Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOȚI AVEM INTERSECȚII FASCINANTE,
MULAJE DE FLORI SĂLTĂREȚE,
NUME TEMPORARE 

● Toți avem obiecte dragi, de care avem grijă și pe care le scoatem din sertar doar la ocazii speciale, privindu-le cu nostalgie. Cum a făcut o doamnă, zilele trecute, la metrou, purtînd o plăsuță nou-nouță, cu mesajul „Tăriceanu președinte“. (C. Ș.)

● O pană de curent a blocat, zilele trecute, cam o treime din oraşul Bucureşti, timp de mai bine de o jumătate de oră. Străzi întregi au rămas în beznă, sute de intersecţii au rămas fără semafoare. N-a fost nici un cataclism major, doar un biet scurtcircuit. Dacă tot nu se găsesc soluţii inteligente pentru sincronizarea semafoarelor şi fluidizarea traficului, nu e mai cinstit să laşi totul pe mîna hazardului? Smart city fără electricitate. (M. M.)

● Robotul fabricat de societatea Hanson Robotics și botezat Sophia a devenit una dintre cele mai fascinante și înfricoșătoare apariții. Ne-a ținut lipiți de ecrane să vedem ce zice. La întîlnirea cu investitorii care veniseră să-i pună întrebări, ca la orice conferință de presă, Sophia le-a spus acestora că dezvoltarea inteligenței artificiale nu are de ce să-i îngrijoreze. Răspunsul ei se pare că a fost: „Citiți prea mult Elon Musk și vă uitați la prea multe filme hollywoodiene“. Dacă robotul Sophia chiar are dreptate? (A. M. S.)

● Într-o cîrciumă, după ce au terminat de mîncat, la cafea, două domnișoare au început să-și scoată din poșete diferite mulaje de dantură, extaziindu-se, de fiecare, rînd pe rînd. Sper că entuziasmul lor avea de-a face cu domeniul medical și nu cu Halloween-ul. (S. G.)

● Ambasadorul american Hans Klemm şi soţia sa, Mari, au depus flori la memorialul de la Clubul Colectiv: „Mesajul acelor zile a fost «Corupția ucide» și există încă o credință puternică în faptul că România trebuie să facă mai mult împotriva corupției, iar Statele Unite vor sprijini mereu lupta împotriva corupției.“ În seara comemorării a doi ani de la tragedie, Liviu Dragnea s-a distrat cu pesediştii lui într-un club din Floreasca. În continuare îi aşteptăm pe americani. (M. C.)

● Învățată cu ferry-bărcile grecilor, jucăușe și săltărețe precum coaja de nucă în talaz, în care curge Metaxa și ritm de Zorba, m-am trezit în orașul plutitor Tallinn – Helsinki. Rigoare, morgă, smile de ghips, ochi scrutător. Dar a mers și aici… o palincă maramureșeană e oricînd binevenită și bine primită. Cheers! (R. M.)

● „Vaccin rujeolic-urlian-rubeolic, viu atenuat, obținut din tulpinile Schwarz, Jeryl Lynn și Wistar“ – scrie pe cutie. Urlieni vii (și atenuați, pe deasupra!), nume de nemți, de americani și de corporații… nici nu poți să te superi cînd un om mai sărac cu duhul refuză să-i administreze copilului așa ceva. (M. P.)

● Site-ul ANAF a căzut şi afişează acest mesaj: „Accesul la Internet este nefuncţional din cauza expirării licenţei programelor de filtrare şi securizare. Licenţele au expirat în anul 2014, iar achiziţia de noi licenţe nu a fost posibilă. Începînd cu anul 2014 accesul a funcţionat doar pe bază de licenţe demo temporare oferite gratuit de diverşi producători.“ Dacă organismul colectării fiscale al unui guvern corupt nu funcţionează, asta îl face subversiv? În fond, ce nu se colectează nici nu se fură. (M. C.

CEA MAI FRUMOASĂ
RELAȚIE DE REPRODUCERE,
SINGURA CU SIGLA „DACĂ“ 

● Cea mai frumoasă știre pe care am auzit-o  în ultimul timp: Papa Francisc se roagă pînă adoarme, lăsîndu-se ca un copil în poala lui Dumnezeu. (I. P.)

● O adolescentă, pe stradă: „Sper să termin odată cu Bacul ăsta. Am o relaţie mai lungă cu Bacul decît am avut cu Mihai!“ Nici despărţirile nu mai sînt ce au fost. (C. Ş.)

● Octombrie este luna conferinţelor din seria „Se sparie gîndul“. Acum niște ani a fost „Ortodoxia şi artele marţiale“, conferinţă susţinută în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Cluj de preotul doctor în filologie Mihai Andrei Aldea. Anul acesta a fost „Cît de vechi sau cît de nou este conceptul de medicină creştină“, conferinţă susţinută în Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare de profesorul doctor Pavel Chirilă, eveniment ţinut sub egida Coaliţiei pentru Familie şi a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Mare e grădina ortodoxiei: înlăuntrul ei se practică şi filologie karatistă, şi drept medicinal, şi metode tehnice de reproducere familistă! (M. C.)

● S-a schimbat ora şi pic de somn. Se pare că nu sînt singura: pînă şi Papa Francisc a recunoscut, recent, că i se mai întîmplă să aţipească în timp ce se roagă cu ochii închişi. (C. Ş.

● Eu nu bricolez, dar tu bricolezi, el bricolează, voi bricolați. Dacă sînteți interesat de bricolat, poate ați vrea să vă puneți undeva (în grădină, pe acoperișul casei sau pe pat) un parchet laminat. Și dacă da, vă pot sugera trei modele cu sigla „Ultima strigare“ (deci stocul e aproape epuizat!) dintr-un pliant pe care l am primit de curînd și l-am studiat: „parchet laminat stejar antic (sistem de montare dublu click)“, „parchet laminat frasin polar (sistem de montare Express Clic System)“, „parchet laminat tec nostalgie (sistem de montare click)“. Știu, e cam greu să te decizi cînd evantaiul ofertei e atît de bogat, așa că v-aș da un sfat: puneți-le pe toate trei, suprapuse perfect, strat peste strat, ca să nu ziceți că n-ați încercat. Ori, dacă vi se pare prea complicat, puteți opta de la bun început pentru un „parchet triplustratificat (cu strat nobil de 3,5 mm)“ ca să „pășiți în armonie“, cum spune pliantul, foarte inspirat. (D. S.)

● Pesimişti vs optimişti – două doamne în vîrstă în supermarket: „Păi, la ce-ai luat atîta mîncare dacă tot vine cutremurul?!“ (C. Ş.)

Foto: Adrian Damian

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii
Horoscopul zilei de joi, 23 ianuarie 2025, anunță recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii și un final neașteptat pentru Fecioare. Capricornii au parte de reproșuri.
marian iordache politia campulung muscel foto costi tudor
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
A făcut vâlvă cazul comisarului șef Marian Iordache, fostul șef al Poliției Câmpulung Muscel, care a fugit de la fața locului după ce a provocat un accident soldat cu doi răniți. Acesta și-a depus cererea de pensionare din arestul Poliției Argeș.
image png
23 ianuarie: Ziua când s-a născut poeta dizidentă Ileana Mălăncioiu, „suflet adânc, colțuros”
Pe 23 ianuarie este și data de naștere a pictorului francez Edouard Manet, dar în aceeași dată a murit pictorul si graficianul suprarealist spaniol Salvador Dali.
geamuri jpg
De ce trebuie să pui o șosetă umplută cu orez la geam! O soluție ieftină de mare ajutor
Condensul acumulat pe ferestre poate duce la probleme serioase, cum ar fi apariția mucegaiului. Iar deși fiecare dintre noi încercăm să scăpăm de această problemă, ea este una persistentă, destul de dificil de remediat.
Ceremonia de transfer de autoritate între militarii detașamentului de luptă al Brigăzii 2 „Strike” și cei ai detașamentului din cadrul Brigăzii 1 „Bastogne”, ambele din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate (Asalt aerian) a Armatei SUA și un exercițiu demo
Pentagonul va trimite 1.500 de militari suplimentari la granița cu Mexic
Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret pentru desfăşurarea a 1.500 de militari suplimentari la graniţa cu Mexic.
image png
Subvenția la energie electrică și gaze, în funcție de venitul familiei, după renunțarea la plafonare. Explicațiile ministrului Energiei
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a subliniat la Digi24 că „scenariul de bază” prevede prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze. În urma renunțării la plafonare, subvenționarea se va face în funcție de venitul familiei, potrivit ministrului.
MARIA CARNECI jpg
Maria Cârneci, dezvăluiri dureroase despre moartea soțului. Care a fost ultima dorință a celui pe care l-a iubit mai bine de 30 de ani și ce i-a dat fiului, în ultimele clipe: „A murit cu ochii la noi”
Maria Cârneci (71 de ani) a vorbit despre tragedia prin care a fost nevoită să treacă cu mai bine de 5 ani în urmă. Cântăreața de muzică populară și-a îngropat soțul după ce a dus o luptă crâncenă cu o boală nemiloasă.
vlad oprea primar sinaia
Primarul din Sinaia, denunţat la DNA de șeful Nordis. Ar fi primit o mită de peste 200.000 de euro pentru a elibera mai multe avize SURSE
Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a intrat în atenţia procurorilor DNA în urma unui denunţ formulat de către patronul Nordis, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, potrivit unor surse judiciare citate de News.
Dimitrie Cantemir   Portrait from Descriptio Moldaviae, 1716 (crop) jpg
Cine nu i-a lăsat pe voievozii progresiști să modernizeze Principatele. Au sfârșit omorâți de turci sau în pribegie
O serie de voievozi cu spirit „luminat” au încercat să modernizeze și să europenizeze principatele române tocmai pentru a le apropia de standardele de civilizație ale Occidentului. S-au izbit însă de conservatorismul boierimii și al Bisercii, plus de opoziția otomanilor.