jandarmi mănîncă chips-uri, dinspre Palatul Cotroceni se ridică aburi groşi, şi „dacă te opreşti, se lipeşte frigul de tine“, comentează, lîngă mine, un biciclist. (C. Ş.)

● În 1997, Jeanne Calment, decana de vîrstă a umanității, a murit la 122 de ani. Un studiu recent publicat în revista Science contrazice cumva teoria că mortalitatea crește exponențial cu vîrsta și, cu cît ești mai bătrîn, cu atît șansele să mori devin mai mari. Adică, se pare că doar primii 105 de ani sînt mai grei. După aia se pare că moartea se relaxează și ea. (A. M. S.)

● Constantin Reliu, bărbatul din Vaslui declarat mort, a cîștigat procesul prin care solicita să i se recunoască faptul că trăiește. Momentan, România se află într-un proces similar. (M. C.)

● În timp ce răsfoiesc presa din 1947, ascult știrile și urmăresc secvențele din Parlament. Asemănările, și nu deosebirile, sînt izbitoare: „Focul indignării aprins în sufletul poporului român nu se va stinge“ / „m-am săturat de mizerii, presiuni și amenințări“; „sprijiniți de cercurile reacționare, străine României democrate“ / „o putere ocultă, nelegitimă“; „acte de sabotaj, acțiuni de șantaj politic“ / „denunțuri prin șantaj“; „apărătorul lor cel mai credincios, PCR“ / „Cu cine să negociez la statul paralel?“ Oare și domnul Dragnea răsfoiește presa din ’47? Nu l-am zărit la bibliotecă. (R. M.)

● Prin orașul, comuna – sau ce-o mai fi azi – Voluntari circulă niște autobuze pe care scrie, cu litere foarte mari, Primăria Voluntari. Am o nedumerire. Oare Primăria e în acele autobuze sau autobuzele sînt Primăria? Pe vremuri știam că partidul e în toate. Iar acum partidul e în autobuze. Poate că și Primăria. (A. M.)

● Erori de comunicare marca PSD: noi am zis „Da, fúrăm în Piaţa Victoriei, la fel şi mîine“, ei au înţeles că trebuie să dea liber la furt. (C. Ş.)

● „Atenţie! Urmează imagini cu puternic impact emoţional“, ne avertizează televiziunile înainte să difuzeze înregistrări cu: accidente auto, copii abuzaţi, pisici maltratate, cataclisme, violenţe de tot felul… Propun ca avertismentul să fie introdus, de acum înainte, în deschiderea fiecărui telejurnal. Aşa cum sînt prezentate de posturile noastre, toate ştirile s-au transformat în spectacol angoasant. (M. M.)

erno farkas imag4124 jpg jpeg

FERIȚI-VĂ DE SUPRAFAȚĂ,
ESTE MAI PERICULOASĂ
DECÎT ULTIMUL DECENIU ROȘU

● „Feriţi-vă de falsa cunoaştere, este mai periculoasă decît ignoranţa.“ George Bernard Shaw ne-a prevenit acum un secol şi ceva. (M. C.)

● Albia unui rîu urban nu face de obicei subiectul unei excavaţii arheologice. Iată însă că, din rîul Amstel, care străbate Amsterdamul, cercetătorii au scos la suprafaţă, între anii 2003-2012, peste 700.000 de obiecte, de la unelte din finalul Neoliticului şi începutul Epocii de Bronz, pînă la piese aparţinînd unor vapoare din secolul trecut. Pe www.belowthesurface.amsterdam puteţi răsfoi un catalog cu o parte dintre aceste descoperiri. (C. Ş.)

●Pentru că nişte organizaţii creştine pretind şi că în România se fac milioane de avorturi anual, iată o statistică de la Ministerul Sănătăţii care arată că numărul de avorturi este în declin în ultimul deceniu: în 2012 s-au făcut 50.532 de avorturi, în 2015 – 41.056, iar în 2017 – 32.236. Mare e grădina cu fake news! (M. C.)

● Aflăm de pe site-ul Mediafax că un bărbat din localitatea Murfatlar și-a ucis soția înjunghiind-o de mai multe ori în gît. Pesemne că sîngele a țîșnit din rană ca vinul roșu. (M. P.

ATUNCI CÎND FULGERĂ,
ÎNSEAMNĂ CĂ UN PERSONAJ
S-A PREFĂCUT A FI PARFUM

● O decizie inteligentă: un german cu 453 de piercing-uri a declarat că nu iese din casă atunci cînd fulgeră, de teamă să nu fie trăsnit. (C. Ş.)

● Cu puțin înainte de Ziua Națională a Statelor Unite, poliția din Indiana a capturat un transport de pastile de ecstasy care aveau imprimate, pe o parte, chipul lui Donald Trump, iar pe cealaltă, sloganul „Great again“. Asta înseamnă să-ți faci „trip“ cioplit! (S. G.)

● Un bărbat din Portsmouth, Marea Britanie, a fost amendat pentru că s-a prefăcut a fi fantomă şi a deranjat oamenii dintr-un cimitir. (C. Ş.)

● Tot uitîndu-mă pe Netflix la diverse seriale, am descoperit că într-unele dintre ele se poate întîmpla, practic, orice: într-un episod cineva moare, peste două episoade învie; în cîteva episoade un personaj e bun, într-altele devine chiar killer; într-un episod eroii sînt liberi, într-altul prizonieri. Nu-mi permit să mă pronunț asupra consecințelor unui atare relativism în viața reală. (I. P.)

● În Anunțul telefonic nr. 62, din 6-7 iunie 2018, o ofertă de serviciu cu parfum de stînă și troacă: „Angajez cioban serios și om la porci“. (D. S.)

Foto: M. Bănică, E. Farkas

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?