Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

AU DISPĂRUT DE TOT
VREMURILE LUNGI.
CU CÎT ACEASTĂ CONȘTIENTIZARE
E MAI OARBĂ,
CU ATÎT FIECARE ÎNȚELEGE MAI GREU NOILE CHIPURI 

● Au dispărut niște bănci de la metrou, stația Unirii. Și tot acolo a fost actualizat binecunoscutul „Nu te mai preocupa, totul va fi bine“: i s-a adăugat un „Cînd?“ (C. Ş.)

● Deputații spanioli din toate partidele politice, cu excepția coaliției de stînga, Podemos, au votat pentru un regulament care să le protejeze de grevă dreptul de a-și bea cafeaua și a-și mînca tapas-urile și meniurile preferate. Adică, dacă angajații cafeteriei unde merg deputații se gîndesc să protesteze, patronii trebuie să le garanteze că bucătăria nu se va închide de tot. Nimeni nu încalcă legea. Doar că oamenii politici vor să fie siguri că drepturile lor culinare nu vor fi încălcate. (A. M. S.)

● Mă uit prin ziare, văd televizorul, aud, de la unii și de la alții, ce mai zice zeul Facebook și îmi dau seama că cea de-a noua poruncă a Decalogului („Să nu mărturiseşti strîmb împotriva aproapelui tău“) este de departe cea mai nesocotită dintre toate în vremurile noastre. Sf. Grigore de Nyssa scrie că înțelesul acestei porunci vetero-testamentare ar trebui să fie pentru creștini ceva mai extins, în sensul că ești oprit să spui public despre un păcat al aproapelui care, însă, nu afectează pe nimeni altul în afara păcătosului. Un apel la discernămînt, dar și la noblețe. Creștinismul este, în fond, o pedagogie a „boieriei“, în termenii lui Stein-hardt. Dar cum să știe asta hulitorii zilei? (S. V.)

● Mi-a povestit cineva o scenă de pe un aeroport mare și aglomerat din Germania. O doamnă între două vîrste, cu pantaloni scurți și șlapi, s-a așezat pe un scaun, a privit atentă în stînga și în dreapta, apoi și-a dat jos pantalonii scurți, a scos din valiză o pereche de pantaloni -lungi și i-a îmbrăcat. Fly awaaaay… (D. C.)

● O femeie din New York şi-a împuşcat mortal iubitul după ce acesta i-a oferit de 1 aprilie o cutie de inel de logodnă goală. Cu cît dragostea e mai oarbă, cu atît ea ţinteşte mai bine. (M. C.)

● Pe data de 2 aprilie, Guvernul României a fost, conform propriului comunicat, „iluminat în albastru“ pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Nu putem decît să ne bucurăm de această conștientizare din partea Guvernului. (A. M.)

● „Acesta este adevărul. În cursul anului 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist pentru a contesta acest program (de guvernare – n.m.) care, vă spun foarte sincer, nu a făcut deloc bine României“ – Vio-rica Dăncilă, prim-ministru, discurs citit în Parlament, 3 aprilie 2018. Fiecare înţelege ce vrea. (C. Ş.)

● Un italian în vîrstă de 99 de ani a divorţat de soţia lui în vîrstă de 96 de ani după ce i-a descoperit acesteia scrisorile de dragoste primite de la un amant cu care avusese o relaţie secretă în anii ’40. Cu cît dragostea e mai lungă, cu atît iartă mai greu. (M. C.)

● Plagiat de scenariu (între paranteze drepte reactualizări regizorale / post 30): Prin tehnici digitalizate, noile chipuri se suprapun treptat peste contururi pe care le speram uitate. Dar atunci era de Crăciun (cînd ne-am luat rația de libertate), acum sîntem la Paști și fluturașii zboară din floare în floare (dar nu-i putem tipări, ne asigură doamna premier). „Astăzi am luat o importantă hotărîre privind nivelul de trai al populației. Vom majora retribuția cu 200 de lei.“ Ecoul din megafoane cu greu mai face față: Faima noastră și mîndria / PSD-ul, România! „Alo, Tovarăși! Alo! Se-aude?!“ / Nu defăimați! Nu defăimați! Se-aude? [DEX: Faimă – „Renume, reputație (bună sau rea) de care se bucură cineva sau ceva.“] Iliescu judecat pentru sîngele vărsat! [Bățul are două capete.] „Tovarăși, așezați-vă liniștiți la locurile voastre! Se-aude?“ (Urale și aplauze prelungite, se scandează îndelung „Vom munci și vom lupta, țara o vom apăra!“) (R. M.)

DE ACUM,
ȘTIȚI CUI SĂ VĂ ADRESAȚI
CÎND UN ÎNCEPUT DE ZI
SE MIȘCĂ ÎNCET ÎMPOTRIVA SA,
ÎN PAȘI DE DANS 

● În 2001, Biserica Catolică l-a numit pe Sf. Isidor de Sevilla sfîntul protector și patron al Internetului, al internauților și al studenților. De acum știți cui să vă adresați cînd vă pică conexiunea, cînd legătura e slabă sau cînd nu aveți semnal. (M. P.)

● Pe un pahar de cafea scrie: „Happiness in a cup“. Cam 330 ml de fericire. Suficient pentru un început de zi. (M. M.)

● În șirul de mașini care se mișcă încet spre semafor, la o oră de vîrf, te mai uiți în oglinda retrovizoare, să-ți omori plictiseala. Și ce vezi? De exemplu, o femeie tînără și frumoasă, într-o mașină scumpă, care-și aranjează puțin machiajul uitîndu-se în oglindă. E chiar stilată, mai rar așa ceva. Și te gîndești că, totuși, mai există eleganță și finețe, nu e chiar așa cum se spune, că lumea e vulgară… Și te mai uiți o dată în oglinda retrovizoare. Și ce vezi? Femeia frumoasă și stilată se scobea cu energie în nas. Și o iei din loc, că între timp s-a făcut verde la semafor. (D. C.)

● Aflînd că Parchetul i-a cerut președintelui Iohannis permisiunea pentru începerea urmăririi penale în dosarul Revoluției din 1989 împotriva sa, fostul prim-ministru post-revoluționar Petre Roman a declarat pentru Antena 3: „Această cerere mă găsește pur și simplu în situația de a fi revoltat“. (S. V.)

● Prin 1518, în luna iulie, în Strasbourg a izbucnit ceea ce s-a numit Ciuma Dansului, în timpul căreia, vreme de o lună de zile, 400 de oameni au dansat încontinuu pînă cînd cei mai mulţi dintre ei au murit de infarct, atacuri cerebrale sau, pur şi simplu, de epuizare. A muri cu voioşie. Moartea cu antren. A te curăţi în paşi de dans. (M. C.

NU-I RĂU, DAR GREȘEALA
A DEVENIT UN SOI DE ATRACȚIE
ÎN GHIVECI

● Dintre ofertele vestimentare ale unui supermarket îmi atrage atenția un produs care se cheamă „jacheta urbană“: „piesă confortabilă la birou și curajoasă în oraș“. Nu-i rău, dar mă întreb cum o fi jacheta rurală: confortabilă la păscut vitele și de un curaj nebun pe uliță? (D. S.)

● Declaraţia lui Vali Vijelie: „Soţia mea este o femeie care, oricîte greşeli aş face, eu tot o iubesc“ mi-a amintit de versurile, la fel de memorabile, ale unei manele: „Am greşit, dar cine nu greşeşte; / Ai greşit, greşeala se plăteşte“. (M. C.)

● N-am văzut niciodată o mai mare aglomerație în restaurantele de pește, și în restaurantele bucureștene în general, decît de Florii. A devenit un soi de Zi Națională a Peștelui. (I. P.)

● În Norvegia s-a inaugurat una dintre cele mai de fițe toalete din lume: amplasată în partea cea mai îngustă a unui fiord, construită sub formă de val, cu pereții din sticlă mată și beton, toaleta a costat peste un milion de euro. Bineînțeles, pe lîngă utilitatea ei de la sine înțeleasă, are avantajul de a fi o atracție turistică. Pe de altă parte, și noi avem asemenea atracții turistice: sînt situate în fundul curții, construite sub formă de groapă și au pereți de lemn. Nu costă mult și -neam de neamul turiștilor n-a văzut așa ceva. (S. G.)

● Bărbații din viața mea: rockerul pletos care a intrat în restaurant ținînd în brațe un portocal în ghiveci, plin de fructe. (C. Ş.)

Foto: M. Chivu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.