Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ AJUNGI LA GRANIȚA
PLANETEI ALBE E CA ȘI CUM
AI EXPERIMENTA, LA O ADICĂ, ACEEAȘI REÎNCARNARE PREA DES 

● „Să ajungi în careu și să nu poți trage la poartă e ca și cum ai dansa cu soră-ta“, a spus, cîndva, Diego Armando Maradona. E o bună formă de încurajare la acest Mondial cu multe goluri. (M. M.)

● În 1840, sudiștii americani foloseau un verset biblic din Romani 13 pentru a justifica sclavia. În 2018, același verset a fost folosit pentru a justifica separarea familiilor la granița cu Mexicul. Biblia, o carte încă la modă. (M. C.)

● Aseară, cînd am văzut un gîndac mare, negru și scîrbos la intrarea în bloc, m-am gîndit la ce citisem de dimineață: „Insectele merită respect, ne amintește paleoentomologul André Nel, ele fac parte dintre primele animale terestre din istoria planetei și au supraviețuit tuturor extincțiile masive“. Încercați această mantră, poate le acceptați mai ușor. (A. M. S.)

● La mitingurile recente din Piața Victoriei (și nu numai, și nu cele în cămași albe obligatorii, desigur) am în-tîlnit o categorie de oameni foarte pe gustul meu: cei care ajung la fața locului, apoi pur și simplu tac (uneori mai și strigă, dacă e cazul) și stau acolo cît e nevoie. Fără să se agite sau să socializeze neapărat. (I. P.)

● Masculii girafă beau urina femelelor girafă pentru a determina dacă este atractivă. Probabil asta experimenta și cultul lui Bivolaru: dimensiunile seducției zootehnice. (M. C.)

● O singură veste bună de cînd cu teleormanizarea României – roșiile au din nou gust de roșii. Dar, la o adică, ne-am putea lipsi de ele. (A. P.)

● Joc de popice în trei timpi. 1) Daruri: rucsac material textil + una sticlă Martini + colier bicolor (jad/ametist) + buchet de trandafiri + una orhidee. 2) Masă festivă. 3) Post-festum: Astfel împodobită, precum mult prea lăudatul pom, odată intrată în holul blocului, călcîiul lui Ahile îmi joacă festa și… „buf“ (evident, sticla de Martini, ambalată, „la sigur“, în rucsacul cel nou). Nu-i nimic – îmi zic – s-a spart ghinionul! Da’ de unde! Ghinionul s-a prelins „la pas“ pînă sus. Înșfac în grabă mopul și șterg un etaj de scări (se pare că mult mai bine decît femeia de serviciu, că apa era cam soioasă, fără urmă de damf); dar în aceeași grabă, azvîrl rucsacul în ligheanul cu apă. Cu mult prea tîrziu însă realizez gafa: telefonul (retro, tip buburuză, cu clapă) tremura din toate mădularele. Meșterul meu, vestit reparagiu din Piața Drumul Taberei, confirmă decesul. Și uite-așa, din ghinion în ghinion, spre victoria finală! Căci se pare că nu mai am scăpare, de-acum. Va trebui să trec pe telefon „de ultimă generație“. Din megafoane răzbătea: „Mulți ani primească / La mulți ani!“. Se putea, așadar, și mai rău! (R. M.)

● În China este interzisă reîncarnarea fără o aprobare guvernamentală. Iar Organizația Mondială a Sănătății a catalogat dificultatea de a-ți găsi partener sexual drept dizabilitate. Reformulînd, în China nici măcar nu-ți poți rezolva o dizabilitate prin reîncarnare fără permisiunea comuniștilor de la putere. (M. C.)

● Un funcționar public japonez a încălcat legea prin care „trebuie să se dedice slujbei“, ieșind prea des la prînz cu trei minute mai devreme, aşa că șefii lui au ţinut o conferinţă de presă prin care și-au cerut iertare localnicilor. Preluînd modelul, putem să organizăm și noi întîlniri pentru a le mulțumi aleșilor cînd lucrează peste program. (C. Ş.

NU E O VIZIUNE
PENTRU DOUĂ PERSOANE
CU VEDERE LA DULAP,
CI VORBA AIA FĂRĂ MARGINI

● „Ajunși la faţa locului, tehnicienii băncii au găsit un şobolan mort şi mai multe bancnote sfîşiate.“ Nu e o scenă dintr-un roman noir, ci o știre indiană despre o rozătoare care a pătruns într-un bancomat din orașul Tinsukia și a murit, după ce a devorat bancnote în valoare de 18.000 de dolari. (M. P.)

● Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a postat pe Facebook un clip din Venezuela în care forțele de ordine pun tunurile de apă pe protestatari. Venezuela, țara în care rata inflației e cea mai mare din lume și prețurile se dublează o dată la cîteva săptămîni. Iată un ministru cu viziune de viitor. (C. Ș.)

● S-a ales cea mai sexy vacă din Marea Britanie – o cheamă Char și trăiește la Gooseform Farm, în Culm Valley, Devon. Competiția, organizată de compania RAGT Seeds, a fost strînsă: 40 de vaci au ajuns pe lista scurtă. Stăpîna vacii, Charlotte Cunningham, a cîștigat o vizită la spa pentru două persoane. Din păcate, Char nu se poate bucura de premiu, vacile nu sînt admise la spa. (A. P.)

● Cînd se inversează rolurile: un el în maiou strîmt, alb, cu vedere la pectorali, se tot învîrte pe lîngă mine. Se face că scapă un pix, se apleacă sexy să-l ridice, vine metroul, îl claxonează. (C. Ş.)

● Din pliantul unui supermarket, cîteva produse menite să ne facă viața mai ușoară: „organizator/husă“, „dulap textil, pentru haine“, „robot de aspirare“, „coș flexibil“, „cizme de ploaie cu luminițe, băieți“, „cizme de ploaie cu luminițe, fete“, „jucărie gonflabilă pentru sărit“, „dres cu licență, fete“, „protecție pat“, „turn cu cărți, pentru copii“. (D. S.)

● Timp de trei ani, un fermier din India, Bussa Krishna, se roagă zilnic unui altar închinat președintelui american Donald Trump. Îi aduce ofrande și îi aprinde lumînări, întocmai ca unei zeități. Poate că, pînă la urmă, e adevărată vorba aia: cine se aseamănă, se adună. (S. G.)

● Auzite în metrou: „Sîntem vai morțișorii noștri!“ Inventivitatea românilor în ceea ce priveşte diminutivele e fără margini. (C. Ş.)

Foto: Cristina Ştefan

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.