Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

VIORICA DĂNCILĂ,
ALBĂ CU TRANDAFIRI ROZ,
I-A TRIMIS UNUI BĂRBAT GABLONȚURI,
ȘTRASURI, PAIETE MULTICOLORE,
SĂPTĂMÎNĂ DUPĂ SĂPTĂMÎNĂ

● Celebra afirmație „putem spune, pe scurt, că reducem democrația...“ e un adevăr irefutabil. Viorica Dăncilă, care pare a fi o ființă foarte fericită, nu este însă conștientă că a spus chiar adevărul. Și chiar dacă în ultima vreme presa îi caută gafele cu lumînarea, e evident că tot ce face domnia sa, în „calitate“ de premier, ar trebui să fie mult mai luminat. (A. M.)

● Bucureștiul ne oferă, din cînd în cînd, cîte o apariție spectaculoasă: într-o seară, în stația lui 133 de pe Dacia, o tînară frumoasă, îmbrăcată-ntr-o rochie destul de lungă, albă cu trandafiri roz, vorbea la telefon, cu căștile în urechi, și plîngea. La un moment dat, s-a ridicat, și-a luat skateboard-ul rezemat de gardul din piatră și a tulit-o pe carosabil, printre mașini, în trombă. (I. P.)

● După o singură întîlnire faţă în faţă, o femeie din Arizona i-a trimis unui bărbat în jur de 65.000 de SMS-uri. „Dragostea e ceva excesiv“, a declarat femeia la scurt timp după ce a fost arestată pentru hărţuire. (C. Ş.)

● Lecție deschisă: 1. culoarea dominantă – alb + orice tușă pastel; linia – simplă; podoabe – bijuterii regale discrete, sau deloc; ojă – fără; pălărie în ton (+/- voaletă, în același ton); 2. alb + negru (mult, printre nuntași); ocolitoare; la vedere: se remarcă gablonțuri, ștrasuri, paiete multicolore; policromă (eventual fiecare unghie de altă culoare, cu sau fără pistrui); pe ici, pe colo. Long Live the Queen! (R. M.)

● În ianurie, Philip Roth acorda, pentru The New York Times, ceea ce avea să fie ultimul său interviu. „Peste două luni veţi împlini 85 de ani. Vă simţiţi bătrîn? Cum este să îmbătrîniţi?“, era întrebat şi Roth răspundea: „Da, în doar două luni mă voi despărţi de bătrîneţe pentru a păşi în bătrîneţea adîncă – coborînd tot mai mult, cu fiecare zi, în temuta Vale a Umbrelor. Mi se pare uluitor să mă găsesc aici la finalul fiecărei zile. Seara, cînd mă bag în pat să mă culc, zîmbesc şi mă gîndesc: «Am mai trăit o zi». Dar e şi mai uluitor să mă trezesc opt ore mai tîrziu, să fie din nou dimineaţă, iar eu să fiu în continuare aici: «Am mai supravieţuit o noapte», gînd care mă face să zîmbesc din nou. Continui să mă culc zîmbind şi să mă trezesc zîmbind. Sînt foarte mulţumit că mă aflu încă în viaţă. Şi pentru că acest lucru se întîmplă săptămînă după săptămînă, lună după lună, am iluzia că nu se va termina niciodată, deşi ştiu prea bine că se va opri curînd. E ca şi cum ai juca un joc, o zi da, una nu, un joc cu miză pentru mine devreme ce, fără sorţi de izbîndă, deocamdată continui să cîştig. Vom vedea cît mă va ţine norocul.“ Jocul s-a oprit pe 22 mai. (M. C.)

ÎNTRE TĂGĂDĂU ŞI COMĂNEŞTI,
UN BĂRBAT TATUAT PE BRAȚE FACE MASAJ CU O PIATRĂ DE JAD
ŞI CU O VENTUZĂ DE FAST FOOD,
BLOCÎND CIRCULAȚIA:
LUMEA ÎNCEARCĂ SĂ SE SCHIMBE

● Undeva, între satele Tăgădău şi Comăneşti, un preot de 54 de ani a fost găsit împușcat în cap. Arma, deținută ilegal de părinte, fusese furată cu un an în urmă de la consulul onorific al Italiei din Arad. Se pare că preotul s-a împușcat din greșeală, în timp ce vîna vidrele care îi mîncau peștii din iazul familiei. O pildă încă nedeslușită, o dramă eco sau Jaf în stil italian? (M. P.)

● În autobuz, un bărbat tatuat pe brațe cu fețele copiilor săi vorbește la telefon: „Tati, ai grijă să pui bine caseta cu bijuterii a lui mami și ceasurile lui tati, știi că tre’ să vină maică-ta mare și iar își bagă nasul peste tot.“ (C. Ș.)

● Un sibian pe nume Vlad Secuianu a obţinut medalia de bronz la campionatul mondial de masaj care s-a desfăşurat la Copenhaga. „Nu e suficient să faci doar un masaj de calitate. E un cumul de mai multe elemente. Pot să fac o comparație cu o carne din ciorbă. Doar carnea nu face ciorba bună, e nevoie de mai multe ingrediente. Ingredientul meu secret a fost echipa care m-a însoțit și m-a încurajat“, a spus masorul premiat. Ar mai fi de adăugat că face masaj cu o piatră de jad şi cu o ventuză. Ciorba e gata, poftiţi la masa de masaj. (M. M.)

● Cînd Carol May, o artistă din Elveția, a creat lucrarea Unhappy Meal, ironizînd clasicul meniu de la McDonalds destinat copiilor, Happy Meal, schimîndu-i fața zîmbitoare cu una tristă, a dorit să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului junk food-ului. Nu s-a gîndit însă nici o secundă că atunci cînd o va expune într-o cameră de hotel din Hong Kong, subtilitatea artistică nu va fi înțeleasă de toată lumea: după expoziție femeia de serviciu a confundat lucrarea cu o cutie reală de fast food și a aruncat-o la gunoi. (S. G.)

● Pe o autostradă din Polonia, un TIR care transporta 12 tone de ciocolată lichidă s-a lovit de un parapet și s-a răsturnat. Ciocolata a curs, toată, pe autostradă și s-a întărit, blocînd circulația. „E mai dificil să înlături ciocolata de pe autostradă vara decît să înlături zăpada și ghețușul iarna“ – a fost opinia expertă a unui drumar din echipa chemată urgent să redea autostrada folosinței automobiliștilor, dar și motivul pentru care această știre mi se pare demnă de această rubrică: iată încă o probă că niciodată, și în nici o privință, vara nu-i ca iarna! (S. V.)

● Philip Roth: „Toată lumea încearcă să se schimbe, să se lămurească, să fie tentaţi, să deţină controlul. Cei mai buni cititori caută ficţiunea pentru a se elibera de tot acest zgomot.“ (M. C.)

CONTEMPLÎNDU-ȘI IMPERIUL,
UNUL DINTRE PRIMII ROBOȚI SEXUALI S-A CĂSĂTORIT
CU MIILE DE STELE ŞI PLANETE,
ÎN PREZENŢA UNUI OBIECT ENIGMATIC

● Recent, Mickey Mouse a împlinit 90 de ani. Se zice că, spre sfîrșitul vieții, contemplîndu-și imperiul care se tot dezvolta, Walt Disney ar fi spus: „Și cînd te gîndești că totul a început cu un șoricel…“. Despre care aflăm, astăzi, că nici măcar Mickey nu trebuia să se numească. Desenîndu-l, Disney a vrut să-l boteze Mortimer, dar soția lui i-a atras atenția că numele e arogant și distant, deloc prietenos. Și i-a propus Mickey. Așadar, totul a început cu o soție… (S. V.)

● O jurnalistă a mers la o întîlnire cu un prototip robot, numit Henry, și a scris un text pentru New York Magazine. E vorba despre unul dintre primii roboți sexuali vînduți de Realbotix. Previziunile sună cam așa: în 2050, relațiile intime cu roboți vor fi la ordinea zilei. Oare va fi mai ușor? Sau roboții se vor umaniza suficient de mult încît femeile se vor îndrăgosti nebunește de ei și vor suferi? (A. M. S.)

● Cică a apărut un nou trend, căsătoria cu „obiecte“. Scrie presa lumii că o femeie s-a căsătorit cu Turnul Eiffel, iar alta cu Zidul Berlinului. N-ar putea cineva să se mărite cu Cazinoul din Constanța, de exemplu, că poate îl pune pe picioare? (D. C.)

● În vreme ce poluarea luminoasă creşte de la an la an în majoritatea oraşelor, locuitorii din statul Maine, SUA, vor să facă din această zonă o atracţie „astroturistică“. Nordul statului se află pe locul al doilea ca întunecime a cerului de noapte, susţin astronomii, aşa că parcurile naturale ar putea constitui, în viitor, „rezervaţii“ unde oamenii se pot aşeza ca să privească miile de stele şi planete, în locul luminii refractate de civilizaţie. (C. Ş.)

● Philip Roth: „Literatura impune minţii o stare care a dispărut între timp. Pretinde linişte, o anume formă a izolării şi concentrare susţinută în prezenţa unui obiect enigmatic.“ (M. C.)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.