Cu ochii-n 3,14
PARCĂ
NU MAI E O SURPRIZĂ AȘA DE MARE:
ȚIPĂTUL DE DURERE AL IERBII –
PLĂCUT, INTELIGENT ȘI ROMANTIC –
NU MAI POATE STA CU BURTA-N SUS
● Cînd auzi peste tot pe stradă vorbindu-se numai despre „bănuți“, parcă nu mai e o surpriză așa de mare că nu avem bani de salarii și pensii. (C. Ș.)
● Mirosul de iarbă proaspăt cosită este, de fapt, o substanţă eliberată de plantă ca răspuns la o leziune. Mirosul care ne place atît de mult este, simbolic vorbind, ţipătul de durere al ierbii. (M. C.)
● Printre anunțurile de prietenie de la mica publicitate în care abundă căutările de doamne sau domni „cu fizic atrăgător“, „suple, „supli“, „atletic“, „elegantă“, „stilat“ etc., am găsit următoarea formulare: „Domn 47 ani, plăcut, inteligent și romantic, caut o prietenie deosebită, adâncă și de durată cu o doamnă caldă, afectuoasă și cu un suflet special. Vârsta poate fi între 33-77 ani și aspectul fizic nu contează.“ Cu alte cuvinte, nu-l interesează nici vîrsta și nici aspectul, ci doar sufletul. Ce om! (A. M.)
● Dlui Liviu Dragnea au început să-i fugă șobolanii de sub picioare… Și cînd roiesc șobolanii e semn rău. Nu însă pentru șef. Ierarhia se menține. Numai că el (șobolanul-șef) nu mai poate sta cu burta-n sus, în defensivă. Și iese la atac. Care pe care… (R. M.)
DIN SERIA NEBĂNUITELOR
MANIFESTĂRI ALE CIFRELOR:
O MAMĂ DIN SUEDIA OCUPATĂ
DE UN IMENS DOMN CU BARBĂ
COSTĂ 91 DE FRANCI
ÎN JUDEȚUL TELEORMAN
● Din seria nebănuitelor manifestări ale cifrelor: în anul 1863, în Irlanda s-a votat, cu 67%, amendamentul împotriva legalităţii avortului, pentru ca, în 2018, Irlanda să voteze din nou, tot cu 67%, pentru renunţarea la amendamentul care pedepsea avortul. (M. C.)
● După ce artistul i-a greşit tatuajul cu numele băieţelului de 5 ani, o mamă din Suedia a decis că are o singură opţiune valabilă: să schimbe numele copilului, din Kevin în Kelvin. (C. Ş.)
● Din seria „Vehicule uimitoare“: o mașinuță cu pedale, ca de copil, ocupată de un imens domn cu barbă. Pe carosabil. (I. P.)
● Pe un site elvețian de știri (The Local Ch), după ce citesc știri despre un pensionar care a inventat o mașinărie care gătește 200 de cîrnați pe oră, despre un kebab care costă 91 de franci și despre o brutărie unde poți plăti cu bitcoin, descopăr și o veste cu adevărat îngrijorătoare: elvețienii au început să mănînce mai puțină ciocolată elvețiană. (S. G.)
● A trecut ceva timp de cînd a apărut această știre, dar merită reluată: în județul Teleorman, pe un drum construit cu fonduri europene, kilometrul a fost „redus“din condei la 800 de metri, ca să intre mai mulți bani la teșchereaua cui trebuie. Lumea s-a repezit să spună „Vai, ce mai inventează ăștia ca să fure“. Dar de ce să nu vedem și partea pozitivă? În județul Teleorman se află cel mai scurt kilometru din lume. De ce n-or fi chemat pe cineva de la Cartea Recordurilor să-l omologheze? (D. C.)
S-A LĂMURIT ŞI ACEST ASPECT:
ÎN BUCĂTĂRIE AU MAI RĂMAS,
ȚINÎND FIECARE ÎN MÎNĂ
CÎTE O LANTERNĂ APRINSĂ,
LUPUL ÎMBRĂCAT
ÎN HAINELE BUNICII ȘI VLADIMIR PUTIN
● S-a lămurit şi acest aspect: muncitorii care au lucrat la ridicarea piramidelor au fost plătiţi cu bere, mai exact cu 4 litri de bere pe zi. La ce aţi munci spre gloria omenirii pentru un pet de bere pe zi? (M. C.)
● Una dintre legile mai puţin cunoscute ale lui Murphy: „Imaginea din cartea de bucate nu corespunde niciodată rezultatului final“. A se verifica, zi de zi, în bucătărie. (M. M.)
● În 1990, în Africa trăia o populaţie de două milioane de elefanţi şi una de o jumătate de milion de rinoceri negri. Estimările din acest moment sînt copleşitoare: au mai rămas doar 400.000 de elefanţi (declin de 80%) şi 3000 de rinoceri (declin de 98%). Copiilor născuţi anul acesta li se va vorbi la grădiniţă despre elefanţi, rinoceri şi, posibil, tigri ca despre dinozauri. (M. C.)
● Prin comuna Afumați de lîngă București, pe șosea, duminică seara, trecea o căruță. În căruță, doi copii așezați cu spatele spre cai, ținînd fiecare în mînă cîte o lanternă aprinsă. Șoseaua este E85 și face parte dintr-un important „coridor de transport paneuropean“. Evident, circulația căruțelor e interzisă. Dar se putea și mai rău: copiii ar fi putut avea în mînă opaițe. (D. C.)
● Mai țineți minte scena din Scufița Roșie cu lupul îmbrăcat în hainele bunicii? „Vai, bunicuţo, dar de ce ai urechi atît de mari?“ „Ca să te pot auzi mai bine.“; „Vai, bunicuţo, dar de ce ai ochi atît de mari?“ „Ca să te pot vedea mai bine.“; „Vai, bunicuţo, dar de ce ai mîini atît de mari?“ „Ca să te pot apuca mai bine.“; „Dar, bunicuţo, de ce ai o coşcogeamite gura?“ „Ca să te pot înghiţi mai bine.“ E singurul scenariu plauzibil care mi-a venit în minte cînd am citit știrea despre băiețelul de 9 ani care și-a înjunghiat mortal bunica. (M. P.)
● A trecut neobservată ştirea că Vladimir Putin n-a fost primul care să traverseze întreaga lungime a controversatului pod care leagă Rusia de Crimeea, inaugurîndu-l: i-a luat-o înainte Mostik, motanul-mascotă al constructorilor. (C. Ş.)
Foto: E. Farkas, A. Damian