Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 740 din 26 aprilie – 2 mai 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

AR FI INTERESANT DE AFLAT
DACĂ FAIMOSUL Â,
VIOI ȘI SUPLU,
ÎȘI CONVINGE VICTIMA SĂ-L IERTE 

● Conform Institutului Naţional de Statistică, acum doi ani trăiau în România 10.356.600 de femei. Anul acesta, numărul femeilor a scăzut la 8.242.124. Aşadar, peste un milion de femei pleacă anual din România să muncească în străinătate. Ar fi interesant de aflat şi numărul de copii români născuţi dincolo de graniţe. Uşor-uşor, ţara asta se mută în afara ei. (M. C.)

● Deputatul Cătălin Rădulescu, faimosul, a declarat: „Sînt legist, îmi place să respect legea“. Mai greu e cu respectarea limbii române. (A. M.)

● Mărturisesc o plăcere intimă: caut cu nesaţ şi aştept cu nerăbdare zicerile la nervi ale lui Gheorghe Hagi. Recent, am depistat una colosală. Marele fotbalist ar fi spus, conform mai multor site-uri, că Guvernul ne tratează ca pe nişte gaze. Am trăit amuzat vreo două zile, povestind în dreapta şi-n stînga panseul decarului. Apoi, site-urile au reparat greşeala: Hagi nu spusese gaze, ci gîze. Cum, spre deosebire de revista noastră, mai toată lumea scrie cu â şi nu cu î, lipsa diacriticelor (frecventă în comunicarea online) a dat un alt cuvînt. Omul vorbise despre gîze şi a ieşit gaze. Rectificarea m-a dezamăgit. Preferam gaze… (S. V.)

● Cînd, cuprinsă de vreo reverie lacom-patriarhală, urmăresc vreun condur vioi și suplu, vopsit în culorile pastelate la modă, care de la mare înălțime și cu o dexteritate demnă de Cartea Recordurilor, ocolește cu dibăcie, într-un dribling continuu de pase scurte sau mai lungi, gropi, gropițe, gropușoare, gropane, gropișuri din eternul nostru asfalt ieșit în primăvară, nu pot să nu fiu cuprinsă de admirațiune. Un autentic „pas-de-deux“ din filmul eternei noastre renașteri bucureștene. (R. M.)

● În ţara cu o femeie la cîrma guvernului, se pot face multe lucruri. De pildă: zilele trecute, de Senat a trecut tacit legea „Prima Bătaie“ – în cazurile de violenţă domestică, un agresor poate scăpa de acuzaţii dacă este la prima abatere şi dacă îşi convinge victima să îl ierte. Aştept cu nerăbdare şi legalizarea „Primului Furt“. Vorba aia, îndrăzneşte să crezi. (C. Ş.

SE MAI ÎNTÎMPLĂ
ȘI LUCRURI DULCI:
AU DISPĂRUT UNGHIILE DIN JUR 

● Prin București se mai întîmplă și lucruri bune: mai deunăzi, în metrou, doi tineri au dat locul unei doamne cu copil şi uneia în vîrstă. Totul în același vagon. Nu sîntem chiar Gotham City, pînă la urmă. (I. P.)

● „Un vînător-culegător tipic de acum 30.000 de ani avea acces la un singur fel de alimente dulci – fructele coapte. Dacă o femeie din epoca de piatră găsea un copac plin cu smochine, cel mai înțelept lucru pe care putea să-l facă era să mănînce pe loc cît de multe smochine, înainte ca ceata locală de babuini să golească copacul. Instinctul de a ne îndopa cu alimente bogate în calorii s-a înrădăcinat în genele noastre astfel.“ (Yuval Noah Harari, Sapiens) (A. M. S.)

● Ce se mai fură în România: săptămîna trecută s-a furat o parcare întreagă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, din spaţiul de refugiu aflat pe DN 76, între localităţile Brad şi Groşi, din judeţul Hunedoara, au dispărut băncile, masa, coşurile de gunoi şi alte elemente din fier forjat. A rămas, probabil, asfaltul. Asta, în caz că exista aşa ceva. (M. M.)

● Un medic veterinar, vorbind cu mine la telefon: „Mă duc la un lup din Pipera, să-i tai unghiile, după care vin la dumneavoastră“. (M. P.)

● Primarul din Ikoma (Japonia) a interzis angajaților care fumează să folosească liftul 45 de minute după ce au stins țigara. Căci, susține el, aerul expirat de aceștia poate cauza „fumatul pasiv“ pentru cei din jur. Fantazez, sadic, să-l plimb, măcar o dată, pe primarul ăsta cu liftul din blocul meu. (S. G.

shgeorgescu bere jpg jpeg

EHEI
(PAR SĂ SPUNĂ
MAI MULTE PERSOANE),
CINSTIREA SE FACE
LA BAZA STÎLPILOR 

● Cîteodată, lipsa diacriticelor poate sugera nostalgie sau regrete. Ca în acest anunț, afișat pe geamul unui local din Berceni: „Organizam evenimente“. Ehei (par să spună autorii anunțului), ce evenimente organizam noi cîndva, ce chiolhanuri, ce petreceri… Acum, din păcate, vremurile s-au schimbat și nu mai organizăm nimic. (D. S.)

● Cercetătorii chinezi au creat un device capabil să detecteze cu acurateţe, într-un grup de mai multe persoane, originea unei băşini eliberate cu discreţie. Anul trecut, cercetătorii britanici descoperiseră că inhalarea unor mici cantităţi de gaze prezente în băşina umană poate contribui la o protecţie mai bună împotriva cancerului. Prin urmare, iată şi utilitatea device-ului chinezesc: te ajută să afli în preajma cui eşti mai protejat de cancer. (M. C.)

● Un anunţ: „Cinstirea moaștelor se face prin sărutarea lor“ (în Catedrala Patriarhală). (M. C.)

● Căţeii au voie să facă pipi la baza stîlpilor, a decis un judecător, după ce consiliul oraşului Richmond, Marea Britanie, a încercat să interzică acest lucru. Cîinele de pază al democraţiei trebuie să fie tare mulţumit. (C. Ş.)

Foto: Cristina Ştefan, Şerban Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.