Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CE MAI ÎNSEAMNĂ MEMORIA
CARE PROPAGA ERORI NESPUSE
DUPĂ CE SE TERMINĂ APOCALIPSA? 

● Ce mai înseamnă familia? În vreme ce, în Japonia, se întîmplă ca văduvii să-şi închirieze neveste sau fiice, bărbaţii să-şi ia soţii mai tinere şi mai frumoase decît cea adevărată, doar pentru ieşirile cu prietenii, ori tinerele să angajeze actori să joace rolul de logodnici în faţa părinţilor, în Marea Britanie, 9% din soţi (sau parteneri aflaţi într-o relaţie de lungă durată) nu locuiesc împreună, chiar dacă unii au şi copii. (C. Ş.)

● În urmă cu 157 de ani, pe 23-24 ianuarie 1859, Al.I. Cuza a fost ales Domn al Țării Românești. Evenimentul s-a parafat în fostul hotel Concordia din București. Deşi declarată monument istoric, clădirea este în prezent blindată cu plăci de PFL, păzită de bodyguarzi, iar accesul e interzis. Memoria momentului istoric al naşterii statului modern românesc riscă să dispară lăsînd loc unui mall sau unui proiect rezidențial. În timp ce aleşii României serbează cu mare fast, în stil ceaușist, Centenarul Marii Uniri. Inițiativa de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, care dezincriminează penal intervenția asupra monumentelor istorice, primește avize pe bandă rulantă, în Parlament. Iar Gabriela Firea e supărată foc că n-a stat chiar în fruntea bucatelor. Locul bomboanei pe colivă i se potrivește însă cu mult mai bine. (R. M.)

● Deunăzi, mediafax.ro publica o știre tristă: era vorba despre un nou manual de limba și literatura română, care propaga erori flagrante, de genul „cartea care am citit-o“ (în loc de „cartea pe care am citit o“). Știrea a dispărut, azi, fără urmă. Îmi fac iluzia că informația a fost depistată ca fake news și retrasă deîndată. (M. P.)

● Purtătorul de cuvînt al Bisericii Ortodoxe Române a spus undeva ceva de bun-simț, ceva ce știe oricine că e factual adevărat: statistic vorbind, în comunitatea romă, femeile nasc la vîrste mult mai mici decît media. Asta nu-i nici rău, nici bine – e un fapt. După această observație, omul a avut și o opinie despre așa zisa „educație sexuală“ în școli. Nu crede că folosește scopului pe care îl asumă. Chemîndu l pe purtătorul de cuvînt al BOR la o judecată a cărei sentință este anunțată chiar de șeful „instanței“ înaintea oricărei audieri, CNCD dezvăluie instincte staliniste. Slavă Domnului că n-are dinții să muște stalinist. Neștiind ce să condamne mai repede, rostirea adevărului factual sau exprimarea opiniei – ambele enervîndu-l deopotrivă –, șeful CNCD, un domn Asztalos, devine o trîmbiță a corectitudinii politice, un propagandist al stridențelor smintitoare ale zilei. Așa cum uneori bișonii frizați se visează rottweileri sîngeroși, acest domn Asztalos se visează un fel de tartor ideologic, un fel de cenzor înalt al celor spuse și nespuse în spațiul nostru public. N-am nimic cu visul omului, fiecare crede ce vrea despre el însuși. Problema e că duce instituția în ridicol. Sau în ideologie… (S. V.)

● Ce va face oare dna Lia Olguța Vasilescu după ce se termină cînepa? Fapt care pare iminent, de-acum. Se reprofilează? Sau se pensionează? Există și o a treia variantă. Deocamdată secretă. Pînă se lămurește cu „niște penali“. Nu în această formă. Dar în oricare dintre valorile adjectivului: „sancțiune penală“, „proces penal“ sau, de ce nu: „Doamna își alesese cel mai celebru avocat al timpului în penal“ (Sadoveanu). Să recunoaștem, e dreptul domniei-sale. (R. M.)

● În metrou, un băiat își scoate din buzunar telefonul și apelează, din agendă, contactul numit Apocalipsa. Adică iubita lui, mi-am dat seama din discuție. (C. Ș.

ASTA SĂ FI FOST PROFEȚIA
CARE ZGUDUIE MILIONUL
GOL-GOLUȚ?

● Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe președintele Klaus Iohannis cu 2000 de lei, considerînd că șeful statului a folosit discriminatoriu termenul „penali“: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA“. În cazul ăsta, Dex-ul zice că „penal“ este termenul argotic pentru infractor. Asta să fi fost problema, de fapt? (A. M. S.)

● „Profeția teribilă care zguduie România: Vine o revoluție adevărată! Nimeni nu va mai pune capul pe pernă!“ – zbiară la noi un titlu de pe site-ul televiziunii B1. Așa crede – aflăm din articol – „cunoscuta clarvăzătoare Maria Ghiorghiu“. Și care-i noutatea? A mai zis cineva acum mai bine de o sută de ani, ridicîndu-și scufia de pe perna lui: „Mițule, scoal’ degrab’ și hai și noi pe la revuluție“. (D. C.)

● Pentru „mitingul de un milion de oameni“ cerut de Liviu Dragnea, organizația PSD București (cea mai mare din țară) abia adună 6500. Și dacă celelalte județe ar trimite cîte zece mii, tot nu s-ar aduna milionul promis. Poate vin, în completare, măcar 4-500.000 dintre românii plecați din țară să-și caute o viață mai bună. Așa, să-i dea un brînci de ajutor… (D. C.)

● La debutul Campionatului Mondial de Snooker, Mark Williams a declarat că, dacă va cîștiga, va ține conferința de presă în pielea goală. A cîștigat, și-a ținut promisiunea și, la întrebarea „Cum vă simțiți în postura de campion?“, a spus adevărul gol-goluț: „Nu foarte confortabil“. (S. G.

mplesu 20171201 111227 jpg jpeg

ATENȚIE, ÎN MULTE HOTELURI
DE PROVINCIE SÎNT PREA MULȚI
REPUBLICANI NEVOIAȘI

● Atenţie, începe Art Safari. Dacă vă întîlniţi cumva, în Piaţa George Enescu din Bucureşti, cu lucrări de artă contemporană, să nu le confundaţi cu girafe. Ceci n’est pas une pipe. (M. M.)

● Nu știu cum se face că, în mai multe hoteluri de provincie în care am fost în ultimul timp, există o cameră cu cîine. Un cîine de obicei măricel, bibelou, portocaliu sau albastru, care decorează o cameră altfel perfect neutră. Veselă reminiscență a oarecum uitatei vitrine. (I. P.)

● Am auzit gura unei copile, în 381, explicînd a­glo­merația din autobuze: „E aglomerat pentru că sînt prea mulți oameni care vor să ajungă undeva“. (D. S.)

● Un grup de republicani a trimis comitetului norvegian propunerea de a lua în considerare numele lui Donald Trump pe lista premiului Nobel pentru Pace, argumentînd că preşedintele american depune mari eforturi pentru a scăpa lumea de tensiunile nucleare dintre SUA şi Coreea de Nord. (C. Ş.)

● Sylvia Bloom a fost, timp de 67 de ani, secretară la o firmă de avocatură din Brooklyn. După ce a murit, la 96 de ani, s-a descoperit că femeia a adunat, în secret, 9 milioane de dolari (urmărind şi investind în acţiunile cumpărate de şefii ei). Prin testament, a donat aproape toţi banii către copii nevoiaşi. Dvs. ce aţi face cu 9 milioane de dolari? (C. Ş.)

Foto: Teo Păduraru, Matei Pleşu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prea tîrziu și prea devreme
În 1993, cînd revista era la cele dintîi numere, mă aflam la început de liceu.
Zizi și neantul jpeg
Lucruri interzise: părul
Coafurile femeilor, în anii 1970-1980, nu erau atît de direct cenzurate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Tu pe cine ai în agendă?
În orașele mici e mai simplu, cercul e mai strîmt.
E cool să postești jpeg
Viitorul sună prost
Un cerc vicios ia astfel naștere: cu cît intră mai puțini oameni în învățămînt, cu atît se agravează pe termen lung deficitul de profesori
p 20 WC jpg
Cuvîntul rănit. Fenomenologia rugăciunii
Dumnezeu este o manifestare activă de sine în fața lui Dumnezeu
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Parabola intervalului
Andrei Pleșu este, așa cum știm, un excepțional mijlocitor.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Inteligența Artificială prezintă un risc de „extincție” pentru umanitate.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit