Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ TE UIȚI
LA CE ANUME A DECLANȘAT AGITAȚIA ÎNTR-UN CASTRON CĂLĂTOR,
DESCOPERI CĂ O CARTE CU FUNDĂ ROȘIE NE AFECTEAZĂ PSIHIC 

● Dacă te uiți la televizor, printre altele descoperi că bunicul din reclama la pasta de dinți Colgate citește Dilema veche. Sigur, nu stă cu prima pagină deschisă, ci are niște foi mai discrete. Dinți sănătoși și dileme adevărate vă dorim! (A. M. S.)

● Un documentar relatează că ceasornicarii elvețieni au evoluat din păstorii cantoanelor izolate în munți. Nu se știe însă ce anume a declanșat, în secolele XVIII XIX, trecerea de la coada vacii la ora exactă. Dacă s-ar fi petrecut și în România o astfel de schimbare, Badea Cârțan, Gigi Becali, Ghiță Ciobanul ar fi devenit prestigioase mărci de ceasuri. (M. P.)

● Observație: cu cît scade nivelul general de competență al clasei politice, cu atît societatea este mai nervoasă. După ce unda de șoc a marii convulsii din decembrie 1989 a dispărut, deși zgomotoasă în continuare, lumea românească s-a liniștit. Sigur, scandalurile au continuat și agitația politică nu s-a oprit niciodată. Dar, în a doua parte a anilor 1990, chiar dacă România era, din punct de vedere economic, în cel mai prost moment al ei, oamenii erau fundamental mai calmi. Administrarea generală a țării era în degringoladă, dar cetățenii erau liniștiți. Trecînd anii, gradul de nervozitate, de irascibilitate al oamenilor a crescut, chiar dacă situația economică s-a îmbunătățit indiscutabil. Nu văd alt fenomen cu care să pun în legătură această creștere de nervozitate în afara scăderii continue a nivelului de competență al clasei politice. O clasă politică niciodată cinstită (asta nu s-a schimbat) și din ce în ce mai nepricepută (în această privință, schimbările sînt uriașe) conduce o societate din ce în ce mai pornită. Ce-o ieși de aici? (S. V.)

● Pentru o masă de Crăciun alternativă, o rețetă de sarmale raw-vegane: pentru umplutură se hidratează hrișca și nuca timp de opt ore, se amestecă apoi cu ceapă, pătrunjel și morcov. Compoziția se pune în frunze de varză murată, se rulează și sarmalele, peste care se toarnă sosul de roșii, se pun într-un castron. Se lasă la frigider două zile. Nu se specifică însă în frigiderul cui. (S. G.)

● „Noul calendar gregorian a fost imediat adoptat în țările catolice. În schimb, țările protestante s-au pus de-a curmezișul. Multe n-au adoptat reforma decît în veacul al XVIII-lea. Iar cele ortodoxe, încă și mai tîrziu. De unde o serie întreagă de paradoxuri. Germania secolului al XVII-lea era împărțită în mici state, unele catolice, altele protestante. Conform calendarului iulian, un călător ar fi putut ajunge la destinație înainte să fi plecat la drum! Shakespeare și Cervantes au murit amîndoi pe 23 aprilie 1616 – spaniolul mai întîi, la Madrid, în mijlocul unei Spanii catolice, în sîmbăta din 23 aprilie 1616, după cum spune calendarul gregorian. Potrivit vechiului calendar iulian, englezul ar fi murit zece zile mai tîrziu, la Stratford-upon-Avon, în ținutul Warwickshire, și anume marți, 23 aprilie 1616, adică abia pe 3 mai, după calendarul gregorian.“ Din Ciudată e lumea, pînă la urmă! de Jean d’Ormesson, apărută la Baroque Books & Arts. (M. C.)

● Recent, o carte a unui scriitor laureat al premiului Nobel a fost refuzată, în Franța, de 19 edituri. A fost un experiment: un fan al lui Claude Simon a trimis, spre publicare, un fragment de 50 de pagini din romanul Le Palace (Palatul), apărut în 1962. Cei mai mulți editori au respins textul, unii nici măcar nu au răspuns; și nici unul nu a recunoscut autorul respectivului fragment de roman. Practic, l-au tratat ca pe un debutant oarecare. E ceva tragic în această întîmplare, dar e și comic: e frumos să fii tratat, după consacrarea supremă și chiar după moarte, ca la debut. (M. M.

● Bărbaţii din viaţa mea: un adolescent iese din supermarket cu un urs albastru uriaş, cu fundă roşie, şi o găletuşă de smîntînă. Alt băiat coboară la metrou, noaptea, cu o undiţă în mînă. Şi ultimul – un tînăr pe care l-am auzit pe stradă, într-o duminică seară, despărţindu-se la telefon de prietena lui, dar promiţîndu i că o să rămînă prieteni şi „o să fie bine“. (C. Ş.)

● O observație – anul acesta, în supermaketuri, colindele susură în surdină, nu zbiară, ca în alți ani. Probabil că managerii or fi citit articolele în care cercetătorii britanici au ajuns la următoarea concluzie: colindele ascultate cu multă vreme înainte de sărbători ne afectează psihic și provoacă depresie. Așa că mai ușor cu „Linu-i lin“! (A. P.

MAI BINE AȚI CITI O CARTE
PE CARE O POȚI CUMPĂRA
DOAR LA MIEZUL NOPȚII 

● O recapitulare necesară pe final de an: vaccinurile nu cauzează autism, glutenul nu e nociv, organismele modificate genetic nu dau cancer (procesul presupune doar o modificare a ADN-ului, nu injectare de chimicale), detoxifierea nu există (de-asta avem rinichi şi ficat), medicamentele homeopatice sînt placebo. În loc să daţi banii pe tratamente de detoxifiere sau homeopatice, mai bine aţi citi o carte de popularizare a ştiinţei medicale. Costă mai puţin şi efectul chiar e de durată. (M. C.)

● Printre cadourile ingenioase, dar și confuze de Crăciun: o cutie muzicală cu ceai aromat pe care o poți cumpăra de la coafor. (I. P.)

● Preşedintele Donald Trump a sugerat agenţiei NASA să realizeze din nou programe spaţiale în direcţia Lunii şi, apoi, spre Marte. Probabil s-a prins şi el că sînt atîţia oameni – nu doar americani – care nu mai vor să trăiască pe această planetă. (C. Ş.)

● Un bărbat a fost surprins pe camerele de luat vederi în timp ce înjunghia un om de zăpadă gonflabil pînă ce lumina din interiorul acestuia s-a stins. Crima s-a produs la miezul nopţii în oraşul St. Cloud din Florida. (M. C.)

Foto: B. Stratulă

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.