Cu ochii-n 3,14
CE MAI ÎNSEAMNĂ MEMORIA
CARE PROPAGA ERORI NESPUSE
DUPĂ CE SE TERMINĂ APOCALIPSA?
● Ce mai înseamnă familia? În vreme ce, în Japonia, se întîmplă ca văduvii să-şi închirieze neveste sau fiice, bărbaţii să-şi ia soţii mai tinere şi mai frumoase decît cea adevărată, doar pentru ieşirile cu prietenii, ori tinerele să angajeze actori să joace rolul de logodnici în faţa părinţilor, în Marea Britanie, 9% din soţi (sau parteneri aflaţi într-o relaţie de lungă durată) nu locuiesc împreună, chiar dacă unii au şi copii. (C. Ş.)
● În urmă cu 157 de ani, pe 23-24 ianuarie 1859, Al.I. Cuza a fost ales Domn al Țării Românești. Evenimentul s-a parafat în fostul hotel Concordia din București. Deşi declarată monument istoric, clădirea este în prezent blindată cu plăci de PFL, păzită de bodyguarzi, iar accesul e interzis. Memoria momentului istoric al naşterii statului modern românesc riscă să dispară lăsînd loc unui mall sau unui proiect rezidențial. În timp ce aleşii României serbează cu mare fast, în stil ceaușist, Centenarul Marii Uniri. Inițiativa de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, care dezincriminează penal intervenția asupra monumentelor istorice, primește avize pe bandă rulantă, în Parlament. Iar Gabriela Firea e supărată foc că n-a stat chiar în fruntea bucatelor. Locul bomboanei pe colivă i se potrivește însă cu mult mai bine. (R. M.)
● Deunăzi, mediafax.ro publica o știre tristă: era vorba despre un nou manual de limba și literatura română, care propaga erori flagrante, de genul „cartea care am citit-o“ (în loc de „cartea pe care am citit o“). Știrea a dispărut, azi, fără urmă. Îmi fac iluzia că informația a fost depistată ca fake news și retrasă deîndată. (M. P.)
● Purtătorul de cuvînt al Bisericii Ortodoxe Române a spus undeva ceva de bun-simț, ceva ce știe oricine că e factual adevărat: statistic vorbind, în comunitatea romă, femeile nasc la vîrste mult mai mici decît media. Asta nu-i nici rău, nici bine – e un fapt. După această observație, omul a avut și o opinie despre așa zisa „educație sexuală“ în școli. Nu crede că folosește scopului pe care îl asumă. Chemîndu l pe purtătorul de cuvînt al BOR la o judecată a cărei sentință este anunțată chiar de șeful „instanței“ înaintea oricărei audieri, CNCD dezvăluie instincte staliniste. Slavă Domnului că n-are dinții să muște stalinist. Neștiind ce să condamne mai repede, rostirea adevărului factual sau exprimarea opiniei – ambele enervîndu-l deopotrivă –, șeful CNCD, un domn Asztalos, devine o trîmbiță a corectitudinii politice, un propagandist al stridențelor smintitoare ale zilei. Așa cum uneori bișonii frizați se visează rottweileri sîngeroși, acest domn Asztalos se visează un fel de tartor ideologic, un fel de cenzor înalt al celor spuse și nespuse în spațiul nostru public. N-am nimic cu visul omului, fiecare crede ce vrea despre el însuși. Problema e că duce instituția în ridicol. Sau în ideologie… (S. V.)
● Ce va face oare dna Lia Olguța Vasilescu după ce se termină cînepa? Fapt care pare iminent, de-acum. Se reprofilează? Sau se pensionează? Există și o a treia variantă. Deocamdată secretă. Pînă se lămurește cu „niște penali“. Nu în această formă. Dar în oricare dintre valorile adjectivului: „sancțiune penală“, „proces penal“ sau, de ce nu: „Doamna își alesese cel mai celebru avocat al timpului în penal“ (Sadoveanu). Să recunoaștem, e dreptul domniei-sale. (R. M.)
● În metrou, un băiat își scoate din buzunar telefonul și apelează, din agendă, contactul numit Apocalipsa. Adică iubita lui, mi-am dat seama din discuție. (C. Ș.)
ASTA SĂ FI FOST PROFEȚIA
CARE ZGUDUIE MILIONUL
GOL-GOLUȚ?
● Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe președintele Klaus Iohannis cu 2000 de lei, considerînd că șeful statului a folosit discriminatoriu termenul „penali“: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA“. În cazul ăsta, Dex-ul zice că „penal“ este termenul argotic pentru infractor. Asta să fi fost problema, de fapt? (A. M. S.)
● „Profeția teribilă care zguduie România: Vine o revoluție adevărată! Nimeni nu va mai pune capul pe pernă!“ – zbiară la noi un titlu de pe site-ul televiziunii B1. Așa crede – aflăm din articol – „cunoscuta clarvăzătoare Maria Ghiorghiu“. Și care-i noutatea? A mai zis cineva acum mai bine de o sută de ani, ridicîndu-și scufia de pe perna lui: „Mițule, scoal’ degrab’ și hai și noi pe la revuluție“. (D. C.)
● Pentru „mitingul de un milion de oameni“ cerut de Liviu Dragnea, organizația PSD București (cea mai mare din țară) abia adună 6500. Și dacă celelalte județe ar trimite cîte zece mii, tot nu s-ar aduna milionul promis. Poate vin, în completare, măcar 4-500.000 dintre românii plecați din țară să-și caute o viață mai bună. Așa, să-i dea un brînci de ajutor… (D. C.)
● La debutul Campionatului Mondial de Snooker, Mark Williams a declarat că, dacă va cîștiga, va ține conferința de presă în pielea goală. A cîștigat, și-a ținut promisiunea și, la întrebarea „Cum vă simțiți în postura de campion?“, a spus adevărul gol-goluț: „Nu foarte confortabil“. (S. G.)
ATENȚIE, ÎN MULTE HOTELURI
DE PROVINCIE SÎNT PREA MULȚI
REPUBLICANI NEVOIAȘI
● Atenţie, începe Art Safari. Dacă vă întîlniţi cumva, în Piaţa George Enescu din Bucureşti, cu lucrări de artă contemporană, să nu le confundaţi cu girafe. Ceci n’est pas une pipe. (M. M.)
● Nu știu cum se face că, în mai multe hoteluri de provincie în care am fost în ultimul timp, există o cameră cu cîine. Un cîine de obicei măricel, bibelou, portocaliu sau albastru, care decorează o cameră altfel perfect neutră. Veselă reminiscență a oarecum uitatei vitrine. (I. P.)
● Am auzit gura unei copile, în 381, explicînd aglomerația din autobuze: „E aglomerat pentru că sînt prea mulți oameni care vor să ajungă undeva“. (D. S.)
● Un grup de republicani a trimis comitetului norvegian propunerea de a lua în considerare numele lui Donald Trump pe lista premiului Nobel pentru Pace, argumentînd că preşedintele american depune mari eforturi pentru a scăpa lumea de tensiunile nucleare dintre SUA şi Coreea de Nord. (C. Ş.)
● Sylvia Bloom a fost, timp de 67 de ani, secretară la o firmă de avocatură din Brooklyn. După ce a murit, la 96 de ani, s-a descoperit că femeia a adunat, în secret, 9 milioane de dolari (urmărind şi investind în acţiunile cumpărate de şefii ei). Prin testament, a donat aproape toţi banii către copii nevoiaşi. Dvs. ce aţi face cu 9 milioane de dolari? (C. Ş.)
Foto: Teo Păduraru, Matei Pleşu