Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

IATĂ CÎTEVA NUME DE ARME,
PROPUSE PENTRU PRIMA DATĂ
ÎN ISTORIA OMENIRII DUPĂ PLOAIE: „MOARTEA TRĂIEȘTE“,
„FOCUL E ÎN TOATE“,
„MÎINE ANGOASANT“ 

● Iată cîteva nume, propuse în 1867, pentru ţara pe care astăzi o cunoaştem sub denumirea de Canada: Transtlantica, Victorialand, Superior şi Borealia. (M. C.)

● Depășesc un TIR pe a cărui prelată scrie mare „DISCORDIA“. Mă întreb ce poate să vîndă o astfel de prăvălie, în afară de arme, muniție sau mere. (M. P.)

● Egalitate: începînd de anul trecut, pentru prima dată în istoria Campionatului Mondial al Bărbilor şi Mustăţilor, sînt acceptate şi femei în competiţie. (C. Ş.)

● Cu toate reţelele sociale în care activăm cu toţii la această vîrstă tehnologică a omenirii, se pare că omul de azi are, în medie, mai puţini prieteni decît avea în urmă cu 30-40 de ani. Cu cît mai mulţi, cu atît mai singuri. (M. C.)

● Bucureştiul, sîmbătă noaptea, după ploaie: doi chelneri se uită liniştiţi la meciul de fotbal de la televizor, cu spatele la clienţi, într-o parcare, cîţiva jandarmi mănîncă chips-uri, dinspre Palatul Cotroceni se ridică aburi groşi, şi „dacă te opreşti, se lipeşte frigul de tine“, comentează, lîngă mine, un biciclist. (C. Ş.)

● În 1997, Jeanne Calment, decana de vîrstă a umanității, a murit la 122 de ani. Un studiu recent publicat în revista Science contrazice cumva teoria că mortalitatea crește exponențial cu vîrsta și, cu cît ești mai bătrîn, cu atît șansele să mori devin mai mari. Adică, se pare că doar primii 105 de ani sînt mai grei. După aia se pare că moartea se relaxează și ea. (A. M. S.)

● Constantin Reliu, bărbatul din Vaslui declarat mort, a cîștigat procesul prin care solicita să i se recunoască faptul că trăiește. Momentan, România se află într-un proces similar. (M. C.)

● În timp ce răsfoiesc presa din 1947, ascult știrile și urmăresc secvențele din Parlament. Asemănările, și nu deosebirile, sînt izbitoare: „Focul indignării aprins în sufletul poporului român nu se va stinge“ / „m-am săturat de mizerii, presiuni și amenințări“; „sprijiniți de cercurile reacționare, străine României democrate“ / „o putere ocultă, nelegitimă“; „acte de sabotaj, acțiuni de șantaj politic“ / „denunțuri prin șantaj“; „apărătorul lor cel mai credincios, PCR“ / „Cu cine să negociez la statul paralel?“ Oare și domnul Dragnea răsfoiește presa din ’47? Nu l-am zărit la bibliotecă. (R. M.)

● Prin orașul, comuna – sau ce-o mai fi azi – Voluntari circulă niște autobuze pe care scrie, cu litere foarte mari, Primăria Voluntari. Am o nedumerire. Oare Primăria e în acele autobuze sau autobuzele sînt Primăria? Pe vremuri știam că partidul e în toate. Iar acum partidul e în autobuze. Poate că și Primăria. (A. M.)

● Erori de comunicare marca PSD: noi am zis „Da, fúrăm în Piaţa Victoriei, la fel şi mîine“, ei au înţeles că trebuie să dea liber la furt. (C. Ş.)

● „Atenţie! Urmează imagini cu puternic impact emoţional“, ne avertizează televiziunile înainte să difuzeze înregistrări cu: accidente auto, copii abuzaţi, pisici maltratate, cataclisme, violenţe de tot felul… Propun ca avertismentul să fie introdus, de acum înainte, în deschiderea fiecărui telejurnal. Aşa cum sînt prezentate de posturile noastre, toate ştirile s-au transformat în spectacol angoasant. (M. M.)

erno farkas imag4124 jpg jpeg

FERIȚI-VĂ DE SUPRAFAȚĂ,
ESTE MAI PERICULOASĂ
DECÎT ULTIMUL DECENIU ROȘU

● „Feriţi-vă de falsa cunoaştere, este mai periculoasă decît ignoranţa.“ George Bernard Shaw ne-a prevenit acum un secol şi ceva. (M. C.)

● Albia unui rîu urban nu face de obicei subiectul unei excavaţii arheologice. Iată însă că, din rîul Amstel, care străbate Amsterdamul, cercetătorii au scos la suprafaţă, între anii 2003-2012, peste 700.000 de obiecte, de la unelte din finalul Neoliticului şi începutul Epocii de Bronz, pînă la piese aparţinînd unor vapoare din secolul trecut. Pe www.belowthesurface.amsterdam puteţi răsfoi un catalog cu o parte dintre aceste descoperiri. (C. Ş.)

●Pentru că nişte organizaţii creştine pretind şi că în România se fac milioane de avorturi anual, iată o statistică de la Ministerul Sănătăţii care arată că numărul de avorturi este în declin în ultimul deceniu: în 2012 s-au făcut 50.532 de avorturi, în 2015 – 41.056, iar în 2017 – 32.236. Mare e grădina cu fake news! (M. C.)

● Aflăm de pe site-ul Mediafax că un bărbat din localitatea Murfatlar și-a ucis soția înjunghiind-o de mai multe ori în gît. Pesemne că sîngele a țîșnit din rană ca vinul roșu. (M. P.

ATUNCI CÎND FULGERĂ,
ÎNSEAMNĂ CĂ UN PERSONAJ
S-A PREFĂCUT A FI PARFUM

● O decizie inteligentă: un german cu 453 de piercing-uri a declarat că nu iese din casă atunci cînd fulgeră, de teamă să nu fie trăsnit. (C. Ş.)

● Cu puțin înainte de Ziua Națională a Statelor Unite, poliția din Indiana a capturat un transport de pastile de ecstasy care aveau imprimate, pe o parte, chipul lui Donald Trump, iar pe cealaltă, sloganul „Great again“. Asta înseamnă să-ți faci „trip“ cioplit! (S. G.)

● Un bărbat din Portsmouth, Marea Britanie, a fost amendat pentru că s-a prefăcut a fi fantomă şi a deranjat oamenii dintr-un cimitir. (C. Ş.)

● Tot uitîndu-mă pe Netflix la diverse seriale, am descoperit că într-unele dintre ele se poate întîmpla, practic, orice: într-un episod cineva moare, peste două episoade învie; în cîteva episoade un personaj e bun, într-altele devine chiar killer; într-un episod eroii sînt liberi, într-altul prizonieri. Nu-mi permit să mă pronunț asupra consecințelor unui atare relativism în viața reală. (I. P.)

● În Anunțul telefonic nr. 62, din 6-7 iunie 2018, o ofertă de serviciu cu parfum de stînă și troacă: „Angajez cioban serios și om la porci“. (D. S.)

Foto: M. Bănică, E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prea tîrziu și prea devreme
În 1993, cînd revista era la cele dintîi numere, mă aflam la început de liceu.
Zizi și neantul jpeg
Lucruri interzise: părul
Coafurile femeilor, în anii 1970-1980, nu erau atît de direct cenzurate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Tu pe cine ai în agendă?
În orașele mici e mai simplu, cercul e mai strîmt.
E cool să postești jpeg
Viitorul sună prost
Un cerc vicios ia astfel naștere: cu cît intră mai puțini oameni în învățămînt, cu atît se agravează pe termen lung deficitul de profesori
p 20 WC jpg
Cuvîntul rănit. Fenomenologia rugăciunii
Dumnezeu este o manifestare activă de sine în fața lui Dumnezeu
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Parabola intervalului
Andrei Pleșu este, așa cum știm, un excepțional mijlocitor.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Inteligența Artificială prezintă un risc de „extincție” pentru umanitate.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit