Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ AJUNGI LA GRANIȚA
PLANETEI ALBE E CA ȘI CUM
AI EXPERIMENTA, LA O ADICĂ, ACEEAȘI REÎNCARNARE PREA DES 

● „Să ajungi în careu și să nu poți trage la poartă e ca și cum ai dansa cu soră-ta“, a spus, cîndva, Diego Armando Maradona. E o bună formă de încurajare la acest Mondial cu multe goluri. (M. M.)

● În 1840, sudiștii americani foloseau un verset biblic din Romani 13 pentru a justifica sclavia. În 2018, același verset a fost folosit pentru a justifica separarea familiilor la granița cu Mexicul. Biblia, o carte încă la modă. (M. C.)

● Aseară, cînd am văzut un gîndac mare, negru și scîrbos la intrarea în bloc, m-am gîndit la ce citisem de dimineață: „Insectele merită respect, ne amintește paleoentomologul André Nel, ele fac parte dintre primele animale terestre din istoria planetei și au supraviețuit tuturor extincțiile masive“. Încercați această mantră, poate le acceptați mai ușor. (A. M. S.)

● La mitingurile recente din Piața Victoriei (și nu numai, și nu cele în cămași albe obligatorii, desigur) am în-tîlnit o categorie de oameni foarte pe gustul meu: cei care ajung la fața locului, apoi pur și simplu tac (uneori mai și strigă, dacă e cazul) și stau acolo cît e nevoie. Fără să se agite sau să socializeze neapărat. (I. P.)

● Masculii girafă beau urina femelelor girafă pentru a determina dacă este atractivă. Probabil asta experimenta și cultul lui Bivolaru: dimensiunile seducției zootehnice. (M. C.)

● O singură veste bună de cînd cu teleormanizarea României – roșiile au din nou gust de roșii. Dar, la o adică, ne-am putea lipsi de ele. (A. P.)

● Joc de popice în trei timpi. 1) Daruri: rucsac material textil + una sticlă Martini + colier bicolor (jad/ametist) + buchet de trandafiri + una orhidee. 2) Masă festivă. 3) Post-festum: Astfel împodobită, precum mult prea lăudatul pom, odată intrată în holul blocului, călcîiul lui Ahile îmi joacă festa și… „buf“ (evident, sticla de Martini, ambalată, „la sigur“, în rucsacul cel nou). Nu-i nimic – îmi zic – s-a spart ghinionul! Da’ de unde! Ghinionul s-a prelins „la pas“ pînă sus. Înșfac în grabă mopul și șterg un etaj de scări (se pare că mult mai bine decît femeia de serviciu, că apa era cam soioasă, fără urmă de damf); dar în aceeași grabă, azvîrl rucsacul în ligheanul cu apă. Cu mult prea tîrziu însă realizez gafa: telefonul (retro, tip buburuză, cu clapă) tremura din toate mădularele. Meșterul meu, vestit reparagiu din Piața Drumul Taberei, confirmă decesul. Și uite-așa, din ghinion în ghinion, spre victoria finală! Căci se pare că nu mai am scăpare, de-acum. Va trebui să trec pe telefon „de ultimă generație“. Din megafoane răzbătea: „Mulți ani primească / La mulți ani!“. Se putea, așadar, și mai rău! (R. M.)

● În China este interzisă reîncarnarea fără o aprobare guvernamentală. Iar Organizația Mondială a Sănătății a catalogat dificultatea de a-ți găsi partener sexual drept dizabilitate. Reformulînd, în China nici măcar nu-ți poți rezolva o dizabilitate prin reîncarnare fără permisiunea comuniștilor de la putere. (M. C.)

● Un funcționar public japonez a încălcat legea prin care „trebuie să se dedice slujbei“, ieșind prea des la prînz cu trei minute mai devreme, aşa că șefii lui au ţinut o conferinţă de presă prin care și-au cerut iertare localnicilor. Preluînd modelul, putem să organizăm și noi întîlniri pentru a le mulțumi aleșilor cînd lucrează peste program. (C. Ş.

NU E O VIZIUNE
PENTRU DOUĂ PERSOANE
CU VEDERE LA DULAP,
CI VORBA AIA FĂRĂ MARGINI

● „Ajunși la faţa locului, tehnicienii băncii au găsit un şobolan mort şi mai multe bancnote sfîşiate.“ Nu e o scenă dintr-un roman noir, ci o știre indiană despre o rozătoare care a pătruns într-un bancomat din orașul Tinsukia și a murit, după ce a devorat bancnote în valoare de 18.000 de dolari. (M. P.)

● Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a postat pe Facebook un clip din Venezuela în care forțele de ordine pun tunurile de apă pe protestatari. Venezuela, țara în care rata inflației e cea mai mare din lume și prețurile se dublează o dată la cîteva săptămîni. Iată un ministru cu viziune de viitor. (C. Ș.)

● S-a ales cea mai sexy vacă din Marea Britanie – o cheamă Char și trăiește la Gooseform Farm, în Culm Valley, Devon. Competiția, organizată de compania RAGT Seeds, a fost strînsă: 40 de vaci au ajuns pe lista scurtă. Stăpîna vacii, Charlotte Cunningham, a cîștigat o vizită la spa pentru două persoane. Din păcate, Char nu se poate bucura de premiu, vacile nu sînt admise la spa. (A. P.)

● Cînd se inversează rolurile: un el în maiou strîmt, alb, cu vedere la pectorali, se tot învîrte pe lîngă mine. Se face că scapă un pix, se apleacă sexy să-l ridice, vine metroul, îl claxonează. (C. Ş.)

● Din pliantul unui supermarket, cîteva produse menite să ne facă viața mai ușoară: „organizator/husă“, „dulap textil, pentru haine“, „robot de aspirare“, „coș flexibil“, „cizme de ploaie cu luminițe, băieți“, „cizme de ploaie cu luminițe, fete“, „jucărie gonflabilă pentru sărit“, „dres cu licență, fete“, „protecție pat“, „turn cu cărți, pentru copii“. (D. S.)

● Timp de trei ani, un fermier din India, Bussa Krishna, se roagă zilnic unui altar închinat președintelui american Donald Trump. Îi aduce ofrande și îi aprinde lumînări, întocmai ca unei zeități. Poate că, pînă la urmă, e adevărată vorba aia: cine se aseamănă, se adună. (S. G.)

● Auzite în metrou: „Sîntem vai morțișorii noștri!“ Inventivitatea românilor în ceea ce priveşte diminutivele e fără margini. (C. Ş.)

Foto: Cristina Ştefan

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.