Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie – 4 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA VÎRSTA A TREIA,
BĂRBATUL DE UZ INTERN
VA CÎȘTIGA UN COVORAȘ VERDE,
LA PAHAR

● La Centenar, România şi-a scris epitaful. (M. C.)

● Bărbații din viața mea: aventurierul de vîrsta a treia – un domn atent îmbrăcat, sacou elegant, cămașă bine călcată, pantofi lustruiți, citește o carte peste umărul unei doamne. Se tot fîțîie, îmi aruncă o privire, „da, domnișoara e frumoasă, pot s-aștept după dînsa“, scoate un ziar, se bagă iar în vorbă. Îmi povestește cum a convins el o damă 70+ care nu mergea niciodată cu bărbați în lift să urce împreună, mă întreabă la ce facultate sînt, dacă plouă diseară și dacă pot să-l conduc și pe el cu umbrela… (C. Ş.)

● Cîteva zeci de persoane s-au strîns, pe 10 martie, în faţa Sălii Palatului, pentru a protesta, atunci cînd PSD a organizat un congres extraordinar. Jandarmii i-au ridicat pe unii dintre protestatari, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Printre protestatarii amendaţi s-a numărat şi un bucureştean surdo-mut, în al cărui proces-verbal jandarmul a notat: bărbatul a scandat lozinci anti-PSD. Amenda dată acestuia a fost de 2000 de lei. Din fericire, s-a admis plîngerea omului împotriva procesului-verbal întocmit și protestatarul „gălăgios“ a fost exonerat de la plata amenzii. (A. M. S.)

●„It is so sad, so sad…“ – Irodiada, actul I. Variantă inedită dintr-un manuscris în limba engleză, de uz intern. (R. M.)

● Superofertă la o terasă, cu ocazia Mondialului de fotbal: „Bere gratis la fiecare meci al României“. Naționala noastră, după cum se știe, nu s-a calificat. Cumva ironic și-n spiritul „superofertei“, întreprinzătorul sigur va cîștiga. Iar microbiștii, chiar dacă nu vor avea ocazia să bea bere gratis, sigur nu vor pierde. (M. M.)

● Printre idei inedite de cadouri, găsesc pe un site un set de minigolf pentru toaletă. Conține un covoraș verde, care se pune lîngă vasul de toaletă, o mică platformă pe post de gaură și un steguleț. Să fie mai cu moț. (S. G.)

● Publicația Anunțul telefonic de acum 25 de ani a fost reeditată. Printre rînduri, în ea se regăsește atmosfera vremii. De pildă, la rubrica „Propuneri de afaceri“, cineva scrie: „Posed dozator 5 capete pentru distribuit răcoritoare la pahar; caut posesor spațiu pentru colaborare“. Altcineva vrea să cumpere „benzi de magnetofon puțin folosite“. Există și o ofertă de lecții „Yoga, disciplinarea echilibrului și a fericirii personale“. Un alt anunț spune: „Recondiționez discuri ambreiaj, plăcuțe față, saboți spate, orice tip autoturism…“ Nu lipsește nici clasica societate româno-italiană care „asigură contracte de muncă pentru tinere fete 18 30 de ani în Sexy Night cluburi în Italia“. Și cînd te gîndești că unii încearcă să ne întoarcă în acele vremuri, ba chiar poate și mai înainte… (A. M.)

DE-ACUM ÎNAINTE,
NU NE PUTEM SALVA LOGICA
DECÎT PRIN PIEȚE,
DACĂ ACESTE CUVINTE
MAI POT AVEA VREUN SENS MONDIAL PÎNĂ LA SFÎRȘITUL ANULUI 

● „De-acum înainte se va fura ca-n codru“ – Dan Perjovschi. (M. C.)

● Varujan Vosganian, acuzat mai an de procurorii DIICOT de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, a luat cuvîntul în Parlament pentru schimbarea Codului Penal: „Nu ne putem salva decît toţi odată, nu ne putem salva pe rînd. Dacă spunem că Justiţia e infailibilă şi că toţi ceilalţi greşim, n-o să ajungem nicăieri.“ (M. C.)

● Lucian Şova, ministru al Transporturilor (PSD), i-a dat replica unui coleg deputat care a afirmat că avem nevoie urgentă de autostrăzi şi că riscăm să plece marile companii dacă nu avem o infrastructură decentă: „Cînd o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari. Şi tot vor pleca [multinaţionalele]. Către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici.“ Nu te pui cu logica de partid. (C. Ş.)

● Spre nemulțumirea comunității evreiești din Roma, mare amatoare de anghinare prăjită (Carciofi alla giudia), rabinatul israelian a propus excluderea anghinarei de pe lista alimentelor cușer, pe motiv că miezul legumei ar conține „carne“ – insecte, viermi și alte lighioane ne-cușer. Altfel spus, țăranii români de prin piețe, care vînd cireșe „fără «carne»“, desfac marfă cușer de o viață și, asemenea domnului Jourdain, nici măcar nu știu. (M. P.)

● Viteza cu care se încearcă demolarea statului de drept român depășește cotele seismice înregistrate vreodată în țara noastră. Jocul plăcilor tectonice a anulat orice predicție logică și rațională, dacă aceste cuvinte mai pot avea vreun sens în acest context. Lecția lui Roller din 1947 – „Democrația de tip nou“ –, preluată de Iliescu prin copy-paste, dă roade nesperate la Centenar. Centenarul furat. Seismologi din toate țările, uniți-vă! P.S. În același număr din Scînteia semnează și Silviu Brucan, marele profet. Mincinos. (R. M.)

● Un parlamentar rus a îndemnat rusoaicele să evite contactele sexuale cu bărbaţii străini care nu sînt albi, în timpul Campionatului Mondial de Fotbal, pentru că ar putea deveni mame singure cu copii de rasă mixtă. (C. Ş.)

● Înainte ca guvernarea imbecililor & infractorilor din Parlamentul nostru să voteze modificările Codului Penal, în Eurobarometrul din primăvară încrederea românilor în UE crescuse la 59%, cu 11 procente mai mult decît anul trecut. Pînă la sfîrşitul anului va depăşi probabil 70%. Singurul lucru bun realizat de Dragnea & Co. (M. C.

ÎN ULTIMII ANI
PRIMEȘTI
DOAR DREPTUL DE A TRĂI
UN FIOR GREU 

● În emisiunea Mama mea gătește mai bine de la Prima TV, cam toate preparatele se fac în tigaie (chiar și acelea pe care mamele de pe vremuri le făceau în cratiță sau în oală). Explicația cred că e simplă: au fost multe promoții la tigăi în ultimii ani. (D. C.)

● Prim-ministrul Republicii Mauritius a anunțat că străinii bogați pot deveni cetățeni ai insulei. Pentru un milion de dolari poți deveni cetățean cu drept de vot, pentru 500.000 primești doar pașaport mauritian. Mark Twain a spus că Mauritius a fost creat primul, iar abia apoi Raiul, care este doar o copie a insulei. Oare politicienilor noștri exilați li se pare prea ieftină destinația asta exotică? (A. M. S.)

● Peste o jumătate de milion de copii s-au născut în afara căsătoriei în ultimii şapte ani în România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. De-asta e importantă campania pentru „familia tradiţională“, ca să prezervăm dreptul de a trăi în continuare în ficţiune. (M. C.)

● În metrou, îmi cade privirea peste cuvintele unei reclame: „Totul în jur e poezie curată / Care abia așteaptă să fie gustată“. Mă uit în jur – nici picior de poezie curată, doar niște persoane călătoare cu metroul. Și cînd mă uit mai bine la reclama aia, mă dumiresc: poezia curată era, de fapt, în cașcavalul Hoch-land. M-a trecut un fior atunci, la gîndul că totul în jur e cașcaval. (D. S.)

● Neînțelegeri – 1) un bărbat la telefon: „Mami, cîte sticle de șampanie ai zis, două sau nouă?“; 2) o bătrînă cu șal și fustă cu bănuți, unei vînzătoare nedumerite: „Ehe, păi cînd dădeam eu din ele, murea Parisul!“; 3) alt bărbat, tot la telefon: „Păi, găsești o grămadă pe centură, ce-i așa de greu?“ (C. Ş.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.