Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 727 din 25-31 ianuarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

„BUNĂ ZIUA! PE UN ZID,
TERMOMETRUL DE FAMILIE
ÎNREGISTREAZĂ PIERDEREA
MAI MULTOR
SEMNIFICAȚII TRADIȚIONALE“ 

● „Bună ziua! Mă numesc X şi te sun din partea YZ, o mare companie de investiţii. Vreau să îţi propun o afacere for-mi-da-bi-lă! Este o oportunitate u-ni-că!“ etc. – ştiţi dumneavoastră, genul de apel telefonic în care apelantul te ia din prima nu doar la per tu, ci şi de prost. Acest spirit întreprinzător pare de nestăvilit: pare că, pe piaţă, sînt mai mulţi bani decît proşti. (M. M.)

● Graffito pe un zid: „Clanul sensibililor“. Subscriu. (D. S.)

● Termometrul dintr-un izolat sat siberian, cunoscut drept cea mai friguroasă localitate de pe pămînt, s-a stricat după ce temperaturile au coborît aproape de minimele istorice, notează Telegraph. Dispozitivul instalat de autorități în Oimiakon ca atracție pentru turiști a cedat după ce a arătat -62 de grade Celsius. Oimiakon are 50 de locuitori și un singur magazin. Școala se închide doar dacă temperaturile scad sub -52 de grade. (A. M. S.)

● După ce a anunţat pe Facebook că a luat numele de familie al soţiei după căsătorie, Grant Philips, un bărbat din Sydney, a primit un val de înjurături şi chiar ameninţări cu moartea de la străini. Probabil ca să se înveţe minte şi să consulte întotdeauna Internetul înainte de a lua orice decizie personală. (C. Ş.)

● Este o aplicaţie de telefon, se numeşte LegalFling şi, cu un simplu swipe, utilizatorul sau utilizatoarea (îşi) înregistrează consimţămîntul pentru actul sexual în care urmează să se angajeze pentru a nu mai exista acuzaţii ulterioare de comportament sexual nepotrivit, abuz sau viol. Criticii au găsit punctul slab al aplicaţiei: în timpul procesului sau pe durata actului sexual nu se mai poate înregistra o posibilă răzgîndire. Ei da, o aplicaţie pentru răzgîndire, asta mi-aş descărca şi eu imediat. Deşi, dacă mă gîndesc mai bine… (M. C.)

● Conform dicţionarului cinic numit Hipdict, Dumnezeu este „un tip care cîndva a vorbit unor evrei, unor creştini şi unor musulmani şi care, în mod accidental, a cauzat pierderea mai multor vieţi omeneşti decît oricine altceva din istoria umanităţii“. (M. C.)

● „Au de patrie, virtute…“ Oar’ despre ce vorbim? Ce-s aste vorbe „goale, ce din coadă au să sune“? Și le mai asumă cineva? Cine anume? O șleahtă de iresponsabili au reușit să dea cea mai magistrală definiție noțiunii de „patriotism“, golită, vlăguită de semnificații în șapte decenii de republică socialisto-comunistă… Le-au explicat pe șleau japonezilor cu ce anume se mănîncă dragostea de țară și mîndria de a fi român. Au trîntit ușa în nas, pre limba lor de netrebnici insolenți, delegației nipone cu care tot ei duseseră îndelungi tratative de colaborare. Dar nu s-au mai putut abține măcar o săptămînă. Nu! Oala dăduse lăturile pe foc și miasmele duhneau de la o poștă. Orice întîrziere însemna un pas înapoi și asta nu mai putea fi îngăduit. Acum ori niciodată. Și au ales. Acum! Acum acești trădători de neam și țară, responsabili de această faptă mîrșavă, nu mai pot ocupa nici o demnitate în stat. Pentru că eu, ca umil cetățean al acestei țări, tîrît într-un coșmar de rușine, le acord vot de blam. Și votul meu contează. Acum și aici. (R. M.)

● Dacă francezii vor ca tradiționala lor baghetă să intre în patrimoniul UNESCO, mă gîndesc că noi ar trebui să facem lobby pentru shaorma-cu-de-toate. La urma urmei, este printre puținele produse culinare cu adevărat tradiționale. (S. G.

02 serban georgescu detector jpg jpeg

AM GĂSIT SOLUȚIA
PENTRU A EVITA FICȚIUNEA
NU TOCMAI ELEGANTĂ,
DAR ȘI MĂSURI CAM SUPERFICIALE
ÎMPOTRIVA IZOLĂRII 

● Am găsit soluţia: prin referendum, convenim ca lui Dragnea să i se retragă toate capetele de acuzare pentru deturnare de fonduri etc. şi îi mai oferim şi 1% din PIB doar pentru a renunţa la cetăţenia română şi a se retrage definitiv în Brazilia, în fortăreaţa lui construită cu fonduri europene. Şi noi, şi ţara am avea de cîştigat încă de a doua zi. (M. C.)

● Zilele trecute, prim-ministrul thailandez a lăsat un manechin de carton cu poza sa pentru a evita să răspundă întrebărilor de la o conferinţă de presă. N ar fi mare diferenţă dacă s-ar aplica aceeaşi metodă şi la noi, plus că ar justifica desele „probleme de comunicare“ invocate. (C. Ş.)

● Facebook mi-a blocat ambele conturi, şi pe cel personal, şi pe cel de autor, din pricina reproducerii unui fragment de dialog din romanul Rabbit se întoarce de John Updike, apărut la Humanitas în traducerea lui George Volceanov. Sînt descumpănit. Dacă algoritmul Facebook desconsideră ghilimelele, ignoră referinţa şi pedepseşte ficţiunea, atunci ce ne (mai) permite, de fapt? (M. C.)

● Cel puțin unii dintre concetățenii noștri au devenit mai umani: de curînd, într-o farmacie de prin zona Romană, am văzut o bătrînică nu tocmai elegantă care adăsta pe acolo, cu sacoșele ei stil tomberon alături. Farmacista, o tînără, vorbea frumos cu ea. Mi a spus că respectiva doamnă așa face mereu, vine să cumpere ceva și apoi se așază acolo și nu mai pleacă. Fetei nu-i convine, dar ce să facă? O înțelege și pe bătrînică… (I. P.)

● Hedoné este cuvîntul grecesc pentru „plăcere“ (vezi „hedonism“), dar și noul (și prețiosul) nume al mini-marketului din vecini. Mă aștept ca în curînd să pot găsi la colțul străzii – pe lîngă cola, banane, pufuleți și țigări – scrierile lui Epicur și ale altor clasici. (M. P.)

● În Marea Britanie a fost numit cel dintîi ministru al Singurătății. El are misiunea de a continua activitatea deputatei Jo Cox, care a fost ucisă de un extremist de dreapta în anul 2016, la puțin timp după ce a înființat o comisie parlamentară pentru singurătate. Va trebui să ia măsuri împotriva izolării pe care o resimte mai mult de o persoană din zece. Rolul îl va prelua deocamdată ministrul Sporturilor, Tracey -Crouch. (A. M. S.)

● Un studiu a descoperit că găinile pot recunoaşte şi diferenţia oamenii pe baza chipurilor acestora. Şi se pare că le plac oamenii frumoşi. Cam superficiale păsările astea. (C. Ş.)

Foto: M. Pleşu, Ş. Georgescu

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.