Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

PARCĂ
NU MAI E O SURPRIZĂ AȘA DE MARE:
ȚIPĂTUL DE DURERE AL IERBII –
PLĂCUT, INTELIGENT ȘI ROMANTIC –
NU MAI POATE STA CU BURTA-N SUS

● Cînd auzi peste tot pe stradă vorbindu-se numai despre „bănuți“, parcă nu mai e o surpriză așa de mare că nu avem bani de salarii și pensii. (C. Ș.)

● Mirosul de iarbă proaspăt cosită este, de fapt, o substanţă eliberată de plantă ca răspuns la o leziune. Mirosul care ne place atît de mult este, simbolic vorbind, ţipătul de durere al ierbii. (M. C.)

● Printre anunțurile de prietenie de la mica publicitate în care abundă căutările de doamne sau domni „cu fizic atrăgător“, „suple, „supli“, „atletic“, „elegantă“, „stilat“ etc., am găsit următoarea formulare: „Domn 47 ani, plăcut, inteligent și romantic, caut o prietenie deosebită, adâncă și de durată cu o doamnă caldă, afectuoasă și cu un suflet special. Vârsta poate fi între 33-77 ani și aspectul fizic nu contează.“ Cu alte cuvinte, nu-l interesează nici vîrsta și nici aspectul, ci doar sufletul. Ce om! (A. M.)

● Dlui Liviu Dragnea au început să-i fugă șobolanii de sub picioare… Și cînd roiesc șobolanii e semn rău. Nu însă pentru șef. Ierarhia se menține. Numai că el (șobolanul-șef) nu mai poate sta cu burta-n sus, în defensivă. Și iese la atac. Care pe care… (R. M.)

DIN SERIA NEBĂNUITELOR
MANIFESTĂRI ALE CIFRELOR:
O MAMĂ DIN SUEDIA OCUPATĂ
DE UN IMENS DOMN CU BARBĂ
COSTĂ 91 DE FRANCI
ÎN JUDEȚUL TELEORMAN

unnamed jpg jpeg

● Din seria nebănuitelor manifestări ale cifrelor: în anul 1863, în Irlanda s-a votat, cu 67%, amendamentul împotriva legalităţii avortului, pentru ca, în 2018, Irlanda să voteze din nou, tot cu 67%, pentru renunţarea la amendamentul care pedepsea avortul. (M. C.)

● După ce artistul i-a greşit tatuajul cu numele băieţelului de 5 ani, o mamă din Suedia a decis că are o singură opţiune valabilă: să schimbe numele copilului, din Kevin în Kelvin. (C. Ş.)

● Din seria „Vehicule uimitoare“: o mașinuță cu pedale, ca de copil, ocupată de un imens domn cu barbă. Pe carosabil. (I. P.)

● Pe un site elvețian de știri (The Local Ch), după ce citesc știri despre un pensionar care a inventat o mașinărie care gătește 200 de cîrnați pe oră, despre un kebab care costă 91 de franci și despre o brutărie unde poți plăti cu bitcoin, descopăr și o veste cu adevărat îngrijorătoare: elvețienii au început să mănînce mai puțină ciocolată elvețiană. (S. G.)

● A trecut ceva timp de cînd a apărut această știre, dar merită reluată: în județul Teleorman, pe un drum construit cu fonduri europene, kilometrul a fost „redus“din condei la 800 de metri, ca să intre mai mulți bani la teșchereaua cui trebuie. Lumea s-a repezit să spună „Vai, ce mai inventează ăștia ca să fure“. Dar de ce să nu vedem și partea pozitivă? În județul Teleorman se află cel mai scurt kilometru din lume. De ce n-or fi chemat pe cineva de la Cartea Recordurilor să-l omologheze? (D. C.)

S-A LĂMURIT ŞI ACEST ASPECT:
ÎN BUCĂTĂRIE AU MAI RĂMAS,
ȚINÎND FIECARE ÎN MÎNĂ
CÎTE O LANTERNĂ APRINSĂ,
LUPUL ÎMBRĂCAT
ÎN HAINELE BUNICII ȘI VLADIMIR PUTIN

● S-a lămurit şi acest aspect: muncitorii care au lucrat la ridicarea piramidelor au fost plătiţi cu bere, mai exact cu 4 litri de bere pe zi. La ce aţi munci spre gloria omenirii pentru un pet de bere pe zi? (M. C.)

● Una dintre legile mai puţin cunoscute ale lui Murphy: „Imaginea din cartea de bucate nu corespunde niciodată rezultatului final“. A se verifica, zi de zi, în bucătărie. (M. M.)

● În 1990, în Africa trăia o populaţie de două milioane de elefanţi şi una de o jumătate de milion de rinoceri negri. Estimările din acest moment sînt copleşitoare: au mai rămas doar 400.000 de elefanţi (declin de 80%) şi 3000 de rinoceri (declin de 98%). Copiilor născuţi anul acesta li se va vorbi la grădiniţă despre elefanţi, rinoceri şi, posibil, tigri ca despre dinozauri. (M. C.)

● Prin comuna Afumați de lîngă București, pe șosea, duminică seara, trecea o căruță. În căruță, doi copii așezați cu spatele spre cai, ținînd fiecare în mînă cîte o lanternă aprinsă. Șoseaua este E85 și face parte dintr-un important „coridor de transport paneuropean“. Evident, circulația căruțelor e interzisă. Dar se putea și mai rău: copiii ar fi putut avea în mînă opaițe. (D. C.)

● Mai țineți minte scena din Scufița Roșie cu lupul îmbrăcat în hainele bunicii? „Vai, bunicuţo, dar de ce ai urechi atît de mari?“ „Ca să te pot auzi mai bine.“; „Vai, bunicuţo, dar de ce ai ochi atît de mari?“ „Ca să te pot vedea mai bine.“; „Vai, bunicuţo, dar de ce ai mîini atît de mari?“ „Ca să te pot apuca mai bine.“; „Dar, bunicuţo, de ce ai o coşcogeamite gura?“ „Ca să te pot înghiţi mai bine.“ E singurul scenariu plauzibil care mi-a venit în minte cînd am citit știrea despre băiețelul de 9 ani care și-a înjunghiat mortal bunica. (M. P.)

● A trecut neobservată ştirea că Vladimir Putin n-a fost primul care să traverseze întreaga lungime a controversatului pod care leagă Rusia de Crimeea, inaugurîndu-l: i-a luat-o înainte Mostik, motanul-mascotă al constructorilor. (C. Ş.)

Foto: E. Farkas, A. Damian

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.