Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

AU DISPĂRUT DE TOT
VREMURILE LUNGI.
CU CÎT ACEASTĂ CONȘTIENTIZARE
E MAI OARBĂ,
CU ATÎT FIECARE ÎNȚELEGE MAI GREU NOILE CHIPURI 

● Au dispărut niște bănci de la metrou, stația Unirii. Și tot acolo a fost actualizat binecunoscutul „Nu te mai preocupa, totul va fi bine“: i s-a adăugat un „Cînd?“ (C. Ş.)

● Deputații spanioli din toate partidele politice, cu excepția coaliției de stînga, Podemos, au votat pentru un regulament care să le protejeze de grevă dreptul de a-și bea cafeaua și a-și mînca tapas-urile și meniurile preferate. Adică, dacă angajații cafeteriei unde merg deputații se gîndesc să protesteze, patronii trebuie să le garanteze că bucătăria nu se va închide de tot. Nimeni nu încalcă legea. Doar că oamenii politici vor să fie siguri că drepturile lor culinare nu vor fi încălcate. (A. M. S.)

● Mă uit prin ziare, văd televizorul, aud, de la unii și de la alții, ce mai zice zeul Facebook și îmi dau seama că cea de-a noua poruncă a Decalogului („Să nu mărturiseşti strîmb împotriva aproapelui tău“) este de departe cea mai nesocotită dintre toate în vremurile noastre. Sf. Grigore de Nyssa scrie că înțelesul acestei porunci vetero-testamentare ar trebui să fie pentru creștini ceva mai extins, în sensul că ești oprit să spui public despre un păcat al aproapelui care, însă, nu afectează pe nimeni altul în afara păcătosului. Un apel la discernămînt, dar și la noblețe. Creștinismul este, în fond, o pedagogie a „boieriei“, în termenii lui Stein-hardt. Dar cum să știe asta hulitorii zilei? (S. V.)

● Mi-a povestit cineva o scenă de pe un aeroport mare și aglomerat din Germania. O doamnă între două vîrste, cu pantaloni scurți și șlapi, s-a așezat pe un scaun, a privit atentă în stînga și în dreapta, apoi și-a dat jos pantalonii scurți, a scos din valiză o pereche de pantaloni -lungi și i-a îmbrăcat. Fly awaaaay… (D. C.)

● O femeie din New York şi-a împuşcat mortal iubitul după ce acesta i-a oferit de 1 aprilie o cutie de inel de logodnă goală. Cu cît dragostea e mai oarbă, cu atît ea ţinteşte mai bine. (M. C.)

● Pe data de 2 aprilie, Guvernul României a fost, conform propriului comunicat, „iluminat în albastru“ pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Nu putem decît să ne bucurăm de această conștientizare din partea Guvernului. (A. M.)

● „Acesta este adevărul. În cursul anului 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist pentru a contesta acest program (de guvernare – n.m.) care, vă spun foarte sincer, nu a făcut deloc bine României“ – Vio-rica Dăncilă, prim-ministru, discurs citit în Parlament, 3 aprilie 2018. Fiecare înţelege ce vrea. (C. Ş.)

● Un italian în vîrstă de 99 de ani a divorţat de soţia lui în vîrstă de 96 de ani după ce i-a descoperit acesteia scrisorile de dragoste primite de la un amant cu care avusese o relaţie secretă în anii ’40. Cu cît dragostea e mai lungă, cu atît iartă mai greu. (M. C.)

● Plagiat de scenariu (între paranteze drepte reactualizări regizorale / post 30): Prin tehnici digitalizate, noile chipuri se suprapun treptat peste contururi pe care le speram uitate. Dar atunci era de Crăciun (cînd ne-am luat rația de libertate), acum sîntem la Paști și fluturașii zboară din floare în floare (dar nu-i putem tipări, ne asigură doamna premier). „Astăzi am luat o importantă hotărîre privind nivelul de trai al populației. Vom majora retribuția cu 200 de lei.“ Ecoul din megafoane cu greu mai face față: Faima noastră și mîndria / PSD-ul, România! „Alo, Tovarăși! Alo! Se-aude?!“ / Nu defăimați! Nu defăimați! Se-aude? [DEX: Faimă – „Renume, reputație (bună sau rea) de care se bucură cineva sau ceva.“] Iliescu judecat pentru sîngele vărsat! [Bățul are două capete.] „Tovarăși, așezați-vă liniștiți la locurile voastre! Se-aude?“ (Urale și aplauze prelungite, se scandează îndelung „Vom munci și vom lupta, țara o vom apăra!“) (R. M.)

DE ACUM,
ȘTIȚI CUI SĂ VĂ ADRESAȚI
CÎND UN ÎNCEPUT DE ZI
SE MIȘCĂ ÎNCET ÎMPOTRIVA SA,
ÎN PAȘI DE DANS 

● În 2001, Biserica Catolică l-a numit pe Sf. Isidor de Sevilla sfîntul protector și patron al Internetului, al internauților și al studenților. De acum știți cui să vă adresați cînd vă pică conexiunea, cînd legătura e slabă sau cînd nu aveți semnal. (M. P.)

● Pe un pahar de cafea scrie: „Happiness in a cup“. Cam 330 ml de fericire. Suficient pentru un început de zi. (M. M.)

● În șirul de mașini care se mișcă încet spre semafor, la o oră de vîrf, te mai uiți în oglinda retrovizoare, să-ți omori plictiseala. Și ce vezi? De exemplu, o femeie tînără și frumoasă, într-o mașină scumpă, care-și aranjează puțin machiajul uitîndu-se în oglindă. E chiar stilată, mai rar așa ceva. Și te gîndești că, totuși, mai există eleganță și finețe, nu e chiar așa cum se spune, că lumea e vulgară… Și te mai uiți o dată în oglinda retrovizoare. Și ce vezi? Femeia frumoasă și stilată se scobea cu energie în nas. Și o iei din loc, că între timp s-a făcut verde la semafor. (D. C.)

● Aflînd că Parchetul i-a cerut președintelui Iohannis permisiunea pentru începerea urmăririi penale în dosarul Revoluției din 1989 împotriva sa, fostul prim-ministru post-revoluționar Petre Roman a declarat pentru Antena 3: „Această cerere mă găsește pur și simplu în situația de a fi revoltat“. (S. V.)

● Prin 1518, în luna iulie, în Strasbourg a izbucnit ceea ce s-a numit Ciuma Dansului, în timpul căreia, vreme de o lună de zile, 400 de oameni au dansat încontinuu pînă cînd cei mai mulţi dintre ei au murit de infarct, atacuri cerebrale sau, pur şi simplu, de epuizare. A muri cu voioşie. Moartea cu antren. A te curăţi în paşi de dans. (M. C.

NU-I RĂU, DAR GREȘEALA
A DEVENIT UN SOI DE ATRACȚIE
ÎN GHIVECI

● Dintre ofertele vestimentare ale unui supermarket îmi atrage atenția un produs care se cheamă „jacheta urbană“: „piesă confortabilă la birou și curajoasă în oraș“. Nu-i rău, dar mă întreb cum o fi jacheta rurală: confortabilă la păscut vitele și de un curaj nebun pe uliță? (D. S.)

● Declaraţia lui Vali Vijelie: „Soţia mea este o femeie care, oricîte greşeli aş face, eu tot o iubesc“ mi-a amintit de versurile, la fel de memorabile, ale unei manele: „Am greşit, dar cine nu greşeşte; / Ai greşit, greşeala se plăteşte“. (M. C.)

● N-am văzut niciodată o mai mare aglomerație în restaurantele de pește, și în restaurantele bucureștene în general, decît de Florii. A devenit un soi de Zi Națională a Peștelui. (I. P.)

● În Norvegia s-a inaugurat una dintre cele mai de fițe toalete din lume: amplasată în partea cea mai îngustă a unui fiord, construită sub formă de val, cu pereții din sticlă mată și beton, toaleta a costat peste un milion de euro. Bineînțeles, pe lîngă utilitatea ei de la sine înțeleasă, are avantajul de a fi o atracție turistică. Pe de altă parte, și noi avem asemenea atracții turistice: sînt situate în fundul curții, construite sub formă de groapă și au pereți de lemn. Nu costă mult și -neam de neamul turiștilor n-a văzut așa ceva. (S. G.)

● Bărbații din viața mea: rockerul pletos care a intrat în restaurant ținînd în brațe un portocal în ghiveci, plin de fructe. (C. Ş.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.