Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOȚI AVEM INTERSECȚII FASCINANTE,
MULAJE DE FLORI SĂLTĂREȚE,
NUME TEMPORARE 

● Toți avem obiecte dragi, de care avem grijă și pe care le scoatem din sertar doar la ocazii speciale, privindu-le cu nostalgie. Cum a făcut o doamnă, zilele trecute, la metrou, purtînd o plăsuță nou-nouță, cu mesajul „Tăriceanu președinte“. (C. Ș.)

● O pană de curent a blocat, zilele trecute, cam o treime din oraşul Bucureşti, timp de mai bine de o jumătate de oră. Străzi întregi au rămas în beznă, sute de intersecţii au rămas fără semafoare. N-a fost nici un cataclism major, doar un biet scurtcircuit. Dacă tot nu se găsesc soluţii inteligente pentru sincronizarea semafoarelor şi fluidizarea traficului, nu e mai cinstit să laşi totul pe mîna hazardului? Smart city fără electricitate. (M. M.)

● Robotul fabricat de societatea Hanson Robotics și botezat Sophia a devenit una dintre cele mai fascinante și înfricoșătoare apariții. Ne-a ținut lipiți de ecrane să vedem ce zice. La întîlnirea cu investitorii care veniseră să-i pună întrebări, ca la orice conferință de presă, Sophia le-a spus acestora că dezvoltarea inteligenței artificiale nu are de ce să-i îngrijoreze. Răspunsul ei se pare că a fost: „Citiți prea mult Elon Musk și vă uitați la prea multe filme hollywoodiene“. Dacă robotul Sophia chiar are dreptate? (A. M. S.)

● Într-o cîrciumă, după ce au terminat de mîncat, la cafea, două domnișoare au început să-și scoată din poșete diferite mulaje de dantură, extaziindu-se, de fiecare, rînd pe rînd. Sper că entuziasmul lor avea de-a face cu domeniul medical și nu cu Halloween-ul. (S. G.)

● Ambasadorul american Hans Klemm şi soţia sa, Mari, au depus flori la memorialul de la Clubul Colectiv: „Mesajul acelor zile a fost «Corupția ucide» și există încă o credință puternică în faptul că România trebuie să facă mai mult împotriva corupției, iar Statele Unite vor sprijini mereu lupta împotriva corupției.“ În seara comemorării a doi ani de la tragedie, Liviu Dragnea s-a distrat cu pesediştii lui într-un club din Floreasca. În continuare îi aşteptăm pe americani. (M. C.)

● Învățată cu ferry-bărcile grecilor, jucăușe și săltărețe precum coaja de nucă în talaz, în care curge Metaxa și ritm de Zorba, m-am trezit în orașul plutitor Tallinn – Helsinki. Rigoare, morgă, smile de ghips, ochi scrutător. Dar a mers și aici… o palincă maramureșeană e oricînd binevenită și bine primită. Cheers! (R. M.)

● „Vaccin rujeolic-urlian-rubeolic, viu atenuat, obținut din tulpinile Schwarz, Jeryl Lynn și Wistar“ – scrie pe cutie. Urlieni vii (și atenuați, pe deasupra!), nume de nemți, de americani și de corporații… nici nu poți să te superi cînd un om mai sărac cu duhul refuză să-i administreze copilului așa ceva. (M. P.)

● Site-ul ANAF a căzut şi afişează acest mesaj: „Accesul la Internet este nefuncţional din cauza expirării licenţei programelor de filtrare şi securizare. Licenţele au expirat în anul 2014, iar achiziţia de noi licenţe nu a fost posibilă. Începînd cu anul 2014 accesul a funcţionat doar pe bază de licenţe demo temporare oferite gratuit de diverşi producători.“ Dacă organismul colectării fiscale al unui guvern corupt nu funcţionează, asta îl face subversiv? În fond, ce nu se colectează nici nu se fură. (M. C.

CEA MAI FRUMOASĂ
RELAȚIE DE REPRODUCERE,
SINGURA CU SIGLA „DACĂ“ 

● Cea mai frumoasă știre pe care am auzit-o  în ultimul timp: Papa Francisc se roagă pînă adoarme, lăsîndu-se ca un copil în poala lui Dumnezeu. (I. P.)

● O adolescentă, pe stradă: „Sper să termin odată cu Bacul ăsta. Am o relaţie mai lungă cu Bacul decît am avut cu Mihai!“ Nici despărţirile nu mai sînt ce au fost. (C. Ş.)

● Octombrie este luna conferinţelor din seria „Se sparie gîndul“. Acum niște ani a fost „Ortodoxia şi artele marţiale“, conferinţă susţinută în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Cluj de preotul doctor în filologie Mihai Andrei Aldea. Anul acesta a fost „Cît de vechi sau cît de nou este conceptul de medicină creştină“, conferinţă susţinută în Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare de profesorul doctor Pavel Chirilă, eveniment ţinut sub egida Coaliţiei pentru Familie şi a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Mare e grădina ortodoxiei: înlăuntrul ei se practică şi filologie karatistă, şi drept medicinal, şi metode tehnice de reproducere familistă! (M. C.)

● S-a schimbat ora şi pic de somn. Se pare că nu sînt singura: pînă şi Papa Francisc a recunoscut, recent, că i se mai întîmplă să aţipească în timp ce se roagă cu ochii închişi. (C. Ş.

● Eu nu bricolez, dar tu bricolezi, el bricolează, voi bricolați. Dacă sînteți interesat de bricolat, poate ați vrea să vă puneți undeva (în grădină, pe acoperișul casei sau pe pat) un parchet laminat. Și dacă da, vă pot sugera trei modele cu sigla „Ultima strigare“ (deci stocul e aproape epuizat!) dintr-un pliant pe care l am primit de curînd și l-am studiat: „parchet laminat stejar antic (sistem de montare dublu click)“, „parchet laminat frasin polar (sistem de montare Express Clic System)“, „parchet laminat tec nostalgie (sistem de montare click)“. Știu, e cam greu să te decizi cînd evantaiul ofertei e atît de bogat, așa că v-aș da un sfat: puneți-le pe toate trei, suprapuse perfect, strat peste strat, ca să nu ziceți că n-ați încercat. Ori, dacă vi se pare prea complicat, puteți opta de la bun început pentru un „parchet triplustratificat (cu strat nobil de 3,5 mm)“ ca să „pășiți în armonie“, cum spune pliantul, foarte inspirat. (D. S.)

● Pesimişti vs optimişti – două doamne în vîrstă în supermarket: „Păi, la ce-ai luat atîta mîncare dacă tot vine cutremurul?!“ (C. Ş.)

Foto: Adrian Damian

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Franța își pune la bătaie cele 300 de rachete nucleare pentru a apăra Europa. Moscova amenință cu scufundarea Insulelor britanice
Europa ar putea fi pregătită să creeze o umbrelă de protecție nucleară în fața Rusiei, formată din 300 de rachete balistice franceze.
image
Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială.
image
Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
Sute de mii de familii din România s-au îmbogățit în anii 90, la scurt timp după Revoluție, în timp ce milioane sărăceau de la o zi la alta. Pentru asta, oamenii stăteau la cozi și noapte ca să își depună banii la Caritas, iar câteva săptămâni mai târziu ridicau o sumă de opt ori mai mare

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.