Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE LÎNGĂ ALTE CUVINTE SALVATOARE, AU APĂRUT, DE CURÎND, ȘI IDEI LUNGI DE CÎȚIVA CENTIMETRI,
CEEA CE NU-I CHIAR RĂU ACUM,
ÎN PRAG DE ALCOOLEMIE

● Pe lîngă spălătorii, cofetării şi alte cele în „ii“, au apărut, de curînd, și călcătorii. Mi-a ieșit în cale una recent, în zona Timpuri Noi: foarte mică, dar cu un aer eficient. 4,50 lei un călcat. (I. P.)

● Cică, la importurile de produse spaniole, România a depășit în ultimul an Argentina și e comparabilă cu Brazilia. Cu alte cuvinte, spaniolii ne vînd tot mai multe produse de-ale lor. Mi-aduc aminte cum, prin anii ’90, un om de afaceri român (fost securist) se ducea în Spania și le spunea celor cu care se întîlnea pe acolo că e bine să facă afaceri cu el, pentru că România e o țară extrem de coruptă, în care el îi cunoaște pe toți cei care pot facilita lucrurile. Considera că acesta e un argument valabil. Nu știu cît succes avea. S ar zice că lucrurile s-au mai schimbat de atunci. Sau poate nu… (A. M.)

● Noi studii ştiințifice demonstrează că placebo poate să aibă efect chiar și atunci cînd cel care îl ia știe că este vorba despre un simulacru. Un fenomen derutant care vorbește despre puterea spiritului și nevoia unei iluzii salvatoare. La noi ar trebui să se comercializeze la sac. (A. M. S.)

● În ultima vreme am tot citit știri despre jackfruit, un fruct originar din India. Cică, dacă e gătit cum trebuie, are aromă de carne de porc. Aștept acum și idei pentru asomarea sa corectă cu ocazia meselor de Crăciun. (S. G.)

● Hipopotomonstrosecvipedaliofobia – frica de cuvinte lungi. Pe bune! (D. C.)

● Textul unei reclame din anii ’70 apărută în revista Femeia: „Cum să rămînem acasă şi să luăm cunoştinţă, de visu şi de auditu, de tot ce e nou în ţară şi în lumea largă? Cum să rămînem acasă fără să renunţăm la un spectacol de teatru, nici la un film, nici la un meci de fotbal, nici la un festival din Mamaia, Cannes sau San Remo? La toate aceste întrebări, şi la multe altele, un singur răspuns: Televizorul INTIM – E 47-671-2. Iată cîteva din remarcabilele sale însuşiri: televizorul recepţionează 12 canale avînd diagonala de 47 cm; şasiul rabatabil asigură o deosebită siguranţă în funcţionare; cele şase diode semiconductoare, însoţite de schema tehnică, asigură o imagine de mare fineţe şi un sunet de mare fidelitate…“ Reproduc acest text de pe iPhone-ul meu de cîţiva centimetri ale cărui însuşiri tehnice le depăşesc de cîteva de ori pe cele ale televizorului de acum patruzeci de ani. Ce vremuri trăim! (M. C.)

n În Tallinn, după ora 20 nu se mai vinde alcool. Nici măcar bere „light“. Am fost puși în gardă… Dar se cumpără, domnilor, fiți fără grijă! Estonienii, după ora 8 seara, cară alcoolul direct în rucsac. Ca să fie umplut pînă la refuz. Așadar, balcanismul se globalizează. Ceea ce nu-i chiar rău, de fapt. (R. M.)

● Vă atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător: mcdonaldizarea identității naționale. Fix acum, în prag de centenar, lanțul de fast-food a băgat la meniu un nou produs vechi: cîrnăciorii oltenești. (M. M.)

● Un bărbat din Wyoming a agitat apele anunţînd că a fost trimis înapoi în timp, din anul 2048, pentru a ne avertiza despre o invazie extraterestră care, susţine el, va avea loc în 2018. Deşi, ulterior, s-a dovedit că omul avea o alcoolemie ridicată, n-avem de unde să ştim dacă nu cumva ne-am păcălit singuri nedîndu-i crezare. Eh, în orice caz, vom afla la anul. (C. Ş.

FIREȘTE, LISTA
RĂMÎNE ÎNTOTDEAUNA DESCHISĂ CÎND E VORBA DE INGREDIENTE
FOLOSITE DE-AI NOȘTRI
CU PRECĂDERE SĂLTĂREȚ 

● Cenaclul „Flacăra“ reînvie ca un zombie înfometat de creiere încă nespălate. Pe 3 noiembrie, la Sala Palatului, lăcaşul unde Ceauşescu îşi primea ovaţiile şi scandările de la activiştii de frunte ai sistemului totalitar comunist, va avea loc o ediţie „Remember“, deci plină de nostalgie, a Cenaclului „Flacăra“, rămas între timp fără artizanul Adrian Păunescu, cel care şi-a lăsat ortacii folchişti fără tribun. Citez de pe afiş: „Şi-au anunţat participarea: Tudor Gheorghe, Nicu Alifantis, Doru Stănciulescu, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Zoia Alecu, Dinu Olăraşu, George Niculescu, Eugen Cristea, Marius Baţu“ şi alte cîteva zeci de nume de cantautori mediocri, oricum numai artişti cu conştiinţă. „Plus prezenţe surpriză (lista rămîne deschisă)“. Fireşte, lista rămîne întotdeauna deschisă cînd e vorba de a uita ororile trecutului. (M. C.)

●  FDA, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA, nu prea are umor: de curînd, a respins produsele unei brutării care a pus dragostea pe lista de ingrediente folosite în granola. (C. Ş.)

● După ce Simona Halep a devenit nr. 1 mondial ca urmare a victoriei în meciul cu Jelena Ostapenko, am consemnat două declarații ale unor oameni care chiar se pricep. Ilie Năstase: „Problema e că acum presiunea va fi pe Simona pentru că toată lumea va dori să o bată“. Virginia Ruzici: „Din punct de vedere psihologic cred că va fi mai ușor pentru Simona, pentru că de-acum înainte va juca fiecare meci atît de bine pe cît poate, fiind eliberată de această presiune de a ajunge pe locul 1“. Deduc că, în tenis, cu presiunea e cam așa: te eliberezi de ea, dar ea continuă să apese. În orice caz, Simona Halep scrie istorie în amărîta noastră de țară și pune presiune pe noi, pentru că habar n-avem cum trebuie să ne purtăm cu unul de-ai noștri cînd ajunge nr. 1 mondial într-un anumit domeniu. (S. V.)

●  Nu numai politicul, moravurile, economia divizează Europa între Est și Vest, ci și anumite microorganisme: Neisseria meningitidis (meningococul) sau bacteria care provoacă meningita s-a divizat într-o tulpină „B“, frecventă în Europa Răsăriteană, și o tulpină „C“, prezentă cu precădere în Europa Occidentală. De parcă ar fi știut de Conferința de la Ialta. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) La Mine-n Copac SRL, Atelier Deja Vu SRL, Corect Real SRL, Heruvimii Și Serafimii SRL, Comoara Pivniței SRL, Centrul De Formare Și Consiliere Acces Către Succes SRL, Libera Verba SRL, Nicu Macara SRL, Bimboale SRL, Jurnal De Viață Publishing SRL, Sablăm Tot SRL, Efect Absolut SRL, Fiara Și Lupu Construct SRL, Cod Șopârla Neagră Detectivi SRL, Chei Master SRL, Atelierele De Decalcomanie Suax SRL, Schepsis SRL, Ada Hăinuțe SRL, Parfois Pour Toi SRL, Vikingul Săltăreț SRL, Universal Gigel Comimpex SRL, Culori Și Idei SRL, Căsuța Noastră Snack SRL, Etcetera Experts SRL, Jules Et Jim Invest SRL, Palatul Vechiturilor SRL, Amicii Impex Buni SRL, Semnul Întrebării SRL, Cugetarea Imobiliare SRL, Urmează-ți Pasiunea SRL, Colțu’ Vesel Tac SRL, Monumente Funerare Viața Eternă SRL, Negru Interactiv SRL, Cornel Finit SRL, Abstracta SRL, Delazero Construct Invest SRL, Luceafărul Stelar SRL, Viitor Special Efect SRL, Acasă Fără Mama SRL, Universul Zâmbetelor SRL, Rebelism Exclusiv SRL. (D. S.)

Foto: L. Muntean

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.