Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

IATĂ CÎTEVA NUME DE ARME,
PROPUSE PENTRU PRIMA DATĂ
ÎN ISTORIA OMENIRII DUPĂ PLOAIE: „MOARTEA TRĂIEȘTE“,
„FOCUL E ÎN TOATE“,
„MÎINE ANGOASANT“ 

● Iată cîteva nume, propuse în 1867, pentru ţara pe care astăzi o cunoaştem sub denumirea de Canada: Transtlantica, Victorialand, Superior şi Borealia. (M. C.)

● Depășesc un TIR pe a cărui prelată scrie mare „DISCORDIA“. Mă întreb ce poate să vîndă o astfel de prăvălie, în afară de arme, muniție sau mere. (M. P.)

● Egalitate: începînd de anul trecut, pentru prima dată în istoria Campionatului Mondial al Bărbilor şi Mustăţilor, sînt acceptate şi femei în competiţie. (C. Ş.)

● Cu toate reţelele sociale în care activăm cu toţii la această vîrstă tehnologică a omenirii, se pare că omul de azi are, în medie, mai puţini prieteni decît avea în urmă cu 30-40 de ani. Cu cît mai mulţi, cu atît mai singuri. (M. C.)

● Bucureştiul, sîmbătă noaptea, după ploaie: doi chelneri se uită liniştiţi la meciul de fotbal de la televizor, cu spatele la clienţi, într-o parcare, cîţiva jandarmi mănîncă chips-uri, dinspre Palatul Cotroceni se ridică aburi groşi, şi „dacă te opreşti, se lipeşte frigul de tine“, comentează, lîngă mine, un biciclist. (C. Ş.)

● În 1997, Jeanne Calment, decana de vîrstă a umanității, a murit la 122 de ani. Un studiu recent publicat în revista Science contrazice cumva teoria că mortalitatea crește exponențial cu vîrsta și, cu cît ești mai bătrîn, cu atît șansele să mori devin mai mari. Adică, se pare că doar primii 105 de ani sînt mai grei. După aia se pare că moartea se relaxează și ea. (A. M. S.)

● Constantin Reliu, bărbatul din Vaslui declarat mort, a cîștigat procesul prin care solicita să i se recunoască faptul că trăiește. Momentan, România se află într-un proces similar. (M. C.)

● În timp ce răsfoiesc presa din 1947, ascult știrile și urmăresc secvențele din Parlament. Asemănările, și nu deosebirile, sînt izbitoare: „Focul indignării aprins în sufletul poporului român nu se va stinge“ / „m-am săturat de mizerii, presiuni și amenințări“; „sprijiniți de cercurile reacționare, străine României democrate“ / „o putere ocultă, nelegitimă“; „acte de sabotaj, acțiuni de șantaj politic“ / „denunțuri prin șantaj“; „apărătorul lor cel mai credincios, PCR“ / „Cu cine să negociez la statul paralel?“ Oare și domnul Dragnea răsfoiește presa din ’47? Nu l-am zărit la bibliotecă. (R. M.)

● Prin orașul, comuna – sau ce-o mai fi azi – Voluntari circulă niște autobuze pe care scrie, cu litere foarte mari, Primăria Voluntari. Am o nedumerire. Oare Primăria e în acele autobuze sau autobuzele sînt Primăria? Pe vremuri știam că partidul e în toate. Iar acum partidul e în autobuze. Poate că și Primăria. (A. M.)

● Erori de comunicare marca PSD: noi am zis „Da, fúrăm în Piaţa Victoriei, la fel şi mîine“, ei au înţeles că trebuie să dea liber la furt. (C. Ş.)

● „Atenţie! Urmează imagini cu puternic impact emoţional“, ne avertizează televiziunile înainte să difuzeze înregistrări cu: accidente auto, copii abuzaţi, pisici maltratate, cataclisme, violenţe de tot felul… Propun ca avertismentul să fie introdus, de acum înainte, în deschiderea fiecărui telejurnal. Aşa cum sînt prezentate de posturile noastre, toate ştirile s-au transformat în spectacol angoasant. (M. M.)

erno farkas imag4124 jpg jpeg

FERIȚI-VĂ DE SUPRAFAȚĂ,
ESTE MAI PERICULOASĂ
DECÎT ULTIMUL DECENIU ROȘU

● „Feriţi-vă de falsa cunoaştere, este mai periculoasă decît ignoranţa.“ George Bernard Shaw ne-a prevenit acum un secol şi ceva. (M. C.)

● Albia unui rîu urban nu face de obicei subiectul unei excavaţii arheologice. Iată însă că, din rîul Amstel, care străbate Amsterdamul, cercetătorii au scos la suprafaţă, între anii 2003-2012, peste 700.000 de obiecte, de la unelte din finalul Neoliticului şi începutul Epocii de Bronz, pînă la piese aparţinînd unor vapoare din secolul trecut. Pe www.belowthesurface.amsterdam puteţi răsfoi un catalog cu o parte dintre aceste descoperiri. (C. Ş.)

●Pentru că nişte organizaţii creştine pretind şi că în România se fac milioane de avorturi anual, iată o statistică de la Ministerul Sănătăţii care arată că numărul de avorturi este în declin în ultimul deceniu: în 2012 s-au făcut 50.532 de avorturi, în 2015 – 41.056, iar în 2017 – 32.236. Mare e grădina cu fake news! (M. C.)

● Aflăm de pe site-ul Mediafax că un bărbat din localitatea Murfatlar și-a ucis soția înjunghiind-o de mai multe ori în gît. Pesemne că sîngele a țîșnit din rană ca vinul roșu. (M. P.

ATUNCI CÎND FULGERĂ,
ÎNSEAMNĂ CĂ UN PERSONAJ
S-A PREFĂCUT A FI PARFUM

● O decizie inteligentă: un german cu 453 de piercing-uri a declarat că nu iese din casă atunci cînd fulgeră, de teamă să nu fie trăsnit. (C. Ş.)

● Cu puțin înainte de Ziua Națională a Statelor Unite, poliția din Indiana a capturat un transport de pastile de ecstasy care aveau imprimate, pe o parte, chipul lui Donald Trump, iar pe cealaltă, sloganul „Great again“. Asta înseamnă să-ți faci „trip“ cioplit! (S. G.)

● Un bărbat din Portsmouth, Marea Britanie, a fost amendat pentru că s-a prefăcut a fi fantomă şi a deranjat oamenii dintr-un cimitir. (C. Ş.)

● Tot uitîndu-mă pe Netflix la diverse seriale, am descoperit că într-unele dintre ele se poate întîmpla, practic, orice: într-un episod cineva moare, peste două episoade învie; în cîteva episoade un personaj e bun, într-altele devine chiar killer; într-un episod eroii sînt liberi, într-altul prizonieri. Nu-mi permit să mă pronunț asupra consecințelor unui atare relativism în viața reală. (I. P.)

● În Anunțul telefonic nr. 62, din 6-7 iunie 2018, o ofertă de serviciu cu parfum de stînă și troacă: „Angajez cioban serios și om la porci“. (D. S.)

Foto: M. Bănică, E. Farkas

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.