Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CE MAI ÎNSEAMNĂ MEMORIA
CARE PROPAGA ERORI NESPUSE
DUPĂ CE SE TERMINĂ APOCALIPSA? 

● Ce mai înseamnă familia? În vreme ce, în Japonia, se întîmplă ca văduvii să-şi închirieze neveste sau fiice, bărbaţii să-şi ia soţii mai tinere şi mai frumoase decît cea adevărată, doar pentru ieşirile cu prietenii, ori tinerele să angajeze actori să joace rolul de logodnici în faţa părinţilor, în Marea Britanie, 9% din soţi (sau parteneri aflaţi într-o relaţie de lungă durată) nu locuiesc împreună, chiar dacă unii au şi copii. (C. Ş.)

● În urmă cu 157 de ani, pe 23-24 ianuarie 1859, Al.I. Cuza a fost ales Domn al Țării Românești. Evenimentul s-a parafat în fostul hotel Concordia din București. Deşi declarată monument istoric, clădirea este în prezent blindată cu plăci de PFL, păzită de bodyguarzi, iar accesul e interzis. Memoria momentului istoric al naşterii statului modern românesc riscă să dispară lăsînd loc unui mall sau unui proiect rezidențial. În timp ce aleşii României serbează cu mare fast, în stil ceaușist, Centenarul Marii Uniri. Inițiativa de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, care dezincriminează penal intervenția asupra monumentelor istorice, primește avize pe bandă rulantă, în Parlament. Iar Gabriela Firea e supărată foc că n-a stat chiar în fruntea bucatelor. Locul bomboanei pe colivă i se potrivește însă cu mult mai bine. (R. M.)

● Deunăzi, mediafax.ro publica o știre tristă: era vorba despre un nou manual de limba și literatura română, care propaga erori flagrante, de genul „cartea care am citit-o“ (în loc de „cartea pe care am citit o“). Știrea a dispărut, azi, fără urmă. Îmi fac iluzia că informația a fost depistată ca fake news și retrasă deîndată. (M. P.)

● Purtătorul de cuvînt al Bisericii Ortodoxe Române a spus undeva ceva de bun-simț, ceva ce știe oricine că e factual adevărat: statistic vorbind, în comunitatea romă, femeile nasc la vîrste mult mai mici decît media. Asta nu-i nici rău, nici bine – e un fapt. După această observație, omul a avut și o opinie despre așa zisa „educație sexuală“ în școli. Nu crede că folosește scopului pe care îl asumă. Chemîndu l pe purtătorul de cuvînt al BOR la o judecată a cărei sentință este anunțată chiar de șeful „instanței“ înaintea oricărei audieri, CNCD dezvăluie instincte staliniste. Slavă Domnului că n-are dinții să muște stalinist. Neștiind ce să condamne mai repede, rostirea adevărului factual sau exprimarea opiniei – ambele enervîndu-l deopotrivă –, șeful CNCD, un domn Asztalos, devine o trîmbiță a corectitudinii politice, un propagandist al stridențelor smintitoare ale zilei. Așa cum uneori bișonii frizați se visează rottweileri sîngeroși, acest domn Asztalos se visează un fel de tartor ideologic, un fel de cenzor înalt al celor spuse și nespuse în spațiul nostru public. N-am nimic cu visul omului, fiecare crede ce vrea despre el însuși. Problema e că duce instituția în ridicol. Sau în ideologie… (S. V.)

● Ce va face oare dna Lia Olguța Vasilescu după ce se termină cînepa? Fapt care pare iminent, de-acum. Se reprofilează? Sau se pensionează? Există și o a treia variantă. Deocamdată secretă. Pînă se lămurește cu „niște penali“. Nu în această formă. Dar în oricare dintre valorile adjectivului: „sancțiune penală“, „proces penal“ sau, de ce nu: „Doamna își alesese cel mai celebru avocat al timpului în penal“ (Sadoveanu). Să recunoaștem, e dreptul domniei-sale. (R. M.)

● În metrou, un băiat își scoate din buzunar telefonul și apelează, din agendă, contactul numit Apocalipsa. Adică iubita lui, mi-am dat seama din discuție. (C. Ș.

ASTA SĂ FI FOST PROFEȚIA
CARE ZGUDUIE MILIONUL
GOL-GOLUȚ?

● Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe președintele Klaus Iohannis cu 2000 de lei, considerînd că șeful statului a folosit discriminatoriu termenul „penali“: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA“. În cazul ăsta, Dex-ul zice că „penal“ este termenul argotic pentru infractor. Asta să fi fost problema, de fapt? (A. M. S.)

● „Profeția teribilă care zguduie România: Vine o revoluție adevărată! Nimeni nu va mai pune capul pe pernă!“ – zbiară la noi un titlu de pe site-ul televiziunii B1. Așa crede – aflăm din articol – „cunoscuta clarvăzătoare Maria Ghiorghiu“. Și care-i noutatea? A mai zis cineva acum mai bine de o sută de ani, ridicîndu-și scufia de pe perna lui: „Mițule, scoal’ degrab’ și hai și noi pe la revuluție“. (D. C.)

● Pentru „mitingul de un milion de oameni“ cerut de Liviu Dragnea, organizația PSD București (cea mai mare din țară) abia adună 6500. Și dacă celelalte județe ar trimite cîte zece mii, tot nu s-ar aduna milionul promis. Poate vin, în completare, măcar 4-500.000 dintre românii plecați din țară să-și caute o viață mai bună. Așa, să-i dea un brînci de ajutor… (D. C.)

● La debutul Campionatului Mondial de Snooker, Mark Williams a declarat că, dacă va cîștiga, va ține conferința de presă în pielea goală. A cîștigat, și-a ținut promisiunea și, la întrebarea „Cum vă simțiți în postura de campion?“, a spus adevărul gol-goluț: „Nu foarte confortabil“. (S. G.

mplesu 20171201 111227 jpg jpeg

ATENȚIE, ÎN MULTE HOTELURI
DE PROVINCIE SÎNT PREA MULȚI
REPUBLICANI NEVOIAȘI

● Atenţie, începe Art Safari. Dacă vă întîlniţi cumva, în Piaţa George Enescu din Bucureşti, cu lucrări de artă contemporană, să nu le confundaţi cu girafe. Ceci n’est pas une pipe. (M. M.)

● Nu știu cum se face că, în mai multe hoteluri de provincie în care am fost în ultimul timp, există o cameră cu cîine. Un cîine de obicei măricel, bibelou, portocaliu sau albastru, care decorează o cameră altfel perfect neutră. Veselă reminiscență a oarecum uitatei vitrine. (I. P.)

● Am auzit gura unei copile, în 381, explicînd a­glo­merația din autobuze: „E aglomerat pentru că sînt prea mulți oameni care vor să ajungă undeva“. (D. S.)

● Un grup de republicani a trimis comitetului norvegian propunerea de a lua în considerare numele lui Donald Trump pe lista premiului Nobel pentru Pace, argumentînd că preşedintele american depune mari eforturi pentru a scăpa lumea de tensiunile nucleare dintre SUA şi Coreea de Nord. (C. Ş.)

● Sylvia Bloom a fost, timp de 67 de ani, secretară la o firmă de avocatură din Brooklyn. După ce a murit, la 96 de ani, s-a descoperit că femeia a adunat, în secret, 9 milioane de dolari (urmărind şi investind în acţiunile cumpărate de şefii ei). Prin testament, a donat aproape toţi banii către copii nevoiaşi. Dvs. ce aţi face cu 9 milioane de dolari? (C. Ş.)

Foto: Teo Păduraru, Matei Pleşu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.