Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNEORI NU-I BINE
CÎND AMBELE PICIOARE
ADUC GRAVE PREJUDICII
CELOR PASIONAȚI
DE O NOUĂ SCĂDERE ÎNALTĂ 

● Un bărbat din Georgia, SUA, a tras un foc de avertisment către soţia sa, după ce aceasta i-a adus altceva de mîncare decît ce-i ceruse el. Uneori nu-i bine cînd dragostea trece prin stomac. (C. Ş.)

● E chinez, are 70 de ani şi îi lipsesc ambele picioare de la genunchi în jos. Zilele astea însă, Xia Boyu va încerca să ajungă pe Everest. Dacă va reuşi, va fi primul invalid care cucereşte cel mai înalt vîrf muntos de pe planetă. (M. C.)

● Faimoasa de-acum lege a defăimării, după care îndelung tînjesc defăimații noștri, ar trebui să includă, ca prim articol, consecințe punitive drastice pentru cei care, zilnic, de la tribunele Parlamentului, dar și din platourile de televiziune sau pur și simplu din fața microfoanelor menite să le ducă faima mai departe, defăimează limba română și aduc astfel grave prejudicii, pe termen nelimitat, imaginii unei țări aflate, cel puțin după primul nivel de reprezentare, într un acut stadiu de ignoranță. Poate așa n-o vom mai auzi pe doamna premier explicîndu-ne cum e cînd iei „doisprezece salarii“, conluzionînd cu amar și vai: „Acolo este o problemă care e vizibilă cu ochiul liber. Ştiu că sînt parlamentari care dezinformează. Pentru mine cel mai neplăcut lucru este că ducem de fiecare dată România ca să fie discutată de ceilalţi membri.“ Care vor fi fiind „ceilalți membri“ doamna premier nu ne precizează. Oricum, profund gîndit și bine țintit! (R. M.)

● Celor pasionaţi, ca şi mine, de estimări: există mai multe stele în Univers decît fire de nisip pe Pămînt, dar într-un singur fir de nisip sînt mai mulţi atomi decît stele în Univers. (M. C.)

● La Sinaia, înainte de Înviere, cea mai mare coadă era la chioșcul de șaorme și hot-dogs din centru. O nouă tradiție pare că se creează. (I. P.)

● Vă mai amintiţi cum încerca ministrul Muncii s-o scalde, cînd cu mărirea salariilor, care nu-i chiar mărire, ci poate însemna şi scădere? Ei bine, Institutul Naţional de Statistică tocmai a anunţat o creştere semnificativă a inflaţiei, care a ajuns la 5%. Se pare că aritmetica nu prea ţine cont de programul de guvernare. (M. M.)

● O bancă chineză de spermă a dat un anunț publicitar prin care solicita donatori „cu o înaltă calitate ideologică“. Așadar, erau căutați cetățenii cei mai respectuoși cu legea și cu politica Partidului Comunist. E adevărat că, după cîteva zile, anunțul respectiv a fost retras, dar dorința de a perpetua politic specia a rămas. (A. M. S.

ORICE BĂUTURĂ VIITOARE
VA PUTEA FI FOLOSITĂ
DREPT PĂLĂRIE VIRTUALĂ

● Poliția din Erie County a decis să aresteze Iarna, citindu-i drepturile pe contul de Facebook. „Ai dreptul să păstrezi tăcerea și să dispari. Orice ninsoare viitoare va putea fi folosită drept probă contra ta.“ Cred că un avocat abil ar putea s-o scape de închisoare pledînd „nebunie temporară“. (S. G.)

● De la 1 iulie vor fi interzise şi la noi pungile de plastic. Însă cînd mai cumpăraţi o băutură la pet, gîndiţi-vă că acesta se va dezintegra în natură abia după 450 de ani. (M. C.)

● Bărbații (și femeile) din viața mea: pe peronul de metrou, un domn în vîrstă, elegant, cu trenci negru și pălărie, bărbierit atent, ține de braț o doamnă, care strînge la piept, la rîndul ei, o pisică neagră. (C. Ş.)

● În toată nebunia de acum cu Facebook-ul și cu datele personale, iată ce scrie un utilizator român (pe Facebook, desigur): „Atenție! Au apărut niște derbedei care vă iau poza de pe profil, copiază numele și creează un nou cont pe Facebook. Apoi, cer la prietenii tăi din nou prietenia. Prietenii tăi cred că ești tu și acceptă. Din acel moment pot să scrie și să publice ceea ce vor în numele tău. Dragii mei prieteni, care aveți deja prietenia mea pe Facebook, nu acceptați nici o cerere nouă din partea mea“. Curat schizofrenie virtuală! (A. P.

NU E, TOTUȘI, CHIAR SIGUR
CĂ AICI TEAMA DE MOARTE
A MURIT DEVREME

● Mike Hughes are 61 de ani, este șofer de limuzină, autodidact în știința rachetelor și crede că Pămîntul e plat. Nu e, totuși, chiar sigur că „Pămîntul e ca un frisbee“ și vrea să se convingă. A construit în garajul său o rachetă din fier vechi propulsată cu aburi, s-a legat de ea și s-a lansat spre spațiu ca să vadă cu ochii lui ce formă are planeta. A atins aproape 500 de metri altitudine și a prins o viteză de peste 500 de km/oră. Apoi a căzut cu o parașută. Norocul lui a fost că avea și o a doua parașută „în caz de ceva“, pe care a deschis o cînd a văzut că vine prea repede înapoi pe Pămînt. Prudența asta i-a salvat viața. Chiar și așa, izbitura a fost serioasă și Mike Hughes s-a rănit. Superficial, e drept. După o spitalizare de cîteva ore, a putut să se întoarcă acasă. Scrupuloase în datoria lor de informare a cetățenilor, media americane au anunțat și costul total al experimentului: 20.000 de dolari. Costul spitalizării a fost bașca. Și încă ceva: Hughes a anunțat că va candida la următoarele alegeri pentru funcția de guvernator al Californiei. Pe sol sau în aer, tipul merită urmărit – o viață are omul… (S. V.)

● Doi francezi au dezvoltat fonturi după scrisul de mînă al muzicienilor Kurt Cobain, John Lennon, David Bowie, Leonard Cohen şi Serge Gainsbourg. Le puteţi descărca de aici: www.songwritersfonts.com. Măcar să scrieţi ca ei, dacă nu puteţi compune în stilul lor. (M. C.)

● Bărbații din viața mea: studentul din autobuz care citește Tesla. Invențiile mele în timp ce spune cuiva la telefon că a mers la biserică și a discutat despre teama de moarte. (C. Ş.)

● În ziua de Paști, o femeie de 82 de ani a murit, după ce a fost violată și bătută de un tînăr de 24 de ani în toaleta unei biserici gălățene. Nu știam că bisericile au toalete pentru enoriași. (M. P.)

● Două fete eleve, în metrou vorbind pe limba lor. Și una zice: „M-am culcat super-devreme, gen doișpe…“ (D. S.)

Foto: Laura Carmen Cuţitaru

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.