Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

APROPO DE ÎNTREBĂRILE
IMPORTANTE ALE LOCULUI SIMPLU: OARE LA PUȘCĂRIE E MAI BINE
DECÎT LA BORCAN, CÎND ACESTA
IESE DIN CASĂ PRIN ÎNVĂLUIRE? 

● Apropo de logo-ul României cu lupul dacic pentru perioada cînd va asigura preşedinţia UE. Grupurile sociale ale lupilor se organizează pe principii strict familiale: de obicei, haita constă într-un grup de surori şi puii lor, plus un mascul care nu e înrudit cu ele. Deci lupul ăla e un fel de „daddy“. Ca Dragnea. N-o fi frumos logo-ul, dar e nimerit. (M. C.)

● Ies de la metrou şi cineva îmi pasează, conspirativ, o foaie de hîrtie. „Unde putem găsi răspunsuri la întrebările importante ale vieţii?“ – scrie pe foaie. Ei, unde? – îl întreb şi eu, mai mult agasat decît interesat, pe cel care mi-a oferit-o. „În Biblie“, îmi răspunde omul. „Citeşte Biblia! E ca regulile de circulaţie. Trebuie să le ştii ca să nu mori pe stradă!“ Doamne-ajută că s-a făcut verde. Am traversat şi-am scăpat de el repede. (M. M.)

● După britanicii care au chemat poliția animalelor pentru că aveau o şopîrlă sub pat, doar pentru a descoperi, mai apoi, că era vorba doar de o pereche de şosete murdare, e rîndul germanilor. Un bărbat din Bretten a chemat poliţia crezînd că a găsit în grădină un proiectil neexplodat din al Doilea Război Mondial. Sosite la faţa locului, autorităţile au constatat că aveau de a face doar cu o banală vînătă, care, într-adevăr, cu o lungime de 40 cm şi aproape cinci kilograme, chiar semăna cu o bombă. (C. Ş.)

● Un liquor store din Iași se numește, simplu și la obiect: „Vreau băutură“. (A. P.)

● O plajă de 2,5 km din Mumbai (Versova Beach) a fost curățată de 1500 de voluntari. Treaba a durat 85 de săptămîni și s-au strîns 4000 de tone de gunoi. Oare cît o fi durat pînă s-a „umplut“ plaja de gunoaie și cîți nesimțiți au participat? (D. C.)

● E seară și linoleumul spitalului e din ce în ce mai albastru. Lîngă mine e o femeie. Ne uităm amîndouă în gol. La un moment dat îmi zice: „Să știți că la pușcărie e mai bine decît la spital“. (A. M. S.)

● Am ajuns cam tîrziu la campania „Alege oaia“ din Piața Obor. Nu mai erau decît mici, un concurs de pus murături la borcan și trei oi foarte grase și vii, pe care le hrănea toată lumea cu fîn și care aveau o privire resemnată, deși știau că sînt acolo doar de reclamă. (A. P.)       

● O angajată de la Twitter i-a închis temporar contul lui Trump, iar o biciclistă i-a arătat degetul mijlociu preşedintelui portocaliu cînd acesta a trecut pe lîngă ea cu convoiul oficial. Gesturi mici pentru omenire, dar uriaşe pentru om. (M. C.)

● După fiecare moment electoral se petrece, întotdeauna, un moment comic: politicienii explică ce înțeleg ei din ceea ce iese din urne. De regulă, toți spun că au cîștigat ceva. Dacă nu au cîștigat alegerile, au cîștigat măcar pe anumite segmente de vîrstă, au cîștigat în anumite cartiere care contează, au cîștigat unele procente față de ce ziceau unele sondaje sau, cel puțin, au cîștigat experiență. Dar cel mai comic este să-i auzi cum convertesc înfrîngerile în victorii. Ultima pe care am aflat-o: alegerile pentru funcția de guvernator în statul american Virginia au fost cîștigate de candidatul democrat. Primul care a comentat victorios alegerile a fost președintele Trump, care a înțeles din acest vot că alegătorii din Virginia îl preferă pe el. „Candidatul republican a pierdut pentru că nu îmbrățișează programul meu. Oamenii l-au respins pentru că el m a respins pe mine“. E tare tipul… (S. V.)

● O chinezoaică şi-a făcut douăzeci de iubiţi, l-a convins pe fiecare dintre ei să-i cumpere cîte un iPhone, după care le-a vîndut şi a cumpărat o casă. Femeia a dat vina pe părinţi, care o tot presează să se mărite şi să le cumpere o casă. (M. C.)

● Modurile neaoșe de a cerși tot continuă să mă uimească: am întîlnit o doamnă care o face șoptit, intim aproape, abordîndu-te prin învăluire. (I. P.

CHIAR DACĂ UN SPECIMEN
MAI TINEREL AR PUTEA PIERDE,
AVEM SPERANȚA CĂ ANALIZA
NU S-AR SCHIMBA PREA MULT 

● După cele două incidente de la metrou, de săptămîna trecută, o bucată de tencuială căzută peste un tren plin cu călători și un scurtcircuit la un panou izolator, mi-am adus aminte de mîndria Metrorex: chiar dacă subterana sucombă, avem turnicheți noi la intrare! (S. G.)

● Am mai scris aici despre lecturile mele rutiere, adică despre ce poți citi pe diverse vehicule în mers. Pentru azi, încă un specimen: „Uși Grecia“. (D. S.)

● În pauza de masă, un muncitor îi explică expert colegului mai tinerel: „Am avut soție, am avut și amantă. E bine să te ții de amîndouă.“ (C. Ș.)

● În timpul protestelor de duminica trecută s-a răspîndit un flyer în care erau trecute cincizeci de „măgării“ făcute de guvernul PSD de cînd se află la guvernare. 50! Şi nu era nimic inventat: pilonul de pensii, impozitarea, Justiţia, manualele, Coaliţia pentru Familie, anchetele penale, corupţia. Guvernarea PSD a transformat cetăţeanul într-un individ care ar putea pierde totul peste noapte. (M. C.)

● Proaspătul cîştigător al Primăriei din Deva, candidatul PNL Florin Oancea, a fost exmatriculat din facultate în 2006 după ce a trimis şoferul pentru a da examen în locul lui, tema examenului fiind „Corupţia şi modalităţi de combatere“. Văd în asta o subtilă încercare de autosabotare: omul ştia că e coruptibil şi, neputînd să renunţe (poate nici nu era lăsat), şi-a trimis şoferul în speranţa secretă că acesta va pica examenul în locul lui şi, astfel, va combate corupţia, scoţîndu-se singur din circuit. (M. C.)

● Primesc zilele trecute un e-mail intitulat: „Chestionar online Telekom România pentru analiza externă a materialității“. O fi de bine, o fi de rău? Și, dacă răspund greșit, mă vor dematerializa? Dar dacă aflu că sînt deja imaterial? (M. P.)

● Liviu Pop a declarat, într-un sat din Dîmbovița, că învățămîntul românesc s-ar putea îmbunătăți dacă miniștrii nu s-ar schimba atît de des. Nu se poate spune că n-are dreptate. Parțial. Au fost prea mulți. Mulți și proști. Tot mai proști. (A. M.)

● Dintr-o discuţie auzită în toaleta femeilor: „Fată, ni s-a schimbat şefa şi acum ăsteia noi îi spunem Hitler. E fix Ceauşeasca, îţi zic, fix bugetară din aia în vîrstă!“ Istoria, s-ar zice, nu s-a schimbat prea mult în ultimul secol. (C. Ş.)

Foto: Mircea Vasilescu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Profesorul, amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a compus un colind pentru Georgescu
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.
ctp digi24
CTP, despre conflictul Șoșoacă-Georgescu: Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, arbitru este Mache Teodosie
Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul izbucnit între președinta SOS, Diana Șoșoacă, și candidatul independent Călin Georgescu. Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, iar arbitru este Mache Teodosie, scrie jurnalistul pe Facebook.
Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.